Рішення
від 17.05.2018 по справі 579/1982/17
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/1982/17

2/579/131/18

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

17 травня 2018 року Кролевецький районний суд Сумської області

в складі головуючого судді Моргуна О.В.

за участі секретаря Сірої С.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кролевець справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Кролевецького району Сумської області про встановлення факту належності на праві власності житлового будинку з господарськими будівлями та визнання права власності на вказане нерухоме майно в порядку спадкування за законом,-

в с т а н о в и в:

Позивачка ОСОБА_1 звернулась до Кролевецького районного суду з позовом про встановлення факту належності на праві власності житлового будинку з господарськими будівлями та визнання права власності на спадкове майно.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 27 вересня 1995 року у с.Бистрик Кролевецького району Сумської області померла її мати ОСОБА_3 Після смерті матері відкрилась спадщина на спадкове майно, яке серед іншого складається з житлового будинку та господарських будівель за адресою с.Бистрик Кролевецького району Сумської області, вул. Центральна, 79. Заповітного розпорядження на випадок своєї смерті вона не залишила. Спадкоємцем на вказане майно є вона (позивачка), спадщину після смерті матері прийняла відповідно до ст.549 ЦК УРСР, вступивши в управління і володіння спадковим майном. З моменту відкриття спадщини вона розпорядилась особистими речами матері, продовжує проживати в належному їй будинку, підтримує його в належному технічному стані, користується земельною ділянкою. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину, немає.

Вона не може отримати свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно в зв'язку з тим, що правовстановлюючі документи на будинок на ім'я спадкодавця ОСОБА_3 відсутні, крім того, право власності на будинок не зареєстровано.

Просить суд встановити факт належності на праві власності ОСОБА_3, яка померла 27 вересня 1995 року, житлового будинку та господарських будівель за адресою Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, вул. Центральна, 79, та визнати за нею, ОСОБА_1, право власності на спадкове майно - житловий будинок та господарські будівлі за адресою Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, вул. Центральна, 79.

Позивачка в судове засідання не з'явилась, надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує повністю (а.с.29).

Відповідач ОСОБА_2 сільська рада Кролевецького району Сумської області, будучи належним чином повідомлена про час та місце проведення судового засідання, до суду свого представника не направила, надавши заяву про розгляд справи без участі її представника, проти позову не заперечує (а.с. 30).

Згідно ч.3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням зазначеного положення ЦПК України та клопотання учасників справи суд вирішив можливим розглянути справу у їх відсутність.

Відповідно до положення ч.2 ст.247 ЦПК України суд здійснив розгляд справи без фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до довідок виконавчого комітету ОСОБА_2 сільської ради Кролевецького району Сумської області від 01.11.2017 року №717, №718 згідно записів у погосподарській книзі №4, особовий рахунок № 00-0153-1, та записів у земельно-кадастровій книзі житловий будинок за адресою с.Бистрик Кролевецького району Сумської області, вул.Центральна, 79, земельна ділянка значаться за ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 27.09.1995 року. Земельна ділянка була приватизована ОСОБА_3 рішенням виконавчого комітету сільської ради за № 23 від 28.09.1993 року. Державний акт не видавався (а.с. 13, 14).

Згідно технічного паспорту на житловий будинок індивідуального житлового фонду (характеристика будівель і споруд) по вул. Центральна, будинок №79, с.Бистрик Кролевецького району Сумської області, домоволодіння складається з житлового будинку літ.А-1, загальною площею - 81,3 м2, житловою площею - 21,9 м2, прибудови - а, веранди - а1, ганку - гн та господарських будівель літня кухня літ. Б, гараж літ. В, сарай літ. Г, сарай літ. Д, сарай літ. Е, сарай літ. Ж, водогін літ.І, погріб літ. пг, огорожа літ. N (а.с. 15-19).

Згідно довідки КП Кролевецьке районне бюро технічної інвентаризації № 821 від 10.11.2017 року право власності на житловий будинок, який знаходиться по вул. Центральній, №79 в с.Бистрик Кролевецького району Сумської області, не зареєстровано (а.с. 12).

Через відсутність державної реєстрації права власності спадкодавця на спірне нерухоме майно і витягу з Реєстру прав власності, позивачка не має можливості отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину на будинок з господарськими будівлями, які входять до складу спадщини.

Згідно з ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Перелік фактів, які встановлюються судом, наведений у ЦПК України, не є вичерпним. За наявності зазначених умов суд може встановлювати й інші факти, що мають юридичне значення.

За таких обставин, враховуючи досліджені у справі докази того, що ОСОБА_3, яка померла 27 вересня 1995 року, на законних підставах володіла житловим будинком з господарськими будівлями, розташованими за адресою Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, вул. Центральна, 79, і зазначене нерухоме майно фактично їй належало, вказаний факт можливо встановити за рішенням суду.

Згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_3 померла 27 вересня 1995 року в с.Бистрик Кролевецького району Сумської області, актовий запис № 32 (а.с. 10).

ОСОБА_1 є дочкою померлої ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про народження, свідоцтвом про укладення шлюбу (а.с. 8, 9).

Як вбачається з довідки виконкому ОСОБА_2 сільської ради Кролевецького району Сумської області від 11.10.2017 року №700 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, на день смерті 27.09.1995 року була зареєстрована і постійно проживала в ІНФОРМАЦІЯ_3. Її дочка ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, була зареєстрована за адресою ІНФОРМАЦІЯ_5, але фактично проживала разом з матір'ю. ОСОБА_1 розпорядилась особистим майном померлої ОСОБА_3 у вересні 1995 року. Заповіт від імені ОСОБА_3 сільська рада не посвідчувала (а.с.11).

Спадщина після смерті ОСОБА_3 відкрилась 27 вересня 1995 року.

Згідно ст. 549 ЦК УРСР (1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Спадкоємець ОСОБА_1 прийняла спадщину в порядку ст. 549 ЦК УРСР, оскільки зразу після смерті спадкодавця ОСОБА_3 вступила в управління та володіння спадковим майном, розпорядилась особистими речами померлої ОСОБА_3 (а.с. 11), продовжувала проживати в житловому будинку, підтримувала його в належному технічному стані, обробляла прилеглу земельну ділянку.

Після смерті ОСОБА_3 було заведено спадкову справу №724/08. Спадкоємець ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_3 спадщину прийняла та 27.09.2008 року отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на інше майно (а.с. 28, 37-41).

Відповідно до ст.ст. 529, 535 ЦК УРСР (1963 року) інші спадкоємці спадщину не прийняли.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно ч. 2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути серед інших і визнання права, суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Виходячи з вимог ст. 41 Конституції України, ст. 5 ЦПК України суд вважає, що порушене право позивачки підлягає захисту шляхом визнання права власності за ОСОБА_1 на нерухоме майно в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, що знаходиться за адресою Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, вул. Центральна, 79 та складається з житлового будинку загальною площею - 81,3 м2, житловою площею - 21,9 м2, та господарських будівель: літня кухня літ. Б, гараж літ. В, сарай літ. Г, сарай літ. Д, сарай літ. Е, сарай літ. Ж, водогін літ.І, погріб літ. пг, огорожа літ. N.

Відповідно до ст. ст. 529, 549 ЦК Української РСР (1963 року), ст.ст.15, 16 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 5, 10-13, 19, 76-82, 247, 258, 259, 265, 268, 273, 315 ЦПК України,-

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1, місце проживання: 41330, Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, РНОКПП НОМЕР_1, до ОСОБА_2 сільської ради Кролевецького району Сумської області, місцезнаходження: 41330, Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, код ЄДРПОУ 04389472, про встановлення факту належності на праві власності житлового будинку з господарськими будівлями та визнання права власності на вказане нерухоме майно в порядку спадкування за законом, задовольнити повністю.

Встановити факт належності на праві власності ОСОБА_3, яка померла 27 вересня 1995 року, житлового будинку літ.А-1 загальною площею - 81,3 м2, житловою площею - 21,9 м2, та господарських будівель: літня кухня літ. Б, гараж літ. В, сарай літ. Г, сарай літ. Д, сарай літ. Е, сарай літ. Ж, водогін літ.І, погріб літ. пг, огорожа літ. N, що знаходиться за адресою Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, вул. Центральна, 79.

Визнати право власності за ОСОБА_1 на нерухоме майно, що знаходиться за адресою Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, вул. Центральна, 79 та складається з житлового будинку літ.А-1 загальною площею - 81,3 м2, житловою площею - 21,9 м2, та господарських будівель: літня кухня літ. Б, гараж літ. В, сарай літ. Г, сарай літ. Д, сарай літ. Е, сарай літ. Ж, водогін літ.І, погріб літ. пг, огорожа літ. N, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Судової палати у цивільних справах апеляційного суду Сумської області, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне рішення суду складено 25 травня 2018 року.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення17.05.2018
Оприлюднено28.05.2018
Номер документу74263373
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності на праві власності житлового будинку з господарськими будівлями та визнання права власності на вказане нерухоме майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —579/1982/17

Рішення від 17.05.2018

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 16.04.2018

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 18.12.2017

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні