Рішення
від 21.05.2018 по справі 525/398/18
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/398/18

Провадження № 2/525/190/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.05.2018 Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Хоролець В.В., при секретарі Пилипенко П.І., розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка Полтавської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1, що поданий його представником за довіреністю ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування на земельну ділянку, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся 10 квітня 2018 року до Великобагачанського районного суду Полтавської області з позовною заявою до ОСОБА_3 сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування на земельну ділянку.

З позовної заяви вбачається, що після смерті ОСОБА_4, який помер 27 жовтня 2016 року відкрилась спадщина, яка складається з земельних ділянок площею 0,25 га - для обслуговування житлового будинку і 0,60 га - для ведення підсобного господарства. Дані земельні ділянки розташовані в с. Мостовівщина Великобагачанського району Полтавської області. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, тобто с. Мостовівщина Великобагачанського району Полтавської області.

Позивач вказує, що спадкоємцем за законом на вказану спадщину являється він, ОСОБА_1 Інші спадкоємці: мати померлого ОСОБА_5, дружина померлого - ОСОБА_6 та син померлого - ОСОБА_7 від прийняття спадщини відмовились.

Як зазначає позивач, він у встановленому законодавством порядку прийняв спадщину. 16.05.2017 року на його ім'я були видані свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку площею 4,0003 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області та на житловий будинок, що знаходиться за адресою: с. Мостовівщина, вул. Миру (колишня назва вул. Калініна), буд. №8 Великобагачанського району Полтавської області.

Позивач ОСОБА_1 вказує, що відповідно до протоколу №4 засідання виконавчого комітету Корнієнківської сільської ради народних депутатів від 07.04.1997 року ОСОБА_4 передано у приватну власність земельну ділянку загальною площею 0,85 га: з яких - 0,25 га для обслуговування житлового будинку та 0,60 га для ведення підсобного господарства, що знаходиться в с. Мостовівщина Великобагачанського району Полтавської області. Державних актів на зазначені земельні ділянки ОСОБА_4 виготовиити не встиг. В зв'язку з тим, що правовстановлюючі документи (державні акти на право власності) на вищевказані земельні ділянки площею 0,25 га та 0,60 га не були виготовлені та зареєстровані у встановленому законодавством порядку, нотаріус відмовив спадкоємцеві в оформленні права на вищевказану спадщину.

Усунути зазначені недоліки в позасудовому порядку в даний час неможливо, так як відповідно до ч.4 ст.25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. До того ж змінами внесеними до ст.126 ЗК України, які набрали чинність з 01.01.2013 року, видача державних актів на право власності на земельні ділянки відмінена.

Посилаючись на вищевикладені обставини, позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати за ним, ОСОБА_1 право на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування на земельні ділянки відповідно 0,25 гектари для обслуговування житлового будинку і 0,60 гектари для ведення підсобного господарства, що знаходяться в с. Мостовівщина, вул. Миру (колишня назва вул. Калініна), буд. №8 Великобагачанського району Полтавської області, на які згідно рішення виконавчого комітету Корнієнківської сільської ради народних депутатів від 07.04.1997 року померлий ОСОБА_4 мав право на виготовлення державних актів, але за життя правовстановлюючі документи виготовити не встиг (а.с.а.с.2-4).

Ухвалою суду від 11.04.2018 року відкрито загальне позовне провадження по справі та підготовче засідання призначено на 21.05.2018 року. Витребувано у Великобагачанській державній нотаріальній конторі відомості про те, хто прийняв спадщину (відмовився від прийняття спадщини) та про наявність/відсутність заповіту після смерті 27 жовтня 2016 року ОСОБА_4, останнім місцем проживання якого було с. Мостовівщина Великобагачанського району Полтавської області та чи надходили претензії кредиторів (а.с.21).

До проведення підготовчого судового засідання у справі та до початку розгляду справи по суті від відповідача у справі ОСОБА_3 сільської ради Великобагачанського району Полтавської області до суду надійшов лист про те, що даний відповідач не заперечує проти задоволення позовних вимог позивача ОСОБА_1 і просить провести відповідне засідання у відсутність їх представника (а.с.34).

21.05.2018 року до суду надійшла заява від представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про підтримання заявлених позовних вимог та розгляд справи у його відсутність (а.с.36).

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Згідно ч.4 цієї статті, ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі, зокрема, визнання позову, проводиться в порядку, встановленому статтями 206,207 цього Кодексу.

Відповідач у справі має право визнати позов на будь-якій стадії судового процесу (п.1 ч.2 ст.49 ЦПК України). За нормою ч.1 ст.206 ЦПК України, відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд вирішив за можливе розгляд справи проводити у відсутність сторін, застосовуючи при цьому положення ст.247 ЦПК України.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи в їх сукупності і давши їм належну оцінку приходить до висновку, що позов ОСОБА_1, що поданий його представником за довіреністю ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради Великобагачанського району Полтавської області про визнання права на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування на земельну ділянку підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Згідно ст.5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін (ч.1 ст.12 ЦПК України).

Відповідно до ч.3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст.13 ЦПК України (диспозитивність цивільного судочинства), суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

У розумінні цивільно-процесуального закону предмет позову - це матеріально-правова вимога позивача, стосовно якої він просить ухвалити рішення, у матеріальному розумінні - це певна річ (об'єкт), щодо якої виник спір.

Судом встановлено, що 27.10.2016 року помер ОСОБА_1 ОСОБА_1 ОСОБА_8, останнім постійним місцем проживання якого було с. Мостовівщина Великобагачанського району Полтавської області, про що виконавчим комітетом Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області видано свідоцтво про смерть (а.с.5).

16.05.2017 року в.о. обов'язки державного нотаріуса Великобагачанської державної нотаріальної контори ОСОБА_9 ОСОБА_1 (сину померлого ОСОБА_4) були видані свідоцтва про право на спадщину за законом: 1) на земельну ділянку площею 4,0003 га, кадастровий номер 5320281800:00:003:1318, що розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, яка належала померлому ОСОБА_4 на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-ПЛ №013903, виданого Великобагачанською районною радою народних депутатів 15.02.2000 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №590. Цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; 2) на 1/3 частку житлового будинку, зазначеного в плані літ. А-1 , розмір житлової площу якої в цілому становить 40,8 кв.м. та господарських будівель і споруд: сарай Б , сарай В , сарай Г , погріб г , гараж Д , колодязь №1, що знаходиться за адресою: с. Мостовівщина, вул. Миру (колишня назва вул. Калініна), буд. №8 Великобагачанського району Полтавської області, яка належала померлому ОСОБА_4 на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданного виконавчим комітетом Корнієнківської сільської ради 10.09.2004 року та зареєстрованого Миргородським підприємством технічної інвентаризації та експертиз Інвентаризатор , згідно витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно №4700012 від 10.09.2004 року реєстраційний номер 7395842 (а.с.а.с.6,7).

Згідно довідки, виданої виконкомом ОСОБА_3 сільської ради Великобагачанського району Полтавської області (яка є правонаступником Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області відповідно до рішення від 16.05.2017 року (а.с.а.с.11-12) №02-20/125 від 29.01.2018 року вбачається що померлий ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, на день смерті, тобто 27.10.2016 року, був зареєстрований в ІНФОРМАЦІЯ_2 (стара назва: вул. Калініна), буд. №8 Великобагачанського району Полтавської області. На день смерті ОСОБА_4 за вказаною адресою разом з ним проживали: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 - дружина; ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4 - син; ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5 - син; ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_6 - онук (а.с.8).

Відповідно до Архівного витягу з протоколу №4 засідання виконавчого комітету Корнієнківської сільської ради народних депутатів від 07.04.1997 року, ОСОБА_4 передано безоплатно у приватну власність земельну ділянку загальною площею 0,85 га: з яких - 0,25 га для обслуговування житлового будинку та 0,60 га для ведення підсобного господарства, що знаходиться в с. Мостовівщина Великобагачанського району Полтавської області (а.с.9).

Згідно листа в.о. обов'язки державного нотаріуса Великобагачанської державної нотаріальної контори ОСОБА_9 №01-16/592 від 13.07.2017 року вбачається, що у Великобагачанській державній нотаріальній конторі заведена спадкова справа після померлого 27.10.2016 року ОСОБА_4 за №13/2017. Єдиним спадкоємцем, що прийняв спадщину за законом, є син померлого ОСОБА_1. Мати померлого ОСОБА_5, син померлого ОСОБА_7 та дружина померлого ОСОБА_6 від прийняття спадщини відмовилися (а.с.10).

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, які мають значення для вирішення справи (ст.76 ЦПК України).

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.2 ст.77 ЦПК України).

Частиною 1 ст.81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частин 5,6 ст.81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи; доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З повідомлення виконуючої обов'язки державного нотаріуса Великобагачанської державної нотаріальної контори ОСОБА_9 №01-16/354 від 19.04.2018 року, Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) та копії документів зі спадкової справи №13/2017 вбачається, що у Великобагачанській державній нотаріальній конторі заведена спадкова справа після померлого 27.10.2016 року ОСОБА_4 за №13/2017. Єдиним спадкоємцем, що прийняв спадщину за законом,є син померлого ОСОБА_1. Мати померлого ОСОБА_5, син померлого ОСОБА_7 та дружина померлого ОСОБА_6 від прийняття спадщини відмовились. Інших заяв про прийняття/відмову від прийняття спадщини не надходило та відсутні претензії кредиторів. 16.05.2017 року на ім'я ОСОБА_1 були видані свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку площею 4,0003 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області та на житловий будинок, що знаходиться за адресою: с. Мостовівщина, вул. Миру (колишня назва вул. Калініна), буд. №8 Великобагачанського району Полтавської області (а.с.а.с.27-32).

Відповідно до п.1 розділу Х Перехідні положення Земельного Кодексу України рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", є підставою для виготовлення державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

З повідомлення №120\102-18 від 24.01.2018 року відділу у Великобагачанському районі ГУ Держгеокадастру вбачається, що грошова оцінка земельної ділянки станом на 24.01.2018 року, яка передавалась рішенням виконавчого комітету Корнієнківської сільської ради від 07.04.1997 року у приватну власність ОСОБА_4 для ведення особистого селянського господарства площею 0,60 га за адресою с. Мостовівщина становить 18254,69 грн. (а.с.14). З повідомлення №119\102-18 від 24.01.2018 року відділу у Великобагачанському районі ГУ Держгеокадастру вбачається, що грошова оцінка земельної ділянки станом на 24.01.2018 року, яка передавалась рішенням виконавчого комітету Корнієнківської сільської ради від 07.04.1997 року у приватну власність ОСОБА_4 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд площею 0,25 га за адресою с. Мостовівщина становить 378200,00 грн. (а.с.15).

Виконуючою обов'язки державного нотаріуса Великобагачанської державної нотаріальної контори ОСОБА_9 постановою від 18.05.2018 року ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку загальною площею 0,85 гектари: з яких 0,25 га для обслуговування житлового будинку та 0,60 га для ведення підсобного господарства, що знаходиться в с. Мостовівщина Великобагачанського району Полтавської області після померлого ОСОБА_4 у зв'язку з відсутністю документу-державного акта (а.с.13).

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч.ч.1,2 ст.1220 ЦК України).

У першу чергу право на спадкування за законом мають, зокрема, діти спадкодавця (ч.1 ст.1261 ЦК України).

У відповідності до вимог ч.1 ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч.5 цієї статті).

Відповідно до ч.1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно (ч.1 ст.1297 ЦК України).

Відповідно п. «г» ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Таким чином, з урахуванням вищевикладеного, позивач у справі є єдиним спадкоємцем за законом, що прийняв спадщину після смерті ОСОБА_4

Згідно п.11 ч.1 ст.346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника, що перешкоджає позивачу ОСОБА_1 вирішити це питання у позасудовому порядку, тому в даний час позивач не має можливості виготовити правовстановлюючі документи на ім'я померлого, які необхідні для оформлення свідоцтва про право на спадщину.

ОСОБА_11 спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» передбачено, що якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно ст.125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім'я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

ОСОБА_3 сільська рада Великобагачанського району Полтавської області рішення про завершення приватизації спадкоємцем ОСОБА_1 не прийняла. Право на завершення приватизації та отримання даної земельної ділянки у власність, яке належало померлому ОСОБА_4 на момент відкриття спадщини не припинилося внаслідок його смерті. Це право в порядку спадкування перейшло до спадкоємця за законом першої черги ОСОБА_1

При таких обставинах, коли відповідач у справі по суті не заперечує проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1, з огляду на сукупність досліджених матеріалів справи суд приходить до висновку про ухвалення рішення про задоволення позову ОСОБА_1 про визнання права на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування на земельну ділянку.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.328, п.11 ч.1 ст.346, ст.ст.392,1216-1218,1220,1221,1225,1261,1268,1270 ЦК України, п.1 розділу Х Перехідних положень Земельного Кодексу України, прийнятого 25.10.2001 року №2768-ІІІ, ст.ст.4,11,12,13,49,76-80,81,83,197,200,206,247,259,263-265,272-273 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов ОСОБА_1 про визнання права на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування на земельну ділянку задовольнити.

2. Визнати за ОСОБА_1 право на завершення приватизації та одержання правовстановлюючих документів в порядку спадкування на земельні ділянки: площею 0,25 гектари для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та площею 0,60 гектари для ведення підсобного господарства, що знаходяться в с. Мостовівщина, вул. Миру (колишня назва вул. Калініна), буд. №8 Великобагачанського району Полтавської області, на які згідно рішення виконавчого комітету Корнієнківської сільської ради народних депутатів від 07.04.1997 року померлий ОСОБА_4 мав право на виготовлення державних актів, але за життя правовстановлюючі документи виготовити не встиг.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Великобагачанський районний суд Полтавської області.

На виконання п.4 ч.5 ст.265 ЦПК України судом зазначається повне найменування сторін: позивач ОСОБА_1, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_7, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, НОМЕР_2, виданий 11.01.2008 року Великобагачанським РВ УМВС України в Полтавській області; представник позивача- ОСОБА_2, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_8, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3; відповідач ОСОБА_3 сільська рада Великобагачанського району Полтавської області, місце знаходження с. Рокита Великобагачанського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 04381789.

Суддя В.В. Хоролець

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.05.2018
Оприлюднено22.05.2018
Номер документу74109850
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/398/18

Рішення від 21.05.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 11.04.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні