Рішення
від 22.05.2018 по справі 811/1318/18
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2018 року м. Кропивницький Справа № 811/1318/18

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Ю.П. Пасічника,

секретаря судового засідання - Побочій О.В.,

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача - Пушка О.В.

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_3 (АДРЕСА_1, 50000, код НОМЕР_1) до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Центру надання адміністративних послуг Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області Пушки Олени Вадимівни (вул.Святкова, 20, смт.Петрове, Петрівський район, Кіровоградська область, 28300) треті особи що не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_4 (АДРЕСА_3, код НОМЕР_2), ОСОБА_5 (АДРЕСА_2, 53020, код НОМЕР_3), про скасування рішення та зобов'язати вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 (надалі - позивач) звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Центру надання адміністративних послуг Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області Пушки Олени Вадимівни (надалі - відповідач) про:

- визнання протиправним та скасування рішення відповідача про відмову у державній реєстрації прав та їх обмежень №37920021 від 03.11.2018;

- зобов'язати відповідача прийняти рішення про державну реєстрацію за ОСОБА_3 права власності на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_4 на підставі прийнятої 26.10.2017р. за реєстраційним номером 24869840 заяви про державну реєстрацію прав та їх обмежень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач є власником 1/3 частини земельної ділянки с/г призначення на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 19.10.2012. Іншими співвласниками земельної ділянки були ОСОБА_4 (1/3 частини) та ОСОБА_5 (1/3 частини). У 2013 році ОСОБА_4 виділила свою 1/3 частини із загальної площі земельної ділянки, сформувавши окрему земельну ділянку.

У 2017 році позивач та ОСОБА_5 маючи на меті здійснити розподіл земельної ділянки на окремі частини, замовили та виготовили технічну документацію за якою позивачу та ОСОБА_5 було визначено земельні ділянки з кадастровими номерами НОМЕР_4 та НОМЕР_5 відповідно. 26.10.2017 позивач звернувся до відповідача із заявою про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, але йому було відмовлено з підстав відсутності нотаріально посвідченого договору про поділ майна, що є у спільній частковій власності відповідно до ст. 367 Цивільного кодексу України.

Вказані обставини стали підставою для звернення до суду з даним позовом.

Відповідачем 16.05.2018 надано відзив на позов, вимоги позивача не визнаються з тих підстав, що відмовляючи у здійсненні реєстрації права власності на земельну ділянку, відповідач діяв на підставі, в межах повноважень та у спосіб визначені Законом України Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого Постановою КМУ від 26.10.2011р. №1141 (а.с.31-33).

Відповідно до ч. 3 ст.243 КАС України, в судовому засіданні 22.05.2019р. проголошено вступну та резолютивну частини рішення, складення рішення у повному обсязі відкладено до 28.05.2018 року.

Розглянувши долучені до справи документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

З матеріалів справи вбачається, що позивач, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 були співвласниками земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_6 загальною площею 6,76 га на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 19.10.2012 та володіли 1/3 земельної ділянки кожен (а.с.9).

У 2013 році ОСОБА_4 виділила належну їй частку земельної ділянки в окрему ділянку, що підтверджується свідоцтвом про право власності та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень (а.с.16,17).

У 2107 році позивач та ОСОБА_5 маючи на меті здійснити розподіл земельної ділянки на окремі частини, замовили та виготовили технічну документацію за якою позивачу та ОСОБА_5 було визначено земельні ділянки з кадастровими номерами НОМЕР_4 та НОМЕР_5 відповідно, що підтверджується витягами з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.10-15).

26.10.2017р. позивач звернувся до відповідача із заявою про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, що підтверджується карткою прийому заяви №123625134 (а.с.37).

03.11.2017р. відповідачем прийнято рішення №37920021 про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень з підстав неправильного порядку поділу майна, а саме відсутності нотаріально посвідченого договору поділу майна, як це передбачено ст. 367 ЦК України (а.с.18).

Частиною 2 ст. 18 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав, та порядок державної реєстрації прав визначаються Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

При цьому ч. 1 ст. 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень містить вичерпний перелік підстав для відмови у державній реєстрації прав:

1) заявлене речове право, обтяження не підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону;

2) заява про державну реєстрацію прав подана неналежною особою;

3) подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом;

4) подані документи не дають змоги встановити набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяження;

5) наявні суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями;

6) наявні зареєстровані обтяження речових прав на нерухоме майно;

7) заяву про державну реєстрацію обтяжень щодо попереднього правонабувача подано після державної реєстрації права власності на таке майно за новим правонабувачем;

8) після завершення строку, встановленого частиною третьою статті 23 цього Закону, не усунені обставини, що були підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав;

9) заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва подано не до нотаріуса, який вчинив таку дію;

10) заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень в електронній формі подано особою, яка згідно із законодавством не має повноважень подавати заяви в електронній формі;

11) заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене речове право, обтяження вже зареєстровано у Державному реєстрі прав;

12) заявника, який звернувся із заявою про державну реєстрацію прав, що матиме наслідком відчуження майна, внесено до Єдиного реєстру боржників.

Відповідно до підпункту 1 пункту 56 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою КМУ від 25.12.2015 №1127, для державної реєстрації права власності на нерухоме майно, що створюється шляхом поділу, виділу в натурі частки майна, що перебуває у спільній власності, та має наслідком припинення права спільної власності для усіх або одного із співвласників, подається договір про поділ спільного майна, договір про виділ у натурі частки із спільного майна або відповідне рішення суду.

Згідно ст. 367 Цивільного кодексу України майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними.

У разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

Договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Зважаючи на те, що позивач та ОСОБА_5 мають намір здійснити поділ земельної ділянки, яка їм належить на праві спільної часткової власності, поділ ділянки призведе до припинення спільної часткової власності, а отже, необхідною умовою такого поділу є укладення нотаріально посвідченого договору про поділ нерухомого майна.

Представник позивача в судовому засіданні зазначив про відсутність договору про поділ майна укладеного між позивачем та ОСОБА_5.

Таким чином, суд приходить до висновку, що дії відповідача щодо відмови у державній реєстрації права власності на земельну ділянку, за відсутності нотаріального посвідченого договору про поділ нерухомого майна, є правомірними та такими, що відповідають вимогам чинного законодавства, а тому позов задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.139, 246, 382, 255, 292-297, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_3 (АДРЕСА_1, 50000, код НОМЕР_1) до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Центру надання адміністративних послуг Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області Пушки Олени Вадимівни (вул.Святкова, 20, смт.Петрове, Петрівський район, Кіровоградська область, 28300) треті особи що не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_4 (АДРЕСА_3, код НОМЕР_2), ОСОБА_5 (АДРЕСА_2, 53020, код НОМЕР_3) - залишити без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Кіровоградський окружний адміністративний суд.

Повний текст рішення складено 23.05.2018р.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Ю.П. Пасічник

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.05.2018
Оприлюднено25.05.2018
Номер документу74195812
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —811/1318/18

Рішення від 22.05.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

Рішення від 22.05.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

Ухвала від 02.05.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Ю.П. Пасічник

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні