Ухвала
від 16.05.2018 по справі 210/2098/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОСОБА_1

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/2098/17

Провадження № 2/210/190/18

У Х В А Л А

іменем України

"16" травня 2018 р.

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Скотар Р.Є.

за участі: секретаря Соколовської Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку ч. 2 ст.247 ЦПК України, клопотання представника позивача ОСОБА_2 акціонерного товариства УкрСиббанк про проведення оцінки предмету іпотеки, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 акціонерного товариства УкрСиббанк до ОСОБА_3, третя особа - ОСОБА_4 про звернення стягнення на предмет іпотеки .

ПАТ УкрСиббанк разом із позовною заявою подано клопотання про проведення оцінки предмета іпотеки - квартири №15, що знаходиться за адресою м. Кривий Ріг, вул. Нахімова, буд. 38 для визначення ринкової вартості вказаної квартири з метою продажу з прилюдних торгів. Проведення оцінки предмета іпотеки доручити товариству з обмеженою відповідальністю Ессет Експертайз (ідентифікаційний код 38138378). Клопотання обґрунтовано тим, що станом на день подання позову про звернення стягнення на предмет іпотеки вказана вартість змінилася та не відповідає звичайним цінам на цей вид майна.

Відповідач в судове засідання не з'явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, про причину неявки суд не повідомила.

Вирішуючи питання щодо заявленого клопотання про проведення оцінки майна, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Закону України Про іпотеку реалізація предмета іпотеки, на який звертається стягнення за рішенням суду або за виконавчим написом нотаріуса, проводиться, якщо інше не передбачено, за рішенням суду, шляхом продажу на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом України " Про виконавче провадження " .

Порядок визначення ціни нерухомого майна передбачено Законом України Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні .

Ціна продажу предмета іпотеки встановлюється за згодою між іпотекодавцем і іпотекодержателем або на підставі оцінки майна суб'єктом оціночної діяльності, на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна ( ч.б ст. 38 Закону України Про іпотеку ).

Згідно Постанови Пленуму вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30.03.2012 року № 5 Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин резолютивна частина рішення суду в разі задоволення позову про звернення стягнення на предмет іпотеки має відповідати вимогам як статті 39 Закону України "Про іпотеку", так і положенням пункту 4 частини першої статті 215 ЦПК . Зокрема, у ньому в обов'язковому порядку має зазначатись: загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателю з вартості предмета іпотеки; спосіб реалізації предмета іпотеки - шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу шляхом надання права іпотекодержателю на продаж предмета іпотеки; початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації (при цьому суд може зазначити, що початкова ціна встановлюється на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна, на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності/незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій).

Відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз'яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов'язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Як слідує із змісту позову, позивач ОСОБА_5 акціонерне товариство "УкрСиббанк " просить, зокрема звернути стягнення на предмет іпотеки.

Суд вважає, що для правильного вирішення спору є наявні підстави для призначення запропонованої позивачем судової експертизи, оскільки для з'ясування обставин спору необхідні спеціальні знання.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України суд вважає за можливе зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись наведеним та ст.ст. 104 , 353 , 354 ЦПК України , суд

УХВАЛИВ:

Призначити по справі за позовом ОСОБА_2 акціонерного товариства УкрСиббанк до ОСОБА_3, третя особа - ОСОБА_4 про звернення стягнення на предмет іпотеки судово - оціночну експертизу на вирішення якої поставити такі запитання:

Провести оцінку предмету іпотеки домоволодіння: квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, загальною площею 87,1 кв.м., житловою площею 62, 9 кв. м. що належить ОСОБА_3, для визначення ринкової вартості вказаної квартири з метою продажу з прилюдних торгів.

Проведення експертизи доручити Товариству з обмеженою відповідальністю " Ессет Експертайз " ( м. Київ, вул. М. Василенка 7-а).

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384 , 385 КК України .

Витрати за оплату праці експерта покласти на позивача ОСОБА_5 акціонерне товариства " УкрСиббанк "(місцезнаходження 04070, м. Київ, вул. Андріївська, буд. 2/12.; поштова адреса: 01021, м. Київ, вул. Мечникова,11.

Провадження у цивільній справі на час проведення експертизи зупинити.

На ухвалу може бути подана учасниками справи апеляційна скарга до апеляційного суду Дніпропетровської області через Дзержинський районний суд міста ОСОБА_1 протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Р. Є. Скотар

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення16.05.2018
Оприлюднено25.05.2018
Номер документу74197159
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —210/2098/17

Рішення від 03.06.2020

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 03.06.2020

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 22.02.2019

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 16.05.2018

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 08.11.2017

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 26.05.2017

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні