Ухвала
від 18.12.2017 по справі 761/44471/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/44471/17

Провадження № 1-кс/761/28269/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання старшого слідчого ВП№ 3 Шевченківського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 120171001000111848 від 07.10.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий ВП № 3 Шевченківського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 10 ОСОБА_4 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 120171001000111848 від 07.10.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні які знаходять в ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення в оригіналі, а саме декларації про початок виконання будівельних робіт, замовником яких є ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_2 , яка 10.02.2017 подана ОСОБА_5 , як замовником, до ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим відділенням ВП № 3 Шевченківського УП ГУНП у м. Києві проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні, внесеного 07.10.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017100100011848, розпочатого за ст. 356 КК України, за повідомленням ІНФОРМАЦІЯ_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 про те, що за адресою: АДРЕСА_2 , здійснюється самовільне будівництво та використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.

В ході досудового розслідування встановлено, що за адресою: АДРЕСА_2 , проводяться самовільні, всупереч установленому законом порядку, будівельні роботи щодо нежитлових приміщень № 1, 2 в групі приміщень № 1, літ. «В», що розташовані за вищевказаною адресою, замовником яких є гр. ОСОБА_5 , та використання останнім земельної ділянки, кадастровий номер: 8000000000:88:024:0011, що розташована за вищевказаною адресою, не за цільовим призначенням, яка надана в оренду ІНФОРМАЦІЯ_4 для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі.

Під час допиту в якості свідка головного спеціаліста ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_6 встановлено, що у зв`язку з тим, що до Департаменту земельних ресурсів надійшли листи мешканців Шевченківського району м. Києва про те, що за адресою: АДРЕСА_2 , здійснюється незаконне будівництво та використовується земельна ділянка не за цільовим призначенням, було здійснено обстеження земельної ділянки за вищевказаною адресою. В ході обстеження встановлено, що земельна ділянка, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер: 8000000000:88:024:0011, використовується на підставі договору оренди земельної ділянки від 04.04.2017, цільове призначення: для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі. Дана земельна ділянка передана ІНФОРМАЦІЯ_4 в оренду ОСОБА_5 для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі по АДРЕСА_2 . На момент обстеження встановлено, що на зазначеній земельній ділянці ведуться будівельні роботи, а саме облаштування фундаменту на дні котловану, відповідальні особи на місці були відсутні. Крім цього, в ході обстеження зазначеної земельної ділянки встановлено, що по всій площі земельної ділянки облаштовано фундамент на дні котловану, хоча на ній знаходиться нежитлове приміщення, яке за своєю площею менша ніж чим виявлено в ході обстеження. Саме в цьому, за результатами обстеження, вбачаються ознаки використання зазначеної земельної ділянки не за цільовим призначенням та самовільного будівництва.

Відповідно до договору оренди земельної ділянки від 04.04.2017, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_4 , в особі Київського міського голови ОСОБА_8 , та ОСОБА_5 , земельна ділянка, кадастровий номер: 8000000000:88:024:0011, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , передана в оренду ОСОБА_5 для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі.

Відповідно до листа з ІНФОРМАЦІЯ_6 , у Департаменті відсутня інформація щодо видачі/реєстрації документів, що надають право на виконання будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до листа з ІНФОРМАЦІЯ_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), контрольна картка на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення у зв`язку з будівництвом за адресою: АДРЕСА_2 , не видавалася.

Відповідно до Декларації про початок виконання будівельних робіт, замовником яких є ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_2 , планується реконструкція нежитлових приміщень № 1,2 в групі приміщень № 1, літ. «В». Проектна документація розроблена ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , під керівництвом головного архітектора проекту ОСОБА_9 .

Дана декларація 10.02.2017 подана ОСОБА_5 , як замовником, до ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Відповідно до листа з ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » проектну документацію реконструкції нежитлових приміщень № 1,2 в групі приміщень № 1, літ. « ІНФОРМАЦІЯ_1 », за адресою: АДРЕСА_2 , не розробляло.

Відповідно до Реєстру атестованих осіб атестаційною архітектурно-будівельною комісією, архітектор ОСОБА_9 не значиться.

Згідно ст. 2 КПК України, завданням кримінального провадження є захист осіб, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного і неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

З метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин, документування та збору доказів, та забезпечення кримінального провадження, виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, а саме до декларації про початок виконання будівельних робіт, замовником яких є ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_2 , яка 10.02.2017 подана ОСОБА_5 , як замовником, до ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Вище зазначені документи знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав в повному обсязі, просив суд його задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться речі та документи в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження,вислухавши пояснення слідчого, вважаю, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст. 132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Однак, слідчим не доведено необхідності вилучення оригіналів вказаних документів, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що надання завірених належним чином копій вказаних документів буде достатнім для досягнення мети зазначеного тимчасового доступу.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що вказані документи знаходяться лише у які знаходяться лише в ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), за адресою: АДРЕСА_1 , разом з тим, вони можуть бути використані під час досудового розслідування кримінального провадження № 120171001000111848 від 07.10.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, як докази у даному кримінальному провадженні, за таких обставин, керуючись вимогами ст. ст. 131, 132, 159-164, 166 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому ВП № 3 Шевченківського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, які знаходять в ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх копій, а саме декларації про початок виконання будівельних робіт, замовником яких є ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_2 , яка 10.02.2017 подана ОСОБА_5 , як замовником, до ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

В решті клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.12.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу74123669
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/44471/17

Ухвала від 18.12.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні