Ухвала
від 16.05.2018 по справі 761/17905/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/17905/18

Провадження № 1-кс/761/12129/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №3017100110000039, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 по кримінальному провадженню №3017100110000039, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку у складських приміщеннях, які належать ТОВ «Світанок» (код ЄДРПОУ 20951588) та використовуються ТОВ «Даскомтрейд» та ТОВ «Жарник» за адресою: 8 км + 100 м траси Одеса Київ Санкт Петербург, Одеська область, Біляївський район, Усатівська сільрада.

Клопотання мотивовано тим, що Слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017100110000039 від 29.03.2017, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено пов`язану між собою групу підприємств, службові особи яких здійснюють протизаконну діяльність, спрямовану на ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах при ввезенні на митну територію України продуктів харчування та інших товарів.

До вищевказаної групи підприємств входять: ТОВ «Старгруп Торг»(код ЄДРПОУ 38622315), ТОВ «Етана Плюс» (код ЄДРПОУ 38297206),ТОВ «Жарник» (код ЄДРПОУ 38786349), ТОВ «Флора Импекс»(код ЄДРПОУ 38297173), ПП «Компанія «Зоряне Небо» (код ЄДРПОУ 31506284), ТОВ «Амбра Імпекс» (код ЄДРПОУ 38573378), ПП «РозанБроксервіс» (код ЄДРПОУ 37679475), ТОВ «Сантек Груп» (код ЄДРПОУ 40443120), ТОВ «ДаскомТрейд» (код ЄДРПОУ 40834134), ТОВ «Цитрон Фуд» (код ЄДРПОУ 40037696), ТОВ «Миранда Груп» (код ЄДРПОУ 38573430), ТОВ «Алма Торг» (код ЄДРПОУ 38573341), ТОВ «Мас Торг» (код ЄДРПОУ 37059945), ТОВ «Віталтранс-Сервіс» (код ЄДРПОУ 37169824), ТОВ «Амбра Імпекс ІНТ» (код ЄДРПОУ 38847139), ДП «Амбра Фрут» (код ЄДРПОУ 41584091).

Частина ввезеної продукції вказаною групою підприємств реалізується за готівкові грошові кошти без відповідного відображення у податковому та бухгалтерському обліках, а до звітності вносяться відомості про удавані операції з підприємствами, що мають ознаки фіктивності. Крім того, встановлено факти ймовірної підміни товаросупровідних документів та заниження митної вартості імпортованої продукції.

Таким чином, на теперішній час є підстави для проведення обшуку у складських приміщеннях за адресою 8 км + 100 м траси Одеса Київ Санкт-Петербург, Одеська область, Біляївський район, Усатівська сільрада, які належать ТОВ «Світанок» (код ЄДРПОУ20951588) та використовуються ТОВ «Даскомтрейд» та ТОВ «Жарник».

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 23.04.2018 (справа № 761/14526/18) задоволено клопотання прокурора та надано тимчасовий доступ прокурору, слідчим слідчої групи та оперативним працівникам до товару, виявленого при обшуку 21-24.03.2018, з метою відібрання зразків для проведення судової товарознавчої експертизи, а службових осіб ТОВ «Жарник» та ТОВ «Даскомтрейд» зобов`язано забезпечити доступ до указаних товарів.

Водночас,при спробі 15-16.05.2018 оголосити ухвалу від 23.04.2018 про надання тимчасового доступу та відібрання зразків установлено, що службові особи ТОВ «Жарник» та ТОВ «Даскомтрейд» ухиляються від виконання ухвали, свідомо уникають спілкування із слідчим, не забезпечують доступ до товарно-матеріальних цінностей, тобто не виконують обов`язки, викладені в ухвалі слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 23.04.2018.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 просив клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку у складських приміщеннях, які належать ТОВ «Світанок» (код ЄДРПОУ 20951588) та використовуються ТОВ «Даскомтрейд» та ТОВ «Жарник» за адресою: 8 км + 100 м траси Одеса Київ Санкт Петербург, Одеська область, Біляївський район, Усатівська сільрада.

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 та ч. 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

При цьомуклопотання слідчогомає відповідативимогам ч.3ст.234КПК України,зокрема вньому маютьбути зазначенінайменування кримінальногопровадження тайого реєстраційнийномер; короткийвиклад обставинкримінального правопорушення,у зв`язкуз розслідуваннямякого подаєтьсяклопотання; правовукваліфікацію кримінальногоправопорушення ззазначенням статті(частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; підставидля обшуку; житлочи іншеволодіння особиабо частинужитла чиіншого володінняособи,де плануєтьсяпроведення обшуку; особу,якій належитьжитло чиінше володіння,та особу,у фактичномуволодінні якоївоно знаходиться; індивідуальніабо родовіознаки речей,документів,іншого майнаабо осіб,яких плануєтьсявідшукати,а такожїхній зв`язокіз вчиненимкримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно з ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відтак, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що дане клопотання належним чином не обґрунтовано, оскільки, до нього не долучено документів та доказів, що підтверджує зв`язок та докази такого зв`язку, між обставинами викладеними в клопотанні, в якому слідчий обґрунтовує необхідність обшуку, та витягом з кримінального провадження, враховуючи попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення, зазначену в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, крім того, не використано право звернення з тимчасовим доступом, а саме відсутні докази неможливості отримати речі та документи за допомогою тимчасового доступу, строк дії ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів від 23.04.2018 року не закінчився, також слідчий не довів та необгрунтував необхідність вилучення зазначених в клопотанні речей, а тому клопотання не підлягає задоволенню.

Таким чином, на даний час клопотання не відповідає вимогам ч. 3 ст.234 КПК України і за таких обставин слідчим не доведено обставин, зазначених у ч. 5 ст. 234 КПК України, а тому клопотання про проведення обшуку на даний час задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233-236, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №3017100110000039, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення16.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74156470
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №3017100110000039, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2017, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/17905/18

Ухвала від 16.05.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 16.05.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні