Ухвала
від 22.05.2018 по справі 127/11020/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/11020/18

Провадження 1-кс/127/5572/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2018 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області підполковника податкової міліції ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_2 звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором про тимчасовий доступ до документів.

Клопотання мотивовано тим, що у слідчого в провадженні знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018020000000060 від 06.04.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, у зв`язку із чим у органу досудового розслідування постала необхідність у отриманні дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів.

З матеріалів клопотання встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 проведено документальну позапланову перевірку СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з питань своєчасності, достовірності та повноти нарахування податку на додану вартість по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ) за період з 01.08.2017 по 31.10.2017, яка оформлена актом від 03.03.2018 №977/1413/03731891. За наслідками вказаної перевірки встановлено факт ухилення від сплати податку на додану вартість у сумі 3014694 грн. внаслідок того, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » має ознаки фіктивності, і господарські операції з придбання СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » зерна у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не підтверджується на предмет реального їх проведення та не можуть вважатись операціями, що дають право на податковий кредит згідно умов ст. 198.1 Податкового кодексу України.

Відповідно до наданих до перевірки договорів встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » поставило в адресу СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ячмінь, пшеницю та кукурудзу у загальній сумі 29749719,94 грн., у т.ч. ПДВ у сумі 4958289,66 грн. Протягом серпня-листопада 2017 року з банківського рахунку СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » перераховано на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » грошові кошти нібито за постачання ячменю, пшениці, кукурудзи у сумі 27836706,2 грн.

Разом з тим, в ході досудового розслідування встановлено, що в період 2017 року банківськими рахунками СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » розпоряджались не службові особи названого підприємства, а інші невстановлені особи. Документи по операціям з фіктивним підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » підписувались від імені директора СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » іншими невстановленими особами.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 05.03.2018 у справі №757/5236/18 у зв`язку з закінченням строку давності звільнено від кримінальної відповідності за вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, ОСОБА_3 - засновника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у період з 24.07.2015 по 07.11.2017 (тобто, яка була засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у період проведення взаємовідносин з СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »).

Крім того, встановлено, що згідно даних податкової звітності обсяг продажу товарів СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за січень 2017 року - квітень 2018 року склав понад 3,5 мільярди гривень.

Проведення вказаних операцій з урахуванням вищевикладених обставин та показань допитаних осіб викликають сумнів щодо їх реальності та є підстави вважати, що вказані операції документально відображені СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з метою штучного формування податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки.

В зв`язку з чим, виникла необхідність у встановленні та дослідженні обставин проведення фінансово-господарських операцій СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з його контрагентами-суб`єктами господарювання, яким СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » сформовано податковий кредит з ПДВ з метою мінімізації сплати податків до бюджету такими підприємствами.

Одним з контрагентів-покупців СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » являється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), загальна сума ПДВ по операціям між якими склала 14602 847 грн.

Факт проведення фінансово-господарських операцій між СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », надходження та перерахування грошових коштів по проведених господарських операціях, отримання коштів, їх спрямування та перерахування на рахунки інших суб`єктів господарської діяльності, і відповідно, з`ясування законності їх обігу, має суттєве значення для підтвердження обставин вчинення злочину та його корисливого мотиву та, відповідно, кваліфікації кримінального правопорушення.

З метою вжиття заходів щодо швидкого, всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу та вилучення оригіналів фінансово-господарських документів по проведених господарських операціях між СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що є єдиним можливим способом встановити обставини, які мають суттєве значення для кримінального провадження.

Вказані документи є речовими доказами у кримінальному провадженні, так як являються знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування, а також необхідні для використання під час проведення судово-криміналістичних експертиз.

Беручи до уваги вищевикладене, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх даних вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які неможливо витребувати іншим шляхом, у зв`язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів фінансово-господарських документів та можливість їх вилучити (здійснити їх виїмку) по господарських операціях між СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), керуючись ст. 40, ст. 131, ст. 132, ст. ст. 159-164 КПК України, слідчий просив суд клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, завчасно подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Представник в судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, оцінивши докази в їх сукупності, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено те, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

Крім того, під час розгляду клопотання знайшло своє підтвердження те, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи те, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує неможливості отримання вказаних відомостей іншими способами, а в подальшому відомості, що містяться в документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, тому слідчий суддя дійшов висновку, що дане клопотання слід задовольнити частково.

Клопотання в частині вилучення оригіналів вказаних у клопотанні слідчого документів задоволенню не підлягає, оскільки стороною кримінального провадження не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів представниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а також, що по провадженню призначено експертизу.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 159, 162, 163, 164, 165 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області підполковника податкової міліції ОСОБА_2 задовольнити частково.

Надати дозвіл заступнику начальника СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_2 , старшим слідчим з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 на тимчасовий доступ, виїмку належним чином завірених копій документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), по господарських операціях вказаного підприємства з СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 , Вінницька область, Чернівецький район, с. Біляни) за період з 01.01.2017 по 30.04.2018, а саме: договорів, угод; додатків до них; додаткових договорів, угод; актів прийому-передачі; видаткових накладних; податкових накладних; товарно-транспортних накладних; актів виконаних робіт (наданих послуг), прибуткових касових ордерів та квитанцій до прибуткових касових ордерів, рахунків-фактур, банківських виписок з оплати товарів, робіт, послуг; інших фінансово-господарських документів, що підтверджують проведення взаємовідносин цього суб`єкта підприємницької діяльності з СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

В іншій частині клопотання слідчого відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення22.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74161586
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/11020/18

Ухвала від 22.05.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні