Рішення
від 21.05.2018 по справі 279/411/18
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Справа № 279/411/18

РІШЕННЯ

іменем України

21 травня 2018 року Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

у складі : головуючого судді Коренюка В.П.,

при секретарі Подвисоцькій Т.В.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду №2 у м. Коростені Житомирської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1, в інтересах якого діє відповідно до довіреності ОСОБА_2, заінтересована особа - Коростенський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

встановив:

Заявник ОСОБА_1, в інтересах якого відповідно до довіреності від 19 грудня 2017 року діє ОСОБА_2, звернувся до суду із заявою, в якій просив встановити факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Рашнів Луцького району Волинської області, який був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1.

В обгрунтування вимоги заявник зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його батько ОСОБА_3, про що видано довідку № б/н від ІНФОРМАЦІЯ_2, проте у визначені законом строки факт смерті в органах державної реєстрації актів цивільного стану зареєстровано не було. Відсутність державної реєстрації факту смерті ОСОБА_3позбавляє можливості заявника оформити прийняття спадщини, що і стало приводом для звернення до суду.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з'явився, повідомлений належним чином про дату, час та місце розгляду справи.

Представник заявника ОСОБА_2 просив вимоги заяви підтримав задовольнити, а розгляд справи провестити за його відсутності, про що подав до суду заяву.

Заінтересована особа - Коростенський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській областів судове засідання не з'явився, подав до суду заяву, в якій проти заявлених вимог не заперечив, просив справу розглянути без участі представника.

У відповідності до вимог ст.ст.223, 247 ч.2 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справу без участі сторін, які належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду справи та без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Судом встановлено та вбачається з матеріалів справи, а саме, довідки №б/н від ІНФОРМАЦІЯ_2, яка видана фельдшерсько-акушерським пунктом у с.Жабче Коростенського району Житомирської області, про те, що ОСОБА_3 помер - ІНФОРМАЦІЯ_2 о 14 год 10 хв, слідів насильницької смерті не виявлено.

Заявник звернувся до Коростенського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області із заявою про реєстрацію смерті батька, але йому в цьому відмовлено, через відсутність належного переліку документів та з пропуском встановлених строків.

Для встановлення смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті необхідні обставини, які свідчать про реєстрацію цієї події, а також про те, що заінтересована особа не має можливості відновити втрачені або знищені документи про це.

Відповідно до п.ґ ч.1 розділу 5 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5, підставами для проведення державної реєстрації смерті є рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Відповідно п.2 ч.1 ст.17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" - державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Докази, що містяться у справі, зокрема, копія довідки про смерть № б/н від ІНФОРМАЦІЯ_2, підтверджують факт смерті ОСОБА_3

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Встановлення факту смерті має для заявника юридичне значення, оскільки потрібно йому для державної реєстрації смерті батька з метою оформлення спадкових прав.

За таких обставин, суд задовольняє заяву ОСОБА_1

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.223, 247, 259, 263, 264, 273, 305-309 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення- задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт смерті ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Рашнів Луцького району Волинської області, який був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1, визнавши дату його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2, з метою подальшої реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану та одержання свідоцтва про смерть.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів безпосередньо до Апеляційного суду Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХIII Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону №2147-VIII від 3 жовтня 2017 року, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Заявник: ОСОБА_1, місце проживання: АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1.

Заінтересована особа: Коростенський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, місцезнаходження: Житомирська область, місто Коростень, вулиця Шолом Алейхема, 13, код ЄДРПОУ 22061657.

Суддя Коростенського міськрайонного суду

Житомирської області: В. П. Коренюк

Дата ухвалення рішення21.05.2018
Оприлюднено23.05.2018
Номер документу74136297
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —279/411/18

Рішення від 21.05.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коренюк В. П.

Ухвала від 12.02.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коренюк В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні