Ухвала
від 10.05.2018 по справі 766/7637/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/7637/18

н/п 1-кс/766/4816/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

10.05.2018 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Херсонської місцевої прокуратури Херсонської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл слідчому слідчого відділення Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , на розкриття банківської таємниці шляхом надання слідчому слідчого відділення Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до документів, які зберігаються у Публічному акціонерному товаристві комерційному банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ) та дозволити їх вилучення з метою подальшого дослідження, а саме:

- інформації щодо відкриття та здійснення всіх розрахунково-касових операцій по рахунку № НОМЕР_3 , відкритому у Публічному акціонерному товаристві комерційному банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ), у друкованому вигляді на паперовому носії та електронному вигляді (на фізичних носіях) (відомості про рух грошових коштів, документи, що опосередковували та складались за результатами таких дій (операцій), фото- та відеоматеріали, зокрема, які містять зображення осіб, що вчиняли дії (здійснювали операції), у тому числі при знятті коштів за допомогою банкоматів, що знаходяться в т.ч. у місті Херсоні Херсонської області, та за адресами місцезнаходження відділень Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у місті Херсоні Херсонської області (відділення за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 ( АДРЕСА_4 ) і т.д.) і т.п.) з наданням повного розшифрування: дати проведення розрахунків, сум перерахувань, номерів та виду платіжних документів, призначення платежів, назв підприємств, кодів ЄДР та МФО банків обслуговування по кожній операції за період з 01.01.2017 по теперішній час;

- банківської справи, сформованої працівниками Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ) при відкритті наступного рахунку: № НОМЕР_3 , в повному обсязі (у т.ч. оригіналу договору відкриття рахунку (оформлення банківської картки) і документів, які посвідчують особу власника зазначеного рахунку (користувача, володільця банківської картки), та осіб, які мають право підпису при здійсненні операцій по рахунку), із наданням наявних фото-, відеоматеріалів із зображенням власника рахунку (користувача, володільця банківської картки) в т.ч. при здійсненні операцій з грошовими коштами, наявних (яку були наявні) на вказаному рахунку. які перебувають у володінні Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ), за адресою: АДРЕСА_5 .

Розгляд даного клопотання слідчий просив провести без участі представників банку у зв`язку з наявністю загрози зміни або знищення документів, зазначених у клопотанні.

Клопотання вмотивоване тим, що у провадженні СВ Херсонського ВП ГУ Національної поліції в Херсонській області перебуває кримінальне провадження №12018230240000718 від 20.02.2018 за попередньою правовою кваліфікацією, передбаченою ч. 2 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що посадовими особами приватної фірми « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДПОУ НОМЕР_1 ) у 2017 році можливо внесено недостовірні відомості до актів та розрахунків виконаних робіт, які стосуються проведення капітального ремонту з облаштування та зовнішнього благоустрою міста, що призвело до безпідставного перерахування бюджетних коштів ІНФОРМАЦІЯ_3 на рахунок ПФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Згідно актів та розрахунків, проведених між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ПФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » становить 263 614,39 грн., зокрема: 28.07.2017 проведено розрахунок на суму 131957,51 грн., 16.11.2017 проведено розрахунок на суму 9020,66 грн., 28.12.2017 проведено розрахунки на суму 23031,6 грн., на суму 6909,48 грн., на суму 26486,34 грн., на суму 66208,8 грн.

У подальшому, за наявною інформацією Приватною фірмою « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вказані кошти перераховано на рахунок ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_4 ) та знято готівкою в банківських установах невстановленими особами, оскільки 26.11.2017 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , здійснив перетин державного кордону України та до теперішнього часу перебуває за межами території України.

Крім вказаного, за інформацією, яка наявна в матеріалах кримінального провадження, Приватна фірма « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не має виробничих потужностей та працівників відповідної категорії, що унеможливлює виконання вказаним підприємством робіт з капітального ремонту облаштування та зовнішнього благоустрою міста Херсон.

Таким чином, службовими особами ПФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » можливо внесені недостовірні відомості до актів та розрахунків виконаних робіт, що призвело до безпідставного перерахування бюджетних коштів ІНФОРМАЦІЯ_3 на суму понад 250000 грн.

Вказані кошти було перераховано на розрахунковий рахунок ПФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_3 відкритий у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

З метою повного, всебічного та об`єктивного розслідування і притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, видобутку доказів, виявлення документів, які мають відношення до вказаного кримінального провадження, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів документів, які перебувають у володінні Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_6 , завірених належним чином копій документів, а саме:

- інформації щодо відкриття та здійснення всіх розрахунково-касових операцій по рахунку № НОМЕР_3 , відкритому у Публічному акціонерному товаристві комерційному банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_2 ), у друкованому вигляді на паперовому носії та електронному вигляді (на фізичних носіях) (відомості про рух грошових коштів, документи, що опосередковували та складались за результатами таких дій (операцій), фото- та відеоматеріали, зокрема, які містять зображення осіб, що вчиняли дії (здійснювали операції), у тому числі при знятті коштів за допомогою банкоматів, що знаходяться в т.ч. у місті Херсоні Херсонської області, та за адресами місцезнаходження відділень Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у місті Херсоні Херсонської області (відділення за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 ( АДРЕСА_4 ) і т.д.) і т.п.) з наданням повного розшифрування: дати проведення розрахунків, сум перерахувань, номерів та виду платіжних документів, призначення платежів, назв підприємств, кодів ЄДР та МФО банків обслуговування по кожній операції за період з 01.01.2017 по теперішній час;

- банківської справи, сформованої працівниками Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ) при відкритті наступного рахунку: № НОМЕР_3 , в повному обсязі (у т.ч. оригіналу договору відкриття рахунку (оформлення банківської картки) і документів, які посвідчують особу власника зазначеного рахунку (користувача, володільця банківської картки), та осіб, які мають право підпису при здійсненні операцій по рахунку), із наданням наявних фото-, відеоматеріалів із зображенням власника рахунку (користувача, володільця банківської картки) в т.ч. при здійсненні операцій з грошовими коштами, наявних (яку були наявні) на вказаному рахунку.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, то слідчий вважає необхідним отримати дозвіл на тимчасовий доступ до зазначених документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістю їх вилучення.

Слідчий в судове засідання не з`явилася, про час і місце розгляду справи повідомлялася у встановленому законом порядку. При цьому, подала письмову заяву, в який просила розглянути клопотання за її відсутності.

Представник банківської установи в судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України. Згідно положень ч.4 ст. 107 КПК України фіксування розгляду за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим, але підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Згідно з п. 2,3 ч. 3 та ч. 4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ч. 5-7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СВ Херсонського ВП ГУ Національної поліції в Херсонській області перебуває кримінальне провадження №12018230240000718 від 20.02.2018 за попередньою правовою кваліфікацією, передбаченою ч. 2 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що посадовими особами приватної фірми « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДПОУ НОМЕР_1 ) у 2017 році можливо внесено недостовірні відомості до актів та розрахунків виконаних робіт, які стосуються проведення капітального ремонту з облаштування та зовнішнього благоустрою міста, що призвело до безпідставного перерахування бюджетних коштів ІНФОРМАЦІЯ_3 на рахунок ПФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Згідно актів та розрахунків, проведених між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ПФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » становить 263 614,39 грн., зокрема: 28.07.2017 проведено розрахунок на суму 131957,51 грн., 16.11.2017 проведено розрахунок на суму 9020,66 грн., 28.12.2017 проведено розрахунки на суму 23031,6 грн., на суму 6909,48 грн., на суму 26486,34 грн., на суму 66208,8 грн.

У подальшому, за наявною інформацією Приватною фірмою « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вказані кошти перераховано на рахунок ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_4 ) та знято готівкою в банківських установах невстановленими особами, оскільки 26.11.2017 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , здійснив перетин державного кордону України та до теперішнього часу перебуває за межами території України.

Крім вказаного, за інформацією, яка наявна в матеріалах кримінального провадження, Приватна фірма « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не має виробничих потужностей та працівників відповідної категорії, що унеможливлює виконання вказаним підприємством робіт з капітального ремонту облаштування та зовнішнього благоустрою міста Херсон.

Таким чином, службовими особами ПФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » можливо внесені недостовірні відомості до актів та розрахунків виконаних робіт, що призвело до безпідставного перерахування бюджетних коштів ІНФОРМАЦІЯ_3 на суму понад 250000 грн.

Вказані кошти було перераховано на розрахунковий рахунок ПФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_3 відкритий у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

З метою повного, всебічного та об`єктивного розслідування і притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, видобутку доказів, виявлення документів, які мають відношення до вказаного кримінального провадження, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів документів, які перебувають у володінні Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_6 , завірених належним чином копій документів, а саме:

- інформації щодо відкриття та здійснення всіх розрахунково-касових операцій по рахунку № НОМЕР_3 , відкритому у Публічному акціонерному товаристві комерційному банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_2 ), у друкованому вигляді на паперовому носії та електронному вигляді (на фізичних носіях) (відомості про рух грошових коштів, документи, що опосередковували та складались за результатами таких дій (операцій), фото- та відеоматеріали, зокрема, які містять зображення осіб, що вчиняли дії (здійснювали операції), у тому числі при знятті коштів за допомогою банкоматів, що знаходяться в т.ч. у місті Херсоні Херсонської області, та за адресами місцезнаходження відділень Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у місті Херсоні Херсонської області (відділення за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 ( АДРЕСА_4 ) і т.д.) і т.п.) з наданням повного розшифрування: дати проведення розрахунків, сум перерахувань, номерів та виду платіжних документів, призначення платежів, назв підприємств, кодів ЄДР та МФО банків обслуговування по кожній операції за період з 01.01.2017 по теперішній час;

- банківської справи, сформованої працівниками Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ) при відкритті наступного рахунку: № НОМЕР_3 , в повному обсязі (у т.ч. оригіналу договору відкриття рахунку (оформлення банківської картки) і документів, які посвідчують особу власника зазначеного рахунку (користувача, володільця банківської картки), та осіб, які мають право підпису при здійсненні операцій по рахунку), із наданням наявних фото-, відеоматеріалів із зображенням власника рахунку (користувача, володільця банківської картки) в т.ч. при здійсненні операцій з грошовими коштами, наявних (яку були наявні) на вказаному рахунку.

Іншим способом отримати зазначені документи неможливо так як інформація, яка в них міститься, відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» віднесена до банківської таємниці, яка згідно з п. 2 ч. 1 ст. 62 зазначеного Закону розкривається банками за рішенням суду.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, то слідчий суддя вважає необхідним надати дозвіл на тимчасовий доступ до зазначених документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістю зробити їх копії та вилучити (здійснити виїмку) зазначені копії.

В свою чергу слідчим не доведено необхідності тимчасового доступу до зазначених документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістю вилучення саме їх оригіналів, у зв`язку з чим в цій частині слідчий суддя вважає клопотання необґрунтованим внаслідок чого в його задоволенні необхідно відмовити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділення Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 на розкриття банківської таємниці шляхом тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні Публічного акціонерного товариства комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ), із можливістю зробити їх копії та вилучити (здійснити виїмку) зазначених копій, а саме:

- інформації щодо відкриття та здійснення всіх розрахунково-касових операцій по рахунку № НОМЕР_3 , відкритому у Публічному акціонерному товаристві комерційному банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ), у друкованому вигляді на паперовому носії та електронному вигляді (на фізичних носіях) (відомості про рух грошових коштів, документи, що опосередковували та складались за результатами таких дій (операцій), фото- та відеоматеріали, зокрема, які містять зображення осіб, що вчиняли дії (здійснювали операції), у тому числі при знятті коштів за допомогою банкоматів, що знаходяться в т.ч. у місті Херсоні Херсонської області, та за адресами місцезнаходження відділень Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у місті Херсоні Херсонської області (відділення за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 ( АДРЕСА_4 ) і т.д.) і т.п.) з наданням повного розшифрування: дати проведення розрахунків, сум перерахувань, номерів та виду платіжних документів, призначення платежів, назв підприємств, кодів ЄДР та МФО банків обслуговування по кожній операції за період з 01.01.2017 по теперішній час;

- банківської справи, сформованої працівниками Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ) при відкритті наступного рахунку: № НОМЕР_3 , в повному обсязі (у т.ч. договору відкриття рахунку (оформлення банківської картки) і документів, які посвідчують особу власника зазначеного рахунку (користувача, володільця банківської картки), та осіб, які мають право підпису при здійсненні операцій по рахунку), із наданням наявних фото-, відеоматеріалів із зображенням власника рахунку (користувача, володільця банківської картки) в т.ч. при здійсненні операцій з грошовими коштами, наявних (яку були наявні) на вказаному рахунку. які перебувають у володінні Публічного акціонерного товариства комерційного банку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (МФО НОМЕР_2 ), за адресою: АДРЕСА_5 .

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити за необґрунтованістю.

Встановити строк дії ухвали до 10.06.2018 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.05.2018
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу73949702
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —766/7637/18

Ухвала від 10.05.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні