Ухвала
від 21.05.2018 по справі 750/4479/18
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Cправа № 750/4479/18

Провадження № 1-кс/750/1614/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2018 року м. Чернігів

Слідчий суддя Деснянського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Чернігові клопотання слідчого Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12018270010000832 від 15.02.2018 року, -

в с т а н о в и в:

Слідчий Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням, яке погоджено прокурором Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , в якому просить надати тимчасовий доступ слідчому СВ ЧВП ГУНП в Чернігівській області капітану поліції ОСОБА_3 ,до відомостейщодо рахунків,відкритих вбанківських установах,ідентифікаційного кодута відомостейвідносно осіб,які перебувалиу трудовихвідносинах зФОП ОСОБА_5 ,мешкає АДРЕСА_1 ,з 2007року по2017рік,що перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ,адреса: АДРЕСА_2 з можливістюїх вилучення.

Слідчий, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду клопотання повідомлялася належним чином, в клопотанні просила розгляд проводити без її участі, підтримала заявлене клопотання, просила його задовольнити, з наведених у ньому підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України представник особи, у володінні якої знаходяться документи в судове засідання не викликався.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтоване клопотання, приходжу до висновку про необхідність задоволення клопотання, з огляду на таке.

Чернігівським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018270010000832, розпочатому 15.02.2018 року за ч.1 ст. 191 КК України, за фактом внесення завідома неправдивих відомостей до офіційних документів службовими особами « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Чернігівської обласної ради.

В ході досудового розслідування встановлено, що за результатамиперевірки фінансово-господарськоїдіяльності комунальногопідприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 »Чернігівської обласноїради,проведеної всерпні-жовтні2017року, ІНФОРМАЦІЯ_4 виявлено фактможливих протиправнихдій посадовихосіб « ІНФОРМАЦІЯ_5 » прирозрахунках зпідзвітними особами,так вході перевіркиправильності розрахунківвстановлено,що технікпершої категоріїз інвентаризаціїнерухомого майна« ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_6 упродовж лютого-червня 2017року систематичновідряджалася довиробничих дільницьпідприємства уміста Мената Сновськдля наданняметодичної тапрактичної допомоги.Доказами поїздокдо звітівпро відрядженнядодавалися проїзніквитки перевізників-ПП « ОСОБА_7 »(м.Чернігів,код НОМЕР_1 ),ПП « ОСОБА_8 »(м.Чернігів,код НОМЕР_2 ),1111« ОСОБА_9 »(м.Чернігів,код НОМЕР_3 ),які ОСОБА_6 подавала добухгалтерії « ІНФОРМАЦІЯ_5 »,про тевказані перевізникиздійснюють пасажирськіперевезення виключноза міжобласнимимаршрутами,переважно доміста Києваі нездійснюють перевезеньза маршрутамив містаМена таСновськ.До тогож,у квиткахвказана вартістьпроїзду від65до 80 грні внапрямку містаМена,і внапрямку міста Сновськ, але в вказаний період часу вартість проїзду на маршруті Чернігів - Мена складав близько 20-30 грн., вартість проїзду на маршруті Чернігів - Сновськ складав близько 25-55 грн.

Таким чином технік першої категорії з інвентаризації нерухомого майна « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_6 подала до бухгалтерії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Чернігівської обласної ради документи, що підтверджують факт відрядження з порушенням вимог діючого законодавства та отримала кошти за перебування у відрядженні, хоч фактично за місцем відрядження не була.

Також в ході досудового розслідування, згідно інформації наданої КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » було встановлено, що безпосереднім керівником ОСОБА_6 являється ОСОБА_5 , який окрім основної роботи на посаді начальника технічного відділу КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » здійснював підприємницьку діяльність в сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг консультування в цих сферах, тобто маємо всі підстави вважати, що останній використовував службове становище та безпосередньо на свій рахунок отримував грошову винагороду за роботи з інвентаризації майна виконані техніком КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_6 , як працівником вказаної організації. Для підтвердження чи спростування даного факту необхідно отримати тимчасовий доступ до всіх рахунків відкритих ФОП ОСОБА_5 за час здійснення останнім підприємницької діяльності з 2007 по 2017 роки.

З метою встановлення істини в кримінальному провадженні, швидкого, повного та неупередженого розслідування, прийняття об`єктивного рішення, встановлення та документування всіх фактів заволодіння грошовими коштами, в зв`язку з чим слідчий обґрунтовано звернувся до суду з даним клопотанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включать речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю ( ч. 5 ст. 163 КПК України).

За змістом ч. 5 ст. 163 КПК України, на слідчого покладений обов`язок саме довести наявність достатніх підстав в обґрунтування поданого клопотання. Тобто, за своїм змістом клопотання слідчого має бути конкретним, з посиланням на те, які обставини мають бути встановлені з урахуванням названих у клопотанні документів і яке саме значення вони матимуть для розслідуваного кримінального провадження, яке на даний час перебуває в провадженні слідчого.

Проте, слідчим у клопотанні не надано підтверджуючих документів того, що слідчий звертався до володільця майна з проханням надати йому тимчасовий доступ та можливість вилучити зазначені у клопотанні документи і йому було відмовлено, в клопотанні мається лише посилання на те, що, в порядку ст. 40, ст. 93 КПК України до ІНФОРМАЦІЯ_7 було надіслано запит, про надання відомостей щодо рахунків, відкритих в банківських установах, ідентифікаційного коду та відомостей відносно осіб, які перебували з ФОП ОСОБА_5 в трудових відносинах, про те ІНФОРМАЦІЯ_7 було відмовлено в наданні такої інформації з посиланням на те, що п.63.12 ст. 63 ПКУ встановлено, що інформація, яка збирається, використовується та формується органами доходів і зборів у зв`язку з обліком платників податків вноситься до інформаційних баз даних і використовується з урахуванням обмежень, передбачених для податкової інформації з обмеженим доступом, дана норма закону є застарілою, оскільки ЗУ «Про внесеннязмін доПодаткового кодексуУкраїни щодопокращення інвестиційногоклімату вУкраїні» від21.12.2016року вданий пунктбули внесенізміни,і відповіднодо п.63.12 ст. 63 ПКУ зі змінами, інформація,що збирається,використовується таформується контролюючимиорганами узв`язку зобліком платниківподатків,вноситься доінформаційних базданих,без зазначеннятого,що такаінформація використовується з урахуванням обмежень, передбачених для податкової інформації з обмеженим доступом.

Також слідчий не обґрунтовує, з якою саме метою йому необхідні оригінали вказаних документів, вказавши таку мету, як встановлення істини в кримінальному провадженні, швидкого, повного та неупередженого розслідування, прийняття об`єктивного рішення, встановлення та документування всіх фактів заволодіння грошовими коштами, для чого, на думку суду, достатньо копій вказаних документів.

Враховуючи недоведеність клопотання, у його задоволенні слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 163, 164 КПК України, -

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання слідчого Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 погоджене прокурором Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12018270010000832 від 15.02.2018 року - відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74141251
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12018270010000832 від 15.02.2018 року

Судовий реєстр по справі —750/4479/18

Ухвала від 21.05.2018

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Лямзіна Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні