Вирок
від 14.05.2018 по справі 761/1880/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/1880/17

Провадження №1-кп/761/690/2018

В И Р О К

іменем України

14 травня 2018 року

Шевченківський районний суд м. Києва у складі головуючого:

судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

номер кримінального провадження 22016000000000460, внесеного 15.12.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з вищою освітою, розлучений, працюючого продавцем, раніше не судимий, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.205, ч.2 ст.205-1 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду зазначене кримінальне провадження,

ВСТАНОВИВ:

Приблизно в серпні 2016 року, більш точні дата та обставини не встановлені, до ОСОБА_5 звернувся раніше знайомий, матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, та запропонував сприяти створенню або придбанню юридичних осіб - суб`єктів підприємницької діяльності, а саме надати його знайомому - невстановленій особі, свої персональні дані, копію паспорта та довідки про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків (далі - РНОКПП), підписати від свого імені відповідні документи, необхідні для вчинення зазначених дій, а також підшукати інших осіб, готових вчинити аналогічні дії. При цьому, вказані юридичні особи в подальшому мали бути використані для прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_6 разом з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та вказаною невстановленою особою, діючи за попередньою змовою між собою, мали створити (через відповідного державного реєстратора здійснити державну реєстрацію підприємства та ОСОБА_5 як його засновника) та за необхідності очолити (через відповідного державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі -ЄДРЮО) відомості стосовно ОСОБА_5 як керівника) заздалегідь невизначену кількість новоутворених юридичних осіб, метою діяльності яких є прикриття незаконної діяльності, або придбати (придбати у попереднього власника відповідні корпоративні права, внести відповідні зміни до ЄДРЮО, визначивши ОСОБА_5 засновником та за необхідності керівником) невизначену кількість таких юридичних осіб.

При цьому, вищеописані правочини мали носити характер фіктивних та вчинюватися без наміру створення правових наслідків, які обумовлювалися ними, тобто ОСОБА_6 або підшукані ним особи фактично не повинні були приймати рішення стосовно створення юридичних осіб, не мали вносити кошти в їх статутний капітал, отримувати прибуток або інші вигоди від діяльності створених юридичних осіб, набувати корпоративні права в інших осіб, здійснювати за це оплату і не мали здійснювати фактичне керівництво вказаними юридичними особами, а лише виконувати вказівки вказаної невстановленої особи та підписувати надані нею документи.

ОСОБА_6 , достовірно усвідомлюючи вказані вище обставини та суспільно небезпечний характер отриманої пропозиції, дав на неї свою згоду та таким чином вступив з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та вказаною невстановленою особою у попередню змову на вчинення фіктивного підприємництва.

При цьому ОСОБА_6 мав діяти як пособник, а саме надати вказаній

невстановленій особі засоби вчинення злочину - підписані документи,

необхідні для здійснення створення чи придбання та подальшої державної

реєстрації юридичної особи. -

Реалізуючи виниклий злочинний умисел, ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та вказаною невстановленою особою, не пізніше 27.07.2016 надав останній копію свого паспорту та довідки про присвоєння РНОКПП, щоб вона підготувала документи, необхідні для створення або придбання юридичної особи.

Після цього вказана невстановлена особа, діючи як організатор описаного вище злочину, підготувала документи, згідно з якими ОСОБА_6 нібито придбав корпоративні права, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Авангард Мастерс» (код ЄДРПОУ 39242350), провів загальні збори засновників вказаного підприємства, де його призначили керівником підприємства, та вступив на посаду директора.

Далі вказана невстановлена особа передала вказані документи ОСОБА_7 для підпису, а останній, діючи як пособник злочину, підписав їх, надавши таким чином вказаній невстановленій особі засоби для вчинення обумовленого злочину - підписані реєстраційні документи, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання юридичної особи TOB «Авангард Мастерс» та внесення відповідних змін до ЄДРЮО.

Не пізніше 27.07.2016 вказана невстановлена особа, діючи як виконавець даного злочину за попередньою змовою із особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_8 , за невстановлених обставин, здійснила фактичне придбання корпоративних прав на зазначену юридичну особу та подала вказані вище документи державному реєстратору для внесення відповідних змін до ЄДРЮО.

При цьому ОСОБА_6 фактично майнових прав на вказану юридичну особу від попередніх власників не набував, не здійснював за це оплату, не проводив загальні збори учасників, не здійснював та не мав здійснювати керівництво фінансово-господарською діяльністю підприємства. Фактичне придбання вказаного підприємства було здійснене вказаною невстановленою особою та іншими невстановленими в ході досудового слідства особами, з якими вона діяла за попередньою змовою.

В той же час саме підприємство після здійснення вищеописаних дій мало бути використане з метою прикриття незаконної діяльності зі сприяння іншим юридичним особам в ухиленні від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) шляхом проведення з такими юридичними особами фіктивних (безтоварних) операцій, що мали б безпідставно формувати у останніх податковий кредит з ПДВ, який був підставою для зменшення їх податкових зобов`язань зі сплати даного податку. Крім того, проведення вказаних безтоварних операцій дозволяло контрагентам TOB «Авангард Мастерс» безпідставно віднести на витрати кошти, переведені даному підприємству, зменшивши таким чином базу оподаткування податку на прибуток підприємств, хоча фактично дані кошти в подальшому мали бути переведені невстановленими особами в готівкову форму та повернені представниками контрагентів TOB «Авангард Мастерс» за вирахуванням комісійної винагороди за проведені дії.

Крім того особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_6 , продовжуючи реалізовувати вищеописаний злочинний умисел, діючи повторно за попередньою змовою між собою та з вказаною невстановленою особою, приблизно о 22 - 23 годині 26 - 27 жовтня 2016 року, перебуваючи біля будинку АДРЕСА_2 , підшукали громадянина України ОСОБА_9 , якому запропонували надати свої персональні дані, копію паспорта та довідки про присвоєння РНОКПП, а потім підписати від свого імені відповідні документи, необхідні для придбання юридичних осіб. При цьому, вказані особи не повідомили ОСОБА_9 про протиправний характер своєї діяльності, а він сам внаслідок своєї необізнаності в даних питаннях не усвідомлював та не міг усвідомлювати протиправний характер даної пропозиції.

Після цього, не пізніше 29.10.2016 ОСОБА_6 з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, отримали від ОСОБА_9 вищевказані документи, після чого передали їх вказаній невстановленій особі, яка на їх підставі підготувала документи, згідно з якими ОСОБА_9 нібито придбав корпоративні права, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації» (код ЄДРПОУ 40218420), провів загальні збори засновників вказаного підприємства, де його призначили керівником підприємства, та вступив на посаду директора.

31.10.2016 ОСОБА_6 та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, в невстановлений час організували зустріч вказаної невстановленої особи та ОСОБА_9 , в ході якої в офісі приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд 6/5, останній підписав реєстраційні документи, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання юридичної особи TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації» та внесення відповідних змін до ЄДРЮО.

31.06.2016, більш точний час не встановлено, вказана невстановлена особа, діючи як виконавець даного злочину за попередньою змовою із ОСОБА_8 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, перебуваючи в приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд 6/5, подала зазначені вище документи вказаному нотаріусу, який на їх підставі вчинив реєстраційні дії, обліковані в ЄДРЮО за № 10741050001057957 (внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_9 як засновника та власника 100% статутного фонду TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації») та № 10741070002057957 (внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_9 як керівника даного підприємства). Вказані реєстраційні дії зафіксували юридичний факт придбання юридичної особи -TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації».

В подальшому вказана юридична особа були використана для прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з ухиленням від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

За викладених вище обставин, ОСОБА_6 надав вказаній невстановленій особі засоби для вчинення фіктивного підприємництва, а саме підписані документи, необхідні для проведення державної реєстрації юридичних осіб, які були використані для придбання TOB «Авангард Мастерс»», а також особисті дані та особисті документи ОСОБА_9 , які

були використані для придбання TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації».

За таких обставин ОСОБА_3 маючи умисел на пособництво невстановленій особі у здійсненні фіктивного підприємництва з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, діючи за попередньою змовою з останнім, в липні 2016року, але не пізніше 27.07.2016, перебуваючи за невстановленою адресою, за невстановлених обставин, проставив свій підпис на виготовлених вказаною невстановленою особою документах, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання юридичної особи TOB «Авангард Мастерс» (код ЄДРПОУ39242350) та внесення відповідних змін до ЄДРЮО, та згідно з якими ОСОБА_6 нібито придбав корпоративні права, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Авангард Мастерс», провів загальні збори засновників вказаного товариства, де його призначили керівником товариства, та вступив на посаду директора, після чого передав їх останній, яка в свою чергу діючи як виконавець даного злочину за попередньою змовою із ОСОБА_8 та іншими невстановленими в ході досудового слідства особами, не пізніше 27.07.2016, більш точний час в ході слідства не встановлений, за невстановлених в ході досудового слідства обставин, здійснила фактичне придбання корпоративних прав на зазначену юридичну особу та подала вказані вище документи державному реєстратору з метою внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_5 як засновника, власника 100% статутного фонду та керівника TOB «Авангард Мастерс».

В подальшому, ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на пособництво невстановленій в ході досудового слідства особі у здійсненні фіктивного підприємництва з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, діючи повторно, за попередньою змовою з останнім та з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, 31.10.2016, перебуваючи в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_10 за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд 6/5, залучив до придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), метою діяльності якої є прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб, громадянина України ОСОБА_9 , який внаслідок своєї необізнаності не усвідомлював та не міг усвідомлювати протиправний характер своїх дій, та який не будучи обізнаним у злочинних намірах вказаної невстановленої особи, ОСОБА_5 та особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, проставив свій підпис на виготовлених вказаною невстановленою особою документах, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання юридичної особи TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації» (код ЄДРПОУ 40218420) та внесення відповідних змін до ЄДРЮО, згідно з якими ОСОБА_9 нібито придбав корпоративні права, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації», провів загальні збори засновників вказаного підприємства, де його призначили керівником підприємства, та вступив на посаду директора, після чого передав їх вказаній невстановленій особі, яка діючи як виконавець даного злочину за попередньою змовою із ОСОБА_8 , особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та іншими невстановленими в ході досудового слідства особами здійснила фактичне придбання корпоративних прав на зазначену юридичну особу та подала зазначені вище документи вказаному нотаріусу ОСОБА_10 , який на їх підставі вчинив реєстраційні дії, обліковані в ЄДРЮО за М10741050001057957 (внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_9 як засновника та власника 100% статутного фонду TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації») та № 10741070002057957 (внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_9 як керівника даного підприємства).

Таким чином, ОСОБА_6 своїми умисними діями за викладених вище обставин, діючи повторно за попередньою змовою групою осіб, сприяв придбанню суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності шляхом надання засобів, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України.

Крім того, приблизно в серпні 2016 року до ОСОБА_5 звернувся раніше знайомий йому громадянин України, матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, який діяв від імені невстановленої особи, та запропонував йому за грошову винагороду підписати документи, що відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, та подати вказані документи для проведення такої реєстрації.

При цьому, вказані документи мали містити завідомо неправдиві відомості стосовно того, що ОСОБА_6 нібито придбав та очолив відповідну юридичну особу.

ОСОБА_6 , достовірно усвідомлюючи протиправний характер вказаної пропозиції, дав на неї свою згоду, чим вступив у попередню змову з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та вказаною невстановленою особою на підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Реалізуючи виниклий злочинний умисел, діючи за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та вказаною невстановленою особою, ОСОБА_6 не пізніше 27.07.2016 надав останньому копію свого паспорту та довідки про присвоєння РНОКПП, щоб він підготував документи, необхідні для створення або придбання юридичної особи.

Після цього вказана невстановлена особа підготувала документи, згідно з якими ОСОБА_6 нібито придбав корпоративні права, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Авангард Мастерс» (код ЄДРПОУ 39242350), провів загальні збори засновників вказаного підприємства, де його призначили керівником підприємства, та вступив на посаду директора.

Далі вказана невстановлена особа передала вказані документи ОСОБА_7 для підпису, після чого останній підписав їх, надавши статус офіційних документів, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання юридичної особи TOB «Авангард Мастерс» та внесення відповідних змін до ЄДРЮО, котрі, в силу ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», були державною реєстрацією юридичних осіб.

При цьому, ОСОБА_6 фактично майнових прав на вказану юридичну особу від попередніх власників не набував, не здійснював за це оплату, не проводив загальні збори учасників, не здійснював та не мав здійснювати керівництво фінансово-господарською діяльністю підприємства. Тобто до вказаних документів було внесено завідомо неправдиві відомості.

Не пізніше 27.07.2016 вказана невстановлена особа, діючи як виконавець даного злочину за попередньою змовою із ОСОБА_8 та іншими невстановленими особами, за невстановлених обставин подала вказані вище документи невстановленому досудовим слідством державному реєстратору (приватному нотаріусу), який на їх підставі вчинив реєстраційні дії - внесення до СДРЮО змін стосовно ОСОБА_5 як засновника, власника 100% статутного фонду та керівника TOB «Авангард Мастерс». Вказані реєстраційні дії, в силу ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань», були державною реєстрацією юридичних осіб.

Крім того, особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_6 , продовжуючи реалізовувати вищеописаний злочинний умисел, діючи повторно за попередньою змовою між собою та з вказаною невстановленою особою, у період з серпня по жовтень 2016 року, більш точні дата та обставини не встановлені, підшукали громадян України ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яким запропонували надати свої персональні дані, копію паспорта та довідки про присвоєння РНОКПП, а потім підписати від свого імені відповідні документи, необхідні для придбання юридичних осіб. При цьому ОСОБА_6 та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, не повідомили вказаних осіб про протиправний характер своєї діяльності, а вони самі внаслідок своєї необізнаності в даних питаннях не усвідомлювали та не могли усвідомлювати протиправний характер даної пропозиції.

Після цього, не пізніше 12.10.2016 ОСОБА_6 та особа, матеріали

відносно якої виділені в окреме провадження, отримали від ОСОБА_14 ,

ОСОБА_12 та ОСОБА_13 вищевказані документи, після чого передали їх

вказаній невстановленій особі, яка на їх підставі підготувала документи, згідно

з якими зазначені особи нібито придбали корпоративні права, а саме 100%)

частки у статутному капіталі TOB «Клінтон» (код ЄДРПОУ 40559242), ТОВ «Бергт комершн» (код ЄДРПОУ 40267195) та TOB «Кайлмор» (код ЄДРПОУ 40559409) відповідно, провели загальні збори засновників вказаних підприємств, де їх призначили керівниками відповідних підприємств, та вступили на посади директорів '

Далі ОСОБА_6 та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, 13.10.2016, більш точний час не встановлено, організували зустріч вказаної невстановленої особи із вказаними особами біля станції метро «Голосіївська» в м. Київ, в ході якої останні, не будучи обізнаними у злочинних намірах вказаної невстановленої особи, ОСОБА_5 та особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, а також не усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, підписали реєстраційні документи, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання зазначених вище юридичних осіб та внесення відповідних змін до ЄДРЮО.

При цьому ОСОБА_15 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 фактично майнових прав на вказані юридичні особи від попередніх власників не набували, не здійснювали за це оплату, не проводили загальні збори учасників, не здійснювали та не мали здійснювати керівництво фінансово-господарською діяльністю даних підприємств. Тобто до вказаних документів було внесено завідомо неправдиві відомості. -

Того ж дня вказані вище документи були подані ОСОБА_16 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 під керівництвом ОСОБА_5 та особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, до Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації для проведення подальшої державної реєстрації юридичних осіб, а саме внесення до ЄДРЮО змін стосовно засновників, власників 100% статутного фонду, керівників вищеперелічених юридичних осіб та їх юридичних адрес. Так, 13.10.2016, більш точні час та обставини не встановлені, адміністратором Центру надання адміністративних послуг Київської міської державної адміністрації ОСОБА_17 було розпочато проведення реєстраційних дій - внесення змін до відомостей про юридичну особу TOB «Кайлмор» (код ЄДРПОУ 40559409), а саме: зміну директора ОСОБА_18 на ОСОБА_13 ; зміну учасника ОСОБА_18 на ОСОБА_13 ; зміну юридичної адреси вказаного товариства з м. Київ, вул. Ямська, буд. 41, оф. 1 на адресу: м. Київ, вул. Васильківська, буд. 14, оф. 4. Того ж дня, вказаним адміністратором було розпочато проведення реєстраційних дій - внесення змін до відомостей про юридичну особу TOB «Бергт комершн» (код ЄДРПОУ 40267195), а саме: зміну директора ОСОБА_19 на ОСОБА_12 ; зміну учасника ОСОБА_19 на ОСОБА_12 ; зміну юридичної адреси товариства з м. Київ, вул. Ямська, буд. 41, оф. 1 на адресу: м. Київ, вул. Жилянська, буд. 31, оф. 1.

Разом з цим, 13.10.2016 адміністратором Центру надання адміністративних послуг Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_20 було розпочато проведення реєстраційних дій -внесення змін до відомостей про юридичну особу TOB «Клінтон» (код ЄДРПОУ 40559242), а саме: зміну директора ОСОБА_21 на ОСОБА_14 ; зміну учасника ОСОБА_21 на ОСОБА_14 ; зміну юридичної адреси вказаного товариства з м. Київ, вул. Пирогівський Шлях, буд. 34, корпус 1, оф. 40 на адресу: м. Київ, вул. Васильківська ,буд. 1, оф. 19.

При цьому. ОСОБА_15 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 не усвідомлювали суспільно небезпечний характер вказаних дій, оскільки не були поінформовані ОСОБА_8 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, про їх суть та не ознайомлювались в повному обсязі з підписаними документами.

Крім того, не пізніше 29.10.2016 ОСОБА_6 та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, отримали від ОСОБА_9 копію його паспорту та довідки про присвоєння РНОКПП, після чого передали їх вказаній невстановленій особі, яка на їх підставі підготувала документи, згідно з якими ОСОБА_9 нібито придбав корпоративні права, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації» (код ЄДРПОУ 40218420), провів загальні збори засновників вказаного підприємства, де його призначили керівником підприємства, та вступив на посаду директора.

Далі ОСОБА_22 та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, 31.10.2016, більш точний час не встановлено, організували зустріч вказаної невстановленої особи та ОСОБА_9 , в ході якої в офісі приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд 6/5, останній підписав реєстраційні документи, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання юридичної особи TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації» та внесення відповідних змін до ЄДРЮО.

При цьому ОСОБА_9 фактично майнових прав на вказану юридичну особу від попередніх власників не набував, не здійснював за це оплату, не проводив загальні збори учасників, не здійснював та не мав здійснювати керівництво фінансово-господарською діяльністю підприємства. Тобто до вказаних документів було внесено завідомо неправдиві відомості.

В той же час ОСОБА_9 не усвідомлював суспільно небезпечний характер вказаних дій, оскільки не був поінформований ОСОБА_23 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, про їх суть та не ознайомлювався в повному обсязі з підписаними документами.

31.06.2016, більш точний час не встановлено, вказана невстановлена особа, діючи як виконавець даного злочину за попередньою змовою із ОСОБА_23 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, перебуваючи в приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд 6/5, подала зазначені вище документи вказаному нотаріусу, який на їх підставі вчинив реєстраційні дії, обліковані в ЄДРЮО за № 10741050001057957 (внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_9 як засновника та власника 100% статутного фонду TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації») та № 10741070002057957 (внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_9 як керівника даного підприємства). Вказані реєстраційні дії, в силу ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», були державною реєстрацією юридичних осіб.

Таким чином ОСОБА_6 вніс завідомо неправдиві відомості до документів для державної реєстрації TOB «Авангард Мастерс», TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації», а також подав для проведення державної реєстрації TOB «Клінтон», TOB «Бергт комершн» та TOB «Кайлмор», документи, які містять завідомо неправдиві відомості.

За таких обставин ОСОБА_3 маючи умисел на підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, діючи за попередньою змовою з невстановленою особою, в липні 2016року, не пізніше 27.07.2016, більш точні час та дата не встановлені, перебуваючи за невстановленою адресою, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, засвідчив своїм підписом виготовлені вказаною невстановленою особою документи, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання юридичної особи TOB «Авангард Мастерс» (код ЄДРПОУ 39242350) та внесення відповідних змін до ЄДРЮО, які містили завідомо неправдиві відомості щодо придбання ОСОБА_8 корпоративних прав, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Авангард Мастерс», проведенні загальних зборів засновників вказаного товариства, де його призначили керівником товариства, та вступ на посаду директора, так як фактично, наміру придбати дане товариство і бути його учасником не мав, і в подальшому, обов`язки учасника товариства не виконував, після чого передав їх вказаній невстановленій особі, яка в свою чергу діючи за попередньою змовою із ОСОБА_8 та іншими невстановленими в ході досудового слідства особами, не пізніше 27.07.2016, більш точний час в ході слідства не встановлений, за невстановлених обставин, подала вказані вище документи невстановленому державному реєстратору (приватному нотаріусу), який на їх підставі вчинив реєстраційні дії - внесення до ЄДРЮО змін стосовно ОСОБА_5 як засновника, власника 100% статутного фонду та керівника TOB «Авангард Мастерс».

В подальшому, ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи а також подання для проведення державної реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, діючи повторно за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, невстановленою особою та іншими невстановленими в особами, 13.10.2016, більш точний час не встановлено, біля станції метро «Голосіївська» в м. Київ, залучив до підроблення документів, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання TOB «Клінтон» (код ЄДРПОУ 40559242), TOB «Бергт комершн» (код ЄДРПОУ 40267195) та TOB «Кайлмор» (код ЄДРПОУ 40559409), та внесення відповідних змін до ЄДРЮО, громадян України ОСОБА_14 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 відповідно, які внаслідок своєї необізнаності не усвідомлювали та не могли усвідомлювати протиправний характер своїх дій, та які, не будучи обізнаними у злочинних намірах вказаної невстановленої особи, ОСОБА_5 та особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, засвідчили своїми підписами надані вказаною невстановленою особою документи, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання зазначених вище юридичних осіб та внесення відповідних змін до ЄДРЮО, які містили завідомо неправдиві відомості щодо придбання ними корпоративних прав, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Клінтон», TOB «Бергт комершн» та TOB «Кайлмор», проведення загальних зборів засновників вказаних товариств, де їх призначили керівниками, та вступу на посади директорів, після чого того ж дня, діючи на вказівку вказаної невстановленої особи, під керівництвом ОСОБА_5 та особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, не усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, не будучи обізнаними у злочинних намірах вказаної невстановленої особи, ОСОБА_5 та особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, перебуваючи в приміщенні Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, просп. Голосіївський, 42, подали вказані вище підроблені документи адміністраторам Центру надання адміністративних послуг Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_17 та ОСОБА_24 , за результатами прийняття яких останніми було розпочато проведення реєстраційних дій - внесення змін до відомостей про юридичну особу TOB «Клінтон», TOB «Бергт комершн» та TOB «Кайлмор».

Крім того, ОСОБА_6 , реалізуючи свій злочинний умисел направлений на підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, діючи повторно за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, невстановленою особою та іншими невстановленими особами, 31.10.2016, більш точний час не встановлено, перебуваючи в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_10 за адресою: м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд 6/5, залучив до підроблення документів, які згідно чинного на той момент законодавства були підставою для придбання TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації» (код ЄДРПОУ40218420), громадянина України ОСОБА_9 , який внаслідок своєї необізнаності не усвідомлював та не міг усвідомлювати протиправний характер своїх дій, та який, не будучи обізнаним у злочинних намірах вказаної невстановленої особи, ОСОБА_5 та з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, діючи на вказівку ОСОБА_5 , своїм підписом засвідчив виготовлені вказаною невстановленою особою підроблені документи, які містили завідомо неправдиві відомості щодо придбання ОСОБА_9 корпоративних прав, а саме 100% частки у статутному капіталі TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації», проведенні загальних зборів засновників вказаного товариства, де його призначили керівником товариства, та вступ на посаду директора, після чого передав їх вказаній невстановленій особі, яка діючи за попередньою змовою із ОСОБА_8 , та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та іншими невстановленими в ході досудового слідства особами, того ж дня, більш точний час в ході слідства не встановлений, за невстановлених в ході досудового слідства обставин, здійснила фактичне придбання корпоративних прав на зазначену юридичну особу та подала зазначені вище документи вказаному нотаріусу ОСОБА_10 , який на їх підставі вчинив реєстраційні дії, обліковані в ЄДРЮО за № 10741050001057957 (внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_9 як засновника та власника 100% статутного фонду TOB «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації») та М10741070002057957 (внесення до ЄДРЮО відомостей стосовно ОСОБА_9 як керівника даного підприємства).

Такимчином, ОСОБА_6 своїми умиснимидіями завикладених вищеобставин внісв документи,які відповіднодо законуподаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, а також умисно подав для проведення такої реєстрації документи, які містять завідомо неправдиві відомості, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_3 вину у вчинені злочинів, передбачених ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.205, ч.2 ст.205-1 КК України, визнав у повному обсязі.

Підтвердив час, місце, обставини і мету вчинення злочину.

Надав показання, в яких зазначив, що в 2016 році до нього звернувся знайомий та запропонував прийняти участь в оформлені на його ім`я ряду підприємств, для чого потрібно було надати паспорт та код, підписати документи у нотаріуса, а також для вчинення аналогічних дій запропонував за грошову винагороду винайти інших осіб, які б бажали оформити на власне ім`я ряд підприємств на таких самих умовах.

Оскільки він перебував у важкому фінансовому становищі, він погодився та надав свої документи з метою оформлення на його ім`я підприємств. Після чого вони направились до нотаріуса, де ним були підписані певні документи щодо придбання на його ім`я корпоративних прав.

. В подальшому він та знайома йому особа на прізвище ОСОБА_25 подали вказані вище документи державному реєстратору для внесення відповідних змін до ЄДРЮО. При цьому він майнових прав на вказану юридичну особу від попередніх власників не набував, не здійснював за це оплату, не проводив загальні збори учасників, не здійснював та не мав здійснювати керівництво фінансово-господарською діяльністю підприємства. Фактичне придбання вказаного підприємства було здійснене вказаною невстановленою особою та іншими особами.

Крім того, зазначив, що він залучив до підроблення документів і інших осіб з метою придбання ряду інших підприємств, які внаслідок своєї необізнаності засвідчили своїми підписами надані наданні їм документи, які були підставою для придбання юридичних осіб з метою прикриття незаконної діяльності зі сприяння іншим юридичним особам в ухиленні від сплати податків.

Враховуючи те, що обвинувачений та інші учасники судового провадження не оспорюють обставини справи і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності їхньої позиції. Заслухавши думку учасників судового провадження та роз`яснивши їм положення ч. 3 ст. 349 КПК України, суд при визначенні обсягу доказів, що підлягають дослідженню, обмежився показаннями обвинуваченого, дослідженням матеріалів кримінального провадження, що характеризують її особу, визначивши недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Отжесуд,допитавши обвинуваченого,дослідивши матеріаликримінального провадження,що характеризуютьйого особу,приходить довисновку,що вина ОСОБА_3 у повторномуза попередньоюзмовою групоюосіб,сприянні придбаннюсуб`єктівпідприємницької діяльності(юридичнихосіб)з метоюприкриття незаконноїдіяльності шляхомнадання засобів,та у внесеннів документи,які відповіднодо законуподаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, діючи повторно, за попередньою змовою групою осіб повністю доведена.

Дії обвинуваченого підлягають кваліфікації за ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.205, ч.2 ст.205-1 КК України.

За вчинення даних злочинів ОСОБА_3 підлягає покаранню.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 66 КК України обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченого, є щире каяття.

Відповідно до ст. 67 КК України обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого, суд не встановив.

Призначаючи ОСОБА_3 вид таміру покарання,суд,у відповідностідо ст.65КК України,враховує характер і ступінь тяжкості вчинених злочинів, які згідно зі ст. 12 КК України є злочинами невеликої та середньої тяжкості; обставини, які пом`якшують його покарання, та відсутність обставин, які обтяжують покарання; дані про особу обвинуваченого, а саме те, що він працює, не судимий.

Беручи до уваги дані про особу обвинуваченого, наявність пом`якшуючих та відсутність обтяжуючих обставин, враховуючи його критичне ставлення до вчиненого та усвідомлення власної протиправної поведінки до вчиненого кримінального правопорушення, реалізуючи принцип законності, справедливості та індивідуалізації покарання, з метою його виправлення і попередження вчинення ним нових злочинів суд доходить висновку, що покарання обвинуваченому потрібно призначити у виді штрафу.

У відповідності до ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів, застосовуючи принцип поглинення менш тяжкого покарання більш тяжким, остаточно призначити до відбуття покарання у виді штрафу.

Керуючись ст.349, ст.369-371КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.205 та ч.2 ст.205-1 КК України та призначити покарання за ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.205 КК України у виді штрафу у розмірі трьох тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесят одна тисяча) гривень у дохід держави, за ч.2 ст.205-1 КК України у виді штрафу у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 (сімнадцять тисяча) гривень у дохід держави.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно призначити ОСОБА_3 покарання у виді штрафу у розмірі трьох тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесят одна тисяча) гривень у дохід держави.

На вирок можуть бути подані учасниками судового провадження апеляційні скарги до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.05.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу73986411
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/1880/17

Вирок від 14.05.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мартинов Є. О.

Ухвала від 15.02.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Слободянюк П. Л.

Ухвала від 15.02.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Слободянюк П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні