Рішення
від 03.05.2018 по справі 915/1350/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2018 року Справа № 915/1350/17

м. Миколаїв.

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль Ю.М.,

при секретарі Яйченя К.М.,

без участі представників сторін, які не явилися в судове засідання,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Казенного підприємства “Кіровгеологія”,

01103, вул. М.Бойчука, 8/9, м. Київ;

до товариства з обмеженою відповідальністю “ДДВС ОЙЛ”,

55213, вул. Готвальда, 1, м. Первомайськ, Миколаївська область;

про стягнення попередньої оплати за договором поставки, штрафу та інших нарахувань на підставі ч.2 ст. 625 ЦК України, а всього грошових коштів у сумі 148815 грн. 29 коп., –

В С Т А Н О В И В:

Казенним підприємством (КП) “Кіровгеологія” пред'явлено позов про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) “ДДВС ОЙЛ” грошових коштів у загальній сумі 148815 грн. 29 коп., із яких: 129735 грн. – сума попередньої оплати товару; 735 грн. 76 коп. – 3 % річних; 5371 грн. 03 коп. – сума, на яку збільшився основний борг, з урахуванням індексу інфляції; 12973 грн. 50 коп. – штраф; з посиланням на неналежне виконання ТОВ “ДДВС ОЙЛ” зобов'язань за укладеним із позивачем договором від 20.06.2017 № 06 про закупівлю продуктів нафтопереробки рідких, а саме, не поставку замовленого позивачем товару, у зв'язку з чим КП “Кіровгеологія”, на підставі ч. 2 ст. 693 ЦК України, вимагає повернення суми попередньої оплати товару та сплати на цю суму за період прострочення нарахувань: 1) 3 % річних та 2) інфляційних втрат, на підставі ч. 2 ст. 625 ЦК України; 3) штрафу, на підставі п. 8.2 договору.

Позивач також просить суд про стягнення з ТОВ “ДДВС ОЙЛ” витрат на оплату позовної заяви судовим збором.

За такими вимогами ухвалою суду від 14.12.2017 порушено провадження в даній справі.

Від сторін, повідомлених належним чином про час та місце розгляду справи, представники в засідання не явилися; ТОВ “ДДВС ОЙЛ” правами подання відзиву на позовну заяву та участі представника в судовому засіданні не скористалося. З огляду на це, суд визнає, що розгляд справи можливий за наявними в ній матеріалами, у відповідності до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Згідно з умовами укладеного сторонами договору від 20.06.2017 № 06 про закупівлю продуктів нафтопереробки рідких та специфікації від 20.06.2017, яка є додатком № 1 до договору, ТОВ “ДДВС ОЙЛ” (продавець) зобов'язалося з 20.06.2017 в порядку та на умовах, визначених договором, поставити та передати у власність позивача товар – нафтопродукти за номенклатурою (асортиментом) у кількості та за ціною, зазначених у специфікації, а саме: бензин А-92 (євро) – 300 л. на суму 6735 грн. та дизельне паливо – 6150 л. на суму 123000 грн., загальна вартість яких складає суму 129735 грн., а КП “Кіровгеологія” (покупець), в свою чергу, зобов'язалося в порядку та на умовах, визначених цим договором, прийняти й оплатити такий товар шляхом здійснення 100% попередньої оплати товару, визначеної в наданому продавцем рахунку-фактурі, на поточний рахунок продавця протягом 3-х банківських днів з моменту отримання такого рахунку (п.п. 1.1, 1.2, 2.1, 3.3, 4.1, 4.2 договору, з урахуванням специфікації від 20.06.2017).

Постачання товару покупцю здійснюється партіями під час заправки транспорту покупця на автозаправних станціях продавця через колонку з дотриманням Міжнародних правил тлумачення комерційних термінів “Інкотермс” у редакції 2010 року, які застосовуються з урахуванням особливостей, пов'язаних з внутрішньодержавним характером даного договору, а також тих особливостей, що випливають з умов цього договору. Відвантаження товару здійснюється постійно з моменту отримання продавцем від покупця попередньої оплати вартості товару на суму оплати. Право власності на товар переходить від продавця до покупця з моменту фактичного одержання товару за накладною (актом прийому-передачі) (п.п. 5.1-5.3 договору).

Сторонами погоджено строк дії договору до 31.12.2017 (п. 11.1 договору).

КП “Кіровгеологія”, згідно із специфікацією та виставленого ТОВ “ДДВС ОЙЛ” рахунку від 26.06.2017 № 189, оплачено відповідачу повну вартість товару в сумі 129735 грн., що підтверджується платіжним дорученням від 04.07.2017 № 527 на зазначену суму (ас. 19).

До початку поставок товару ТОВ “ДДВС ОЙЛ” листом від 08.08.2017 № 62 (ас. 20) повідомило позивача про тимчасове призупинення дії договору на час проведення фінансової інвентаризації розрахункових рахунків відповідача та до виправлення товариством помилок, пов'язаних з оплатами та поставками товарів за договором, після чого, за твердженнями позивача, не спростованими відповідачем, не поставило товар на вимогу КП “Кіровгеологія”, направлену на адресу ТОВ “ДДВС ОЙЛ” листом від 11.08.2017 № 2/130 (ас. 21).

У зв'язку з невиконанням відповідачем умов договору, КП “Кіровгеологія” направило ТОВ “ДДВС ОЙЛ” претензію від 20.09.2017 № 2/594, направлення якої підтверджується відповідними фіскальним чеком поштового відділення та описом вкладення до цінного листа, в якій вимагало повернення попередньої оплати за договором протягом 7-ми днів з дня отримання відповідачем цієї претензії, проте її ТОВ “ДДВС ОЙЛ” залишено без реагування та виконання.

Чинним законодавством України передбачено, що за договором поставки одна сторона – постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні – покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язаний прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ст.265 ГК України, ст.712 ЦК України).

У відповідності до ч.1 ст.193 ГК України суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Положеннями ст.ст. 525, 526, 629 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися відповідно до умов договору та вимог ЦК України. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (ст. 530 ЦК України).

Сторонами у договорі не встановлено іншого порядку виконання умов укладеного договору поставки, ніж визначено законодавством України, а тому у спірних правовідносинах належить застосовувати загальні положення про купівлю-продаж.

У відповідності до положень цивільного законодавства України, якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати (ч.ч. 1, 2 ст. 693 ГК України).

Із змісту укладеного сторонами договору випливає, що відповідач взяв на себе обов'язок щодо постійного відвантаження товару з моменту отримання продавцем від покупця попередньої оплати такого товару. З урахуванням того, що поставки товару здійснюються під час заправки транспорту покупця на автозаправних станціях продавця, ТОВ “ДДВС ОЙЛ”, після оплати позивачем вартості товару, мало, отримавши відповідну вимогу КП “Кіровгеологія”, негайно поставити товар.

Ураховуючи викладене, суд визнає, що відповідач, не поставивши товар на вимогу позивача, порушив умови договору, а тому позовна вимога КП “Кіровгеологія” про стягнення з ТОВ “ДДВС ОЙЛ” попередньої оплати за укладеним між сторонами договором у сумі 129735 грн. є обґрунтованою, і підлягає задоволенню.

Судом не приймаються до уваги викладені в листі від 08.08.2017 № 62 твердження ТОВ “ДДВС ОЙЛ” щодо призупинення дії укладеного між сторонами договору, так як таке призупинення договором або законодавством не передбачено.

Суд також визнає обґрунтованою вимогу КП “Кіровгеологія” про стягнення з відповідача штрафу в сумі 12973 грн. 50 коп.

Господарським законодавством визначено, що кожна сторона повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором (ч. 2 ст. 193 ГК України).

Господарськими санкціями визнаються штрафні санкції у вигляді грошової суми, зокрема штраф, пеня (ч.1 ст.230 ГК України). Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у процентах, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір процентів не передбачено законом або договором (ч. 6. ст. 231 ГК України).

Цивільним законодавством визначено, що у разі порушення зобов'язання наступають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки (ч.1 ст.611 ЦК України). Неустойкою (пенею, штрафом) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення зобов'язання, при цьому пенею є неустойка, яка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожний день прострочення виконання (ч.ч.1, 3 ст.549 ЦК України).

Сторонами в договорі погоджено, що за прострочення поставки товару понад 15 днів покупець може стягнути з продавця штраф у розмірі 10 % від вартості товару (п. 8.2 договору).

Суд погоджується з наведеним у позовній заяві розрахунком штрафу за прострочення відповідачем поставки товару, і сума штрафу 12973 грн. 50 коп. (129735 грн. *10%) підлягає стягненню з відповідача.

Вимоги позивача про стягнення з ТОВ “ДДВС ОЙЛ” 3 % річних та суми, на яку збільшився основний борг, з урахуванням індексу інфляції, суд визнає безпідставними, так як сплата таких нарахувань постачальником, у разі порушення ним зобов'язань щодо поставки товарів, умовами договору не передбачена, а положення ч. 2 ст. 625 ЦК України щодо зобов'язання боржника сплатити суму боргу з урахуванням індексу інфляції та 3 % річних від простроченої суми за весь час прострочення можуть бути застосовані лише до грошових зобов'язань.

Ураховуючи викладене, в задоволенні позовних вимог про стягнення з відповідача нарахувань на підставі ч. 2 ст. 625 ЦК України належить відмовити.

Отже, позовні вимоги КП “Кіровгеологія” підлягають задоволенню частково.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд приходить до наступного.

Господарським процесуальним законодавством передбачено покладання судових витрат, зокрема, витрат на оплату позовної заяви судовим збором, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України).

КП “Кіровгеологія” оплачено даний позов судовим збором, згідно платіжного доручення від 07.12.2017 № 118, у сумі 2232 грн. 24 коп.

Судом визнано обґрунтованими позовні вимоги про стягнення з відповідача грошових коштів у сумах: 129735 грн. – сума попередньої оплати товару; 12973 грн. 50 коп. – штраф, а загалом у сумі 142708 грн. 50 коп., яка, у відповідності до ч. 1, пп. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” у редакції, чинній на момент звернення КП “Кіровгеологія” до суду з даним позовом, та ст. 7 Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік”, мала бути оплачена судовим збором у сумі 2140 грн. 62 коп., а тому цю суму належить відшкодувати КП “Кіровгеологія” за рахунок відповідача.

Керуючись ст.ст. 232, 233, 236-238 ГПК України, суд, –

В И Р І Ш И В:

1. Позов Казенного підприємства “Кіровгеологія” задовольнити частково.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю “ДДВС ОЙЛ”, 55213, вул. Готвальда, 1, м. Первомайськ, Миколаївська область, ідентифікаційний код 40189369, на користь Казенного підприємства “Кіровгеологія”, 01103, вул. М.Бойчука, 8/9, м. Київ, ідентифікаційний код 14308279, грошові кошти в загальній сумі 142708 (сто сорок дві тисячі сімсот вісім) грн. 50 коп., із яких: 129735 (сто двадцять дев'ять тисяч сімсот тридцять п'ять) грн. – сума попередньої оплати товару; 12973 (дванадцять тисяч дев'ятсот сімдесят три) грн. 50 коп. – штраф, а також грошові кошти на відшкодування витрат з оплати позовної заяви судовим збором у сумі 2140 (дві тисячі сто сорок) грн. 62 коп.

3. У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області протягом 20 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення підписано 11.05.2018.

Суддя Ю.М. Коваль.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення03.05.2018
Оприлюднено17.05.2018
Номер документу73938568
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1350/17

Судовий наказ від 01.06.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Рішення від 03.05.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 16.04.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 10.04.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 05.03.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 17.01.2018

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні