Рішення
від 17.05.2018 по справі 315/373/18
ГУЛЯЙПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 315/373/18

Номер провадження № 2/315/213/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

17 травня 2018 рокуГуляйпільський районний суд Запорізької області

у складі головуючого: судді Яроша С.О.

при секретарі: Прістенській Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Гуляйполе Запорізької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

26.03.2018 року до суду звернулася ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів.

В позові позивач посилалася на те, що рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 28.02.2011 року з відповідача на її користь стягуються аліменти на утримання доньок Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, і Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 600 грн. щомісячно, починаючи з 26.01.2011 року до досягнення доньками повноліття, відповідач не сплачував аліменти за рішенням суду, внаслідок чого утворилася заборгованість по сплаті аліментів, 08.07.2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17.05.2017 року, яким ст.182 СК України викладена в новій редакції, відповідно до якої мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, посилаючись на ч.1 ст.182 СК України, прохала змінити розмір аліментів, стягнутих на підставі рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 28.02.2011 року, відповідно до якого стягуються аліменти з відповідача на її користь на утримання доньок Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, і Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 600 грн. щомісячно, починаючи з 26.01.2011 року до досягнення доньками повноліття, та стягувати з відповідача на її користь аліменти на утримання доньок Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, і Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 1/3 частки всіх доходів відповідача, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 08.07.2017 року до досягнення дітьми повноліття.

02.05.2018 року ухвалою судді Гуляйпільського районного суду Запорізької області Яроша С.О. позовна заява прийнята до провадження, відкрито провадження у справі і справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження в судове засідання на 17.05.2018 року.

У судовому засіданні позивач не заперечувала проти заочного розгляду справи, позов підтримала, суду пояснивши, що рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 28.02.2011 року з відповідача на її користь стягуються аліменти на утримання доньок Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, і Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 600 грн. щомісячно, починаючи з 26.01.2011 року до досягнення доньками повноліття, на час винесення рішення суд виходив з матеріального становища сторін та віку доньок, на час подання позову її матеріальне становище погіршилось, вона має кредит в ПАТ КБ «Приватбанк» в сумі 5000 грн., діти подорослішали і потребують більших витрат на їх утримання, старшій доньці 16 років, молодшій - 14 років, відповідач не сплачував аліменти за рішенням суду, внаслідок чого утворилася заборгованість по сплаті аліментів, 08.07.2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17.05.2017 року, яким ст.182 СК України викладена в новій редакції, відповідно до якої мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, їй відомо, що позивач не працює, посилаючись на ч.1 ст.182 СК України прохала змінити розмір аліментів, стягнутих на підставі рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 28.02.2011 року, відповідно до якого стягуються аліменти з відповідача на її користь на утримання доньок Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, і Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 600 грн. щомісячно, починаючи з 26.01.2011 року до досягнення доньками повноліття, та стягувати з відповідача на її користь аліменти на утримання доньок Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, і Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 1/3 частки всіх доходів відповідача, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 08.07.2017 року до досягнення дітьми повноліття.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи судом, в судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, заяву про розгляд справи без його участі не надав.

Суд, керуючись ст.280 ЦПК України, так як належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи судом, відповідач у судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, відзив на позов не надав, та проти заочного розгляду справи не заперечує позивач, розглядає справу заочним розглядом на підставі наявних у справі доказів.

Суд, оцінивши наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, вважає встановленими наступні обставини.

28.02.2011 року рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області з відповідача на користь позивача стягуються аліменти на утримання доньок Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, і Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 600 грн. щомісячно, починаючи з 26.01.2011 року до досягнення доньками повноліття, що підтверджується копією рішення.

Суд, постановляючи рішення, виходив з того, що позивач мешкає в будинку, який спільно придбано з чоловіком, працює техпрацівником в Малинівській НВ, отримує заробітну плату 950 грн., майнового, земельного паїв не має, внесків в установах банку не має, стан здоров`я її та доньок задовільний, а відповідач працює водієм заводу СОМ Веселівського району Запорізької області, його заробіток становить 875 грн., стан його здоров`я задовільний, мешкає в своєму будинку, майнового, земельного паїв не має, внесків в установах банку не має.

На час звернення позивача до суду змінився матеріальний стан сторін, а саме позивач мешкає в будинку, який спільно придбано з чоловіком, працює техпрацівником в Малинівській НВ, отримує заробітну плату 3360 грн., майнового, земельного паїв не має, внесків в установах банку не має, стан здоров`я її та доньок задовільний, а відповідач не працює, стан його здоров`я задовільний, мешкає в своєму будинку, майнового, земельного паїв не має, внесків в установах банку не має, доньки досягли віку 16 та 14 років, а тому збільшився їх прожитковий мінімум.

Суд, задовольняючи позов частково, виходить з наступного.

Правовідносини, які виникли між сторонами, регулюються главою 15 Сімейного Кодексу України, а саме ст.182 СК України та ч.1 ст.192 СК України.

Відповідно до ч.5 ст.11 ЦК України у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки можуть виникати з рішення суду.

Судом встановлено, що на підставі рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 28.02.2011 року у позивача виникло право, а у відповідача виник обов`язок щодо щомісячного утримання доньок Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, і Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 600 грн., починаючи з 26.01.2011 року до досягнення доньками.

Відповідно до ч.1 ст.192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того із батьків, разом з ким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Судом встановлено, що до суду звернулася мати неповнолітніх доньок, які мешкають разом з нею, як одержувач аліментів з позовом до батька дітей, з якого стягуються аліменти у твердій грошовій сумі з вимогою про зміну способу стягнення аліментів з твердої грошової суми на частку від доходів батька в зв'язку з погіршенням її матеріального стану.

Суд доходить висновку, що обставина, на яку посилається позивач, передбачена ч.3 ст.181 СК України та ч.1 ст.192 СК України, а саме погіршення матеріального стану знайшли своє підтвердження під час перевірки їх належними та допустимими доказами.

08.07.2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17.05.2017 року, яким ст.182 СК України викладена в новій редакції, відповідно до якої мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд, відмовляючи у задоволенні вимоги про зміну розміру аліментів з 08.07.2017 року виходить з того, що дана вимога не ґрунтується на обставинах, встановлених судом.

Так відповідно до ч.1 ст.191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Відповідно до ч.2 ст.191 СК України аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв`язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.

Однак судом встановлено, що аліменти з відповідача уже присуджені з 2011 року рішенням суду.

А тому позов підлягає задоволенню в тій частині, що ґрунтується на законі, підтверджена обставинами, встановленими під час перевірки їх належними та допустимими доказами.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Так як позов задоволено частково, то судовий збір в розмірі 704,80 грн. відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України суд покладає на відповідача та стягує його з відповідача в дохід держави.

Керуючись ст.ст. 3-5, 10-13, 89, 141, 263-266, 268, ч.1 п.1 ст.430, 280-283 ЦПК України, ч.2 ст.51 Конституції України, ст.ст. 182, 192 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

ОСОБА_3 Віталіївни до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів задовольнити частково.

Змінити розмір аліментів, які стягуються рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 28.02.2011 року щомісячно з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, народився с. Малинівка Гуляйпільського району Запорізької області, працюючого водієм заводу СОМ Веселівського району Запорізької області, мешкаючого Запорізька область Гуляйпільський район с. Малинівка вул. Шевченко 12, на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітніх доньок: Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, та Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 600 грн., починаючи з 26.01.2011 року до досягнення доньками повноліття, та стягувати щомісячно з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, народився с. Малинівка Гуляйпільського району Запорізької області, непрацюючого, зареєстрованого та мешкаючого Запорізька область Гуляйпільський район с. Малинівка вул. Шевченко 12, на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітніх доньок: Анастасії, ІНФОРМАЦІЯ_1, та Діани, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі 1/3 частки всіх доходів відповідача, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину щомісячно, починаючи з 26.03.2018 року до досягнення дітьми повноліття.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, народився с. Малинівка Гуляйпільського району Запорізької області, непрацюючого, зареєстрованого та мешкаючого: Запорізька область Гуляйпільський район с. Малинівка вул. Шевченко 12, в дохід держави на Гуляйпільський районний суд р/р №31213206700101 ГУДСКУ у Гуляйпільському районі код ЄДРПОУ 37793795 отримувач коштів: УДКСУ у Гуляйпільському районі 22030001 код отримувача 37963916 МФО 813015 судовий збір в сумі 704,80 грн.

Повний текст рішення буде виготовлений 18.05.2018 року.

На заочне рішення може бути подана заява про його перегляд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Апеляційного суду Запорізької області шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: Ярош С.О.

СудГуляйпільський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення17.05.2018
Оприлюднено22.05.2018
Номер документу74102503
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —315/373/18

Рішення від 17.05.2018

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Ярош С. О.

Рішення від 17.05.2018

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Ярош С. О.

Ухвала від 02.05.2018

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Ярош С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні