Рішення
від 05.05.2018 по справі 342/1266/17
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/1266/17

Провадження № 2/342/135/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2018 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Федів Л.М.,

з участю:

секретаря судового засідання Козаченко Л.Д.,

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Городенка справу за позовом ОСОБА_1 до Топорівської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області про визнання права забудовника житлового будинку,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Топорівської сільської ради, в якому просить ухвалити судове рішення, яким визнати за нею право забудовника житлового будинку з господарськими будівлями, спорудами, що знаходиться по вул. Гната Стефаніва, 36 (колишня Січових Стрільців) в с.Топорівці Івано-Франківської області з правом здачі будинку в експлуатацію та отримання на своє ім'я документів, що посвідчують право власності.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 24 травня 1973 року виконкомом Підвисоцької сільської ради Снятинського району зареєстровано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які після одруження стали проживати в ІНФОРМАЦІЯ_1. 18 серпня 1994 року, розглянувши заяву ОСОБА_2, рішенням виконавчого комітету Топорівської сільської ради Городенківського району за №42 надано заявнику дозвіл на будівництво житлового будинку на земельній ділянці площею 0,25 га по вул. Січових Стрільців в с. Топорівці. На даний час вулицю перейменовано з Січових Стрільців на ОСОБА_3 та присвоєно вуличний № 36. В 1994 році сім'я позивача виготовила будівельний паспорт та розпочали будівництво, яке незавершене й по сьогодні. Відповідно, документ, який би засвідчував право власності на вказане домоволодіння не виготовлено, що підтверджується довідкою про об'єкт незавершеного будівництва від 01.11.2017 р. 29 травня 2011 року ОСОБА_2 помер, про що виконкомом Топорівської сільської ради зроблено актовий запис № 19. Після його смерті відкрилася спадщина, до якої входить і незавершене будівництво по вул. Гната Стефаніва, 36 (колишня Січових Стрільців) в с. Топорівці. З метою реалізації свого спадкового права після смерті ОСОБА_2 до нотаріуса звернулася лише позивач, за її заявою заведена спадкова справа № 53519764. 14 листопада 2017 року нотаріусом видано на ім'я позивача ОСОБА_4 про відмову у вчиненні нотаріальної дії через відсутність правовстановлюючого документу на спадкодавця. Оскільки смерть ОСОБА_2 настала раптово, то заповітного розпорядження він не залишив. Спору щодо спадкового майна нема. На день смерті спадкодавця, позивач проживала разом з ним, єдина звернулася в нотаріальну контору, тобто фактично вступила в управління спадковим майном і частину спадщини переоформила.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала з наведених в позовній заяві підстав та просила їх задовільнити.

Топорівська сільська рада Городенківського району подала до суду заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, не заперечує у розгляді справи.

Суд, вислухавши позивача, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Копією повторного свідоцтва про одруження серії VII-УР № 844161, стверджується, що 24.05.1973 року був укладений шлюб між ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, актовий запис № 11; після одруження дружині присвоєне прізвище Угрин .

ОСОБА_2 помер 29.05.2011 р. у віці 58 років в с.Топорівці Городенківського району Івано-Франківської області, актовий запис № 19 від 30.05.2011 р., що стверджено копією Свідоцтва про смерть серії 1-НМ №133756, виданого 30.05.2011 року Топорівської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області.

Внаслідок його смерті відкрилася спадщина. Померлий заповіту не вчиняв.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно з ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу . Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. Спадкоємцями можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини, вказано в ч. 1 ст. 1222 ЦК України . Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Згідно з ст. 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За ст.ст. 1268-1269 Цивільного кодексу України прийняття спадщини - це: постійне проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини або подання спадкоємцем, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Ч.1 ст.1270 згаданого кодексу визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_2 є дружина спадкодавця - позивач ОСОБА_1.

Довідкою № 1039, виданою 27.10.2017 року виконавчим комітетом Топорівської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області стверджується, що на час смерті чоловіка ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, який помер 29.05.2011 року ОСОБА_1 проживала біля нього в с.Топорівці по вул. Сагайдачного, 17, здійснювала його поховання, але була зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_5.

Із спадкової справи № 511/2012, наданої суду встановлено, що позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину за законом як спадкоємець першої черги після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер 29.05.2011 року.

Згідно копії свідоцтва про право на спадщину за законом, зареєстрованого в реєстрі за № 1868, спадкоємцем майна ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, який помер 29.05.2011 року є дружина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6; спадкове майно, на яке видано це свідоцтво складається з грошових вкладів з процентами та з усіма видами індексації та компенсації з ВАТ Державний ощадний банк України ТВБВ № 1000/082 в селі Торговиця, Городенківського району філія Івано-Франківського обласного управління по рахунках: № 91551000426, № 463 на загальну суму 2923,34 грн.

До спадкового майна спадкодавця ОСОБА_2 також належить незавершений будівництвом житловий будинок з господарськими будівлями, спорудами, що знаходиться по вул. Гната Стефаніва, 36 (колишня Січових Стрільців) в с.Топорівці Івано-Франківської області . Будівництво якого проводилось на підставі Будівельного паспорта на забудову земельної ділянки, виданого районним архітектором Городенківської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, рішення виконавчого комітету Топорівської сільської ради народних депутатів Івано-Франківської області № 44 від 25.08.1994 р. про будівництво індивідуального житлового будинку та господарських споруд на виділеній земельній ділянці, Акта виносу в натуру меж земельної ділянки і розбивки будівель від 6 вересня 1994 р.

Як слідує з довідки № 1149 від 23.11.2017 року, виданої виконкомом Топорівської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області, вулиця Січових Стрільців в с. Топорівці переіменована на вулицю ОСОБА_3 і незавершеному будівництву в с. Топорівці по вул. Гната Стефаніва присвоєно порядковий номер 36.

Довідкою № 92 від 14.02.2018 року, виданою виконкомом Топорівської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області стверджено, що земельна ділянка, яка розміщена в с. Топорівці по вул. Гната Стефаніва, 36 на даний час не приватизована і права власності на неї ніхто не набував.

Згідно з технічною документацією житлове господарство, розташоване в с. Топорівці по вул. Гната Стефаніва, 36Городенківського району Івано-Франківської області, складається з житлового будинку незавершеного будівництвом, 13 % готовності, позначеного на схемі в технічному паспорті літерою А , побудованого 1994 року, комори (незавершене будівництво), сараю (незавершене будівництво), стодоли (незавершене будівництво), комори (незавершене будівництво), літньої кухні (незавершене будівництво).

Довідкою № 64 від 01.11.2017 року на об'єкт незавершеного будівництва, виданої ФОП Прокоп'як Г.С. стверджено, що готовність незавершеного будівництва об'єкта нерухомого майна, що знаходиться в селі Топорівці по вул. Гната Стефаніва, 36 складає 13 відсотків; крім того на земельній ділянці знаходиться Б - комора нез. б-во (ф-т), В - сарай нез. б-во (ф-т), Г - стодола нез. б-во (ф-т), Д - комора нез. б-во (ф-т), Е - літ. кухня нез. б-во (ф-т).

Із копії звіту про оцінку незавершеного будівництвом житлового будинку (відсоток готовності 13%), складеного СОД ФОП ОСОБА_6 встановлено, що ринкова вартість незавершеного будівництвом житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою вул. Гната Стефаніва, 36с. Топорівці Городенківського району Івано-Франківської області становить 48750 грн.

Відповідно до ч. 1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Згідно з вимогами ч.1 ст. 1297 згаданого кодексу - спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

З постанови в.о. державного нотаріуса Городенківської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_7 № 2119/02-31 від 14.11.2017 р., слідує, що позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2, померлого 29 травня 2011 року, на незавершений будівництвом житловий будинок, що знаходиться за адресою с. Топорівці по вул. Гната Стефаніва, 34 Городенківського району Івано-Франківської області, у зв'язку з тим, що право власності на незавершене будівництво об'єкта нерухомого майна за померлим не зареєстровано.

Статтею 1218 ЦК встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об'єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку. Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно, зокрема на житловий будинок, іншу споруду.

Відповідно до роз'яснень, викладених у п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. Про судову практику у справах про спадкування - якщо будівництво здійснювалося згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов'язки як забудовника входять до складу спадщини.

Оскільки будівництво житлового будинку по вул. Гната Стефаніва, 36 (колишня Січових Стрільців) в с.Топорівці Івано-Франківської області проводилося забудівником ОСОБА_2 на відведеній в установленому порядку земельній ділянці, свідоцтво на право власності на житловий будинок за життя ОСОБА_2 не видавалося, досліджені в суді докази стверджують, що процент готовності будинку складає 13 %, відповідач не заперечує проти позову, тому суд вважає, що є підстави для задоволення позову про визнання за ОСОБА_1 , як спадкоємцем першої черги за законом після смерті чоловіка ОСОБА_2, права забудовника житлового будинкуз господарськими будівлями, спорудами, що знаходиться по вул. Гната Стефаніва, 36 (колишня Січових Стрільців) в с.Топорівці Івано-Франківської області , з правом завершення будівництва, здачі будинку в експлуатацію та отримання документів, що посвідчують право власності.

На підставі ст.ст. 1216 , 1217 , 1218 , 1220-1222 , 1258 , 1261 , 1268-1270 , 1296 , 1297 ЦК України ,керуючись ст. ст. 211, 223, 258, 259, 263-265, 268. 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7, право забудовника житлового будинку з господарськими будівлями, спорудами, що знаходиться по вул. Гната Стефаніва, 36 (колишня Січових Стрільців) в с.Топорівці Івано-Франківської області, з правом здачі будинку в експлуатацію та отримання документів, що посвідчують право власності.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Апеляційного суду Івано-Франківської області або через Городенківський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7, адреса проживання: ІНФОРМАЦІЯ_8, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.

Відповідач: Топорівська сільська рада Городенківський район Івано-Франківська область, місце знаходження с. Топорівці, Городенківський район Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 20550487.

Повне судове рішення складене 14 травня 2018 року.

Суддя: Федів Л. М.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення05.05.2018
Оприлюднено18.05.2018
Номер документу73969343
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —342/1266/17

Рішення від 05.05.2018

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Рішення від 05.05.2018

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 28.11.2017

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л.М. Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні