Ухвала
від 18.05.2018 по справі 757/23655/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/23655/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 травня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

16.05.2018 до Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про арешт грошових коштів, що містяться на банківських рахунках.

У судове засідання прокурор не з`явився. До суду надійшла заява слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_4 про розгляд клопотання про арешт майна за його відсутності, клопотання підтримує.

З метою забезпечення арешту на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України розглядалося клопотання відбувався без повідомлення власника майна.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017000000001580 від 11.12.2017, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 364 КК України.

Прокурор у клопотанні вказує, що посадові особи АТ «Ощадбанк» за попередньою змовою з керівниками суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності та іншими особами організували схему заволодіння грошовими коштами АТ «Ощадбанк», яке перебуває в державній власності, шляхом підробки банківських документів та внесення неправдивих відомостей в частині включення до переліку фінансово-промислових груп суб`єктів господарювання які мають меншу відсоткову ставку за тарифами на розрахунково-касове обслуговування, підприємств з ознаками фіктивності.

Встановлено, що відповідно до положень про департамент корпоративних клієнтів АТ «Ощадбанк», суб`єкти господарювання, які входять до фінансово промислових груп мають певні привілеї в частині сплати відсотків за транзакції проведені по рахунках відкритих у банку, а саме меншу відсоткову ставку від обігових коштів та коштів знятих у готівці.

Службові особи АТ «Ощадбанк», використовуючи своє службове становище, за попередньою змовою з керівниками суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, включали до переліку суб`єктів господарювання, які входили до фінансово промислових груп підконтрольні ним ТОВ "АКСІОМА ДНІПРО", код 39706458, ПП "ПРОМЛОГИСТИКА", код 36340572, ТОВ "ДНЕПР МЕТ", код 40261539, ТОВ "АСАМІР" ЛТД , код 20284608, ТОВ "СТІЛІНВЕСТ", код 41724078, ТОВ "ЦЕСАР", код 41719309, ТОВ "АЛКМЕНА", код 34504798, ТОВ «СТАЛЬ СТРОНГ», код 41310162, ТОВ "МММ-МЕТАЛ", код ЄДРПОУ 40765108, ФОП ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 та інші та відкривали рахунки в територіальних відділеннях банку.

Надалі, в період 2016-2018 років, на рахунки підконтрольних службовим особам АТ «Ощадбанк» фіктивних підприємств, було перераховано та знято готівкою значну кількість грошових коштів, чим нанесено збитки банку, який перебуває у державній власності.

Отримання готівкових коштів здійснюється в АТ «Ощадбанк», АТ «КІБ», ПАТ «ПриватБанк», ПАТ «Кредобанк», ПАТ «Альфа Банк», ПАТ "КБ "Земельний Капітал", АТ "ОТП БАНК", ПАТ "Банк Кредит Днiпро", АТ "УкрСиббанк" та інших з карткових та поточних рахунків вказаних підприємств, а також з рахунків фізичних осіб-підприємців.

Зокрема, основним видом незаконної діяльності є легалізація брухту чорних та кольорових металів, отриманих через мережу нелегальних (не зареєстрованих) пунктів прийому побутового та промислового металобрухту на території ряду областей України.

Продукція постачається або на експорт або на адресу великих сталеливарних підприємств ПАТ «Інтерпайп Втормет», ПАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Керамет» та інші. Продукція закуповується у населення за готівку на нелегальних пунктах прийому металобрухту.

Відповідно до Закону України «Про металобрухт» операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованим металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами та при здійсненні операцій із придбання брухту чорних металів у фізичних осіб виступають податковими агентами при оподаткування цих операцій військовим збором за ставкою 1,5%. Відображати оподаткування таких доходів необхідно в податковому розрахунку за формою 1-ДФ.

Встановлено, що вищевказаними підприємствами операції із придбання брухту металів у фізичних осіб в податкових деклараціях не відображаються, чим спричиняються збитки державі в особливо великих розмірах.

З метою уникнення відповідальності за порушення вимог законодавства України в сфері запобігання легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, особи надають підроблені документи до суб`єктів первинного фінансового моніторингу про придбання продукції у громадян, яких в дійсності не існує.

Постановою слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_6 від 14.05.2015 грошові кошти, що містяться на банківських рахунках: НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , які належать ТОВ "ЦЕСАР", ЄДРПОУ 41719309; НОМЕР_4 , який належить ТОВ "СТАЛЬ СТРОНГ", ЄДРПОУ 41310162; НОМЕР_5 , який належить ТОВ "АСАМІР" ЛТД, ЄДРПОУ 20284608, відкриті у ПАТ "А - БАНК", МФО 307770 юридична адреса: м. Дніпро вул. Батумська, 11, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12017000000001580.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Крім того, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій та набуті кримінально протиправним шляхом.

Слідчий суддя, враховуючи вище викладені обставини, приходить до висновку про задоволення клопотання, оскільки застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна є співрозмірним завданням кримінального провадження.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 117, 131, 132, 167, 170-173, 236, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, що містяться на банківських рахунках:

-НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , які належать ТОВ "ЦЕСАР", ЄДРПОУ 41719309;

-НОМЕР_4 , який належить ТОВ "СТАЛЬ СТРОНГ", ЄДРПОУ 41310162;

-НОМЕР_5 , який належить ТОВ "АСАМІР" ЛТД, ЄДРПОУ 20284608, відкриті у ПАТ "А - БАНК", МФО 307770 юридична адреса: м. Дніпро вул. Батумська, 11, та зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на зазначені рахунки і вже знаходяться на них, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74155531
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/23655/18-к

Ухвала від 18.05.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні