Ухвала
від 22.05.2018 по справі 760/12174/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/6602/18

Справа 760/12174/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2018 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Київської області ОСОБА_3 про відібрання зразків для проведення експертизи, на підставі матеріалів досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017110100000381, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

прокурор звернувся із клопотання до слідчого судді про надання дозволу на відібрання зразків усіх наявних видів палива на АЗК «SOCAR» за адресою: м. Київ, вул. Лугова, 13А.

Клопотання обґрунтоване тим, що Слідчим управлінням ФР ГУ Міндоходів у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12017110100000381, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

Як вбачаєтьсяіз наданихматеріалів, що згідно акту перевірки ТОВ «Лук Авіа Ойл» № 12/10-04-22-10/31477919 від 03.02.2016 «про результати виїзної планової перевірки ТОВ «Лук Авіа Ойл» (код ЄРДПОУ 31477919) з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства , направленого з оперативного управління Броварського ОДПІ ГУ ДФС в Київській області, встановлено факт замаху на привласнення бюджетних коштів шляхом заявлення сум відшкодування з державного бюджету на розрахунковий рахунок товариства ЕО 3499, в розмірі що у п`ять тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України, що відповідно до ст.12 КК України відноситься до тяжких злочинів.

У ході проведення планової виїзної перевірки встановлено, що ТОВ «Лук Авіа Ойл» мало взаємовідносини з ДП «МА «Бориспіль» (код ЄРДР 20572069) згідно договору міни №52-32/4-5 від 30.04.2013 року.

Відповідно до даного договору ТОВ «Лук Авіа Ойл» зобов`язується передати у власність ДП «МА «Бориспіль» паливо для реактивних двигунів ТС-1 у кількості 1400 тон, а ДП «МА «Бориспіль» в обмін зобов`язується передати ТОВ «Лук Авіа Ойл» паливо для реактивних двигунів ТС-1 у кількості 1400 тонн з державного резерву, яке перебуває у ДП «МА «Бориспіль» на відповідальному зберіганні та потребує освіження у зв`язку з закінченням встановленого терміну його зберігання. Ціна однієї тони товару складає 11000,00 грн. з ПДВ. Даний договір вступає в силу в день його підписання і діє до 31 грудня 2013 року.

Відповідно до бази даних АІС «Податковий блок», ДП «МА «Бориспіль» має організаційно-правову форму державне підприємство, засновником якого являється Міністерство інфраструктури України.

Аналізом акту планової виїзної перевірки ДП «МА «Бориспіль» від 06.12.2013 року №313/22-1/20572069, а саме Додатку 3 до акту перевірки, встановлено, що згідно статуту підприємство може подавати, обмінювати, здавати в оренду або позику належні йому споруди і устаткування, транспортні засоби, кошти та інші матеріальні цінності, списувати їх із балансу аеропорту має право тільки в межах прав, дозволених йому органом, уповноваженим управляти державним майном.

Згідно п.1 ст.12 Закону України «Про державний матеріальний резерв» державний резерв матеріальних цінностей є недоторканим і може використовуватись лише за рішенням Кабінету Міністрів України.

Згідно, п.4 ст.12 Закону України «Про державний матеріальний резерв» відпуск із державного резерву матеріальних цінностей, що підлягають освіженню (поновленню) і зберігаються на підприємствах, установах і організаціях системи державного резерву, провадиться за рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері матеріального резерву. Такий відпуск проводиться на конкурсних засадах.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України №1129 від 8.10.1997 «Про затвердження порядку формування, розміщення та проведення операцій з матеріальними цінностями державного резерву» матеріальні цінності освіжуються (замінюються) за спеціальними планами освіження, погодженими Кабінетом Міністрів України.

13.04.2017 року допитано в якості свідка виконуючого обов`язки начальника відділу мобілізаційного резерву Державного агентства резерву України, ОСОБА_4 , яка показала, що у Державного агентства резерву України відсутні підтверджуючі документи щодо проведення освіження матеріальних цінностей мобілізаційного резерву підприємством ДП «МА «Бориспіль» у 2013 році.

Таким чином, матеріальні цінності державного резерву, які знаходяться на відповідальному зберіганні у ДП «МА «Бориспіль», вважаються не освіженими.

Крім того, згідно акту перевірки ТОВ «Лук Авіа Ойл» встановлено порушення норм законодавства, які мали місце при взаємовідносинах між ТОВ «Лук Авіа Ойл» та ТОВ «Сокар Авіа».

За результатами проведеної перевірки не встановлено факту передачі палива для реактивних двигунів від ТОВ «Сокар Авіа» (код 37931789) до ТОВ «Лук Авіа Ойл», у зв`язку з ненаданням повного об`єму документів необхідних для перевірки.

Згідно бази даних АІС «Податковий блок» засновником ТОВ «Сокар-Авіа» являється ТОВ Торговий Дім «Сокар Україна».

У свою чергу засновником ТОВ Торговий Дім «Сокар Україна» являється ТОВ «Сокар Енерджі Україна», яке у період з 2013 по теперішній час імпортує паливо з Росії та являється основним постачальником палива для ТОВ «Сокар-Авіа», яке у подальшому реалізовує придбане паливо на ТОВ «Лук Авіа Ойл».

Організацію та контроль ведення бухгалтерського обліку підприємств групи «Сокар» здійснює одна особа, а саме: головний бухгалтер підприємств ТОВ ТД «Сокар Україна», ТОВ «Сокар-Авіа» та ТОВ «Ел Пі Джи» - ОСОБА_5 .

Також, ТОВ «Сокар Енерджі Україна» та ТОВ Торговий Дім «Сокар Україна» являються засновниками ТОВ «Сокар Петролеум».

У 2014 році «Лукойл» продав свою мережу АЗС та нафтобаз австрійській фірмі AMIC Energy, одним із засновників якої виявився колишній топ-менеджер «Лукойлу».

100 відсотків акцій компанії "Лукойл Україна" купує австрійська компанія AMIC Energy Management GmbH (AMIC). Продаж великої компанії невідомому на ринку учаснику, викликає чимало запитань.

Обставини продажу "Лукойл-Україна" породжують чимало сумнівів щодо того, чи не виступають австрійці лише ширмою, за якою переховуються справжні власники.

Одна з версій полягає у тому, що російська компанія лише імітує перепродаж свого бізнесу австрійським інвесторам, а насправді "перепродає сама собі", аби оптимізувати і убезпечити свій бізнес в Україні.

Продаж «Лукойл» є перекладанням активів з однієї кишені в іншу, оскільки на сьогоднішній день імпорт палива з Росії продовжується, що свідчить про формальний перепис АЗС на іноземну компанію з метою очищення активу від негативного іміджу.

Напрямок оптових продажів в Україні представляє Торговий дім «Сокар», а в роздробі группу «Сокар» представлено мережею АЗК «SOCAR».

Таким чином, паливо яке імпортується з Росії, підприємством «Сокар Енерджі Україна», через групу підприємств Торговий Дім «Сокар Україна», «Сокар-Авіа», «Ел Пі Джи» реалізовується на території України, у тому числі через мережу АЗК «SOCAR», за адресами: м. Київ, Броварській проспект, 53А; м. Київ, бульвар Дружби Народів, 35; м. Киев, вул. Героїв Космосу, 9; м. Київ, Кільцева дорога, 11; м. Київ, вул. Лугова, 13А.

У зв`язку з вищевикладеним, виникла необхідність у отриманні зразків усіх видів палива на АЗС «Сокар», з метою подальшого проведення експертизи.

Згідно ст.38КПК України орган досудового розслідування зобовязаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно ст.40КПК України слідчий несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст.245КПК України у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи.

Згідно до ч. 2 ст.245КПК України порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

Відповідно до п. 3.2 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерстваюстиції Українивід 08.10.1998року №53/5 до експертної установи (експерту) надаються: документ про призначення експертизи, об`єкти, зразки для порівняльного дослідження та, за клопотанням експерта, - матеріали справи (протоколи оглядів з додатками, протоколи вилучення речових доказів тощо).

Згідно до п. п. 4.2.3 Інструкції з контролювання якості нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої спільним наказом Мінпаливенерго України, Держспоживстандарту України від 04.06.2007 року № 271/121 об`єм проби, необхідної для повних випробувань, зазначено в нормативних документах на нафту та/або нафтопродукти. Мінімальний об`єм контрольної проби нафтопродукту має забезпечити можливість здійснення приймально-здавальних і контрольних випробувань і становити для бензину та палива дизельного 1 л.

Відповідно до п. п. 4.2.4 Інструкції з контролювання якості нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України відібрану сукупну пробу нафти та/або нафтопродукту під час приймання або відвантажування поділяють на три частини: одну частину випробовують, а дві інші - зберігають опломбованими як арбітражні.

Прокурор вказав, що для з`ясування походження даного палива, виникла потреба у проведенні експертизи, у зв`язку з чим для експертного дослідження необхідно відібрати зразки всіх видів палива.

Прокурор подав заяву про розгляд клопотання без його участі, та просив проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться дане паливо, оскільки наявні достатні підстави вважати, що виклик службових осіб може призвести до передчасного розголошення обставин.

Суд визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться дане паливо, оскільки прокурором було доведено наявність достатніх підстав вважати, що виклик службових осіб може призвести до передчасного розголошення обставин кримінального провадження.

Відповідно дост. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя, вважає, що дане клопотання підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Слідчим управлінням ФР ГУ Міндоходів у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12017110100000381, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

Згідно до ч. 1 ст. 245 КПК України, у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею.

З огляду на наведене, слідчий суддя вважає, що приймаючи до уваги те, що зразки палива являються джерелом доказів та містять відомості, що мають значення для кримінального провадження, необхідно надати дозвіл на відібрання зразків палива.

Керуючись ст. ст. 40, 160, 163, 242, 245 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурорам відділу прокуратури Київської області ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , заступнику начальника ВРКП СУФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС СУФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_9 , слідчим слідчої групи, оперативним співробітникам ОУ ГУ ДФС у Київській області, які будуть діяти виключно за дорученням слідчого чи прокурора дозвіл на відібрання зразків усіх наявних видів палива на АЗК «SOCAR» за адресою: м. Київ, вул. Лугова, 13А, з метою подальшого проведення експертизи із залученням відповідного спеціаліста.

Строк дії ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.05.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу74277843
СудочинствоКримінальне
Сутьвідібрання зразків для проведення експертизи, на підставі матеріалів досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017110100000381, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —760/12174/18

Ухвала від 22.05.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сенін В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні