Рішення
від 24.12.2009 по справі 8/324-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.12.09р. Справа № 8/324-09

За позовом Прокурора Красногвардійського району м. Дніпропетровська в інтере сах держави в особі Дніпропе тровської міської ради (м. Дн іпропетровськ)

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_1 (м. Дніпропе тровськ)

Третя особа: Виконавчий ком ітет Красногвардійської рай онної у м. Дніпропетровську р ади (м. Дніпропетровськ)

про повернення самовіл ьно зайнятої земельної ділян ки та стягнення шкоди у розмі рі 200,20 грн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

Прокурор: Бойко А.В.

від позивача: ОСОБА_2 - спеціаліст - юрисконсульт (д ов. № 4/11-468 від 16.12.09р.)

від відповідача: не з'явив ся

від третьої особи: не з'явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Красногвардійсь кого району м. Дніпропетровс ька звернувся до господарськ ого суду із позовом в інтерес ах держави в особі Дніпропет ровської міської ради (далі -позивач) до Фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_1 (далі-ві дповідач); за участю Виконавч ого комітету Красногвардійс ької районної у м. Дніпропетр овську ради (далі-третя особа ) про:

- повернення Фізичною особо ю - підприємцем ОСОБА_1 сам овільно зайнятої земельної д ілянки площею 0,0004 га, розташова ної у м.Дніпропетровську на р озі вул. Новокримська та Тито ва у районі б.13 державі в особі Дніпропетровської міської ради, привівши її у придатний для використання стан, шляхо м знесення розміщеного на ні й кіоску;

- стягнення з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 запод іяної шкоди внаслідок самові льного зайняття зазначеної з емельної ділянки у розмірі 200, 20 грн. державі в особі Дніпроп етровської міської ради (Упр авління державного казначей ства у Дніпропетровській обл асті р/р 31519921700002, ЄДРПОУ 23928791, МФО 805012).

Представник позивача у суд овому засіданні зазначив про повну підтримку позовних ви мог прокурора.

Представник третьої особи та відповідач у судове засід ання не з'явились, про час і мі сце судового засідання повід омлені судом належним чином. Вимоги суду, визначені ухвал ами у даній справі від 05.11.09р., 24.11.09 р., відповідачем та третьою ос обою не виконані, письмовий в ідзив на позов не наданий. Зая ви та клопотання про відклад ення розгляду справи до суду не надходили.

Суд вважає, що неявка предс тавника третьої особи та від повідача у судове засідання не перешкоджає розгляду дано ї справи по суті за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процес уального кодексу України.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши прокурора, пр едставника позивача, господа рський суд, -

В С Т А Н О В И В:

Актом перевірки до тримання вимог земельного за конодавства від 15.06.2009р., складен им державним інспектором з к онтролю за використанням і о хороною земель Кульчицьки м Ю.П., за участю помічника пр окурора Красногвардійськог о району Біленко Р.А., було вст ановлено, що земельна ділянк а площею 0,0004 га (за результатам и вимірів мірною стрічкою) за адресою АДРЕСА_1 використ овується відповідачем під ро зміщення торгівельного кіос ку за відсутності відповідно го рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого са моврядування про її передачу у власність або надання у кор истування (оренду) та за відсу тності вчиненого правочину щ одо вказаної земельної ділян ки та без правовстановлюючих документів, що є порушенням с т. 125 Земельного Кодексу Украї ни. Відповідальність за скоє ння правопорушення предбаче на ст.53-1 Кодексу України про ад міністративні правопорушен ня та ст. 211 Земельного Кодексу України.

Викладене також підтвердж ується іншими матеріалами сп рави: актом обстеження земел ьної ділянки від 15.06.2009р., проток олом про адміністративне пра вопорушення № 209, приписом № 291 в ід 15.06.2009р., тощо.

Крім того, державною інспек цією з контролю за використа нням і охороною земель у Дніп ропетровській області згідн о з постановою Кабінету Міні стрів України від 25.07.2007р. № 963 "Про затвердження Методики в изначення розміру шкоди, зап одіяної внаслідок самовільн ого зайняття земельних ділян ок, використання земельних д ілянок не за цільовим призна ченням, зняття ґрунтового по крову (родючого шару ґрунту) б ез спеціального дозволу" про ведено розрахунок шкоди, зап одіяної відповідачем внаслі док самовільного зайняття зе мельної ділянки, сума якої ст ановить 200,20 грн.

Станом на момент розгляду ц ієї справи доказів оформленн я правовстановлюючих докуме нтів на вказану земельну діл янку відповідач суду не нада в, шкоду у розмірі 200,20 грн. не спл атив.

При викладених обставинах господарський суд вважає по зовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задо воленню, з урахуванням відст рочки їх виконання за клопот анням відповідача.

Задовольняючи позовні вим оги господарський суд виходи в також з наступного:

Згідно ст. 2 ГПК України та рі шення Конституційного суду У країни від 08.04.99 р. № 3-рп/99, господа рський суд порушує справи за позовними заявами прокурорі в та їх заступників, які зверт аються до господарського суд у в інтересах держави, при цьо му прокурор в позовній заяві самостійно визначає, в чому п олягає порушення інтересів д ержави, та обґрунтовує необх ідність їх захисту, а також вк азує орган, уповноважений де ржавою здійснювати відповід ні функції у спірних відноси нах. Пiд поняттям "орган, уповн оважений державою здiйснюват и вiдповiднi функцiї у спiрних вiд носинах", зазначеним у частин i другiй статтi 2 АПК України, пот рiбно розумiти орган державно ї влади чи орган місцевого са моврядування, якому законом надано повноваження органу в иконавчої влади.

За чинним законодавством У країни позивач є органом міс цевого самоврядування.

Згідно ст. 14 Конституції Укр аїни, земля є основним націон альним багатством, що перебу ває під особливою охороною д ержави, Право власності набу вається і реалізується грома дянами, юридичними особами т а державою виключно відповід но до закону.

Пунктом 34 ст. 26 Закону Україн и "Про місцеве самоврядуванн я в Україні” визначено, що вик лючною компетенцією сільськ их, селищних, міських рад є вир ішення відповідно до закону питань регулювання земельни х відносин.

Таким чином, прокурором в ме жах наданих законом повноваж ень щодо представництва інте ресів в суді, обґрунтовано по дано позов в інтересах держа ви в особі Дніпропетровської міської ради.

За ст. 12 Земельного кодексу У країни, до повноважень сiльсь ких, селищних, мiських рад у га лузi земельних вiдносин на тер иторiї сiл, селищ, мiст належить : розпорядження землями тери торiальних громад; передача з емельних дiлянок комунальної власностi у власнiсть громадя н та юридичних осiб вiдповiдно до цього Кодексу; надання зем ельних дiлянок у користуванн я iз земель комунальної власн остi вiдповiдно до цього Кодекс у; здiйснення контролю за вико ристанням та охороною земель комунальної власностi, додер жанням земельного та екологi чного законодавства.

Згідно ст.ст. 116, 125, 126 Земельног о кодексу України, громадяни та юридичнi особи набувають п рава власностi та права корис тування земельними дiлянками iз земель державної або комун альної власностi за рiшенням о рганiв виконавчої влади або о рганiв мiсцевого самоврядува ння в межах їх повноважень, ви значених цим Кодексом. Набут тя права на землю громадянам и та юридичними особами здiйс нюється шляхом передачi земе льних дiлянок у власнiсть або н адання їх у користування. Пра во власностi та право постiйно го користування на земельну дiлянку виникає пiсля одержан ня її власником або користув ачем документа, що посвiдчує п раво власностi чи право постiй ного користування земельною дiлянкою, та його державної ре єстрацiї. Право на оренду земе льної дiлянки виникає пiсля ук ладення договору оренди i йог о державної реєстрацiї. Прист упати до використання земель ної дiлянки до встановлення ї ї меж у натурi (на мiсцевостi), од ержання документа, що посвiдч ує право на неї, та державної р еєстрацiї забороняється.

Право власностi на земельну дiлянку i право постiйного кор истування земельною дiлянкою посвiдчується державними ак тами. Форми державних актiв за тверджуються Кабiнетом Мiнiст рiв України. Право оренди земл i оформляється договором, яки й реєструється вiдповiдно до з акону.

Відповідно до ст. 212 Земельно го кодексу України, самовiльн о зайнятi земельнi дiлянки пiдл ягають поверненню власникам землi або землекористувачам без вiдшкодування затрат, пон есених за час незаконного ко ристування ними. Повернення самовiльно зайнятих земельни х дiлянок провадиться за рiшен ням суду.

Відповідно до ст. ст. 3, 4 Закон у України, земельнi вiдносини р егулюються Конституцiєю Укра їни, цим Кодексом, а також прий нятими вiдповiдно до них норма тивно-правовими актами. Земе льне законодавство включає ц ей Кодекс, iншi нормативно-прав овi акти у галузi земельних вiд носин. Завданням земельного законодавства є регулювання земельних вiдносин з метою за безпечення права на землю гр омадян, юридичних осiб, терито рiальних громад та держави, ра цiонального використання та охорони земель.

За ст.ст 156, 157 Закону України, в ласникам землi вiдшкодовують ся збитки, заподiянi зокрема вн аслiдок тимчасового зайняття сільськогосподарських угід ь, лісових земель та чагарник ів для інших видів використа ння; погіршення якості ґрунт ового покриву та інших корис них властивостей сільського сподарських угідь, лісових з емель та чагарників. Відшкод ування збитків власникам зем лі та землекористувачам здій снюють зокрема юридичні особ и, які використовують земель ні ділянки, та діяльність яки х обмежує права власників і з емлекористувачів або погірш ує якість земель, розташован их у зоні їх впливу. Порядок ви значення та відшкодування зб итків власникам землі і земл екористувачам встановлюєть ся Кабінетом Міністрів Украї ни.

Згідно ст. 211 ЗК України, гром адяни несуть цивiльну, адмiнiст ративну або кримiнальну вiдпо вiдальнiсть вiдповiдно до закон одавства за самовiльне зайня ття земельних дiлянок.

Відповідно до ст. 158 ЗК Україн и, земельнi спори вирiшуються с удами.

Постановою Кабiнету Мiнiстрi в України вiд 25.07.07 р. № 963 затвердж ено Методику визначення розміру шкоди, заподіяної вн аслідок самовільного зайнят тя земельних ділянок, викори стання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зн яття ґрунтового покриву (род ючого шару ґрунту) без спеціа льного дозволу.

Вказана Методика спрямов ана на визначення розміру шк оди, заподіяної державі, тери торіальним громадам, юридичн им та фізичним особам, на всіх категоріях земель внаслідок самовільного зайняття земел ьних ділянок, використання з емельних ділянок не за цільо вим призначенням, зняття ґру нтового покриву (родючого ша ру ґрунту) без спеціального д озволу (далі - розмір шкоди).

Розмір шкоди визначається окремо по кожному із зазначе них правопорушень.

Згідно п. 7 вказаної Методи ки, розрахунок розміру шкод и, заподіяної державі, терито ріальним громадам внаслідок самовільного зайняття земел ьних ділянок, використання з емельних ділянок не за цільо вим призначенням, зняття ґру нтового покриву (родючого ша ру ґрунту) без спеціального д озволу, проводиться інспекці ями Мінприроди або Державною інспекцією з контролю за вик ористанням і охороною земель та її територіальними орган ами на підставі матеріалів о бстежень земельних ділянок, проведених відповідно до Пор ядку виконання земельно-када стрових робіт та надання пос луг на платній основі держав ними органами земельних ресу рсів, затвердженого постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 1 листопада 2000 р. № 1619.

До позовної заяви прокурор ом додано розрахунок розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земел ьної ділянки, виготовлений д ержавним інспектором з контр олю за використанням та охор оною земель (якому надані від повідні повноваження) у відп овідності до наведених у вищ езгаданій Методиці форм ул.

Згідно вказаним розрахунк ам, розмір шкоди, заподіяної в наслідок самовільного зайня ття спірної земельної ділянк и, становить 200,20 грн.

Викладене є підставою для з адоволення позову. Судові ви трати слід покласти на відпо відача.

Керуючись Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст.ст. 12, 116, 125, 126, 156, 157, 158, 211, 21 2 Земельного кодексу України , ст.ст. 2, 44, 49, 82-85 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, господарський суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Зобов'язати Фізичну особу - підприємця ОСОБА_1 (місце проживання: 49000, АДРЕСА_2; міс це реєстрації: 49000, АДРЕСА_3; ідентифікаційний номер НО МЕР_1) повернути самовільно зайняту земельну ділянку пл ощею 0,0004 га, розташовану у м.Дні пропетровську на розі вул. Но вокримська та Титова у район і б.13 державі в особі Дніпропе тровської міської ради (49000, м. Д ніпропетровськ, пр. Карла Мар кса, 75; код ЄДРПОУ 23928791), привівши її у придатний для використа ння стан, шляхом знесення роз міщеного на ній кіоску.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (місце проживання: 49000, АДРЕСА_2; міс це реєстрації: 49000, АДРЕСА_3; ідентифікаційний номер НО МЕР_1) на користь держави в ос обі Дніпропетровської міськ ої ради (49000, м. Дніпропетровськ , пр. Карла Маркса, 75; Управлінн я Державного казначейства Дн іпропетровської області р/р 31519921700002, МФО 805012, код ЄДРПОУ 23928791) - 200 грн . 20 коп. шкоди, заподіяної держ аві внаслідок самовільного з айняття земельної ділянки пл ощею 0,0004 га, розташованої у м. Д ніпропетровську на розі вул. Новокримська у районі б.4.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (місце проживання: 49000, АДРЕСА_2; міс це реєстрації: 49000, АДРЕСА_3; ідентифікаційний номер НО МЕР_1):

q в доход держбюджету (раху нок № 31118095700005 у ГУ ДКУ в Дніпропет ровській області, МФО 805012, код 242 46786, Управління ДКУ у Жовтневом у районі м. Дніпропетровська ) - 187 грн. 00 коп. витрат на держм ито;

q в доход держбюджету (раху нок № 31211259700005 у ГУ ДКУ в Дніпропет ровській області, МФО 805012, код 242 46786, Управління ДКУ у Жовтневом у районі м. Дніпропетровська ) - 236 грн. 00 коп. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу.

Видати накази.

Суддя І.Ю. Дубінін

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.12.2009
Оприлюднено13.01.2011
Номер документу7419982
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/324-09

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Судовий наказ від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Рішення від 24.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 24.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 05.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні