Вирок
від 16.05.2018 по справі 522/5469/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/5469/18 Провадження № 1-кп/522/781/18

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2018 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,.

захисника ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт, який надійшов з угодою про визнання винуватості, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 3016160000000017 від 17.02.2016 року, відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Коломия, Івано-Франківської області, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, приватного підприємця, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , який не має судимості в силу ст. 89 КК України,

обвинуваченого у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених, ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч. 2 ст.205, ч.5 ст.27, ч.2 ст.212, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Приблизно у 2013 році, більш точний час у ході досудового розслідування встановити не надалося можливим, у ОСОБА_6 виник умисел на незаконне збагачення шляхом організації діяльності «конвертаційного центру» для сприяння суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки в ухиленні від сплати податків.

Згідно з розробленим ОСОБА_6 планом, юридичні особи, які будуть придбані на підставних осіб, повинні використовуватись для прикриття незаконної діяльності: підприємства-контрагенти, які зацікавлені в конвертації безготівкових коштів в готівку та мінімізації бази оподаткування, здійснюють перерахування безготівкових коштів на поточні рахунки «фіктивних» підприємств під приводом оплати фінансово-господарських операцій. Безготівкові кошти, перераховані на поточні рахунки фіктивних юридичних осіб, в подальшому обготівковуються у банківських установах та за відрахуванням винагороди (відсотку), повертаються представникам підприємств-контрагентів, які здійснювали перерахування безготівкових коштів.

В подальшому підприємствам-контрагентам виписуються господарські документи на придбані товарно-матеріальні цінності або послуги. Після отримання вказаних документів, підприємства-контрагенти відносять суми, перераховані на поточні рахунки фіктивних підприємств під приводом оплати безтоварних фінансово-господарських операцій, до складу податкового кредиту по податку на додану вартість, тим самим здійснюють зменшення суми податку на додану вартість, яка підлягає сплаті до бюджету.

Усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації свого злочинного плану, з метою залучення до вчинення злочинів інших осіб в якості співучасників, розповів усі обставини наміру по придбанню та використанню фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності своїм знайомим ОСОБА_7 , ОСОБА_8 і запропонував останнім взяти участь у вчиненні зазначених злочинів.

Останні, з корисливих спонукань, з метою отримання грошової винагороди від злочинної діяльності, бажаючи досягнення спільного злочинного результату - придбання та створення суб`єктів підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності по ухиленню від сплати податків, відповіли згодою.

Таким чином, у період 2013 року, ОСОБА_6 , отримавши від ОСОБА_7 та ОСОБА_8 згоду на спільне придбання та використання фіктивних юридичних осіб для прикриття незаконної діяльності по ухиленню від сплати податків, вступили в попередню злочинну змову з наступним розподілом ролей.

ОСОБА_6 виступив як організатор вчинення злочину, розробив чіткий план злочинної діяльності, контролював та керував діями ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , визначав ролі та функції кожного із них, визначав порядок проведення незаконної діяльності, розподілу матеріальних благ, отриманих у наслідок скоєння кримінального правопорушення, організував ведення бухгалтерського та податкового обліку підприємств, які використовувались в ході злочинної діяльності, залучивши для цього невстановлених осіб матеріали щодо яких виділене в окреме кримінальне провадження, здійснював пошук підприємств-замовників, службові особи яких зацікавлені у мінімізації сплати податків шляхом використання схеми з конвертації безготівкових коштів у готівку та безпідставному формуванні податкового кредиту від підконтрольних фіктивних підприємств.

В свою чергу, відповідно до розробленого ОСОБА_6 злочинного плану та розподілених між співучасниками злочину ролей, на ОСОБА_8 покладались обов`язки щодо пошуку малозабезпечених громадян, які мають низький соціальний статус та матеріальні проблеми, не мають постійного місця працевлаштування, не обізнані про порядок створення та реєстрації юридичних осіб, які за грошову винагороду повинні стати засновниками та директорами підприємств, які у подальшому використовувались для прикриття ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Крім того, ОСОБА_8 повинен був доставляти вказаних осіб до нотаріусів, органів державної реєстрації, банківських установ, для вчинення юридичних дій, які б надавили фіктивному підприємництву, вигляду реальної підприємницької діяльності, а також останній мав знімати грошові кошти з банківських рахунків підприємств задіяних у фіктивному підприємництві та передавати їх особам - представникам підприємств, які умисно ухилялися від сплати податків за допомогою діяльності «конвертаційного центру».

Відповідно до розробленого ОСОБА_6 плану, ОСОБА_7 , яка має вищу юридичну освіту, відповідала за реєстрацію (перереєстрацію) підприємств на підставних осіб шляхом підготовки відповідних реєстраційних документів, особистої присутності в органах державної реєстрації під час переоформлення підприємств, а також виїзду до банківських установ, для відкриття розрахункових рахунків «фіктивних» підприємств, супроводження підставних осіб до нотаріусів, для вчинення відповідних юридичних дій, які б надавили фіктивному підприємництву, вигляду реальної підприємницької діяльності.

Таким чином, ОСОБА_6 , вступивши в попередню злочинну змову з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , у період з 2013 по 2016 роки, діючи умисно, з корисливих мотивів, організував створення та придбання фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, які увійшли до складу «конвертаційного центру», з метою прикриття незаконної діяльності по умисному ухиленні від сплати податків підприємствам реального сектору економіки.

Так, приблизно у березні 2014 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 шляхом підкупу грошовою винагородою у сумі 200 (двісті) доларів США умовив ОСОБА_9 , який не мав намір займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Євротехноком Плюс» (код ЄДРПОУ 39049153), тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ТОВ «Євротехноком Плюс», з подальшим його використанням у пособництві в ухиленні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

21.03.2014 ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у придбанні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Євротехноком Плюс», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Євротехноком Плюс» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 протокол №21/03 загальних зборів учасників ТОВ «Євротехноком Плюс» про прийняття до складу учасників ТОВ «Євротехноком Плюс» ОСОБА_9 , згідно якого ОСОБА_9 став засновником ТОВ «Євротехноком Плюс», а попередній засновник ОСОБА_10 вийшла зі складу учасників підприємства.

Того ж дня, ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_6 , у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_11 з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , статут ТОВ «Євротехноком Плюс», затверджений загальними зборами учасниківТОВ «Євротехноком Плюс» згідно протоколу №21/03 від 21.03.2014 та забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Євротехноком Плюс».

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ТОВ «Євротехноком Плюс» ОСОБА_9 передав ОСОБА_6 .

16.12.2014 ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_6 підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №16/12 загальних зборів учасників ТОВ «Євротехноком Плюс» щодо виходу його зі складу учасників даного підприємства.

Таким чином, у березні - грудні 2014 року, ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_6 та допомогою ОСОБА_7 був фактичним засновником та директором ТОВ «Євротехноком Плюс», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Євротехноком Плюс» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно у листопаді 2014 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, шляхом підкупу грошовою винагородою у сумі 200 (двісті) доларів США умовив ОСОБА_9 , який не мав намір займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Юніал» (код ЄДРПОУ 19198832), тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ТОВ «Юніал», з подальшим його використанням у пособництві в ухиленні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 27.11.2014 ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у створенні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Юніал», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Юніал» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 протокол №27/11 загальних зборів учасників ТОВ «Юніал» про прийняття його до складу учасників ТОВ «Юніал», згідно якого ОСОБА_12 вийшла зі складу учасників, а ОСОБА_9 став єдиним засновником ТОВ «Юніал».

Того ж дня, ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 , у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_13 , з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , статут ТОВ «Юніал», затверджений загальними зборами учасників ТОВ «Юніал» згідно протоколу №27/11 від 27.11.2014 та 01.12.2014 забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Юніал».

На підставі засвідчених ОСОБА_9 документів, 01.12.2014 проведено державну реєстрацію змін в установчих документах ТОВ «Юніал» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №15561050012009849.

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ТОВ «Юніал» ОСОБА_9 передав ОСОБА_6 .

05.08.2015 ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №05/08 загальних зборів учасників ТОВ «Юніал» щодо виходу його зі складу учасників даного підприємства.

Таким чином, з грудня 2014 року по серпень 2015 року, ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 та за пособництвом ОСОБА_7 , був фактичним засновником та директором ТОВ «Юніал», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Юніал» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно у серпні 2015 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, шляхом підкупу грошовою винагородою у сумі 200 (двісті) доларів США умовив ОСОБА_9 , який не мав намір займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Агровелес» (код ЄДРПОУ 39713905), тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ТОВ «Агровелес», з подальшим його використанням у пособництві в ухиленні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 19.08.2015 ОСОБА_9 , діючи за вказівкою ОСОБА_6 , підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №19/08 загальних зборів учасників ТОВ «Агровелес», згідно якого його призначено на посаду директора вказаного підприємства.

21.10.2015 ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у створенні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Агровелес», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Агровелес» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №21/10 загальних зборів учасників ТОВ «Агровелес» про прийняття його до складу учасників ТОВ «Агровелес», згідно якого ОСОБА_14 вийшов зі складу учасників, а ОСОБА_9 став єдиним засновником ТОВ «Агровелес».

Того ж дня, ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 , у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_15 , засвідчив своїм підписом, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , статут ТОВ «Агровелес», затверджений загальними зборами учасників ТОВ «Агровелес» згідно протоколу №21/10 від 21.10.2015 та забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Агровелес».

На підставі засвідчених ОСОБА_9 документів, 21.10.2015 проведено державну реєстрацію змін в установчих документах ТОВ «Агровелес» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №155610500040548779.

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ТОВ «Агровелес» ОСОБА_9 передав ОСОБА_6 .

15.06.2016 ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 , підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №15/06 загальних зборів учасників ТОВ «Агровелес» щодо виходу його зі складу учасників даного підприємства.

Таким чином, з жовтня 2015 року по червень 2016 року, ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 та за допомогою ОСОБА_7 , був фактичним засновником та з серпня 2015 року по жовтень 2015 року директором ТОВ «Агровелес», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Агровелес» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно у вересні 2015 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, шляхом підкупу грошовою винагородою у сумі 200 (двісті) доларів США умовив ОСОБА_9 , який не мав намір займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Гарант Україна» (код ЄДРПОУ 38477674), тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ТОВ «Гарант Україна», з подальшим його використанням у пособництві в ухиленні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 07.09.2015 ОСОБА_9 діючи за вказівкою ОСОБА_6 , підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №07/09 загальних зборів учасників ТОВ «Гарант Україна», згідно якого його призначено на посаду директора вказаного підприємства.

09.09.2015 ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у створенні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Гарант Україна», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Гарант Україна» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №09/09 загальних зборів учасників ТОВ «Гарант Україна» про прийняття його до складу учасників ТОВ «Гарант Україна», згідно якого ОСОБА_16 та ОСОБА_17 вийшли зі складу учасників, а ОСОБА_9 став єдиним засновником ТОВ «Гарант Україна».

Того ж дня, ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 , у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_15 , з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , статут ТОВ «Гарант Україна», затверджений загальними зборами учасників ТОВ «Гарант Україна» згідно протоколу №09/09 від 09.09.2015 та 10.09.2015 забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Гарант Україна».

На підставі засвідчених ОСОБА_9 документів, 10.09.2015 проведено державну реєстрацію змін в установчих документах ТОВ «Гарант Україна» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №15561050005045299.

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ТОВ «Гарант Україна» ОСОБА_9 передав ОСОБА_6 .

Таким чином, з вересня 2015 року, ОСОБА_9 , за вказівкою ОСОБА_6 та за допомоги ОСОБА_7 , став фактичним засновником та директором ТОВ «Гарант Україна», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Гарант Україна» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Приморським районним судом м. Одеси 15.09.2016 по справі №22/16836/16-к винесено вирок, згідно якого, засновника та директора ТОВ «Євротехноком Плюс», ТОВ «Гарант Україна», ТОВ «Агровелес», ТОВ «Юніал» ОСОБА_9 визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч.5 ст.27 ч. 2 ст. 205 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно у листопаді 2014 року у м. Одесі, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, надав ОСОБА_8 , ОСОБА_7 вказівку про необхідність реєстрації фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності та подальшому пособництві в ухиленні від сплати податків.

У подальшому ОСОБА_8 , приблизно у листопаді 2014 року в м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, шляхом підкупу грошовою винагородою у сумі 500 гривень умовив ОСОБА_14 , який не мав намір займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Євротехноком Плюс» (код ЄДРПОУ 39049153), ТОВ «Агровелес» (ЄДРПОУ 39713905), ТОВ «Тавріка - Агро» (ЄДРПОУ 39718039), тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ТОВ «Євротехноком Плюс», ТОВ «Агровелес» (ЄДРПОУ 39713905), ТОВ «Тавріка - Агро» (ЄДРПОУ 39718039) з подальшим його використанням у пособництві в ухиленні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 24.11.2014 ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у придбанні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Євротехноком Плюс», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Євротехноком Плюс» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 протокол №24/11 загальних зборів учасників ТОВ «Євротехноком Плюс» про прийняття до складу учасників ТОВ «Євротехноком Плюс» ОСОБА_14 , згідно якого ОСОБА_14 став співзасновником ТОВ «Євротехноком Плюс».

Того ж дня, ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_13 за адресою: м. Одеса, вул. Троїцька, 17, з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , статут ТОВ «Євротехноком Плюс», затверджений загальними зборами учасників ТОВ «Євротехноком Плюс» згідно протоколу №24/11 від 24.11.2014 та забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Євротехноком Плюс».

16.12.2014 ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , підписав заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 протокол №16/12 загальних зборів учасників ТОВ «Євротехноком Плюс» про надання згоди на вихід ОСОБА_9 із складу учасників ТОВ «Євротехноком Плюс». З цього моменту ОСОБА_14 став єдиним засновником ТОВ «Євротехноком Плюс».

24.12.2014 ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №22-12 загальних зборів учасників ТОВ «Євротехноком Плюс» про звільнення ОСОБА_9 з посади директора та призначення ОСОБА_14 на посаду директора ТОВ «Євротехноком Плюс» згідно якого ОСОБА_14 став одноособовим директором даного підприємства.

На підставі засвідчених ОСОБА_14 документів, 24.11.2014 проведено державну реєстрацію установчих документів ТОВ «Євротехноком Плюс» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №15561050005078135.

24.12.2014 ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , прибув до казначейства України (МФО 899998) та підписав документи щодо відкриття рахунку ТОВ «Євротехноком Плюс» - 37519000187803. Після чого 13.01.2015 прибув до ПУАТ "Фідобанк" (МФО 300175), та підписав документи щодо відкриття рахунку ТОВ «Євротехноком Плюс» - № НОМЕР_1 .

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ТОВ «Євротехноком Плюс» ОСОБА_14 передав ОСОБА_8 , який у подальшому вказані документи передав ОСОБА_6 .

Таким чином, у листопаді - грудні 2014 року, ОСОБА_14 за безпосередньою вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою ОСОБА_7 , а опосередковано за фактичною вказівкою ОСОБА_6 став фактичним засновником та директором ТОВ «Євротехноком Плюс», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Євротехноком Плюс» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

В подальшому, 26.03.2015 ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у створенні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Агровелес», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Агровелес» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ «Агровелес» про заснування ТОВ «Агровелес» та призначення ОСОБА_14 на посаду директора з правом єдиного підпису на усіх фінансових та інших документах ТОВ «Агровелес», згідно якого ОСОБА_14 став єдиним засновником та директором ТОВ «Агровелес».

Того ж дня, ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_18 за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 9, з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , статут ТОВ «Агровелес», затверджений загальними зборами учасників ТОВ «Агровелес» згідно протоколу №1 від 26.03.2015 та забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Агровелес».

На підставі засвідчених ОСОБА_14 документів, 26.03.2015 проведено державну реєстрацію установчих документів ТОВ «Агровелес» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №15561080000054879.

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з створенням підприємства, всі документи ТОВ «Агровелес» ОСОБА_14 передав ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам, які у подальшому вказані документи передали ОСОБА_6 .

Таким чином, у березні 2015 року, ОСОБА_14 , за безпосередньою вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою ОСОБА_7 , за фактичною вказівкою ОСОБА_6 , став засновником та директором ТОВ «Агровелес», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Агровелес» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Крім того, 26.03.2015 ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у створенні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Тавріка - Агро», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Тавріка - Агро» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол №1 загальних зборів учасників про заснування ТОВ «Тавріка - Агро» та призначення ОСОБА_14 на посаду директора з правом єдиного підпису на усіх фінансових та інших документах ТОВ «Тавріка - Агро», згідно якого ОСОБА_14 став єдиним засновником та директором ТОВ «Тавріка - Агро».

30.03.2015, ОСОБА_14 , за вказівкою ОСОБА_8 , у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_18 за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 9, з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 статут ТОВ «Тавріка - Агро», затверджений загальними зборами учасників ТОВ «Тавріка - Агро» згідно протоколу №1 від 26.03.2015 та забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Тавріка - Агро».

На підставі засвідчених ОСОБА_14 документів, 30.03.2015 проведено державну реєстрацію установчих документів ТОВ «Тавріка - Агро» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №15431020000003694.

ТОВ «Тавріка - Агро» зареєстроване та знаходиться на обліку як платник податків в ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області.

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з створенням підприємства, всі документи ТОВ «Тавріка - Агро» ОСОБА_14 передав ОСОБА_8 , який у подальшому вказані документи передав ОСОБА_6 .

Таким чином, у березні 2015 року, ОСОБА_14 , за безпосередньою вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою ОСОБА_7 , а опосередковано за фактичною вказівкою ОСОБА_6 , став фактичним засновником та директором ТОВ «Тавріка - Агро», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Тавріка - Агро» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Малиновським районним судом м. Одеси 23.02.2017 по справі №521/11168/16-к винесено вирок, згідно якого, засновника та директора ТОВ «Євротехноком Плюс», ТОВ «Агровелес», ТОВ «Тавріка - Агро» ОСОБА_14 визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно у липні 2015 року у м. Одесі, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, надав ОСОБА_8 , ОСОБА_7 вказівку про необхідність реєстрації ще одного фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності та подальшому пособництві в ухиленні від сплати податків.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , приблизно у липні 2015 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, шляхом підкупу грошовою винагородою в розмірі 300 (триста) гривень умовив ОСОБА_19 , який не мав намір займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Юніал» (код ЄДРПОУ 19198832), тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ТОВ «Юніал» з подальшим його використанням у пособництві в ухиленні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 29.07.2015 ОСОБА_19 , за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у створенні фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Юніал» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав, заздалегідь підготовлене ОСОБА_7 , рішення №29/07 засновника (власника) ТОВ «Юніал», згідно якого ОСОБА_19 став директором даного підприємства.

05.08.2015, ОСОБА_19 , за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , підписав заздалегідь підготовлене ОСОБА_7 , рішення №05/08 засновника ТОВ «Юніал» про прийняття його до складу засновників ТОВ «Юніал» та надання згоди на вихід зі складу засновників ОСОБА_9 , згідно якого ОСОБА_19 став одноособовим засновником даного товариства.

Того ж дня, ОСОБА_19 , за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_18 за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 9, з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 статут ТОВ «Юніал», затверджений рішенням засновника №05/08 від 05.08.2015 та забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Юніал».

На підставі засвідчених ОСОБА_19 документів, 05.08.2015 проведено державну реєстрацію установчих документів ТОВ «Юніал» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №15561050020009849.

ТОВ «Юніал» зареєстроване та знаходиться на обліку як платник податків в ДПІ у Приморському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області.

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ТОВ «Юніал» ОСОБА_19 передав ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , які у подальшому вказані документи передали ОСОБА_6 .

Таким чином, у липні - вересні 2015 року, ОСОБА_19 , за безпосередньою вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою ОСОБА_7 , а опосередковано за фактичною вказівкою ОСОБА_6 став фактичним засновником та директором ТОВ «Юніал», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Юніал» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Приморським районним судом м. Одеси 10.06.2016 по справі №522/10307/16-к винесено вирок, згідно якого, засновника та директора ТОВ «Юніал» ОСОБА_19 визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч.5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно у вересні 2015 року у м. Одесі, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, надав ОСОБА_8 , ОСОБА_7 вказівку про необхідність реєстрації ще одного фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності та подальшому пособництві в ухиленні від сплати податків.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , приблизно у вересні 2015 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, шляхом підкупу грошовою винагородою в розмірі 300 (триста) гривень умовив ОСОБА_20 , який не мав наміру займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я приватне підприємство «Воленс» (код ЄДРПОУ 37391434) тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ПП «Воленс» з подальшим його використанням у пособництві в ухиленні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 17.09.2015 ОСОБА_20 за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , підписав заздалегідь підготовлене ОСОБА_7 рішення №17-09 засновника ПП «Воленс» про звільнення ОСОБА_21 з посади директора та призначення ОСОБА_20 на посаду директора ПП «Воленс» згідно якого ОСОБА_20 став одноособовим директором даного підприємства.

13.10.2015 ОСОБА_20 , за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у придбанні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ПП «Воленс», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ПП «Воленс» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав заздалегідь підготовлене ОСОБА_7 рішення №13-10 засновника ПП «Воленс» про прийняття до складу засновників ПП «ВОЛЕНС» ОСОБА_20 , згідно якого ОСОБА_20 став співзасновником ПП «Воленс». Також відповідно до рішення №13-10 засновника ПП «Воленс» співзасновником ОСОБА_20 було надано згоду на вихід ОСОБА_21 із складу засновників ПП «Воленс». З цього моменту ОСОБА_20 став єдиним засновником ПП «Воленс».

Того ж дня, за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_20 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_13 за адресою: м. Одеса, вул. Троїцька, 17, з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 статут ПП «Воленс», затверджений рішенням №13-10 засновника від 13.10.2015 та забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ПП «Воленс».

На підставі засвідчених ОСОБА_20 документів, 13.10.2015 проведено державну реєстрацію установчих документів ПП «Воленс» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №15561050012056.

05.10.2015 ОСОБА_20 , за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , прибув до Южного ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» м. Одеса (МФО 328704) та підписав документи щодо відкриття рахунків ПП «Воленс» - № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 . Після чого 08.10.2015 прибув до ПУАТ "Фідобанк" (МФО 300175), та підписав документи щодо відкриття рахунку ПП «Воленс» - № НОМЕР_4 .

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ПП «Воленс» ОСОБА_20 передав ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , які у подальшому вказані документи передали ОСОБА_6 .

Таким чином, у вересні - жовтні 2015 року, за безпосередньою вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою ОСОБА_7 , а опосередковано за фактичною вказівкою ОСОБА_6 , ОСОБА_20 став фактичним засновником та директором ПП «Воленс», при цьому, фінансово - господарську діяльність ПП «Воленс» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Малиновським районним судом м. Одеси 23.09.2016 винесено вирок, згідно якого, засновника та директора ПП «Воленс» ОСОБА_20 визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч.5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно у вересні 2015 року у м. Одесі, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, надав ОСОБА_8 , ОСОБА_7 вказівку про необхідність реєстрації ще одного фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності та подальшому пособництві в ухиленні від сплати податків.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , приблизно у вересні 2015 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, шляхом підкупу грошовою винагородою в розмірі 300 (триста) доларів США умовив ОСОБА_22 , яка не мала наміру займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я підприємство ПП «Ніка» (код ЄДРПОУ 30542866) тобто стати засновником та директором даного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ПП «Ніка» з подальшим його використанням у пособництві в ухиленні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 27.08.2015 ОСОБА_22 , за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , бажаючи одержати винагороду за придбання фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ПП «Ніка», з метою прикриття незаконної діяльності, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ПП «Ніка» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписала, заздалегідь підготовлене ОСОБА_7 , Рішення №27-08 засновника ПП «Ніка» про звільнення ОСОБА_23 з посади директора ПП «Ніка» та призначення на посаду директора ОСОБА_22 , згідно якого ОСОБА_22 стала одноособовим директором даного підприємства.

02.09.2015, ОСОБА_22 за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , підписала Рішення №02-09 засновника ПП «Ніка» про прийняття її до складу засновників ПП «Ніка» та надання згоди на вихід зі складу засновників ОСОБА_24 . З цього моменту ОСОБА_22 стала єдиним засновником ПП «Ніка».

Того ж дня, ОСОБА_22 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_13 за адресою: м. Одеса, вул. Троїцька, 17, з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчила своїм підписом заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 . Статут ПП «Ніка», затверджений рішенням засновника №02-09 від 02.09.2015 та забезпечила внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ПП «Ніка».

На підставі засвідчених ОСОБА_22 документів, 02.09.2015 проведено державну реєстрацію установчих документів ПП «Ніка» у Реєстраційній службі Одеського міського управління юстиції за №155610500270213.

ПП «Ніка» зареєстроване та знаходиться на обліку як платник податків в ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області.

07.09.2015 ОСОБА_22 , за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , прибула до ПУАТ "Фідобанк" (МФО 300175), та підписала документи щодо відкриття рахунку ПП «Ніка» - № НОМЕР_5 . Після чого 09.09.2015 прибула до Южного ГРУ ПАТ КБ "Приватбанк" м.Одеса (МФО 328704), та підписала документи щодо відкриття рахунку ПП «Ніка» - № НОМЕР_6 .

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ПП «Ніка» ОСОБА_22 передала ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , які у подальшому вказані документи передали ОСОБА_6 .

Таким чином, у серпні - вересні 2015 року, за безпосередньою вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою ОСОБА_7 , а опосередковано за фактичною вказівкою ОСОБА_6 , ОСОБА_22 стала фактичним засновником та директором ПП «Ніка», при цьому, фінансово - господарську діяльність ПП «Ніка» не здійснювала, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписувала, товарів не поставляла, розрахунковими рахунками не керувала, податкову звітність не складала та не підписувала і нікому цього не доручала.

Малиновським районним судом м. Одеси 29.06.2016 по справі №521/8518/16-к винесено вирок, згідно якого, засновника та директора ПП «Ніка» ОСОБА_22 визнано винною у вчиненні злочину передбаченого ч.5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність у січні 2016 року у м. Одесі, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, надав ОСОБА_8 , ОСОБА_7 вказівку про необхідність реєстрації ще одного фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності та подальшому пособництві в ухиленні від сплати податків.

На виконання вказівки, ОСОБА_8 , приблизно у січні 2016 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, шляхом підкупу грошовою винагородою у сумі 500 гривень умовив ОСОБА_25 , який не мав намір займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Сістемресурс» (ЄДРПОУ 40027080), тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ТОВ «Сістемресурс» (ЄДРПОУ 40027080) з подальшим його використанням у пособництві в ухилянні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 14.01.2016 ОСОБА_26 , за вказівкою ОСОБА_8 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у придбанні фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Сістемресурс», з метою прикриття незаконної діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Сістемресурс» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 протокол №14/01 загальних зборів учасників ТОВ «Сістемресурс» про прийняття до складу учасників ТОВ «Сістемресурс» ОСОБА_26 , згідно якого попереднього засновника ОСОБА_27 звільнено з посади директора та виключено зі складу засновників, а ОСОБА_26 став засновником та директором вказаного підприємства.

20.01.2016 ОСОБА_26 , за вказівкою ОСОБА_8 , подав до Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції, заздалегідь підготовлену ОСОБА_7 , заяву про внесення відповідних змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб (реєстраційний номер справи 155605613277, код: 222637475555).

20.01.2016 ОСОБА_26 , за вказівкою ОСОБА_8 , з метою втілення своїх злочинних намірів, підписав заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 протокол загальних зборів учасників ТОВ «Сістемресурс» №20/01 від 20.01.2016 про затвердження нової редакції Статуту підприємства та засвідчив своїм підписом заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 статут ТОВ «Сістемресурс», затверджений загальними зборами учасників ТОВ «Сістемресурс» згідно протоколу №20/01 від 20.01.2016 та 22.01.2016 забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Сістемресурс» (реєстраційний номер справи 155605613277, код:380688193694).

25.01.2016 ОСОБА_26 , за вказівкою ОСОБА_8 , прибув до ПАТ "Банк Кредит Дніпро" (МФО 305749), та підписав документи щодо відкриття рахунку ТОВ «Сістемресурс» - № НОМЕР_7 .

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ТОВ «Сістемресурс» ОСОБА_26 передав ОСОБА_8 , які у подальшому вказані документи передали ОСОБА_6 .

Таким чином, у січні 2016 року, ОСОБА_26 за безпосередньою вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою ОСОБА_7 , а опосередковано за фактичною вказівкою ОСОБА_6 став фактичним засновником та директором ТОВ «Сістемресурс», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Сістемресурс» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Незаконна діяльність ТОВ «Сістемресурс» полягала у тому, що використовуючи реквізити, розрахункові рахунки та печатки вказаного підприємства, ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 здійснювали незаконну діяльність, яка полягала в документальному оформленні неіснуючих операцій з підприємствами контрагентами з продажу та купівлі товарів (виконання робіт, надання послуг), після чого, такі документи передавались замовникам «послуг» (підприємствам вигодонабувачам) з метою уникнення від оподаткування, шляхом незаконного формування податкового кредиту із податку на додану вартість та завищення валових витрат та як наслідок заниження об`єкта оподаткування з податку на прибуток підприємства.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, приблизно у лютому 2016 року у м. Одесі, більш точні час та місце слідством не встановлені, ОСОБА_6 , діючи повторно, надав ОСОБА_8 , ОСОБА_7 вказівку про необхідність реєстрації фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності та подальшому пособництві в ухиленні від сплати податків.

На виконання вказівки ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , приблизно у лютому 2016 року, у м. Одеса, більш точні час та місце слідством не встановлені, шляхом підкупу грошовою винагородою в розмірі 300 (триста) гривень умовив ОСОБА_28 , який не мав намір займатись підприємницькою діяльністю, зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Грін Форс» (код ЄДРПОУ 39244075), тобто стати засновником та директором вказаного підприємства без мети фактичного здійснення фінансово-господарської діяльності. Вказані дії були направлені лише на фіктивне підприємництво ТОВ «Грін Форс» з подальшим його використанням у пособництві в ухилянні від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Так, 12.02.2016 ОСОБА_28 , за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , бажаючи одержати винагороду за пособництво у створенні фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно та завідомо знаючи, що діяльність ТОВ «Грін Форс» буде носити незаконний характер, а саме, здійснення безтоварних операцій, оформлення фіктивних угод без наміру їх подальшого виконання, підписав, заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 , протокол загальних зборів №12/02 учасників ТОВ «Грін Форс», згідно якого ОСОБА_28 став засновником та директором даного підприємства.

Того ж дня, ОСОБА_28 за вказівкою ОСОБА_8 , ОСОБА_7 у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_18 за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 9, з метою втілення своїх злочинних намірів, засвідчив своїм підписом заздалегідь підготовлений ОСОБА_7 статут ТОВ «Грін Форс», затверджений рішенням засновника №12/02 від 12.02.2016 та забезпечив внесення необхідних змін до відомостей, які містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, щодо ТОВ «Грін Форс».

На підставі засвідчених ОСОБА_28 документів, 15.02.2016 проведено державну реєстрацію установчих документів ТОВ «Грін Форс» у Реєстраційній службі Білгород-Дністровського міськрайонного управління юстиції в Одеській області за №15521050013003375.

ТОВ «Грін Форс» зареєстроване та знаходиться на обліку як платник податків в Іллічівській ОДПІ (Білгород-Дністровське відділення) ГУ ДФС в Одеській області.

Після вчинення необхідних дій, які пов`язані з придбанням підприємства, всі документи ТОВ «Грін Форс» ОСОБА_28 передав ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , які у подальшому вказані документи передали ОСОБА_6 .

Таким чином, у лютому - березні 2016 року, ОСОБА_28 за безпосередньою вказівкою ОСОБА_8 , за допомогою ОСОБА_7 , а опосередковано за фактичною вказівкою ОСОБА_6 , став фактичним засновником та директором ТОВ «Грін Форс», при цьому, фінансово - господарську діяльність ТОВ «Грін Форс» не здійснював, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписував, товарів не поставляв, розрахунковими рахунками не керував, податкову звітність не складав та не підписував і нікому цього не доручав.

Білгород-Дністровським районним судом м. Одеси 29.07.2016 винесено вирок, згідно якого, засновника та директора ТОВ «Грін Форс» ОСОБА_28 визнано винним у вчиненні злочину передбаченого ч.5 ст.27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Також, у періоди з 2013 по 2016 роки ОСОБА_6 , діючи умисно, згідно з розробленим раніше планом, за попередньою змовою з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , переслідуючи злочинні наміри, направлені на організацію фіктивного підприємництва організував створення та придбання інших підприємств із ознаками фіктивності, які використовувались ними для прикриття незаконної діяльності направленої на надання послуг по ухиленню від сплати податків, а саме: ПП "Вігор" (код ЄДРПОУ 30914087), ТОВ "Бізнес Ера" (код ЄДРПОУ 39049174), ПП «Профіс Компані» (код ЄДРПОУ 35050893), ТОВ "Овідіпром" (код ЄДРПОУ 37929330), ПП "Рідний Беріг" (код ЄДРПОУ 38350603), ТОВ "Сістемс Тонер" (код ЄДРПОУ 39438788), ПП "Консорт Групп" (код ЄДРПОУ 35819135), ТОВ "Фрог-Трейд" (код ЄДРПОУ 38381186), ТОВ "Енергоресурс Україна" (код ЄДРПОУ 38784886), ТОВ "Євростройкомплект" (код ЄДРПОУ 38954834), ТОВ "Катор ЛТД" (код 39438835), ТОВ "Праймстафф" (код 32834124), ПП "Метіда" (код 36518493), ТОВ «ТПГ Байкал» (код 37136453), ПП "Діна" (код 31480738), ТОВ "Катерина" (код 24534447), ТОВ "Юнітраффік" (код 35989969), ТОВ "Укрконстракшн" (код 37811080), ТОВ «Перспектива Комплекс» (код 37680517), ТОВ «Венета Систем» (код 37279766), ТОВ «Грінвей Одеса» (код 39796494), ТОВ «Манєж» (код 39370238), ТОВ «АСВ-Трейд ЛТД» (код 33508697), ПП «Сервісна компанія гідробуд» (код 35131280), ТОВ «Медіа-Група город» (код 35116807), ПП «Світлана» (код 22472366), ТОВ «Студентська Інформаційна агенція» (код 20962729), ТОВ ВКП «Мрія» (код 31502726), ТОВ «Теплодім Південь» (код 39545556), ПП «Брікк» (код 33311114), ТОВ «Престо» (код 31258117), ТОВ «Альтерс» (код 38109614), ПП «Благо Дар» (код 37170604), ТОВ «Тонер Сістем» (код 39422804).

Крім того, діючи відповідно з розробленим ОСОБА_6 злочинним планом щодо використання підприємств з ознаками фіктивності для пособництва підприємствам реального сектору економіки по ухиленню від сплати податків та отримання винагороди за наданні послуги діяльності «конвертаційного центру», останній, на протязі 2013-2016 років, у м. Одеса, більш точний час та місце у ході досудового розслідування встановити не надалося можливим, за попередньої змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , переслідуючи корисливі наміри, з метою одержання грошової винагороди, своїми умисними діями сприяли в ухиленні від сплати податків підприємствам реального сектору економіки.

Так, встановлено, що директор ТОВ «Нутра 5 Зірок, ОСОБА_29 , в період з 01.02.2013 по 31.05.2016, при здійсненні фінансово - господарської діяльності ТОВ «Нутра 5 Зірок», маючи злочинний намір та корисливу мету, після придбання кормів для тварин на ринку «7 кілометр» в м. Одесі без відповідних первинних бухгалтерських документів, звернувся до

ОСОБА_6 з проханням посприяти у документальному оформленні даних операцій від юридичних осіб, з метою відображення даних товарів при визначенні бази оподаткування податку на прибуток та з метою формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

На вказану пропозицію ОСОБА_6 надав ОСОБА_29 згоду, та запропонував бути пособниками у ухиленні від сплати податків також ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , на що останні надали згоду. У подальшому ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 дані операції із купівлі кормів для тварин були оформлені від підприємств-постачальників ТОВ «Євротехноком Плюс» (код 39049153), ПП «Профіс Компані» (код 35050893), ТОВ «Овідіпром» (код 37929330), ПП «Рідний Беріг» (код 38350603), ТОВ «Бізнес Ера» (код 39049174), ТОВ «Сістемс Тонер» (код 39438788), ТОВ «Юніал» (код 19198832), ПП «Консорт Групп» (код 35819135), ТОВ «Фрог-Трейд» (код 38381186), ТОВ «Енергоресурс Україна» (код 38784886), ТОВ «Євростройкомплект» (код 38954834), ТОВ «Грін Форс» (код 39244075).

Після цього, продовжуючи протиправні дії, ОСОБА_29 в період з 01.02.2013 по 31.05.2016 з метою ухилення від сплати податку на додану вартість на загальну суму 579 640, 67 грн., склав та подав до ДПІ у Приморському районі ГУ ДФС в Одеській області відповідні звітні податкові декларації з ПДВ в яких відобразив зазначені суми податкового кредиту з податку на додану вартість по взаємовідносинам із ТОВ «Євротехноком Плюс» (код 39049153), ПП «Профіс Компані» (код 35050893), ТОВ "Овідіпром" (код 37929330), ПП "Рідний Беріг" (код 38350603), ТОВ «Бізнес Ера» (код 39049174), ТОВ "Сістемс Тонер" (код 39438788), ТОВ «Юніал» (код 19198832), ПП "Консорт Групп" (код 35819135), ТОВ "Фрог-Трейд" (код 38381186), ТОВ "Енергоресурс Україна" (код 38784886), ТОВ "Євростройкомплект" (код 38954834), ТОВ "Грін Форс" (код 39244075), які фактично носили безтоварний характер; з метою ухилення від сплати податку на прибуток на суму 109 500, 94 грн. склав та подав до ДПІ у Приморському районі ГУ ДФС в Одеській області звітні податкові декларації з податку на прибуток за вказаний період, в яких безпідставно відобразив видатки по купівлі товаро-матеріальних цінностей у зазначених підприємств.

Таким чином, за пособництва ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , директор ТОВ «Нутра 5 Зірок» ОСОБА_29 умисно, шляхом відображення сум витрат на купівлю товару у підприємств ТОВ «Євротехноком Плюс» (код 39049153), ПП «Профіс Компані» (код 35050893), ТОВ "Овідіпром" (код 37929330), ПП "Рідний Беріг" (код 38350603), ТОВ «Бізнес Ера» (код 39049174), ТОВ "Сістемс Тонер" (код 39438788), ТОВ «Юніал» (код 19198832), ПП "Консорт Групп" (код 35819135), ТОВ "Фрог-Трейд" (код 38381186), ТОВ "Енергоресурс Україна" (код 38784886), ТОВ "Євростройкомплект" (код 38954834), ТОВ "Грін Форс" (код 39244075) в звітних податкових деклараціях з ПДВ та податку на прибуток за період з 01.02.2013 по 31.05.2016 ухилився від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на загальну суму 689141, 61 грн.

Всього внаслідок вказаного умисного ухилення від сплати податків ТОВ «Нутра 5 Зірок» до бюджету держави не надійшло податків на загальну суму 689141, 61 грн.

Приморським районним судом м. Одеси 20.04.2017 по справі №522/6363/17 винесено рішення, згідно якого директора ТОВ «Нутра 5 Зірок» ОСОБА_29 визнано винним у вчиненні вказаного злочину за ч. 1 ст.212 КК України та в порядку ч. 4 ст. 212 КК України звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із повним погашенням збитків завданих державному бюджету України.

Діючи повторно, приблизно у січні 2014 року, у м. Одеса, більш точний час та місце у ході досудового розслідування встановити не надалося можливим, ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , переслідуючи злочинні наміри, своїми умисними діями сприяли в ухиленні від сплати податків TOB «Борол ЛТД» (код ЄДРПОУ 22477145).

Так, директор ТОВ «Борол ЛТД» ОСОБА_30 , за попередньою змовою і за сприяння ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , реалізуючи свій намір направлений на ухилення від сплати податків підприємством ТОВ «Борол ЛТД», знаходячись на території м. Одеси, у період з 01.01.2014 року по 31.03.2016 року використовував злочинну схему, яка полягала в тому, що у зазначений період документально відображав неіснуючі операції (безтоварні) по реалізації товарів напоїв (мінеральної води) на загальну суму 19290464,0 грн. з ПДВ підприємствам з ознаками фіктивності: ТОВ «Євротехноком Плюс», ПП «Вігор», ПП «Профіс Компані», ТОВ «Катор ЛТД», ПП «Воленс», ТОВ «Юніал», ТОВ «Бізнес ЕРА» з мінімальною націнкою 1% від собівартості придбаного товару.

ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 забезпечили надання даним протиправним діям видимості реальних шляхом забезпечення підписання підставними службовими особами відповідних договорів купівлі-продажу, актів приймання-передачі продукції, відображення даних фіктивних господарських операцій у податковій звітності підконтрольних фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «Євротехноком Плюс», ПП «Вігор», ПП «Профіс Компані», ТОВ «Катор ЛТД», ПП «Воленс», ТОВ «Юніал», ТОВ «Бізнес ЕРА».

В подальшому, директор ТОВ «Борол ЛТД» ОСОБА_30 , в деклараціях з податку на прибуток та деклараціях з ПДВ за період 01.01.2014 року по 31.03.2016 року включав суми реалізації на адресу ТОВ «Євротехноком Плюс», ПП «Вігор», ПП «Профіс Компані», ТОВ «Катор ЛТД», ПП «Воленс», ТОВ «Юніал», ТОВ «Бізнес ЕРА» з мінімальною націнкою 1% від собівартості придбаного товару, з якої сплачувались податок на прибуток підприємств та податок на додану вартість.

Насправді, ОСОБА_30 , будучи директором ТОВ «Борол ЛТД», здійснював реалізацію товарів напоїв (мінеральної води) з націнкою 12,5% від собівартості придбаного товару іншім суб`єктам господарської діяльності без документального оформлення та відображення у бухгалтерському обліку, на суму 21486904,0 грн. з ПДВ.

Вказані порушення підтверджуються актом «Про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «Борол ЛТД», код ЄДРПОУ 22477145 з питань повноти нарахування податку на прибуток за період з 01.01.2014 по 31.03.2016 та нарахування податку на додану вартість за період з 01.06.2014 по 31.03.2016» від 27.05.2016 №149/15-32-22-02/22477145 згідно висновків, якого встановлено, що ТОВ «Борол ЛТД» за період з 01.01.2014 по 31.03.2016 занижено податок на додану вартість та податок на прибуток підприємства на суму 695541,0 грн.

Таким чином, за пособництва ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та в результаті умисних дій директора ТОВ «Борол ЛТД» ОСОБА_31 , направлених на ухилення від сплати податків, у період з 01.01.2014 по 31.03.2016 року до бюджету держави не надійшли податок на прибуток у сумі 329466,0 грн. та податок на додану вартість у сумі 366075,0 грн., а всього до бюджету не надійшло податків у загальній сумі 695541,0 грн.

Приморським районним судом м. Одеси 05.07.2016 по справі №522/9957/16-к винесено ухвалу, згідно якої директора ТОВ «Борол ЛТД» ОСОБА_32 визнано винним у вчиненні вказаного злочину за ч. 1 ст.212 КК України та в порядку ч. 4 ст. 212 КК України звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку із повним погашенням збитків завданих державному бюджету України.

Крім того, діючи повторно, ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 використовуючи підприємства, які входять до складу «конвертаційного центру» пособничали в умисному ухиленні від сплати податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки, зокрема: ВП "Краянбуд" ВАТ "Краян" (код ЄДРПОУ 22473940) на суму 68689,58 грн., ВТФ "Зернопродукт" у вигляді ТОВ (код ЄДРПОУ 21001653) на суму 1 512 712,64 грн., ДП "БУ-2" ВАТ "Одестрансбуд" (код ЄДРПОУ 22483602) на суму 141 817,41 грн., ККП "Монтажспецбуд" (код ЄДРПОУ 32572447) на суму 623453,05 грн., ПП "Авто-Лідер" (код ЄДРПОУ 37305881) на суму 821 371,68 грн., ПП "Автомаркет-ТМ" (код ЄДРПОУ 31851657) на суму 282642,74 грн., ПП "АРК ЛТД" (код ЄДРПОУ 24535645) на суму 486 724,48 грн., ПП "Будівельник" (код ЄДРПОУ 31073058) на суму 235702,77 грн., ПП "Окві Груп" (код ЄДРПОУ 34169376) на суму 109 188,43 грн., ПП "Оникс" (код ЄДРПОУ 32431456) на суму 148 941,0 грн., ПП "Петрол-Трейд" (код ЄДРПОУ 37760651) на суму 177833,33 грн., ПП "Полоїл" (код ЄДРПОУ 34675181) на суму 129 400,06 грн., ПП "Профдезинфекція" (код ЄДРПОУ 32020819) на суму 705437,04 грн., ПП "Сеал Строй" (код ЄДРПОУ 35695830) на суму 8340,00 грн., ПП "Флагман Груп" (код ЄДРПОУ 36804638) на суму 362 354,0 грн., ТОВ "Авто-Лідер Транс" (код ЄДРПОУ 39316673) на суму 274 337,3 грн., ТОВ "Алривимт" (код ЄДРПОУ 39650479) на суму 185167,70 грн., ТОВ "Алтер.А" (код ЄДРПОУ 34220828) на суму 295 901,60 грн., ТОВ "АМТ- Груп" (код ЄДРПОУ 34381685) на суму 118 670,31 грн., ТОВ "БЛЕК СІ ШІППІНГ СЕРВІС ЛТД" (код ЄДРПОУ 36554395) на суму 422865,47 грн., ТОВ "Вааль-Юг" (код ЄДРПОУ 34873487) на суму 315655,57 грн., ТОВ "Вирит" (код ЄДРПОУ 38351984) на суму 197 081,07 грн., ТОВ "Відбудова" (код ЄДРПОУ 30747538) на суму 242227,75 грн., ТОВ "Вікон Стар" (код ЄДРПОУ 35178292) на суму 150466,40 грн., ТОВ "Газлідер" (код ЄДРПОУ 36453838) на суму 170 509,43 грн., ТОВ "Делвут" (код ЄДРПОУ 38342325) на суму 322957,13 грн., ТОВ "Екосервіс" (код ЄДРПОУ 30863944) на суму 112 366,03 грн., ТОВ "Еліс-Б`юті" (код ЄДРПОУ 33658158) на суму 200 492,01 грн., ТОВ "Кернел Глобал Груп" (код ЄДРПОУ 38439005) на суму 98 513,33 грн., ТОВ "Креін Юкреін" (код ЄДРПОУ 37389561) на суму 359133,33 грн., ТОВ "ЛІС" (код ЄДРПОУ 22506208) на суму 110 535,51 грн., ТОВ "Лотос М - Сервіс" (код ЄДРПОУ 38903250) на суму 72 908,46 грн., ТОВ "МПД-Груп" (код ЄДРПОУ 39667200) на суму 161 103,91 грн., ТОВ "НВК "Укрекопром" (код ЄДРПОУ 39624900) на суму 124 927,77 грн., ТОВ "Німфан" (код ЄДРПОУ 33812613) на суму 145886,91 грн., ТОВ "Портпромсервіс" (код ЄДРПОУ 39788724) на суму 369001,75 грн., ТОВ "Промпостач Південь" (код ЄДРПОУ 38574591) на суму 183361,25 грн., ТОВ "Профкерам" (код ЄДРПОУ 38017513) на суму 255 808,16 грн., ТОВ "Сервіс-Сістем 2012" (код ЄДРПОУ 38352485) на суму 89698,37 грн., ТОВ "ССС" (код ЄДРПОУ 30879582) на суму 582391,44 грн., ТОВ "Товариство з іноземними інвестиціями "ФТТ ГРУП ГМБХ" (код ЄДРПОУ 36369518) на суму 71491,71 грн., ТОВ "Торгово-Будівельне Агентство "Промбуд" (код ЄДРПОУ 35404912) на суму 720608,49 грн., ТОВ "Фоксі ЛТД" (код ЄДРПОУ 39251166) на суму 226513,30 грн., ТОВ "Югмонтаж" (код ЄДРПОУ 38995954) на суму 268637,66 грн., ТОВ "Юнікрон" (код ЄДРПОУ 38966499) на суму 142115,20 грн., ТОВ БВФ "Трансспецбуд" (код ЄДРПОУ 31185950) на суму 183 183,00 грн., ТОВ ТПК "Техно-Сервіс" (код ЄДРПОУ 31764947) на суму 130 162,41 грн., ПП "ТЕК Координатор" (код ЄДРПОУ 36487591) на суму 729502,22 грн., ТОВ"Контакт" (код ЄДРПОУ 30390413) на суму 639294,17 грн., НВПП "Архітектурно-Реставраційне Бюро" (код ЄДРПОУ 32623852) на суму 467 534,08 грн., ПП "Бі-Пласт" (код ЄДРПОУ 32935748) на суму 355086,69 грн., ПП "Портал Ком" (код ЄДРПОУ 37420171) на суму 9582843,21 грн., ПП "Дельта Групп" (код ЄДРПОУ 37421311) на суму 2211193,55 грн., а всього ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 використовуючи підприємства, які входять до складу «конвертаційного центру» пособничали в умисному ухиленні від сплати податку на додану вартість вищевказаним підприємствам реального сектору економіки на загальну суму 27104669,91 грн., що є особливо великим розміром.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_6 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України за кваліфікуючими ознаками організація створення, придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України за кваліфікуючими ознаками пособництво в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в значних розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб та кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України за кваліфікуючими ознаками пособництво в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Суд вважає, що дії обвинуваченого ОСОБА_6 кваліфіковано вірно.

Згідно угоди про визнання винуватості від 19.03.2018 року, укладеної між заступником начальника відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_33 , який на підставі ст. 37 КПК України здійснює повноваження прокурора у кримінальному провадженні за № 32016160000000017 від 17.02.2016р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч. 2 ст.205, ч.5 ст.27, ч.2 ст.212, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України ч.1 ст.185 КК України, та між підозрюваним ОСОБА_6 , останній під час досудового розслідування повністю визнав свою винуватість у зазначених діяннях і зобов`язується:

а) беззастережно визнати обвинувачення в повному обсязі у судовому провадженні;

б) надавати покази про свою роль у вчиненні інкримінованим йому злочинах щодо діяльності «конвертаційного центру» - організації створення та придбання підприємств з ознаками фіктивності з метою пособництва по ухиленню від сплати податків.

У зв`язку з наявністю кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь вчинених злочинів, а також роль ОСОБА_6 ,. як пособника в ухиленні від сплати податків підприємств реального сектору економіки, сторони прийшли до згоди призначити покарання у виді штрафу в розмірі, передбаченому санкцією статті, передбаченою ч. 3 ст. 212 КК України, без урахування розміру майнової шкоди завданої злочином.

Сторони погоджуються на призначення покарання ОСОБА_6 :

- ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч. 2 ст.205 КК України у вигляді штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) грн.;

- ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України у вигляді штрафу у розмірі 2000 (дві тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34000 ( тридцять чотири тисячі) грн., з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно розпорядчих і адміністративно господарських функцій строком на 3 (три) роки.;

- ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України у вигляді штрафу у розмірі 15000 (п`ятнадцять тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 255 000 (двісті п`ятдесят п`ять тисяч) грн. з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно розпорядчих і адміністративно господарських функцій строком на 3 (три) роки з конфіскацією майна.

На підставі ст. 70 КК України остаточно призначити ОСОБА_6 покарання за сукупністю злочинів шляхом часткового складання покарань у вигляді штрафу у розмірі 15300 (п`ятнадцять тисяч триста) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 260100 (двісті шістдесят тисяч сто) грн. (15000 + 300 = 15300 * 17 грн. = 260100 грн.) з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно розпорядчих і адміністративно господарських функцій строком на 3 (три) роки з конфіскацією майна.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч. 2 ст.205, ч.5 ст.27, ч.2 ст.212, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України, визнав повністю та підтвердив, що угода про визнання винуватості укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Крім того, обвинувачений ОСОБА_6 зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст. 473 КПК України, характер пред`явленого обвинувачення та вид покарання, який буде застосований в результаті затвердження угоди про визнання винуватості та наполягав на її затвердженні.

Прокурор в судовому засіданні просив суд затвердити угоду про визнання винуватості від 19.03.2018 року, укладену між ним та підозрюваним ОСОБА_6 .

Захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні просив суд затвердити угоду про визнання винуватості від 19.03.2018 року, укладену між прокурором та підозрюваним.

Суд, вивчивши надані матеріали, вислухавши думку прокурора, обвинуваченого та його захисника приходить до наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості. Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості може бути укладена між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч. 2 ст.205, ч.5 ст.27, ч.2 ст.212, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України, які згідно ст. 12 КК України, є злочинами невеликої, середньої тяжкості та тяжким злочином.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_6 цілком розуміє права, визначені п. п. 1 - 4 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_6 , згідно ст. 66 КК України є визнання вини, щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставини, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_6 відсутні.

За таких обставин суд вважає, що виправлення можливе без ізоляції від суспільства і до ОСОБА_6 при усіх зазначених обставинах, можливо застосувати покарання, передбачене санкцією ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч. 2 ст.205, ч.5 ст.27, ч.2 ст.212, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України у вигляді штрафу з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно розпорядчих і адміністративно господарських функцій строком на 3 (три) роки з конфіскацією майна.

Виходячи із вищевикладеного, дослідивши угоду про визнання винуватості та переконавшись, що укладена угода є добровільним волевиявленням обвинуваченого, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, з`ясувавши у обвинуваченого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, роз`яснивши обвинуваченому його право на справедливий судовий розгляд, встановивши правильне розуміння обвинуваченим змісту та наслідків затвердження угоди, а також перевіривши її відповідність вимогам кримінального процесуального законодавства, заслухавши доводи учасників підготовчого судового засідання та роз`яснивши їм обмеження права щодо оскарження вироку, передбачені ст. 473 КПК України, суд вважає, що угода про визнання винуватості від 19.03.2018 р., укладена між підозрюваним ОСОБА_6 та заступником начальника відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_33 , відповідають вимогам КПК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, узгоджені вид та міра покарання відповідають загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України, у зв`язку із чим суд вважає, що угода підлягає затвердженню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 100, 124, 314, 373, 374, 394, 468, 473, 474, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості від 19.03.2018 р., укладену між підозрюваним ОСОБА_6 та заступником начальника відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_33 - затвердити.

ОСОБА_6 , визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч. 2 ст.205, ч.5 ст.27, ч.2 ст.212, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212 КК України та призначити йому покарання:

- ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч. 2 ст.205 КК України у вигляді штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 (п`ятдесят одна тисяча) грн.;

- ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України у вигляді штрафу у розмірі 2000 (дві тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34000 ( тридцять чотири тисячі) грн., з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно розпорядчих і адміністративно господарських функцій строком на 3 (три) роки.;

- ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України у вигляді штрафу у розмірі 15000 (п`ятнадцять тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 255 000 (двісті п`ятдесят п`ять тисяч) грн. з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно розпорядчих і адміністративно господарських функцій строком на 3 (три) роки з конфіскацією майна.

На підставі ст. 70 КК України остаточно призначити ОСОБА_6 покарання за сукупністю злочинів шляхом часткового складання покарань у вигляді штрафу у розмірі 15300 (п`ятнадцять тисяч триста) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 260100 (двісті шістдесят тисяч сто) грн. (15000 + 300 = 15300 * 17 грн. = 260100 грн.) з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно розпорядчих і адміністративно господарських функцій строком на 3 (три) роки з конфіскацією майна.

Запобіжний захід ОСОБА_6 , у вигляді застави, застосований ухвалою Приморського районного суду м. Одеси № 522/5458/16-к (Провадження 1-кс/522/16456/17) від 19.09.2017 року - скасувати, грошові кошти в сумі 83 000 (вісімдесят три тисячі) гривень - повернути заставодавцю ОСОБА_34 .

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України шляхом подачі через Приморський районний суд м. Одеси в апеляційний суд Одеської області, апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому, прокурору, захиснику.

Суддя: ОСОБА_1

16.05.2018

Дата ухвалення рішення16.05.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/5469/18

Ухвала від 19.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Ухвала від 18.02.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Вирок від 16.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

Постанова від 17.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Кічмаренко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні