Рішення
від 16.05.2018 по справі 401/96/18
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2018 року м. Кропивницький Справа № 401/96/18

провадження № 2-іс/811/43/18

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Притула К.М., розглянувши за правилами загального позовного провадження у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області про визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області від 20 липня 2017 року № 133 Про здійснення реорганізації освітніх закладів .

24 січня 2018 року ухвалою Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області позовну заяву ОСОБА_1 до Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області про визнання протиправним та скасування рішення передано до Кіровоградського окружного адміністративного суду (а.с.22-23).

07 березня 2018 року, ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду відкрито провадження по справі та призначено до розгляду у підготовчому судовому засіданні (а.с.46-47).

Ухвалою суду від 03 квітня 2018 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 19 квітня 2018 року (а.с.69-70).

19 квітня 2018 року представником позивача надано до канцелярії суду клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження (а.с.77).

27 квітня 2018 року ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду поновлено судовий розгляд даної справи та витребувано у Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області копію постанови по справі № 401/2387/17.

В обґрунтування позовних вимог вказано про те, що 20 липня 2017 року Великоандрусівська сільська рада Світловодського району Кіровоградської області прийняла рішення № 133 Про здійснення реорганізації освітніх закладів , яким ухвалила здійснити реорганізацію юридичних осіб (навчальних закладів), що знаходяться у комунальній власності Великоандрусівської об'єднаної територіальної громади шляхом приєднання юридичних осіб: Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Великоандрусівської сільської ради Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 32994599, юридична адреса: 26520, Кіровоградська область, Світловодський район, село Велика Андрусівка, вулиця Дикого, будинок 1), Подорожненський навчально-виховний комплекс Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Великоандрусівської сільської ради Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 33331785, юридична адреса: 27522, Кіровоградська область, Світловодський район, село Подорожнє, вулиця Миру, будинок, 10) та Дошкільний навчальний заклад Сонечко (дитячий садок) Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 34395682, юридична адреса: 27520, Кіровоградська область, Світловодський район, село Велика Андрусівка, вулиця Леніна, будинок 36) до Комунального закладу Навчально-виховний комплекс Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - Дошкільний навчальний заклад Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 41420696, юридична адреса: 27520, Кіровоградська область, світловодський район, село Велика Андрусівка, вулиця Центральна, будинок 36.

Позивач вважає, що рішення Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області від 20 липня 2017 року № 133 Про здійснення реорганізації освітніх закладів є неправомірним, таким, що прийняте із порушенням норм чинного законодавства, і підлягає скасуванню з наведених нижче підстав.

Представник позивача до судового засідання надав клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відзив на позовну заяву від Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області до суду не надходив. Відповідач про місце день та час розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштових відправлень, які повернулись на адресу суду.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом (пункт 10 частини першої статті 4 КАС України).

Фіксування судового засідання відповідно до статті 229 КАС України не здійснювалося, тому керуючись приписами пункту 10 частини 1 статті 4 та частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України подальший розгляд справи судом вирішено здійснювати у порядку письмового провадження.

Розглянувши подані позивачем документи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що 20 липня 2017 року Великоандрусівська сільська рада Світловодського району Кіровоградської області прийняла рішення № 133 Про здійснення реорганізації освітніх закладів . Даним рішенням ухвалено, здійснити реорганізацію юридичних осіб (навчальних закладів), що знаходяться у комунальній власності Великоандрусівської об'єднаної територіальної громади шляхом приєднання юридичних осіб: Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Великоандрусівської сільської ради Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 32994599, юридична адреса: 26520, Кіровоградська область, Світловодський район, село Велика Андрусівка, вулиця Дикого, будинок 1), Подорожненський навчально-виховний комплекс Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Великоандрусівської сільської ради Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 33331785, юридична адреса: 27522, Кіровоградська область, Світловодський район, село Подорожнє, вулиця Миру, будинок, 10) та Дошкільний навчальний заклад Сонечко (дитячий садок) Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 34395682, юридична адреса: 27520, Кіровоградська область, Світловодський район, село Велика Андрусівка, вулиця Леніна, будинок 36) до Комунального закладу Навчально-виховний комплекс Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - Дошкільний навчальний заклад Великоандрусівської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 41420696, юридична адреса: 27520, Кіровоградська область, світловодський район, село Велика Андрусівка, вулиця Центральна, будинок 36.

Відповідно до ч.1 та ч. 3 ст.140 Конституції України, місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Відповідно до ч. 1 ст.10 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Згідно з ч.1 та 2 ст. 143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів; утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Обласні та районні ради затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідних областей і районів та контролюють їх виконання; затверджують районні і обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з місцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економічних і культурних програм, та контролюють їх виконання; вирішують інші питання, віднесені законом до їхньої компетенції.

Ст. 17 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні встановлено, що відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування.

Органи місцевого самоврядування при здійсненні повноважень у сфері контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення можуть проводити перевірки на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають у комунальній власності відповідної територіальної громади.

Згідно з ч.1 ст. 144 Конституції України, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до ч.1 ст.14 Закону України "Про освіту" місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування здійснюють державну політику в галузі освіти і в межах їх компетенції забезпечують розвиток мережі навчальних закладів та установ, організацій системи освіти, зміцнення їх матеріальної бази, господарське обслуговування.

Суд звертає свою увагу на те, що Світловодським міськрайонним судом Кіровоградської області 25 жовтня 2017 року винесено постанову по адміністративній справі № 401/2387/17(провадження № 2а/401/177/17) предметом розгляду якої являлось скасування рішення Великоандрусівської сільської ради № 133 від 20 липня 2017 року. Даною постановою в задоволені позову було відмовлено.

Отже, постановою Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області встановлено факт, що рішення Великоандрусівської сільської ради № 133 від 20 липня 2017 року прийнято у межах її компетенції, у спосіб та в порядку, визначеному законом.

Вищезазначена постанова Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області набрала законної сили 07 листопада 2017 року.

Відповідно до ч.4 ст. 78 КАС України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 не обґрунтовані, а тому відмовляє в їх задоволенні в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 77, 139, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в

В задоволені позовних ОСОБА_1 (ідент. номер: НОМЕР_1, Кіровоградська область, Світловодський район, с. Подорожнє, вул. Пушкіна, 42) до Великоандрусівської сільської ради (27520, Кіровоградська область, Світловодський район, с. Велика Андрусівка, вул. Центральна, 43) про визнання протиправним та скасування рішення - відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Кіровоградський окружний адміністративний суд.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду ОСОБА_2

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.05.2018
Оприлюднено17.05.2018
Номер документу73995925
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —401/96/18

Рішення від 16.05.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

Ухвала від 27.04.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

Ухвала від 03.04.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

Ухвала від 07.03.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

Ухвала від 24.01.2018

Адміністративне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні