Ухвала
від 23.05.2018 по справі 320/3862/18
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 23.05.2018

Справа № 320/3862/18

Провадження № 2-з/320/68/18

УХВАЛА

23 травня 2018 року Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області в складі судді Міщенко Т.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про забезпечення доказів, в якій просить витребувати у обслуговуючого кооперативу Акація 1990 інформацію про підстави його виключення зі складу членів кооперативу ОК Акація 1990 , зокрема, протокол загальних зборів членів ОК Акація 1990 , яким було прийнято відповідне рішення, а також статут ОК Акація 1990 . Свою заяву мотивує тим, що він є членом кооперативу ОК Акація 1990 , в 2018 році йому стало відомо, що його було виключено зі складу членів вказаного кооперативу, після чого він намагався дізнатися про обставини та підстави прийняття такого рішення, однак його спроби ні до чого не призвели, йому тільки на словах повідомили, що були проведені загальні збори членів кооперативу ОК Акація 1990 , де протоколом було прийнято рішення про виключення його зі складу членів кооперативу. Оскільки, заявник не згоден зі своїм виключенням зі складу кооперативу та має намір оскаржувати його у судовому порядку, просить суд витребувати відомості про підстави його виключення та статутні документи даного кооперативу.

Дослідивши заяву та додані до неї документи, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 84 ч. 4 ЦПК України суд може витребувати докази також до подання позову як захід забезпечення доказів у порядку, встановленому статтями 116-118 ЦПК України .

Згідно з ч. 1 ст. 116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Відповідно до ч. 2 цієї статті, способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов'язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Відповідно до ч. 3 ст. 116 ЦПК України заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія (ч. 4 ст. 116 ЦПК України ).

Відповідно до ч. 5 ст. 116 ЦПК України забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Згідно з положенням ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Оскільки заявник надав підтвердження того, що він не може запитувані документи отримати самостійно, а вони необхідні йому для подальшого звернення до суду з метою вирішення спору в судовому порядку, суд вважає за можливе заяву про витребування доказів задовольнити.

Керуючись ст.ст. 116-119, 353 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів - задовольнити.

Витребувати у обслуговуючого кооперативу Акація 1190 (код юридичної особи - 26530635, адреса: 72316, Запорізька обл., м. Мелітополь, вул. Інтеркультурна, 142) інформацію про підстави виключення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зі складу членів кооперативу ОК Акація 1990 , зокрема копію протоколу загальних зборів членів ОК Акація 1990 , яким було прийнято рішення, а також копію статуту ОК Акація 1990 .

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до апеляційного суду Запорізької області протягом 15 днів з дня її складення. До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до апеляційного суду Запорізької області через Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області.

Повний текст ухвали складений 23.05.2018.

Суддя:

Дата ухвалення рішення23.05.2018
Оприлюднено24.05.2018
Номер документу74189335
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів

Судовий реєстр по справі —320/3862/18

Ухвала від 23.05.2018

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні