Рішення
від 16.05.2018 по справі 573/527/18
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/527/18

Номер провадження 2-о/573/49/18

РІШЕННЯ

іменем України

16 травня 2018 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді: Черкашиної М.С.

за участю секретаря: Терещенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Білопіллі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Горобівська сільська рада Білопільського району Сумської області, про встановлення юридичного факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

03 квітня 2018 року представник за дорученням ОСОБА_2, що діє в інтересах заявника ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення юридичного факту родинних відносин. Вимоги мотивовані тим, що 01 лютого 2012 року в с. Максимівщина Білопільського району Сумської області померла баба заявника по лінії батька - ОСОБА_3. Після смерті останньої відкрилась спадщина, в тому числі на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,83 га, розташованої на території Горобівської сільської ради Білопільського району Сумської області, яка належала померлій згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-СМ № 041844, виданого на підставі рішення 7 сесії 23 скликання Горобівської сільської ради від 05 травня 1999 року. ОСОБА_3 заповітного розпорядження не складала та на день смерті проживала в ІНФОРМАЦІЯ_1 разом із сином - ОСОБА_4 без реєстрації. 16 травня 2012 року помер батько заявника ОСОБА_4, останній заповіт за життя не складав. Спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_4, є його син - ОСОБА_1 Враховуючи, що на день смерті батька, заявник був неповнолітній та не подав нотаріусу заяви про відмову від прийняття спадщини, вважається таким, що прийняв її. При зверненні до приватного нотаріуса Білопільського районного нотаріального округу ОСОБА_5 з питанням щодо отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, було виявлено, що у записі про народження батька ОСОБА_4, прізвище його матері зазначено як Пугач , проте у свідоцтві про смерть записано як Забара . Крім того, у відділі державної реєстрації актів цивільного стану відсутній актовий запис про шлюб баби заявника - ОСОБА_6 із ОСОБА_7 Встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_4 та ОСОБА_3 заявнику необхідно для отримання у приватного нотаріуса свідоцтва про право на спадщину за законом. Встановити вищевказаний факт в інший спосіб неможливо. Посилаючись на викладені вище обставини, представник заявника просить встановити юридичний факт того, що ОСОБА_3, яка померла 01 лютого 2012 року була рідною матір'ю ОСОБА_4, померлого 16 травня 2012 року.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з'явився. Його представник за довіреністю ОСОБА_2 у судовому засіданні заявлені вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Горобівської сільської ради Білопільського району Сумської області у судове засідання не з'явився. Голова сільської ради надіслав листа про розгляд справи без участі представника (а. с. 28 ).

Заслухавши представника заявника ОСОБА_2, свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9, дослідивши матеріали справи, повно, всебічно та з'ясувавши всі фактичні обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

При ухваленні рішення суд керувався наступними правовими нормами.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31 березня 1995 року зазначено, що суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31 березня 1995 року визначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв'язку із втратою годувальника.

Судом встановлено, що батьком ОСОБА_1, який народився 29 грудня 1994 року в с. Безсалівка Білопільського району Сумської області, є ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про народження серії І-БП № 267350 (а. с. 9).

Із витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження, виданого 21 червня 2017 року вбачається, що ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Максимівщина Білопільського району Сумської області. Його батьками є ОСОБА_10 та ОСОБА_6 (а. с. 12).

Проте, проведеною перевіркою Білопільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану за період із 1969 року по 2015 року встановлено відсутність первинного та поновленого актового запису про шлюб баби заявника - ОСОБА_6 із ОСОБА_7 (а. с. 17).

Згідно зі свідоцтвом про смерть серії І-БП № 283927 встановлено, що ОСОБА_3 померла 01 лютого 2012 року, а 16 травня 2012 року помер ОСОБА_4 в с. Максимівщина Білопільського району Сумської області, що стверджується свідоцтвом про смерть серії І-БП № 188025 (а. с. 10-11).

За даними записів погосподарської книги Горобівської сільської ради Білопільського району Сумської області за № 0208-1 встановлено, що ОСОБА_3, яка померла 01 лютого 2012 року постійно та на день смерті проживала в ІНФОРМАЦІЯ_3 разом із сином ОСОБА_4, який проживав за вказаною адресою без реєстрації (а. с. 13).

Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч. 3 ст. 1268 ЦК України).

З інформаційної довідки, виданої відділом у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 30 серпня 2017 року за № 0-18-0,21-849/102-17 вбачається, що ОСОБА_3 одержувала державний акт на право приватної власності на земельну ділянку серії ІV-СМ № 041844, виданий на підставі рішення 7 сесії 23 скликання Горобівської сільської ради від 05 травня 1999 року, площею 4,83 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Горобівської сільської ради білопільського району Сумської області (а. с. 14).

Зі місту довідки-характеристики Горобівської сільської ради Білопільського району Сумської області від 19 липня 2017 року вбачається, що спадкоємцем на майно після смерті ОСОБА_4 є його син ОСОБА_1. Заповіт від імені померлого ОСОБА_4 виконкомом сільської ради не посвідчувався (а. с. 15).

За змістом ч. 4 ст. 1268 ЦК України малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу .

Враховуючи, що на день смерті батька, заявник був неповнолітній та не подав нотаріусу заяви про відмову від прийняття спадщини, вважається таким, що прийняв її.

З письмового роз'яснення, виданого приватним нотаріусом Білопільського районного нотаріального округу ОСОБА_5 вбачається, що доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин (а. с. 16).

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 підтвердили, що ОСОБА_3, яка помела 01 лютого 2012 року в с. Максимівщина проживала разом із сином ОСОБА_4, який помер 16 травня 2012 року.

Підстав сумніватись у показах вищевказаних свідків у суду немає, так як вони не суперечать один одному і підтверджуються дослідженими судом письмовими матеріалами справи в їх сукупності.

Зі змісту заяви вбачається, що встановлення факту родинних відносин заявнику необхідно для отримання у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину за законом як спадкоємцю першої черги після батька ОСОБА_4, який помер 16 травня 2012 року.

Таким чином, суд вважає, що у судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт того, що ОСОБА_3, яка померла 01 лютого 2012 року була рідною матір'ю ОСОБА_4, померлого 16 травня 2012 року.

Наведене вище свідчить про те, що заявник має право розпоряджатись спадковим майном, яке залишилося після смерті батька, який фактично прийняв спадщину після смерті матері, але не може його реалізувати внаслідок різного написання їх прізвища у деяких правовстановлюючих документах, тому необхідно підтвердити родинні відносини між ними саме у судовому порядку.

Враховуючи викладене вище, суд приходить до висновку про захист права заявника і вважає за необхідне заяву ОСОБА_1 задовольнити та встановити юридичний факт того, що ОСОБА_3, яка померла 01 лютого 2012 року була рідною матір'ю ОСОБА_4, померлого 16 травня 2012 року.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. 1268 ЦК України, ст. ст. 10, 81, 247, 258, 265, 273, 293, 315 ЦПК України, п.п. 1, 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31 березня 1995 року, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 (НОМЕР_1, РНОКПП: НОМЕР_2, зареєстрований за адресою: 41821, с. Іскрисківщина, вул. Миру, буд. 19 Білопільського району Сумської області), заінтересована особа: Горобівська сільська рада Білопільського району Сумської області (місце знаходження: 41833, с. Горобівка, вул. Гагаріна, буд. 1 Білопільського району Сумської області, код ЄДРПОУ: 04390073), про встановлення факту родинних відносин, задовольнити.

Встановити юридичний факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3, яка померла 01 лютого 2012 року в с. Максимівщина Білопільського району Сумської області була рідною матір'ю ОСОБА_4, померлого 16 травня 2012 року.

Відповідно до п. п. 15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Сумської області через Білопільський районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя :

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення16.05.2018
Оприлюднено17.05.2018
Номер документу74012310
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —573/527/18

Рішення від 16.05.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 04.04.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні