Ухвала
від 01.02.2018 по справі 757/74713/17-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 11-cc/796/751/2018 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2018 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу директора ТОВ "Надежда Трейд" ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 22 грудня 2017 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою фактично частково задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих СВ управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) №№ НОМЕР_1 (долар США), НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (обидва українська гривня), відкритих у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), розташованому по вул.Грушевського, 1-Д, в місті Києві.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, директор ТОВ "Надежда Трейд" ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій ставить питання про поновлення йому строку на оскарження ухвали слідчого судді, просить її скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження директор ОСОБА_6 зазначає, що розгляд клопотання прокурора відбувся без участі ТОВ "Надежда Трейд" чи його представника, копію ухвали на адресу товариства своєчасно направлено не було, а її повний текст було одержано представником товариства лише 03 січня 2018 року від уповноваженої особи Полтавського ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" і 05 січня 2018 року ним, як директором товариства, було подано апеляційну скаргу.

Стосовно ухвали слідчого судді, то ОСОБА_6 вважає її незаконною. Зокрема, апелянт зазначає, що при прийнятті рішення слідчим суддею не було враховано відсутність будь-якої інформації про ухилення від сплати податків ТОВ "Надежда Трейд", яке є добросовісним покупцем продукції ТОВ "Дніпроолія". Крім того, директор вказує, що висновки слідчого судді про можливість відшкодування шкоди за рахунок арештованих коштів, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, а також конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру не підтверджені доказами, дослідженими в ході судового розгляду. Також апелянт стверджує, що у даному кримінальному провадженні цивільний позов до ТОВ "Надежда Трейд" відсутній. Далі автор апеляції звертає увагу, що грошові кошти безпосередньо від ТОВ "Дніпроолія" на рахунки ТОВ "Надежда Трейд" не надходили, а тому, на думку директора, їх неможливо розцінювати як безпосередній об`єкт кримінально протиправних дій. При цьому ОСОБА_6 наголошує, що за наслідками розслідування кримінального провадження 19 грудня 2017 року прокурором було прийнято рішення про часткове його закриття, а саме в частині, що стосується кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364-1 КК України, на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, тобто у зв`язку із відсутністю у діях службових осіб ТОВ "Дніпроолія" складу зазначених кримінальних правопорушень.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про причини своєї неявки суд не повідомили, хоча про дату, час та місце судового засідання були завчасно проінформовані. Тому колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу у відсутності сторін, що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405, ч. 1 ст. 172 КПК України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді не був пропущений директором ТОВ "Надежда Трейд" ОСОБА_6 з огляду на положення абз. 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, але його апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів провадження, слідчим відділом управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42015000000002519, внесеному 16 листопада 2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212; ч. 2 ст.364; ч. 2 ст. 364-1; ч. 1 ст. 366; ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Органи досудового розслідування стверджують, що під час здійснення досудового розслідування виявлено ряд ризикових та пов`язаних між собою суб`єктів господарювання, службові особи яких при здійсненні фінансово-господарських операцій здійснюють підміну позицій товарних груп та задіяні у схемах формування ризикового податкового кредиту з податку на додану вартість. Такі їх дії спрямовані на умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів, що входять в систему оподаткування та подальшого ненадходження до державного бюджету грошових коштів в особливо великих розмірах.

Так, під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ"Дніпроолія" за попередньою змовою із службовими особами групи підприємств, підконтрольних "Nadezhda Limited" (Британія), а саме ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584), ТОВ "НАДЕЖДА РИТЕЙЛ" (38561493), ТОВ "НАДЕЖДА РИТЕЙЛ 2017" (ЄДРПОУ 41022256), ТОВ "ЄВРОСТАНДАРТ-АВТОГАЗ" (ЄДРПОУ 37958775), ТОВ"ГАЗ ПОСТАЧАННЯ" (ЄДРПОУ 41046125), ТОВ "МОНТАЖНАЛАДКА" (ЄДРПОУ 13483974), ТОВ "МОНТАЖНАЛАДКА ЛПГ" (зареєстроване та здійснює господарську діяльність у зоні проведення антитерористичної операції, вулиця Крилова, 17-А, місто Макіївка), ТОВ"Облпаливо" (ЄДРПОУ 31712925), ТОВ "БВС 2014" (ЄДРПОУ 39107225), ТОВ"Фирма "Альпари ЛТД" (ЄДРПОУ 13929571), ТОВ "Різалт-Нафтопродукти" (ЄДРПОУ 23997935), ДІВА ІНВЕСТ ЛІМІТЕД (DIVAINVEST LIMITED) Ванчай, Гонконґ, ТОВ "БРЕЙМІЛЕР ЛІМІТЕД" Нікосія, Кіпр та інші суб`єкти господарської діяльності, ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах, здійснюючи операції, пов`язані з нетиповим експортом, за договором комісії, шляхом укладення нікчемних правочинів, пов`язаних із придбанням товарно-матеріальних цінностей підприємств з ознаками фіктивності, у тому числі тих, які знаходяться на територіях так званих ЛНР та ДНР.

Зокрема, службові особи вказаних суб`єктів господарської діяльності з метою отримання податкової вигоди шляхом декларування "штучного" податкового кредиту, зменшення своїх зобов`язань перед бюджетом та подальшого переведення безготівкових коштів у готівку здійснюють на території міст Дніпро, Полтави, Одеси, так званих ЛНР і ДНР та інших регіонів України документальне оформлення фіктивних операцій за рахунок відображення фінансово-господарських взаємовідносин з рядом сумнівних підприємств. Сама ж діяльність угрупування фактично зводиться до придбання товарно-матеріальних цінностей у вигляді макухи та насіння соняшника службовими особами ТОВ "Дніпроолія" за готівкові кошти у фермерських та сільськогосподарських товариств без будь-якого бухгалтерського та податкового відображення.

В подальшому, після обробки макухи та насіння соняшника отримана продукція працівниками ТОВ "Дніпроолія" транспортувалась у порти та реалізовувалась на експорт. Після чого службові особи ТОВ "Дніпроолія" та службові особи групи підприємств "Nadezhda Limited" (Британія) з метою мінімізації доходів, отриманих на території України, на підставі договору комісії здійснювали та здійснюють на даний час документальне оформлення вказаних експортних операцій від товариств "НАДЕЖДА ТРЕЙД", "ЄВРОСТАНДАРТ-АВТОГАЗ", "ГАЗ ПОСТАЧАННЯ" та інших, які підконтрольні групі підприємств "Nadezhda Limited" (Британія) і жодного відношення до придбання та реалізації олії соняшникової не мають.

Вказане підтверджується показаннями засновника ТОВ "Дніпроолія" ОСОБА_8 , який під час допиту повідомив, що фактично ТОВ "Дніпроолія" не здійснювало закупівлю сировини для переробки та реалізації з 2014 року по 2017 рік, окрім декількох закупівель у 2016 та 2017 роках, вся сировина фактично закуплялась та надавалась для переробки виробничим потужностям ТОВ "Дніпроолія" іншими суб`єктами господарської діяльності (по вказаних товариствах у податкових обліках виставлені позначки, як підприємства з ознаками фіктивності).

Головний бухгалтер ТОВ "Дніпроолія" ОСОБА_9 повідомив, що з 2009 року ТОВ"Дніпроолія" розпочала виробничу діяльність, пов`язану із переробкою насіння соняшника, макухи та шроту соняшникового. Зі слів ОСОБА_9 , останній забезпечував на товаристві ведення бухгалтерського обліку та забезпечував подачу податкової звітності від імені товариства. В той же час, ОСОБА_9 повідомив, що перевірку первинних документів про проходження продукції під час податкового та бухгалтерського обліку у ТОВ "Дніпроолія" ніхто не здійснює.

В свою чергу, співзасновник ПП "Компанія "Надежда" (код ЄДРПОУ 22519085) ОСОБА_10 підтвердив, що із ТОВ "Дніпроолія" вони працюють через ТОВ "Надежда Трейд" з метою отримання додаткового прибутку, а саме купують у ТОВ "Дніпроолія" олію та шрот соняшниковий, а в подальшому за договором комісії передають ТОВ"Дніпроолія" для здійснення його експорту за комісійну винагороду, яка, згідно копії договору комісії, добровільно наданого ОСОБА_10 , становить +/- 2 % за одну тону продукції.

Під час аналізу податкової звітності групи підприємств, підконтрольних "Nadezhda Limited" (Британія), за період 2015 2017 років також встановлено, що останні з метою мінімізації податкових зобов`язань купували олію та шрот соняшниковий у ТОВ"Дніпроолія" та підконтрольних їхнім власникам інших підприємств продукції на загальну суму 309421612, 98 грн. (в тому числі ПДВ 51570268, 83 грн.).

Зокрема, згідно додатків 5 до декларації з Податку на додану вартість, ТОВ "НАДЕЖДА ТРЕЙД" (ЄДРПОУ 39787584) з метою мінімізації податкових зобов`язань в період 2015 2017 років придбало олію соняшникову та шрот у ТОВ"Дніпроолія" на загальну суму 114236129,82 грн. (в тому числі ПДВ 19039354,97 грн.), ТОВ "ЄВРОСТАНДАРТ-АВТОГАЗ" (ЄДРПОУ 37958775) на загальну суму 161764128, 66 грн. та ТОВ "ГАЗ ПОСТАЧАННЯ" (ЄДРПОУ 41046125) придбало олію соняшникову та шрот у ТОВ "ЛІКА-НОВА" (ЄДРПОУ41316337) на загальну суму 33421354, 5 грн. (в тому числі ПДВ 5570225, 75 грн.).

За результатами документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ "Дніпроолія" (ЄДРПОУ 36726560) встановлені порушення податкового законодавства в частині неподання звіту про контрольовані операції, не відображення контрольованих операцій, заниження податку на прибуток та завищення залишку від`ємного значення податку на додану вартість, у тому числі під час здійснення фінансово-господарської діяльності із контрагентами групи підприємств "Nadezhda Limited" (Британія).

Внаслідок таких дій службові особи ТОВ "Дніпроолія" та службові особи ТОВ"НАДЕЖДА ТРЕЙД", ТОВ "ЄВРОСТАНДАРТ-АВТОГАЗ", ТОВ "ГАЗ ПОСТАЧАННЯ" ухилились від сплати податків на загальну суму 2282914848 грн.

Під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ "НАДЕЖДА ТРЕЙД" (ЄДРПОУ 39787584) користується банківськими рахунками № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_2 (українська гривня) та № НОМЕР_3 (українська гривня), які відкриті у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), що розташований за адресою: місто Київ, вулиця Грушевського, 1-Д.

Органи досудового розслідування стверджують, що у них є достатні підстави вважати, що грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 (долар США), № НОМЕР_2 (українська гривня) та № НОМЕР_3 (українська гривня), які відкриті у Полтавському ГРУ ПАТ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), що розташований за адресою: місто Київ, вулиця Грушевського, 1-Д, набуті невстановленими особами в результаті кримінального правопорушення.

13 грудня 2017 року прокурор у кримінальному провадженні заступник начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих СВ управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) №№ НОМЕР_1 (долар США), НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (обидва українська гривня), відкритих у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), розташованому по вул.Грушевського, 1-Д, в місті Києві, із зобов`язанням службових осіб ПАТКБ"ПРИВАТБАНК" (МФО 305299) надати відомості слідчим Генеральної прокуратури України щодо залишків цінних паперів, із зазначенням їх емітентів, які зберігаються на рахунках в грошових коштах №№ НОМЕР_4 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , та із забороною службовим особам ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) та ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" проводити будь-які банківські операції, що призведуть до зменшення залишку грошових коштів на вищевказаних рахунках. Це клопотання мотивовано, крім іншого, і необхідністю забезпечити збереження грошових коштів на зазначених рахунках в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

22 грудня 2017 року ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва клопотання прокурора було задоволено фактично частково.

Задовольняючи фактично частково дане клопотання, внесене в межах кримінального провадження №42015000000002519, про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) №№ НОМЕР_1 (долар США), НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (обидва українська гривня), відкритих у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), розташованому по вул.Грушевського, 1-Д, в місті Києві, слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, дослідивши матеріали, додані до клопотання, прийшов до правильного висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) №№ НОМЕР_1 (долар США), НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (обидва українська гривня), відкритих у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), розташованому по вул.Грушевського, 1-Д, в місті Києві, з огляду на те, що вони є доказом кримінального правопорушення, тобто відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

З урахуванням цього слідчий суддя, всупереч ствердженням апелянта, встановив належні правові підстави, передбачені ч. 1, ч. 3 ст. 170 КПК України, для задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) №№ НОМЕР_1 (долар США), НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (обидва українська гривня), відкритих у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), розташованому по вул.Грушевського, 1-Д, в місті Києві.

В свою чергу, матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою, визначеною в п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, тобто з метою забезпечення збереження грошових коштів на зазначених банківських рахунках в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Таким чином, колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170 173 КПК України, наклав арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) №№ НОМЕР_1 (долар США), НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (обидва українська гривня), відкритих у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), розташованому по вул.Грушевського, 1-Д, в місті Києві, врахувавши при цьому і наслідки від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб та забезпечивши своїм рішенням розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Зважаючи на вищевикладене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об`єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) №№ НОМЕР_1 (долар США), НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (обидва українська гривня), відкритих у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), розташованому по вул.Грушевського, 1-Д, в місті Києві, діяв у спосіб і у межах чинного законодавства, арешт застосував на засадах розумності та співмірності, а тому доводи директора ТОВ"Надежда Трейд" ОСОБА_6 стосовно незаконності ухвали слідчого судді слід визнати непереконливими.

Порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Враховуючи встановлені факти та відповідні їм правовідносини, колегія суддів вважає, що ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу директора ТОВ "Надежда Трейд" ОСОБА_6 без задоволення.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 22 грудня 2017 року, якою фактично частково задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих СВ управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Надежда Трейд" (ЄДРПОУ 39787584) №№ НОМЕР_1 (долар США), НОМЕР_2 , НОМЕР_3 (обидва українська гривня), відкритих у Полтавському ГРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 3314010) та обслуговуються ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 305299), розташованому по вул.Грушевського, 1-Д, в місті Києві, залишити без змін, а апеляційну скаргу директора ТОВ"Надежда Трейд" ОСОБА_6 залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення01.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74257780
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/74713/17-к

Ухвала від 01.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 22.12.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні