Ухвала
від 15.05.2018 по справі 738/624/18
МЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 738/624/18

№ провадження 1-кс/738/192/2018

УХВАЛА

іменем України

15 травня 2018 року слідчий суддя Менського районного суду Чернігівської області: ОСОБА_1

за участю

секретаря: ОСОБА_2

представника скаржника: ОСОБА_3

слідчого: ОСОБА_4

прокурора: ОСОБА_5

розглянувши у відкритомусудовому засіданні скаргу Приватного виробничо-торгівельного підприємства «АНТІП» на бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей до ЄРДР про кримінальне правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

Приватне виробничо-торгівельне підприємство «АНТІП» звернулося до суду зі скаргою в порядку ст.303КПК України на бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей до ЄРДР про кримінальне правопорушення посилаючись на те, що 05 квітня 2018 року вони звернулися до Менського відділу поліції Головного управління поліції в Чернігівській області з заявою про вчинення кримінального правопорушення, але відомості про дане кримінальне правопорушення до ЄРДР внесені не були.

В судовому засіданні представник скаржника підтримав скаргу, з підстав наведених в самій скарзі.

Прокурор та слідчий в судовому засіданні з вимогами скарги не погодилися, та пояснили, що дійсно до Менського відділу поліції Головного управління поліції в Чернігівській області 06 квітня 2018 року надійшла заява Приватного виробничо-торгівельного підприємства «АНТІП». Проте, відомості не вносилися до ЄРДР так як були проведені відповідні дії та не було встановлено складу злочину.

Слідчий суддя, вислухавши думку представника скаржника, слідчого, прокурора, дослідивши матеріали скарги та додані матеріали дійшов висновку про те, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно до вимог п. 1 ч. 1 ст.303КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Як було встановлено в судовому засіданні, 06 квітня 2018 року до Менського відділу поліції Головного управління поліції в Чернігівській області надійшла заява Приватного виробничо-торгівельного підприємства «АНТІП» про вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 194 КК України (а.с. 3).

Відповідно до положень ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Порядок ведення ЄРДР врегульований, зокрема, Положенням про його ведення, затвердженим наказом Генерального Прокурора України № 69 від 17 серпня 2012 року, згідно пп. 4 п. 2.1 якого, до реєстру вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Ця вимога передбачена і п. 4 ч. 5 ст.214КПК України щодо внесення необхідних даних до ЄРДР.

Аналізуючи наведені норми, слідчий суддя приходить до висновку про обов`язок внесення до ЄРДР лише тих відомостей про кримінальне правопорушення, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

З дослідженої в судовому засіданні заяви вбачається, що в ній містяться достатні відомості про можливе вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 4 ст.214КПК України встановлено, що слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до оглянутих матеріалів наглядового провадження, відомості про кримінальне правопорушення зазначені в заяві не були внесені в ЄРДР, що є порушенням вимог ст. 214 КПК України.

З урахуванням встановлених обставин, вимог норм кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя дійшов висновку про неправомірність дій посадових осіб Менського відділу поліції Головного управління поліції в Чернігівській області, що виразилася в невиконанні обов`язків передбачених ст. 214 КПК України, в невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідних відомостей про кримінальне правопорушення викладені в заяві Приватного виробничо-торгівельного підприємства «АНТІП» від 05 квітня 2018 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 214, 303-308 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Скаргу Приватного виробничо-торгівельного підприємства «АНТІП» на бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей до ЄРДР про кримінальне правопорушення задовольнити.

Визнати незаконною бездіяльність посадових осіб Менського відділу поліції Головного управління поліції в Чернігівській області, що виразилася в невиконанні обов`язків передбачених ст. 214 КПК України, в невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідних відомостей про кримінальне правопорушення викладені в заяві Приватного виробничо-торгівельного підприємства «АНТІП» від 05 квітня 2018 року.

Зобов`язати посадових осіб Менського відділу поліції Головного управління поліції в Чернігівській області внести відомості про вчинення кримінального правопорушення зазначені в заяві Приватного виробничо-торгівельного підприємства «АНТІП» від 05 квітня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудМенський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення15.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74269287
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —738/624/18

Ухвала від 15.05.2018

Кримінальне

Менський районний суд Чернігівської області

Савченко О. А.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Менський районний суд Чернігівської області

Савченко О. А.

Ухвала від 15.05.2018

Кримінальне

Менський районний суд Чернігівської області

Савченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні