Рішення
від 11.05.2018 по справі 922/631/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" травня 2018 р.Справа № 922/631/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Шарко Л.В.

при секретарі судового засідання Васильєвій Л.О.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Акціонерної компанії "Харківобленерго" м. Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "СК" Лувр" , м. Харків про стягнення 34 548,06 грн. за участю представників:

позивача - ОСОБА_1 довіреність № 02-16/7898 від 29.12.2017 року;

відповідача - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Акціонерна компанія "Харківобленерго" звернулось до господарcького суду Харківської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СК" Лувр" 34 548,06 грн., з яких:

- 20 787,79 грн. - вартість електричної енергії за січень - лютий 2018 року (17 323,16 грн. - тарифна складова та 3 464,63 грн. - ПДВ 20%);

- 13 358,09 грн. - перевищення договірних величин споживання електричної енергії за жовтень 2017 року, листопад 2017 року та грудень 2017 року;

- 364,59 грн. - пеня за період листопад 2017 року - лютий 2018 року;

- 37,59 грн. - 3% річних за період жовтень 2017 року - лютий 2018 року.

В обґрунтування позову АК "Харківобленерго" посилається на неналежне виконання відповідачем умов Договору про постачання електричної енергії № 4-903к від 23 травня 2016 року. В якості правової підстави позивач вказує ст.ст. 193, 275, 276 Господарського кодексу України та ст.ст. 11, 16, 526, 625 Цивільного кодексу України.

Витрати по оплаті судового збору позивач просить суд покласти на відповідача.

Ухвалою суду від 28 березня 2018 року позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі № 922/631/18. Було постановлено розгляд справи № 922/631/18 здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи; призначено судове засідання на 16 квітня 2018 року.

Ухвалою суду від 16.04.2018 року судове засідання у справі було відкладено на 11 травня 2018 року.

Представник позивача, який брав участь в судовому засіданні 11.05.2018 року, позовні вимоги підтримував в повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання 11.05.2018 року не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, витребувані судом документи не надав.

Ухвалою суду від 28.03.2018 року суд повідомив відповідача, що у разі наявності заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження подати суду заяву із обґрунтуванням своїх заперечень протягом 10 днів з дня вручення ухвали. Суд також попередив відповідача, що у разі неподання ним обґрунтованих заперечень щодо розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин.

Також, вказаною ухвалою суду було встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву та доданих до нього документів, що підтверджують заперечення проти позову протягом 15 днів з дня вручення ухвали та надати (надіслати) позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази чого надіслати (надати) суду.

Додатково попереджено відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об'єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

Як вбачається з матеріалів справи, а саме: поштового повідомлення про вручення відповідачу ухвали суду про відкриття провадження по справі від 28.03.2018 року, яке повернулось на адресу суду з відміткою про отримання відповідачем зазначеної ухвали 30.03.2018 року, відповідач мав достатньо часу підготувати відзив на позовну заяву та надати витребувані судом документи.

Таким чином, суд вважає, що ним вжито всі заходи для належного повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи та надано достатньо часу для реалізації свого права на подання відзиву на позовну заяву та доказів в його обґрунтування. Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку, що відповідач був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, а відсутність представника Товариства з обмеженою відповідальністю "СК" Лувр" не перешкоджає розгляду справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, з'ясувавши всі обставини справи та дослідивши подані суду докази, судом встановлено наступне.

23 травня 2016 року між Акціонерною компанією "Харківобленерго" (постачальник) та Товариства з обмеженою відповідальністю "СК" Лувр" (споживач) було укладено Договір про постачання електричної енергії № 4-903к.

Відповідно до п.1 Договору, постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з дозволеною потужністю, зазначеною у додатку № 3.1 "Перелік місць встановлення розрахункових приладів обліку та тарифів, що застосовуються при проведенні розрахунків за спожиту електричну енергію" до цього договору, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатками до договору, що є його невід'ємними частинами. Точка продажу електричної енергії встановлюється на межі балансової належності споживача.

Приєднана потужність у точці підключення зазначена у додатку № 3.1 "Перелік місць встановлення розрахункових приладів обліку та тарифів, що застосовується при проведенні розрахунків за спожиту електричну енергію".

Під час виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим Договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України, Правилами користування електричною енергією (ПКЕЕ), Правилами улаштування електроустановок (ПУЕ), іншими нормативними документами. В разі прийняття нормативно-правових актів, які змінюють умови цього Договору, сторони зобов'язуються до внесення до Договору відповідних змін керуватися вимогами цих нормативних документів.

Споживач зобов'язується, зокрема своєчасно оплачувати постачальнику вартість електричної енергії та інші нарахування згідно з умовами додатку № 2 "Порядок розрахунків"; здійснювати оплату за перетікання реактивної енергії між електромережею постачальника та електроустановками споживача згідно з вимогами ПКЕЕ та умовами цього Договору (п.п. 2.1, 2.3, 2.3.3, 2.3.4 Договору).

У розділі 5 Договору сторони погодили порядок визначення договірних величин споживання електричної енергії.

За умовами п.5.1 Договору для визначення договірних величин електричної енергії та потужності на наступний рік відповідач не пізніше 01 жовтня поточного року зобов`язався надавати позивачу відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії.

За перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно із вимогами розділу 5 цього договору, споживач сплачує постачальнику двократну вартість різниці фактично спожитої та договірної величин споживання електроенергії та потужності. При цьому плата за перевищення договірної величини потужності стягується із споживачів з приєднаною потужністю 150кВт і більше та середньомісячним (за підсумком минулого року) обсягом споживання 50 000 кВтт і більше (ст. 26 Закону України "Про електроенергетику") (п.п. 4.2.1, 4.2.2 Договору).

Відповідно п. 9.4 Договору, цей Договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31 грудня 2016 року. Договір вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Розрахунковий період встановлено споживачу з 14 числа місяця до такого ж числа наступного місяця. Споживач кожного останнього дня розрахункового періоду самостійно проводить зняття показів розрахункових приладів та надає постачальнику звіт про обсяги спожитої за розрахунковий період електричної енергії за встановленою формою (додатком № 9 до договору "Звіт про обсяги спожитої за розрахунковий період електричної енергії" (п.п. 1, 2 Порядку розрахунків).

Остаточний розрахунок споживача за електричну енергію, споживачу протягом розрахункового періоду, здійснюється на підставі виставленого постачальником електричної енергії рахунка відповідно до даних про фактичне споживання електричної енергії, визначеного за показами розрахункових засобів обліку (або розрахунковим шляхом).

За результатами розрахункового періоду споживачем та постачальником електричної енергії визначається фактичний обсяг поставленої споживачу електричної енергії та оформлюється додаток № 20 "Акт про використану електричну енергію", який споживач отримує разом із рахунками та повинен повернути підписаний та скріплений печаткою в термін до 5 днів.

Для проведення остаточного розрахунку споживач протягом 3 робочих днів з дня закінчення розрахункового періоду повинен отримати в розрахунковому відділі відповідного РВЕ або у відділі розрахунків з юридичними особами "Харківенергозбут" рахунок на оплату електричної енергії. Цей рахунок має бути оплачений споживачем протягом 5 операційних днів з дня його отримання.

Рахунки на оплату електричної енергії, спожитої впродовж звітного розрахункового періоду (остаточний розрахунок) та на оплату реструктуризованої заборгованості надаються постачальником електричної енергії одночасно.

В разі неявки споживача для отримання рахунку постачальник направляє рахунок споживачу рекомендованим листом. У такому разі рахунок вважається отриманим споживачем з дня його відправлення (п. 5 Порядку розрахунків).

У разі несвоєчасної оплати обумовлених даним додатком рахунків постачальник проводить споживачу нарахування за весь час прострочення, у тому числі за день оплати: пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який здійснюється нарахування, від суми боргу; 3% річних з простроченої суми.

На підставі вказаного Договору позивач здійснював постачання електричної енергії відповідачу, але останній неналежним чином виконував свої зобов'язання щодо оплати отриманої електричної енергії, у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість (за період січень 2018 року та лютий 2018 року) в розмірі 20 787,79 грн. (тарифна складова - 17 323,16 грн. та ПДВ 20 % - 3 464,63 грн.), даний факт підтверджується наявними в матеріалах справи рахунками № 903, виставленими позивачем та отриманими відповідачем (на виконання п. 5 додатку № 2 до спірного договору), що підтверджується, зокрема, наявним в матеріалах справи журналом вихідної кореспонденції позивача. Втім, відповідач не сплатив вартість отриманої електроенергії своєчасно та в повному обсязі.

Крім того, пунктом 4.1. Додатку № 2 до Договору сторони також передбачили здійснення оплати, зокрема, за такий вид нарахувань як підвищена плата за споживання електричної енергії понад договірну величину.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до Порядку постачання електричної енергії споживачам" від 16.06.05 р. № 473, встановлено порядок визначення граничних величин споживання електричної енергії та потужності для споживачів, а саме п. 7 передбачає - енергопостачальні організації до початку наступного року в обумовлені договорами про постачання електричної енергії терміни узгоджують з усіма споживачами, крім населення, обсяги очікуваного споживання електричної енергії на наступний рік за місяцями (кварталами). Узгоджені обсяги споживання електричної енергії оформлюються додатком до договору як договірні величини.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до п. 4.2 "Правил користування електричною енергією" (далі - Правила), п.5.1. Договору та п. 7 Порядку постачання електричної енергії споживачам (далі - Порядок) між сторонами визначені договірні величини споживання електроенергії (Додаток № 1 до Договору)

В жовтні 2017 року відповідно до Додатку № 1 встановлено договірну величину у розмірі 2000 кВт/год. Згідно звіту та акту про використану електричну енергію за жовтень 2017 року Відповідачем фактично було використано електричну енергію в кількості 2343 кВт/год.

Таким чином, відповідач перевищив договірні величини споживання на 343 кВт/год (2343 кВт/год (фактично спожита кількість е/е) - 2000 кВт/год (договірна величина е/е) = 343 кВт/год (перевищення договірної величини). Відповідно до вимог п. 6.14 "Правил" позивачем складене Повідомлення № 9354 від 10.11.2017 року про перевищення договірної величини споживання електричної енергії по підсумкам розрахункового періоду за жовтень 2017 року, яким до відповідача доведено про перевищення ним договірних величин споживання електричної енергії на 343 кВт/год. вартість якої складає 631,13 грн.

В листопаді 2017 року відповідно до Додатку № 1 встановлено договірну величину у розмірі 2000 кВт/год. Згідно звіту та акту про використану електричну енергію за листопад 2017 року Відповідачем фактично було використано електричну енергію в кількості 5965 кВт/год.

Таким чином, відповідач перевищив договірні величини споживання на 3965 кВт/год (5965 кВт/год (фактично спожита кількість е/е) - 2000 кВт/год скоригована договірна величина е/е) = 3965 кВт/год (перевищення договірної величини). Відповідно до вимог п. 6.14 "Правил" позивачем складене Повідомлення про перевищення договірної величини споживання електричної енергії по підсумкам розрахункового періоду за листопад 2017 року, яким до відповідача доведено про перевищення ним договірних величин споживання електричної енергії на 3965 кВт/год. вартість якої складає 7 267,41 грн.

В грудні 2017 року відповідно до Додатку № 1 встановлено договірну величину у розмірі 2000 кВт/год. Згідно звіту та акту про використану електричну енергію за грудень 2017 року Відповідачем фактично було використано електричну енергію в кількості 4974 кВт/год.

Таким чином, відповідач перевищив договірні величини споживання на 1974 кВт/год (4974 кВт/год (фактично спожита кількість е/е) - 2000 кВт/год скоригована договірна величина е/е) = 2974 кВт/год (перевищення договірної величини). Відповідно до вимог п. 6.14 Правил позивачем складене Повідомлення про перевищення договірної величини споживання електричної енергії по підсумкам розрахункового періоду за грудень 2017 року, яким до відповідача доведено про перевищення ним договірних величин споживання електричної енергії на 2974 кВт/год. вартість якої складає 5 459,55 грн.

Разом з тим, позивач зазначає, що рахунки на оплату боргу за використану електроенергію з перевищенням договірних величин, які направлені поштою та отримувались на руки, відповідачем сплачені не були. За таких обставин, загальна заборгованість ТОВ "СК "Лувр" за перевищення договірних величин споживання електричної енергії за жовтень 2017 року, листопад 2017 року та грудень 2017 року складає 13 358,09 грн.

Вищевказані обставини стали підставою для звернення АК "Харківобленерго" з даним позовом до суду.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним вище обставинам, суд керується наступним.

За змістом частин 1, 2 статті 26 Закону України "Про електроенергетику", споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії.

Частиною 1 ст. 275 Господарського кодексу України передбачено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

За приписами ч.7 ст. 276 Господарського кодексу України оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Відповідно до вимог статей 525, 526, 629 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами, а зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

За приписами ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Згідно з ч.1 статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, а також враховуючи, що відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем не спростував, доказів належного та своєчасного виконання взятих на себе зобов'язань за Договором про постачання електричної енергії № 4-903к від 23 травня 2016 року в частині повної та своєчасної оплати вартості електричної енергії в січні - лютому 2018 року, а також енергії, використаної в обсягах, що перевищують договірні величини , суду не надав, позовні вимоги АК "Харківобленерго" в частині стягнення з відповідача 20 787,79 грн. вартості електричної енергії (17 323,16 грн. - тарифна складова та 3 464,63 грн. - ПДВ 20%) та 13 358,09 грн. перевищення договірних величин споживання електричної енергії за жовтень 2017 року, листопад 2017 року та грудень 2017 року обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами та підлягають задоволенню.

Судом також приймається до уваги посилання та обґрунтування позивача на те, що відповідач, в порушення прийнятих на себе зобов'язань за визщевказаним Договором, оплату поставленої електричної енергії протягом жовтня 2017 року - лютого 2018 року здійснював з порушенням строку оплати, у зв'язку з чим АК "Харківобленерго" за прострочення виконання договірних зобов'язань нараховано до стягнення: 364,59 грн. пені (період: листопад 2017 року - лютий 2018 року) та 37,59 грн. 3% річних (період: жовтень 2017 року - лютий 2018 року).

Згідно з ч. 3 ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

За змістом пункту 4.2.1 Договору за внесення платежів, передбачених пунктом 2.3.3 - 2.3.4 цього договору, з порушенням термінів, визначених додатком № 2 "Порядок розрахунків", споживач сплачує постачальнику суму боргу з урахуванням пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, 3% річних та індекс інфляції. Сума пені нараховується споживачу з першого дня прострочення платежу, який повинен бути здійснений споживачем в термін, встановлений в додатку № 2 "Порядок розрахунків", по день сплати заборгованості включно та зазначається в рахунку окремим рядком.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач зобов'язання за договором виконував належним чином та поставив відповідачу електричну енергію відповідно до умов договору, проте відповідачем були допущені порушення умов договору, встановлені судом.

Відповідач доказів, які б свідчили про протилежне, в тому числі про своєчасну сплату вартості використаної електричної енергії за спірний період не надав.

Перевіривши надані позивачем розрахунки пені у розмірі 364,59 грн. та 3% річних у розмірі 37,59 грн. на предмет відповідності вимогам чинного законодавства, суд дійшов висновку, що вони є обґрунтованими, правомірними, та правильно розрахованими, а позовні вимоги в цій частині є такими, що також підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується статтею 129 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підставі, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог. Таким чином, судовий збір в розмірі 1 762,00 грн. покладається на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 1-5, 20, 73-80, 86, 123, ч. 1 ст. 129, ст.ст. 236, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СК" Лувр" (код ЄДРПОУ 37368248, адреса: 61002, АДРЕСА_1) на користь Акціонерної компанії "Харківобленерго" (код ЄДРПОУ 00131954, адреса: 61037, м. Харків, вул. Плеханівська, 149):

- на п/р 260323012307 в філії ХОУ ВАТ ДОБУ, МФО 351823, код 00131954: заборгованість - 20 787,79 грн. - вартість електричної енергії за січень - лютий 2018 року (17 323,16 грн. - тарифна складова та 3 464,63 грн. - ПДВ 20%); 13 358,09 грн. - перевищення договірних величин споживання електричної енергії за жовтень 2017 року, листопад 2017 року та грудень 2017 року;

- на п/р 26005474695 в АТ "ОСОБА_2 Аваль" м. Київ, МФО 380805, код 00131954 : 364,59 грн. пені, 37,59 грн. - 3% річних та 1 762,00 грн. витрати зі сплати судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку для оскарження. Зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено та підписано 15.05.18р.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення11.05.2018
Оприлюднено17.05.2018
Номер документу73954687
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/631/18

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Рішення від 11.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 16.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 28.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні