Ухвала
від 25.05.2018 по справі 910/6293/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

25.05.2018Справа № 910/6293/18

Господарський суд міста Києва у складі судді Ярмак О.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (02132, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Консалтингова Компанія Торгівельний Дім "Бізнес Україна" (01001, м.Київ, вул.Хрещатик, 16, код ЄДРПОУ 32961668)

про визнання бездіяльності товариства протиправною та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 - учасник (засновник) Товариства з обмеженою відповідальністю "Консалтингова Компанія Торгівельний Дім "Бізнес Україна", який вибув (протокол загальних зборів учасників № 6 від 02.10.2007) звернувся до Господарського суду міста Києва із вказаним позовом, про визнання бездіяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Консалтингова Компанія Торгівельний Дім "Бізнес Україна" щодо внесення змін до установчих документів товариства на проведення їх державної реєстрації протиправною, та зобов'язання товариства провести державну реєстрацію змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників (засновників) товариства, а саме: виключити запис з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про те, що ОСОБА_1 є засновником (учасником) ТОВ "ККТД"Бізнес Україна" (код ЄДРПОУ 32961668).

Суд відзначає, що позовну заяву подано без додержання вимог ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них (п.4 ч.3 ст. 162 ГПК України); виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову (п.5 ч. 3 ст. 162 ГПК України).

Частиною 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України визначено, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

В розумінні п.3 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Позивачем заявлено вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "Консалтингова Компанія Торгівельний Дім "Бізнес Україна", в той час як у позовній заяві вказано відповідачем Товариство з обмеженою відповідальністю "Консалтингова Компанія Торгівельний Дім "Бізнес Україна" в особі керівника Радіна Володимира Євгеновича, що не відповідає вищевказаним вимогам та може вплинути на визначення юрисдицкції господарського суду при вирішенні даного спору, у даному випадку необхідно зазначити конкретно найменування та реквізити відповідача у справі.

Крім того, позивачем не вказано виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову, у т.ч. щодо вимоги про визнання бездіяльності товариства протиправною.

Пунктом 9 ч.3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які поніс позивач і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи.

Проте, позивачем у позовній заяві не вказано, ні до позовної заяви не додано попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які поніс позивач і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи.

Згідно п. 10 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд встановив, що вона не містить підтвердження про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 ГПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з частиною 1 статті 9 Закону України "Про судовий збір", за подання позову за місцем розгляду справи сплачується судовий збір, який зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Частиною першою статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з підпунктом 2 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" з 01.01.2018 встановлено прожитковий мінімум для працездатних у сумі 1 762,00 грн.

Позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру, кожна з яких підлягає оплаті по 1762,00 грн., при цьому до позовної заяви додано квитанцію про сплату судового збору від 17.05.2018 на суму 704,80 грн., що не відповідає вищевказаним вимогам.

Позивачу необхідно здійснити доплату 2819,20 грн. судового збору у визначено порядку.

Таким чином, позивачем не дотримано вимог пп. 4, 5,9 ч. 3 ст. 162, п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Внаслідок вказаного в сукупності позовна заява ОСОБА_1 підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 162, 164, 174, ч. 2 ст. 232, ст.ст. 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву ОСОБА_1 з доданими до неї документами залишити без руху.

2. Встановити ОСОБА_1 спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- надати суду письмове зазначення повного найменування (для юридичних осіб), усі відомі засоби зв'язку, офіційні електронні адреси та адреси електронної пошти відповідача, докази направлення вказаного документа відповідачу;

- надати суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які поніс позивач і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи; докази направлення вказаного документа відповідачу;

- подання письмової заяви, яка буде містити: підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; докази направлення цієї заяви відповідачу;

- докази оплати суми 2819,20 грн. судового збору в оригіналі, докази направлення їх відповідачу;

- обгрунтування позовних вимог; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову, у т.ч. щодо вимоги про визнання бездіяльності товариства протиправною.

3. Встановити ОСОБА_1 строк для усунення недоліків позовної заяви: 5 днів з дня вручення цієї ухвали.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Дата підписання ухвали 25.05.2018

Суддя О.М.Ярмак

Дата ухвалення рішення25.05.2018
Оприлюднено29.05.2018
Номер документу74280331
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/6293/18

Рішення від 16.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 12.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 31.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 25.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні