Рішення
від 22.05.2018 по справі 543/269/18
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/269/18

2-о/543/18/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.05.2018 селище Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді - Гришка О.Я., секретаря судового засідання Федорині А.А., з участю представника заявника ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Оржиця Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересовані особи: виконавчий комітет Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області, приватний нотаріус ОСОБА_3 районного нотаріального округу ОСОБА_4, про встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_5, яка померла 20.11.1998 року, та про встановлення факту прийняття ОСОБА_2 спадщини після померлої 20.11.1998 року ОСОБА_5 шляхом фактичного вступу у володіння та управління спадковим майном, -

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_2 звернулася до Оржицького районного суду із заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У заяві ОСОБА_2 вказує, що 20.11.1998 року померла її рідна сестра ОСОБА_5, яка була зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_1. Після смерті ОСОБА_6 залишилася спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 4,51 в умовних кадастрових гектарах на території Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області.

З метою реалізувати своє право на спадщину після померлої ОСОБА_5 заявник звернулася до нотаріуса, але нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв'язку з тим, що нею не подано заяви про прийняття спадщини після померлої та не надано документів, які підтверджують факт прийняття спадщини після померлої, факт родинних відносин між заявником та спадкодавцем.

Заявник вважає, що вона у встановлені законом строки прийняла спадщину після ОСОБА_5 одним із способів, передбачених в раніше діючому законодавстві. Як вказує у заяві ОСОБА_2, доказом того, що вона дійсно прийняла спадщину шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном є наявність у її володінні оригіналів сертифікату на право на земельну частку (пай) (спадкове майно), свідоцтва про смерть та іншого майна (особистих речей) померлої ОСОБА_5

ОСОБА_2 зазначає, що вона зверталася до ОСОБА_3 відділу ДРАЦС з проханням видати їй повторні документи, які підтверджують факт родинних відносин з спадкодавцем, а саме: свідоцтво про народження спадкодавця ОСОБА_5 (родове прізвище ОСОБА_7) ОСОБА_8 та свідоцтво про шлюб ОСОБА_5, проте відповіді не отримала.

Посилаючись на відсутність документів, які підтверджують факт родинних відносин та те, що нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, ОСОБА_2 просила суд встановити факт, що вона та померла 20 листопада 1998 року ОСОБА_5 за ступенем споріднення були рідними сестрами, та встановити факт прийняття нею спадщини після померлої 20 листопада 1998 року ОСОБА_5 шляхом фактичного вступу у володіння та управління спадковим майном.

В судовому засіданні представник заявника подану заяву підтримав у повному обсязі, в своїх поясненнях посилався на обставини, що викладені в заяві і просив суд її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області в судове засідання не з'явився, направив до суду лист, в якому просив розглянути справу без його участі, вказав, що заперечень вони не мають.

Заінтересована особа приватний нотаріус ОСОБА_3 районного нотаріального округу ОСОБА_4 в судове засідання не з'явилась, від неї надійшов лист, в якому вона просить розглянути справу без її участі.

Суд, заслухавши пояснення представника заявника, показання свідків, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що заява ОСОБА_2 підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 померла 20.11.1998 року, про що видане відповідне свідоцтво про смерть (а.с. 10).

Згідно довідки Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області останнім місцем проживання та реєстрації ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, яка померла 20.11.1998 року було с. Вишневе, вул. Травнева, буд. 10, Оржицького району Полтавської області (а.с. 11).

До складу спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_5 входить, зокрема, право на земельну частку (пай) розміром 4,51 в умовних кадастрових гектарах (а.с. 12).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_5 спадкова справа не заведена, інформація про заповіти, спадкові договори відсутня (а.с. 41-42).

Згідно повідомлення Полтавського обласного державного нотаріального архіву спадкова справа після померлої ОСОБА_5 ОСОБА_3 державною нотаріальною конторою за період з 1998 року по 2004 рік не заводилась (а.с. 38).

Приватний нотаріус ОСОБА_3 районного нотаріального округу ОСОБА_4 відмовила заявнику ОСОБА_2 у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно померлої 20.11.1998 року ОСОБА_5 у зв'язку з тим, що у визначений законодавством строк вона не подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори та на момент смерті спадкодавця не була зареєстрована за її адресою, крім того, заявником нотаріусу не було подано доказів, які б підтверджували родинні відносини зі спадкодавцем (а.с. 7).

Згідно роз'яснень, наданих у п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995р. Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Встановлення факту, що заявник є рідною сестрою ОСОБА_5 необхідне заявнику для подальшого оформлення права на спадщину після ОСОБА_5.

Заявник ОСОБА_2, яка до одруження мала прізвище Мирна , народилася 23.03.1938 року в с. Тимки Оржицького району Полтавської області, її батьками у свідоцтві про народження вказані ОСОБА_9 та ОСОБА_10 (а.с. 13).

Згідно повідомлення ОСОБА_3 районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області актовий запис про народження ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_3 відсутній. Первинні актові записи про народження за 1915-1921 роки по с. Тимки не збереглися. Актовий запис про шлюб ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_4 не виявлено (ас. 37).

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим Кодексом.

Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім'єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Згідно ст.524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не замінено заповітом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК УРСР при відсутності спадкоємців першої черги або при неприйнятті ними спадщини, а також в разі, коли всі спадкоємці першої черги не закликаються до спадкування, успадковують у рівних частках: брати і сестри померлого, а також дід та бабка померлого як з боку батька, так і з боку матері (друга черга).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

У відповідності до п.1 ч.1, ч. 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В судовому засіданні свідки ОСОБА_13 та ОСОБА_7 підтвердили, що ОСОБА_2 є рідною сестрою померлої 20.11.1998 року ОСОБА_5 та після смерті останньої взяла на зберігання її особисті речі . Показання свідків узгоджуються з іншими доказами у справі та не суперечить їм, зокрема, заявник надала копію Сертифікату на земельну частку пай серія ПЛ № 0339545 на ім'я ОСОБА_5.

Отже, проаналізувавши всю сукупність письмових доказів у справі, враховуючи те, що представники заінтересованих осіб у справі не заперечували проти задоволення вимог заявника, суд приходить до висновку, що заявник довела суду, що вона є рідною сестрою ОСОБА_5, яка померла 20.11.1998 року та прийняла спадщину останньої шляхом фактичного вступу у володіння та управління спадковим майном, ці факти повинні бути встановлений судом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 76, 77, 81, 141, 247, 263-265, 315-316, 319 ЦПК України, ст. ст. 524, 530, 549 ЦК УРСР, суд, -

в и р і ш и в:

1. Заяву ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_5, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1), заінтересовані особи: виконавчий комітет Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області (місцезнаходження: с. Вишневе, вул. Травнева, 17, Оржицького району Полтавської області, код ЄДРПОУ 24833319), приватний нотаріус ОСОБА_3 районного нотаріального округу ОСОБА_4 (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, селище Оржиця, вул. Бумажкова, 1/5) , про встановлення фактів, що мають юридичне значення - задовольнити.

2. Встановити факт, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, та померла 20.11.1998 року ОСОБА_5, за ступенем споріднення були рідними сестрами.

3. Встановити факт прийняття ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, спадщини після померлої 20.11.1998 року ОСОБА_5 шляхом фактичного вступу у володіння та управління спадковим майном.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Апеляційного суду Полтавської області. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення22.05.2018
Оприлюднено23.05.2018
Номер документу74146201
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту прийняття ОСОБА_2 спадщини після померлої 20.11.1998 року ОСОБА_5 шляхом фактичного вступу у володіння та управління спадковим майном

Судовий реєстр по справі —543/269/18

Рішення від 22.05.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 19.03.2018

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні