Рішення
від 10.05.2018 по справі 755/5132/18
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/5132/18

Провадження №: 2/755/3289/18

м. Київ

"10" травня 2018 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

Головуючого - судді Ластовка Н.Д..

за участю секретаря: Юдицького К.О.,

розглянув у приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва на підставі наявних у суду матеріалів у порядку спрощеного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства КИЇВЕНЕРГО до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за необліковану електричну енергію,

В С Т А Н О В И В:

02 квітня 2018 року уповноважений представник ПАТ КИЇВЕНЕРГО звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення боргу вартості не облікованої електроенергії. Позовні вимоги мотивує тим, що 15 червня 2017 року за адресою відповідача представниками ПАТ КИЇВЕНЕРГО було виявлено самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі, без дозволу електропередавальної організації, після відключення, на підставі чого було складено акт про порушення ПКЕЕН № 049916. У відповідності до вказаного акту відбулося засідання комісії з розгляду акту про порушення правил користування електричною енергією для населення, споживач на засідання не з'явився. Комісією встановлено, що акт складено правомірно, а тому сума боргу відповідача перед позивачем становить 3082,66 грн., які і просить стягнути з відповідача.

Згідно довідки відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУ ДМС України в м. Києві ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідач ОСОБА_1 ухвалу про відкриття провадження у справі в порядку спрощеного провадження та позовну заяву з додатками отримала особисто 25 квітня 2018 року, про що свідчить поштове повідомлення про вручення ухвали Дніпровського районного суду м. Києва від 11 квітня 2018 року.

У відповідності до гл. 10 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: 1) малозначні справи.

Частина 2 даної статті вказує, що у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін .

При цьому у відповідності до ст. 279 ЦПК України Розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків.

Таким чином, суд приходить до висновку про доцільність проведення спрощеного позовного провадження без виклику сторін у даній справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Як зазначено в п. 9 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357 (далі - Правила), споживання електричної енергії без приладів обліку не допускається, крім випадків, передбачених цими Правилами. У квартирах або інших об'єктах побутового споживача, розташованих за однією адресою, встановлюється один засіб обліку незалежно від кількості господарських будівель.

Пунктом 48 Правил передбачено, що побутовий споживач несе відповідальність згідно із законодавством, зокрема, за порушення правил користування електричною енергією та розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електричних мереж і споживання електричної енергії без засобів обліку.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії , правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Відповідно до п. 2 Правил, самовільне підключення це споживання електричної енергії без укладення з електропостачальником договору про користування електричною енергією або підключення з порушенням цих Правил.

Згідно п. 53 Правил, у разі виявлення представником енергопостачальника порушення побутовим споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та побутовим споживачем чи представником побутового споживача (особою, яка є співвласником об'єкта або має право користуватися цим об'єктом відповідно до договору). Один примірник акта вручається побутовому споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Побутовий споживач має право внести до акта свої зауваження. У разі відмови побутового споживача від підпису в акті робиться позначка про відмову. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представники енергопостачальника. Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

Судом встановлено, що 15 червня 2017 року представниками постачальника електричної енергії ПАТ КИЇВЕНЕРГО Семенко О.С., Толкачовим В.М. та Панат Ю.О., за участю споживача (уповноваженої особи): ОСОБА_5, складено акт про порушення № 049916 з якого вбачається, що споживач квартири, о/р НОМЕР_3, ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 порушила ст.ст. 26, 27 Закону України Про електроенергетику , п.п. 10, 14, 32, Правил користування електричною енергією для населення, а саме відсутність пломби електропередавальної організації на клемній кришці електролічильника. Самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі без дозволу електропередавальної організації після відключення. (а.с. 11).

Крім того, 15 червня 2017 року було складено акт про усунення порушення ПКЕЕ (ПКЕЕН) № 049916 з якого вбачається, що елекро-монтером РЕМ Лівобережний ОСОБА_6 п. № 013, в присутності ОСОБА_1 та її представника ОСОБА_5 по АДРЕСА_1 було виконано наступне: складено акт про порушення, виявлене самовільне позаоблікове підключення демонтовано, лічильник опломбованопломбою №С 37016030, згідно з наряду №14 від 15.06.2017 року.(а.с. 14).

Згідно п. 53 Правил, постачальник повинен вести журнал реєстрації засідань комісії з розгляду актів про порушення цих Правил, в якому зазначаються дата проведення засідання; номер протоколу; склад комісії; склад запрошених на засідання комісії (представники НКРЕКП, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики, обласних державних адміністрацій, обласних відділень Антимонопольного комітету, спеціального уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів); відмітка про присутність або відсутність побутового споживача (у разі відсутності зазначити причини відсутності побутового споживача); перелік питань, які розглядалися на засіданні комісії; час розгляду кожного з питань, зміст окремої думки учасників комісії (у разі її наявності) та стислий зміст рішення. Побутовий споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів. Енергопостачальник повідомляє побутового споживача не пізніше ніж за 20 календарних днів до дня засідання комісії про його час і дату.

12 липня 2017 року комісією № 2 з розгляду актів про порушення споживачами ПКЕЕН складено протокол № 1155 від 12 лютого 2017 року засідання комісії по розгляду акта про порушення № 049916 від 15 червня 2017 року з якого вбачається, що споживач за адресою: .АДРЕСА_1 порушив правила користування електричною енергією, а саме відсутність пломби електропередавальної органіації на клемній кришці електролічильника. Самовільне підключення струмоприймачів до електричної мережі без дозволу електропередавальної організації після відключення (а.с. 15).

Крім того, було складено розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕН за актом від 15 червня 2017 року № 049916, згідно якого вартість не облікованої електричної енергії становить 3082,66 грн., про що і повідомлено споживача ОСОБА_1 рекомендованою кореспонденцією (а.с. 16, 17).

Згідно п.п. б) п. 3.3 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою Постановою НКРЕ від 04 травня 2006 року № 562 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04 липня 2006 року за № 782/12656 встановлено, що розрахунок вартості не облікованої електричної енергії здійснюється за кількістю днів у разі самовільного підключення споживачем електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричних мереж енергопостачальника - із дня набуття споживачем права власності на електроустановку чи права користування електроустановкою або із дня здійснення останньої технічної перевірки електричної мережі, до якої було здійснене самовільне підключення, але не більше сумарної кількості днів за дванадцять календарних місяців, що передували дню виявлення порушення, та до усунення порушення.

За правилами ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

В позовній заяві встановлено, що рахунок, здійснений позивачем, відповідає вимогам Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, оскільки він був проведений з 07 березня 2017 року по 15 червня 2017 року (день, що перебував виявленню порушення). Зазначений розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕН за актом № 049916 15 червня 2017 року суд вважає правильним.

З огляду на викладене, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов ПАТ КИЇВЕНЕРГО до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості підлягає задоволенню в повному обсязі, суд присуджує стягнути з ОСОБА_1 на користь ПАТ Київенерго заборгованість за необліковану електроенергію в розмірі 3082,66 грн.

В порядку ст. 141 ЦПК України, суд присуджує стягнути з ОСОБА_1 на користь ПАТ КИЇВЕНЕРГО судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 762,00 грн., який сплачено позивачем при зверненні з цим позовом до суду.

Враховуючи викладене та керуючись Правилами користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року № 1357, ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії , Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою Постановою НКРЕ від 04 травня 2006 року № 562 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04 липня 2006 року за № 782/12656, ст.ст. 2, 4, 6-13, 131, 265, 268, 274-279, 353, 354, пп.15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Позов Публічного акціонерного товариства КИЇВЕНЕРГО до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за необліковану електричну енергію- задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІПН: НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, що мешкає за адресою: АДРЕСА_1, 02100) на користь Публічного акціонерного товариства КИЇВЕНЕРГО 3082,66 грн. Боргу за необліковану електроенергію та зарахувати на рахунок із спеціальним режимом використання № 26038301201 у ГУ по м. Києву та Київській області ВАТ Ощадбанк , МФО 322669, код ЄДРПОУ 00131305.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІПН: НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, що мешкає за адресою: АДРЕСА_1, 02100) на користь Публічного акціонерного товариства КИЇВЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 00131305, адреса: 01001 м. Київ, вул..І. Франка, 5) 1762,00 грн. судового збору, та зарахувати на розрахунковий рахунок № 2600318724 в ПАТ ПУМБ , м. Київ, МФО 334851, код ЄДРПОУ 00131305.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безспосередньо до Апеляційного суду м. Києва. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п. 15.5, п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Суддя:

Дата ухвалення рішення10.05.2018
Оприлюднено23.05.2018
Номер документу74153746
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за необліковану електричну енергію

Судовий реєстр по справі —755/5132/18

Ухвала від 09.07.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Рішення від 10.05.2018

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

Ухвала від 11.04.2018

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Ластовка Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні