Рішення
від 15.05.2018 по справі 403/230/18
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/230/18

Провадження №2/403/140/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 травня 2018 року Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого: Годованець І. А.

при секретарі: Остапенко Н. М.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду смт. Устинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Устинівського Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачем ОСОБА_1 подано до суду позов до відповідача ОСОБА_2 сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом. Вимоги мотивуються тим, що поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини після смерті спадкодавця за заповітом є відсутність відомостей про смерть спадкодавця на день закінчення строку подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

В підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, подав заяву про проведення підготовчого засідання у його відсутність, просить задовольнити позовні вимоги про визначення додаткового строку для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за заповітом.

В підготовче засідання представник відповідача - ОСОБА_2 сільської ради ОСОБА_3 не з'явився, подав письмову заяву про проведення судового розгляду справи у відсутність представника та ухвалити судове рішення відповідно до чинного законодавства, позовні вимоги ОСОБА_4 визнає в повному обсязі. Ознайомившись з матеріалами справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 ст.198, ч.3 ст.200 ЦПК України передбачено, що підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом. За результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

ОСОБА_5 помер 04 травня 2017 року (актовий запис про смерть ОСОБА_2 сільської ради Устинівського району Кіровоградської області за №7 від 05 травня 2017 року).

Частиною 1 ст.1221, ст.ст.1216,1217, ч.1 ст.1270 ЦК України передбачено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Абзацами 1,2,3,6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року №8 встановлено, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК. Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини, при цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Матеріалами цивільної справи встановлено, що ОСОБА_5 за заповітним розпорядження від 24 липня 2014 року вчинено особисте розпорядження на випадок смерті та призначено спадкоємцем за заповітом ОСОБА_1 на спадкове майно - на земельну ділянку, площею 4.41 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3525884400:02:000:0293, на території ОСОБА_2 сільської ради Устинівського району Кіровоградської області. Заповітне розпорядження ОСОБА_5 від 24 липня 2014 року, яким призначено спадкоємцем за заповітом ОСОБА_1 нотаріально посвідчено приватним нотаріусом Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області ОСОБА_6.

Статтею 1272 ЦК України встановлено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом зазначених у ст.1270 ЦК України строків (6 місяців) не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не при йняв її. Спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, має право звернутися до суду з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини. Якщо суд встановить, що причини пропуску строку для прийняття спадщини були поважними (тривале відрядження, хвороба тощо), то він визначає додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини. Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_5 помер 04 травня 2017 року на території ОСОБА_2 сільської ради Устинівського району Кіровоградської області. Про смерть спадкодавця ОСОБА_5 спадкоємець за заповітом ОСОБА_1 на протязі шести місяців, який починається з часу відкриття спадщини, повідомлений не був.

12 лютого 2018 року спадкоємцем за заповітом ОСОБА_1 подано приватному нотаріусу Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області ОСОБА_6 заяву про прийняття спадкового майна ОСОБА_5. Згідно витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, до цього реєстру 12 лютого 2018 року внесено відомості про спадкову справу за №61994345 щодо спадкового майна ОСОБА_5. Приватним нотаріусом Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області ОСОБА_6 подано до суду копії матеріалів спадкової справи за №25-2018 до майна спадкодавця ОСОБА_5, який помер 04 травня 2017 року, за заявою спадкоємця за заповітом ОСОБА_1.

Відповідно до положень ч.1 ст.49 Закону України Про нотаріат , приватним нотаріусом Устинівського районного нотаріального округу Кіровоградської області ОСОБА_6 винесено постанову від 12 лютого 2018 року про відмову ОСОБА_1 у вчиненні нотаріальної дії за пропуском строку (шість місяців) подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, який починається з часу відкриття спадщини, після смерті ОСОБА_5, який помер 04 травня 2017 року.

Законодавством не встановлено переліку поважних причин, вони визнаються поважними при розгляді справи судом. У підготовчому засіданні встановлено, що зазначена позивачем ОСОБА_1 причина пропуску строку для прийняття спадщини після смерті спадкодавця за заповітом ОСОБА_5, як відсутність відомостей про смерть спадкодавця на день закінчення строку подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини, яка судом визнається, як поважна причина, що унеможливлює для нього своєчасне звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини ОСОБА_5 Таким чином, суд виносить рішення, в якому зазначає додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини без жодних обмежень його певним числом днів чи місяців.

При встановлених обставинах, позовні вимоги ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини ОСОБА_5 підлягають задоволенню, як обґрунтовані.

Відповідно до п.1 ч.2, ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача. За заявою позивача ОСОБА_1 судові витрати не стягуються (не відшкодовуються) на його користь з другої сторони .

Керуючись ст.ст. 198-200, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити. ОСОБА_1, як спадкоємцю за заповітом, визначити додатковий строк на один місяць для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини за заповітним розпорядженням ОСОБА_5, який помер 04 травня 2017 року. Строк подання заяви про прийняття спадщини рахувати з дня набрання законної сили рішення суду. Відповідно до п.1 ч.2, ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача. За заявою позивача ОСОБА_1 судові витрати не стягуються (не відшкодовуються) на його користь з другої сторони .

На рішення може бути подано апеляційну скаргу на протязі тридцяти днів з дня його отримання. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Апеляційного суду Кіровоградської області . До приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність із новою редакцією ЦПК України, апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через суд першої інстанції, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судом за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією ЦПК України.

Суддя Устинівського

районного суду ОСОБА_7

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.05.2018
Оприлюднено18.05.2018
Номер документу73975471
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/230/18

Рішення від 15.05.2018

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 13.04.2018

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні