Рішення
від 20.09.2010 по справі 2-738/2010
РЕНІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-738/2010р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.09.2010 р. Ренійський районний суд Одеської області

у складі: - головуючого судді Дудник В.І.;

при секретарі Пройка С.В.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні в м. Рені справу за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Ренійської міської ради Одеської області про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Представник відповідача - Ренійської міськради позовні вимоги визнав, щодо їх задоволення не заперечував, просив розглянути справу у його відсутності.

Позивачка ОСОБА_1 на задоволенні позовних вимог наполягала, просила про розгляд справи без її участі.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні попереднього судового засідання.

Відповідно до ч.4 ст. 130 ЦПК України при визнанні позову ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст. 174 цього ж Кодексу. Згідно з ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

В ході розгляду справи судом були дослідженні наступні докази: копія паспорту громадянки України на ім'я ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_1; копія свідоцтва про смерть ОСОБА_2 - помер 20.12.2003 р.; копія свідоцтва про право на спадщину за законом від 31.01.2005 р. на ім'я ОСОБА_2 М.1.: копія витягу зі спадкового реєстру (спадкові справи) від 18.03.2010 р.; копія довідки про внесення запису до Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ від 31.01.2005 р.; копія витягу зі спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) від 18.03.2010 р.; копія технічного паспорту на садовий будинок № 2 по вул. Отрадній в м. Рені Одеської області, власником якого вказаний ОСОБА_2 - ціле; копія пояснювальної записки до проекту забудови земельної ділянки, яка належить ОСОБА_2; копія рішення Виконавчого комітету Ренійської міської ради народних депутатів №389 від 18.09.1992 р. про дозвіл будівництва садового будинку в садовому товаристві; копія акту виносу в натуру кордону земельної ділянки та розбивки будівель від 20.09.1992р. із схемою; копія рішення Ренійської міської ради народних депутатів Ренійського району Одеської області 14-ої сесії 21 склику від 14.10.1993 р. про надання безоплатно у приватну власність земельної ділянки для ведення садівництва; копія проекту забудови земельної ділянки індивідуального забудовника - ОСОБА_2; довідка КП Бюро технічної інвентаризації м. Рені за № 15 від 19.03.2010 р. про належність та вартість садибного будинку; відповідь державного нотаріуса.

Судом в ході судового розгляду справи встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_2. який помер 20.12.2003 р. За життя. ОСОБА_2, збудував садовий будинок по вул. Отрадній, 2 в м. Рені Одеської області на земельній ділянці, переданій йому у приватну власність для ведення садівництва, відповідно до проекту забудови садової ділянки, однак він не встиг оформити відповідні правовстановлюючі документи на нерухоме майно, та помер 20.12.2003 р. У зв'язку з тим, що за життя ОСОБА_2 процедуру реєстрації права власності на садовий будинок, здачі його у експлуатацію та ін. не пройшов, цей садовийбудинок, за даними Ренійського БТІ вважається самочинно збудованим. Також, за даними Ренійського БТІ вважається самочинно збудованим і підвал літ. Б . На випадок своєї смерті ОСОБА_2 не розпорядився належним йому майном та не залишив заповіту, у зв'язку з чим спадкування здійснюється за законом. Спадкоємцем першої черги за законом є позивачка, як дружина спадкодавця, інших спадкоємців не має. Відповідно до ст. 549 ЦК України 1963 р. позивачка вважає, що вона прийняла спадщину, оскільки вона фактично вступила в управлянні та володіння спадковим майном протягом 6-ти місяців з дня відкриття спадщини.

31.01.2005 р. позивачка звернулась до Ренійської державної нотаріальної контори за видачею свідоцтва про право на спадщину. 31.01.2005 р. держаний нотаріус видав їй свідоцтво про право на спадщину за законом на грошові внески з належними відсотками та суми компенсаційних виплат, що зберігалися у відділені Ощадбанку м. Рені № 6780, а у видачі свідоцтва на нерухоме майно їй було відмовлено, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів. У випадку смерті власника нерухомого майна, первинну реєстрацію права власності на яке не було проведено та правовстановлюючий документ на яке відсутній, питання про перехід права власності на це нерухоме майно до спадкоємця повинно вирішуватися у судовому порядку. Технічний паспорт на садовий будинок по вул. Отрадній, 2 в м. Рені Одеської було виготовлено лише у 2010 р. Факт належності садового будинку по вул. Отрадній, 2 в м. Рені Одеської підтверджується технічним паспортом на будинок та довідкою Ренійського БТІ. Після смерті чоловіка позивачка доглядає за технічним станом садибного будинку, несе всі витрати по його утриманню, сплачує необхідні платежі.

Таким чином, позивачка фактично прийняла спадщину, що залишилася після померлого чоловіка і вважає, що має всі законні підстави для визнання за нею права власності на неї, оскільки до держави вона не перейшла, відумерлою не визнана, а інших спадкоємців не має.

Вивчивши матеріали справи та надані документи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивачки обґрунтовані і підлягають задоволенню, оскільки викладені у позові доводи знайшли своє належне підтвердження в судовому засіданні.

Оскільки щодо позовних вимог, обставин справи сторони не заперечують, визнають їх, суд вважає, що факти, які обґрунтовують заявлені вимоги і мають значення для справи встановлені, у зв'язку із чим немає необхідності у підтвердженні їх доказами засобом дослідження показань свідків.

Відповідно до вимог ст. 549 ЦК України 1963р. для прийняття спадщини встановлюється строк - шість місяців, який обчислюється з моменту відкриття спадщини, якщо спадкоємець протягом вищезгаданого терміну не подав заяви про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Позивачка по справі є спадкоємицею першої черги за законом (ст. 529 ЦК України (1963р.). Вона юридично не прийняла спадщину, але управляє та володіє майном померлого чоловіка, несе відповідні витрати по його утриманню, тобто вона фактично прийняла спадщину. Як виходить з положень ст. 346 ЦК України 2003 р. однією із підстав припинення права власності є смерть власника. Згідно із ст. 25 ЦК України правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження та припиняється у момент її смерті. У випадку смерті власника нерухомого майна, первинну реєстрацію права власності на яке не було проведено та правовстановлюючий документ на яке відсутній, питання про перехід права власності на це нерухоме майно до спадкоємця повинно вирішуватися у судовому порядку. Згідно п. 4 постанови ПВСУ Про практику розгляду судами України справ про спадкування № 4 від 24.06.1983р. (яка діяла на момент виникнення спадкових правовідносин), якщо у строк, передбачений для прийняття спадщини, позивач вступив в управління або володіння спадковим майном або його частиною, суд з цих підстав вирішує питання про визнання права на спадкове майно, а не про продовження пропущеного строку. Факти належності будинку ОСОБА_2 та прийняття спадщини позивачкою після його смерті знайшли своє належне підтвердження в ході розгляду справи. З урахуванням викладених

позивачкою та досліджених у судовому засіданні обставин, суд вважає можливим задовольнити вимоги позивачки щодо визнання за нею право власності на садовий будинок № 2 розташований по вул. Отрадній в. Рені Одеської області та на підвал, розташований за цією ж адресою.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 130, 174, 212, 213 ЦПК України, ст.ст. 529, 548, 549 ЦК України 1964р., ст.ст. 25. 346 ЦК України 2003р., -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на садовий будинок № 2 - літ. А та підвал - літ. Б , розташовані по вул. Отрадній в м. Рені Одеської області, які за даними Ренійського бюро технічної інвентаризації рахуються самочинно збудованими, успадковані після смерті її чоловіка ОСОБА_2, померлого 20.12.2003 р.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.І. Дудник

СудРенійський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.09.2010
Оприлюднено22.05.2018
Номер документу74118611
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-738/2010

Рішення від 12.04.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Фабіжевський С. А.

Ухвала від 08.12.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Безпрозванний В. В.

Ухвала від 28.12.2010

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Мельник С. Р.

Рішення від 20.09.2010

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Дудник В. І.

Рішення від 02.08.2010

Цивільне

Пологівський районний суд Запорізької області

Лінник Г. О.

Рішення від 14.07.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гавриленко В. Г.

Ухвала від 09.07.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гавриленко В. Г.

Рішення від 05.11.2010

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Гордєєв В. О.

Рішення від 11.08.2010

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Дзюба Н. М.

Рішення від 29.09.2010

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні