Ухвала
від 16.05.2018 по справі 362/2493/18
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/2493/18

Провадження № 1-кс/362/644/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про проведення обшуку

16.05.2018 року слідчий суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 розглянувши в залі суду в м. Василькові Київської області клопотання прокурора Васильківського відділу Києво - Святошинської місцевої прокуратури Київської області юриста 2-го класу ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

в с т а н о в и в :

16.05.2018 року до Васильківського міськрайонного суду Київської області звернувся прокурор Васильківського відділу Києво - Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 з клопотаннямпро наданнядозволу напроведення обшуку за місцем знаходження офісних та складських приміщень за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивовано наступним.

В провадженні Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017111200000025 від 18.01.2017р., за фактом привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах службовими особами ПП «Завод «Імпекс Сплав» (код ЄДРПОУ 32687434,), які вступивши в злочинну змову з ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , та ін. невстановленими особами, які є посадовими особами підприємств, що мають ознаки фіктивності, вчиняють тяжкий злочин, а саме привласнення майна шляхом використання надання незаконних послуг різним суб`єктам господарювання через створення та використання підконтрольних підприємств для забезпечення документального оформлення майбутніх «псевдо господарських» операцій, що нанесли збитків в особливо великих розмірах, тим самим вчиняючи злочинипередбачені ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 212 КК України.

Крім цього, до Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури з Білоцерківської ОДПІ ГУДФС в Київській області надійшло повідомлення, про те, що протягом 2016 року службові особи ДП "ДГ "Саливонківське" інституту біоенергетичних культур цукрових буряків НААН України в ході здійснення фінансово-господарської діяльності за попередньою домовленістю із ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ін. невстановленими особами надавали послуги щодо незаконного формування податкового кредиту з ПДВ, внаслідок чого привласнювали грошові кошти.

Проведеним аналізом податкової звітності встановлено, що аналогічні торгівельні операції здійснено ДП "ДГ "Саливонківське" інституту біоенергетичних культур цукрових буряків НААН України при розпорядженні державними коштами.

В ході проведення досудового розслідування, оперативним шляхом встановлено, що ОСОБА_5 , ОСОБА_4 в період 2015-2016 рр. у своїй діяльності співпрацювали із різними суб`єктами господарювання та приватними особами у т.ч. із ОСОБА_6 .

В ході досудового розслідування встановлено, що у вказаний ОСОБА_7 засновником ТОВ «Автошина».

Поряд з цим, в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Автошина», фактично не володіє жодними виробничими потужностями, автомобільним транспортом, складськими приміщеннями та за податковими адресами фактично не знаходиться, що свідчить про відсутність у зазначеного суб`єкта господарювання обов`язкових ознак господарської діяльності, передбачених в Господарському кодексі України.

Так, проведеними оперативно-технічними заходами встановлено, що в обов`язки ОСОБА_6 входить взаємодія з клієнтами по наданню незаконних послуг з використанням власностворених суб`єктів господарювання, розподіл прибутку, отриманого від проведення незаконних фінансових та інших операцій між учасниками групи, контроль системи «клієнт-банк», прийом і перевірка фінансових документів, що надходять від клієнтів, подання звітності, ведення податкового та бухгалтерського обліку.

В ході проведення оперативно-розшукових заходів Білоцерківської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області встановлено, що ОСОБА_6 безпосередньо веде розмови та співпрацює із посадовими особами підприємств, які використовують послуги злочинної групи для привласнення та розтрати ввіреного їм майна (грошових коштів).

Проведеним на підставі ухвали судді Васильківського міськрайонного суду 26.07.2017 обшуком за місцем проживання ОСОБА_6 виявлено, вилучено та оглянуто установчі документи ряду суб`єктів господарювання, чорнові записи із реквізитами підприємств, що мають ознаки фіктивності, а також контактними особами та їх засобами зв`язку щодо здійснення штучних фінансових операцій, огляд яких дає слідству підстави вважати, що вказані юридичні особи перебувають у віданні ОСОБА_6 та її спільників ( у тому числі ТОВ «Автошина», ТОВ «ПСМ Київ»), використовуються останніми при наданні послуг щодо незаконного формування податкового кредиту з ПДВ, внаслідок чого здійснюється привласнення грошових коштів підприємств та ухилення від сплати податків.

Відповідно до даних, які містяться в матеріалах кримінального провадження №42017111200000025 від 18.01.2017р. встановлено, щослужбовими особами СТОВ «ОБРІЙ» (код ЄДРПОУ 00448781) здійснює документальну видимість перевезення зернових на адресу ТОВ «Автошина», ТОВ «ПСМ Київ» за участі ОСОБА_6 , хоча операції носять безтоварний характер та оформляються з метою переведення безготівкових коштів у готівку, що підтверджується отриманими доказами у провадженні.

Прокурор в клопотання вказав,що з метою отримання інформації щодо вчинення вищевказаного кримінального правопорушення посадовими особами СТОВ «ОБРІЙ» (код ЄДРПОУ 00448781), виявлення та вилучення документів які можуть мати значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та містять дані щодо проведених безтоварних операцій такими особами спільно із ТОВ «Автошина», ТОВ «ПСМ Київ», а також осіб причетних до можливої незаконної діяльності ОСОБА_6 на даний час у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем знаходження офісних та складських приміщень за адресою: Київська область, Сквирський район, вул. Мельника, буд. 39, так як іншим способом отримати таку інформацію не представляється можливим.

Відповідно до довідки № 120686928 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно буд. АДРЕСА_1 належить СТОВ «Обрій», код ЄДРПОУ 00448781.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, заслухавши пояснення прокурора, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його часткового задоволення, виходячи із наступного.

Згідно з ч.2 ст.30Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення з ним огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2ст.233КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, клопотання про проведення обшуку щодо змісту відповідає вимогамст. 234 КПК України.

До клопотаннядодані копіїдокументів таматеріали,якими прокуроробґрунтовує доводиклопотання,а такожвитяг зЄдиного реєструдосудових розслідуваньщодо кримінальногопровадження,в рамкахякого подаєтьсяклопотання,згідно якогов Єдиномуреєстрі досудовихрозслідувань зареєстрованекримінальне провадженняза №42017111200000025від 18.01.2017року заознаками кримінальнихправопорушень,передбачених ч.5ст.191,ч.5ст.27ч.1ст.212КК України.

Таким чином, при зверненні із клопотанням прокурором доведено вчинення кримінального правопорушення, отримання зазначених у клопотанні речей і документів які мають доказове значення для кримінального провадження №42017111200000025 від 18.01.2017р. містять дані про обставини, які на даний час в ході досудового слідства не встановлені, у зв`язку з прикриттям (маскуванням) незаконної діяльності останньої,неможливо у добровільному порядку у зв`язку із тим, що таким способом особи можуть знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які містять дані про обставини вчиненого кримінального правопорушення

Однак, слідчий суддя не вбачає підстав в частині задоволення клопотання щодо надання дозволу на відшукування та вилучення грошових коштів, що мають незаконне походження, інших предметів та документів, які мають значення для встановлення істини в справі, оскільки прокурором в клопотанні чітко не визначені індивідуальні та родові ознаки відшукуваних речей, які у даному випадку підлягають вилученню, імовірність їх знаходження саме у вказаному приміщенні, їх значення для проведення досудового розслідування та відношення до розслідуваного кримінального провадження, а тому в цій частинні клопотання слід відмовити у зв`язку з необґрунтованістю та безпідставністю.

Керуючись ст.ст.234,235 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

Клопотання прокурора Васильківського відділу Києво - Святошинської місцевої прокуратури Київської області юриста 2-го класу ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому групи прокурорів у кримінальному провадженні №4201711120000025 від 18.01.2017, прокурору Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської ОСОБА_8 , а також іншим прокурорам Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури, які входять до складу групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та ОСОБА_15 на проведення обшуку за місцем знаходження офісних та складських приміщень за адресою: Київська область, Сквирський район, вул. Мельника, буд. 39, що зареєстровані за СТОВ «Обрій» (код ЄДРПОУ 00448781), які в своїй діяльності використовують службові особи СТОВ «Обрій», з метою виявлення та подальшого вилучення комп`ютерної техніки, статутні та реєстраційні документи підприємств, банківські картки, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, фінансово-господарські документи, бухгалтерська документація, щодо взаємовідносин із ТОВ «АВТОШИНА» та ТОВ «ПСМ КИЇВ», магнітні та електронні засоби зберігання та передачі інформації, які використовувались в злочинній діяльності, чорнові записи, щодо такої діяльності, печатки, штампи, незаповнені бланки з відбитками печаток,які мають значення для встановлення істини в справі, підтверджують вчинення злочинів передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 212 КК України та мають ознаки речових доказів, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Строк дії ухвали 30 днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВасильківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.05.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу74137332
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/2493/18

Ухвала від 16.05.2018

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Корнієнко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні