Рішення
від 22.05.2018 по справі 285/891/18
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 285/891/18

провадження у справі №2/0285/630/18

22 травня 2018 року м. Новоград-Волинський

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючої судді Михайловської А.В.

за участі секретаря судового засідання Ковальової З.С.

сторони у справі : позивач - ОСОБА_1, відповідач - ОСОБА_2 сільська рада Новоград-Волинського району Житомирської області

розглянувши у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

встановив:

В березні 2018 року позивач звернувся до суду з цим позовом, в якому просив визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3, яка померла 01 квітня 2013 року, тривалістю два місяці з дня набрання рішення суду законної сили.

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що є спадкоємцем за законом померлої матері, в шестимісячний строк не подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, оскільки хворів та лікувався до 05.10.2013 року. Зазначає, що пропустив шестимісячний строк з поважних причин, а тому змушений звернутися до суду з даним позовом для поновлення своїх спадкових прав.

Сторони у судове засідання не з явилися, про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Від позивача ОСОБА_1 надійшла письмова заява про розгляд справи без його участі, в якій позовні вимоги підтримав, які просив задовольнити.

Від відповідача ОСОБА_2 сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області надійшло письмове клопотання про розгляд справи у відсутності представника, в якій позовні вимоги визнав.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін на підставі наявних доказів.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов до наступного висновку.

За змістом ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 , ч. 1 ст. 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Згідно ст. 1272 ЦК України , якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Так, судом встановлено, що 01.04.2013 року померла мати позивача, ОСОБА_3, про що зроблено відповідний актовий запис № 5 /а.с.10/. Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на все її майно, спадкоємцем якого є позивач, подавши державному нотаріусу заяву про прийняття та видачу спадщини за законом. Інших осіб, які звернулися із заявами про прийняття та видачу спадщини не встановлено/а.с.19/.

Згідно довідки ОСОБА_2 сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області від 19.09.2014 року року № 434 ОСОБА_3 на день смерті проживала та була зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_1янської, 3 Новоград-Волинського району Житомирської області, одна /а.с.13/.

Позивач не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 протягом встановленого ст. 1270 ЦК України строку, на день смерті спадкодавиці з нею не був зареєстрований, у зв"язку з чим йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, про що свідчить постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01.03.2018 року /а.с.7/, у зв язку з чим позбавлений можливості оформити свої спадкові права .

Згідно роз'яснення, даного в п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику в справах про спадкування , вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема, з наданих копії витягів з медичної картки амбулаторного хворого позивач дійсно був позбавлений можливості в шестимісячний строк подати заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини з поважних причин, оскільки хворів з 20.09.2013 року до 05.10.2013 року.

На підставі вище викладеного, суд позов задовольняє та визначає позивачу достатній строк для подачі заяви про прийняття спадщини у два місяці.

Керуючись ст.ст. 4, 76 - 89, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКпП НОМЕР_1, місце проживання - АДРЕСА_1, 11700) додатковий строк для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, померлої 01 квітня 2013 року, терміном два місяці з моменту вступу рішення в законну силу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції . Відповідно п.п.15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Дата складення повного судового рішення - 22.05.2018 року.

Головуюча А.В.Михайловська

СудНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення22.05.2018
Оприлюднено24.05.2018
Номер документу74174086
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —285/891/18

Рішення від 22.05.2018

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 12.04.2018

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 16.03.2018

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні