Рішення
від 26.04.2018 по справі 472/227/18
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/227/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" квітня 2018 р. смт.Веселинове

Веселинівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Кучерявенка С.С.

за участю секретаря Чорної О.В.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Веселинове справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Катеринівська сільська рада Веселинівського району Миколаївської області про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В :

13 березня 2018 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.

В заяві посилається на те, що 06 січня 2014 року померла її матір ОСОБА_3. Після її смерті відкрилась спадщина до складу якої, зокрема, увійшло право власності на земельну ділянку площею 5,51 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області.

За життя ОСОБА_3 заповіт не склала, тому право на спадкування отримали спадкоємці за законом.

При зверненні до нотаріуса з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом на успадковані нею земельні ділянки, нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, посилаючись на те, що нею не надано беззаперечних доказів родинних відносин з померлою.

Отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку вона не може, оскільки документально не доведений факт родинних відносин між її матір"ю ОСОБА_3С та нею, а тому звернулась до суду та просить встановити факт родинних відносин між ними.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 заяву підтримали в повному обсязі та з підстав зазначених в заяві.

Представник заінтересованої особи Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області в судове засідання не з'явився. Від сільського голови ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення заяви не заперечує.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підтвердили, що взаємовідносини ОСОБА_3 та ОСОБА_1 за життя були як матері та доньки.

Заслухавши пояснення заявника ОСОБА_1Я, представника заявника ОСОБА_2, показання свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_5, дослідивши матеріали справи, суд в межах заявлених вимог та наданих доказів приходить до переконання, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

06 січня 2014 року в с. Новокатеринівка Веселинівського району Миколаївської області померла ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії 1-ФП № 192119, виданим 10 січня 2014 року Катеринівською сільською радою Веселинівського району Миколаївської області.

Згідно матеріалів справи ОСОБА_3 за життя заповіту не склала. Заявниця прийняла спадщину після смерті матері подавши до Веселинівської державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, яка була зареєстрована в книзі обліку спадкових справ за № 23/17

Інших спадкоємців які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 судом не встановлено.

При зверненні до нотаріуса з заявою про видачу заявниці ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом на успадковану нею земельну ділянку після смерті ОСОБА_3, нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, посилаючись на те, що заявницею не надано беззаперечних доказів родинних відносин з померлою.

Заявниця не може документально підтвердити факт родинних відносин між нею та її матір"ю через те, що в свідоцтві про народження її народження є виправлення.

При зверненні до Веселинівського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Миколаївській області з заявою про видачу дубліката свідоцтва про народження стало відомо, в актовому записі про народження заявниці її прізвище зазначено "Єлізаринкова", а прізвище матері "Єлізарова".

При зверненні Веселинівським РВ ДРАЦС ГТУЮ в Миколаївській області з листом про правову допомогу у витребуванні копії актового запису про народження ОСОБА_3 з відділу ЗАГС Трубчевського району Брянської області Російської Федерації відповідь не надходила та 03.03.2017 року справу про внесення змін до актового запису № 16.15.11 - 5.6.4 закрито.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема п. 1 вказаної статті передбачає встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Частиною 1 п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року зазначено, що відповідно до п. 1 ст. 273 ЦПК (в редакції 1963 року) суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Від встановлення факту, що має юридичне значення, зокрема факту родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_1, а саме те, що ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_3, а остання її матір'ю, залежить право ОСОБА_1 на отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері.

Згідно копії свідоцтва про народження серії VII -УР № 0947069 ОСОБА_1 народилась 19 квітня 1966 року .В графі мати записана ОСОБА_3.

Разом з тим, факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 знайшов своє підтвердження в досліджених в судовому засіданні документах, а саме:

копії свідоцтва про розірвання шлюбу, згідно якого заявниця в1991 році розірвала шлюб та після розірвання шлюбу залишила дошлюбне прізвище "Єлізаренкова", копії довідки Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області за вих. № 617/04-05 від 19.11.2016 року відповідно до якої ОСОБА_3 була зареєстрована та проживала в ІНФОРМАЦІЯ_1, витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дощлюбного прізвища, в якому зазначено, що дошлюбне прізвище заявниці "Єлізаренкова".

Крім того, факт родинних відносин між заявницею та померлою підтверджується показаннями свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_5, які пояснили, що заявницю та її родину знають, за життя підтримували родинні стосунки та взаємовідносини між ними були як матері і доньки.

За таких обставин, суд вважає, що факт родинних відносин між померлою ОСОБА_3 та заявницею ОСОБА_1. знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, а отже, заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, згідно ст. ст. 256, 259 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_7, яка померла 06 січня 2014 року в с. Новокатеринівка Веселинівського району Миколаївської області та ОСОБА_1, 19 квітня 1966 року норадження, а саме, що ОСОБА_3 була матір'ю ОСОБА_1, а вона її дочкою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 02 травня 2018.

Заявник : ОСОБА_1, НОМЕР_1 від 08 жовтня 2001 року виданий Веселинівським РВ УМВС України у Миколаївській області, зареєстрована за адресою:вул. Садова,2 с. Новокатеринівка Веселинівського району Миколаївської області.

Заінтересована особа: Катеринівська сільська рада Веселинівського району Миколаївської області, місце знаходження: вул. Леніна,44 с. Катеринівка Веселинівського району , ідентифікаційний код юридичної особи 04376050 .

Суддя Веселинівського районного суду Миколаївської областіОСОБА_8

СудВеселинівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення26.04.2018
Оприлюднено18.05.2018
Номер документу74055626
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —472/227/18

Ухвала від 06.04.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Рішення від 26.04.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Рішення від 26.04.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 16.03.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні