Постанова
від 18.06.2007 по справі 1/60-б
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

1/60-Б

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


                                                                                                                                                                                                                  ПОСТАНОВА                                                                                                                                                                                                                            

18.06.07                                                                                           Справа  № 1/60-Б

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії

головуючого-судді                                                              Михалюк О.В.

суддів                                                                                     Новосад Д.Ф.

                                                                                               Мельник Г.І.

розглянув апеляційну скаргу ВДВС Іваничівського районного управління юстиції

на ухвалу  господарського суду Волинської області від 18.04.2007р.

у справі    № 1/60-Б

за заявою      ВАТ «Райффайзен Банк Аваль»в особі Волинської обласної дирекції, м.Луцьк

до                   ВАТ «Іваничівський райагропостач», смт.Іваничі

про визнання банкрутом,

з участю представників :

від скаржника –не з»явився

від боржника  -   не з”явився

          

          Сторони належним чином були повідомлені про день та час слухання справи, однак повноважних представників в засідання не скерували, в зв”язку з чим колегія вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу за наявними у справі доказами.

          Ухвалою господарського суду Волинської області від 18.04.2007р. у справі № 1/60-Б про банкрутство ВАТ «Іваничівський райагропостач», смт.Іваничі відхилено грошові вимоги ВДВС Іваничівського РУЮ до боржника в сумі 69037,62 грн.

          Не погоджуючись з даною ухвалою скаржник –ВДВС Іваничівського районного управління юстиції подав до Львівського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу, в якій просить скасувати згадану ухвалу, посилаючись, зокрема, на те, що вимоги про стягнення з боржника виконавчого збору є безспірними вимогами кредитора, оскільки підтверджені виконавчими документами, якими є постанови про стягнення з боржника виконавчого збору та повинні бути включені до реєстру вимог кредиторів.

          Представленим відзивом боржник –ВАТ «Іваничівський райагропостач»доводи скаржника заперечує, просить суд ухвалу залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

          Обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши наявні матеріали, проаналізувавши застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з огляду на наступне.

          Відповідно до ст. 15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, в попередньому судовому засіданні господарський суд розглядає заявлені до боржника вимоги конкурсних кредиторів.

          Відповідно до ст. 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника,  а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю  та  своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

             Грошове зобов'язання - зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. До складу грошових зобов'язань боржника не  зараховуються недоїмка (пеня та штраф), визначена на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов'язань, в тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням процентів, які зобов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подачі в господарський суд заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Законом.

          ВДВС Іваничівського РУЮ, у зв"язку з відмовою ВАТ «Іваничівський райагропостач»добровільно виконати вимоги по сплаті грошових коштів по виконавчим документам, винесено постанови про стягнення з боржника виконавчого збору на загальну суму 69037,62 грн.

          Правовою підставою для визнання кредитором орган ДВС посилається на ст. 46 Закону України “Про виконавче провадження”, якою передбачено, що у разі невиконання рішення у строк, установлений для добровільного його виконання, з боржника постановою державного виконавця, яка затверджується начальником  відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований, стягується виконавчий збір у розмірі 10 відсотків.

          Однак, кредитором не враховано, що ст. 46 Закону України “Про виконавче провадження” встановлено також момент, з якого в органу ДВС виникає право на стягнення виконавчого збору - в результаті фактичного  стягнення  суми заборгованості по виконавчому документу на користь стягувача або вартості майна боржника, яке передане  стягувачу за виконавчим документом .

          Як з»ясовано судом ні по одному виконавчому документу про стягнення з ВАТ «Іваничівський райагропостач»жодна грошова сума на користь стягувача не була стягнута органом ДВС, а також жодне майно боржника не передане стягувачу за вищенаведеними виконавчими документами.

          В контексті викладеного суд першої інстанції підставно дійшов висновку про те, що у боржника, у даному випадку, відсутнє грошове зобов”язання заплатити вказаному кредитору грошову суму у заявленому останнім до суду складі та розмірі.

За таких обставин, доводи скаржника зазначені в апеляційній скарзі, апеляційним судом не визнаються такими, що можуть бути підставою згідно ст.104 ГПК України для скасування чи зміни оскаржуваної ухвали.

          На підставі наведеного та відповідно до вимог ст.ст.91,101-106 ГПК України,-

Львівський апеляційний господарський  суд

ПОСТАНОВИВ:

1.          Ухвалу господарського суду Волинської області від 18.04.2007р. у справі № 1/60-Б залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Головуючий       суддя                                                                 Михалюк О.В.

суддя                                                                                               Новосад Д.Ф.

суддя                                                                                               Мельник Г.І.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.06.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу743031
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/60-б

Ухвала від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 16.02.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 02.10.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 04.10.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 06.09.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Постанова від 18.06.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Ухвала від 29.05.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Постанова від 14.05.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

Ухвала від 08.05.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні