Рішення
від 23.05.2018 по справі 494/561/18
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

67300, Одеська область, м.Березівка, вул.Миру, 17 тел./факс: 2-16-04, inbox@br.od.court.gov.ua

23.05.2018

Справа № 494/561/18

Провадження № 2-о/494/127/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2018 року Березівський районний суд Одеської області у складі:

головуючого: судді Курти Л.С.,

присяжних: ОСОБА_1, ОСОБА_2

при секретарі Авдєєвій С.В.,

за участю прокурора Гасанової О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Березівка Одеської області заяву

КУ Одеська обласна психіатрична лікарня № 3 про продовження госпіталізації у примусовому порядку ОСОБА_3,

ВСТАНОВИВ:

Заявник КУ Одеська обласна психіатрична лікарня № 3 звернулась до суду з заявою про продовження госпіталізації у примусовому порядку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, інваліда 2 групи, жительки с. Цебрикове Великомихайлівського району Одеської області.

Обгрунтовує свої вимоги тим, що ОСОБА_3 17.09.2001 року госпіталізована до Одеської обласної психіатричної лікарні № 3 з діагнозом - параноїдна шизофренія, безперервний перебіг, апатико- абулічний дефект.

Рішенням Березівського районного суду Одеської області від 17 січня 2011 року ОСОБА_3 визнана недієздатною.

ОСОБА_3 є інвалідом другої групи за загальним захворюванням безстроково.

На момент огляду комісією лікарів було встановлено, що хвора орієнтовна в часі і в своїй особистості, словарний контакт формальний. Мова не по суті, з елементами резонерства. Мислення паралогічне. Періодично бувають слухові обмани, при цьому стає замкнутою, тихо розмовляє з неіснуючим співрозмовником, відмовляється від їжі. Фон настрою не рівний, буває злобна, на обличчі вираження страху. Не слідкує за зовнішнім виглядом. Потребує постійного стороннього догляду та інструкцій персоналу. Критика до хворобливого стану відсутня.

У зв'язку з відмовою від лікування у психіатричному закладі, за наявності у хворої психічного розладу, який супроводжується параноїдальною симптоматикою та агресивними діями до оточуючих, заявник просить вирішити питання про доцільність продовження госпіталізації ОСОБА_3 в примусовому порядку згідно ст.14 Закону України Про психіатричну допомогу .

Представник заявника КУ Одеська обласна психіатрична лікарня №3 в судовому засіданні підтримав заяву та просив її задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні підтримав заяву та просив її задовольнити.

ОСОБА_3 у судовому засіданні не надала пояснень за станом здоров'я.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, прокурора, суд вважає, що заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Березівського районного суду Одеської області від 17 січня 2011 року ОСОБА_3 визнано недієздатною.

Відповідно до історії хвороби № 873/166 ОСОБА_3 17.09.2001 року була госпіталізована до КУ Одеська обласна психіатрична лікарня № 3 з діагнозом - параноїдна шизофренія, безперервний перебіг, апатико- абулічний дефект.

Рішення про первинну госпіталізацію було прийняте лікарем-психіатром та підставі ст.13 Закону України Про психіатричну допомогу .

Згідно висновку КУ Одеська обласна психіатрична лікарня №3 від 25.04.2018 року

ОСОБА_3 підлягає примусовій госпіталізації.

Згідно ст.4 Закону України Про психіатричну допомогу психіатрична допомога надається на основі принципів законності, гуманності, додержання прав людини і громадянина, добровільності, доступності та відповідно до сучасного рівня наукових знань, необхідності й достатності заходів лікування з мінімальними соціально-правовими обмеженнями.

В силу ст.14 Закону України Про психіатричну допомогу особа, яка страждає психічною хворобою може бути госпіталізована в психіатричну лікарню також і без усвідомленої згоди, тільки при умові, що це лікування можливе лише у стаціонарі та встановлення у громадянина тяжкого психічного розладу, якщо створює небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Відповідно до ст.17 Закону України Про психіатричну допомогу перебування особи у психіатричному закладі в примусовому порядку може здійснюватися лише протягом часу наявності підстав, за якими було проведено госпіталізацію. Продовження госпіталізації особи в психіатричному закладі проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Згідно ч.ч.1, 2 ст. 341 ЦПК України заява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розглядається судом у такі строки з дня її надходження до суду: про госпіталізацію особи до психіатричного закладу - протягом 24 годин; про психіатричний огляд - протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження та продовження госпіталізації - протягом десяти днів. Справа за заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку чи про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги, госпіталізацію у примусовому порядку розглядається за присутності особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, з обов'язковою участю прокурора, лікаря-психіатра, представника психіатричного закладу, що подав заяву, та законного представника особи, стосовно якої розглядаються питання, пов'язані з наданням психіатричної допомоги.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.342 ЦПК України залежно від встановлених обставин суд ухвалює рішення про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яке підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Рішення про задоволення заяви лікаря-психіатра, представника психіатричного закладу є підставою для надання відповідної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

За таких обставин заява КУ Одеська обласна психіатрична лікарня № 3 про доцільність продовження госпіталізації ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.339-342 ЦПК України, ст.ст. 4,14,17 Закону України Про психіатричну допомогу , суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву КУ Одеська обласна психіатрична лікарня №3 про продовження госпіталізації у примусовому порядку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючої в

с. Цебрикове Великомихайлівського району Одеської області - задовольнити.

Продовжити госпіталізацію в примусовому порядку до КУ "Одеська обласна психіатрична лікарня № 3" ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючої в ІНФОРМАЦІЯ_2 строком на шість місяців.

На рішення може бути подана апеляція до апеляційного суду Одеської області протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Суддя Курта Л.С.

Присяжні: ОСОБА_1

ОСОБА_2

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.05.2018
Оприлюднено25.05.2018
Номер документу74206203
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —494/561/18

Рішення від 23.05.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Курта Л. С.

Рішення від 23.05.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Курта Л. С.

Ухвала від 07.05.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Курта Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні