Ухвала
від 25.05.2018 по справі 279/2583/17
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

279/2583/17

1-кс/279/635/18

У Х В А Л А

іменем України

25 травня 2018 року

Слідчий суддя Коростенського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , з секретарем ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Коростенського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017060060001095від 24.06.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.296,ч.4, 15,ч.2, 115,ч.2п.5 КК України, про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Коростенського ВП ГУ НП в Житомирській області по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017060060001095від 24.06.2017 заознаками кримінальнихправопорушень,передбачених ст.296,ч.4,15,ч.2,115,ч.2п.5КК України,звернувся зклопотанням,в якомувказав,що досудовим розслідуванням встановлено, що 24 червня 2017 року о 02 годині 25 хвилин невстановлена особа, використовуючи зброю РПГ-22, здійснила постріл в напрямку будинку АДРЕСА_1 , в якому проживає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , чим своїми діями грубо порушила громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, які були вчинені із застосуванням вогнепальної зброї.

24 червня 2017 року о 02 годині 25 хвилин невстановлена особа, використовуючи зброю РПГ-22, здійснила постріл в дах двоповерхового будинку ОСОБА_4 , який розташований по АДРЕСА_1 , чим намагалась умисно протиправно заподіяти смерть останньому, виконала всі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі.

24.06.2017 відомості про вказане кримінальне правопорушення СВ Коростенського ВП ГУ НП в Житомирській області були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017060060001095, за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 296, ч.2 ст.15, п.5 ч. 2 ст. 115 України.

В ході проведення огляду 24.06.2017 поряд з місцем, звідки було проведено постріл, було виявлено і вилучено сліди низу взяття, сліди авто та мототранспортного засобу, а також залишки від пострілу з вогнепальної зброї- РПГ-22. В протоколі зафіксовано, що слід мототранспортного засобу, на якому злочинець залишав місце злочину, направлений в бік сіл Боровиця-Краснопіль Коростенського району.

Відповідно до висновку експерта №1/1282 від 28.07.2017 сліди низу взуття, які були вилучені під час огляду 24.06.2017 на ґрунтовій дорозі вздовж річки Уж, яка розташована на відстані близько 300 метрів від будинку АДРЕСА_1 , придатні для встановлення групової належності, питання щодо ідентифікації можливо буде вирішити лише при наданні конкретного взуття яким було залишено дані сліди.

Відповідно до висновку експерта №1/1281 від 20.07.2017 сліди шин транспортних засобів, які були вилучені під час огляду 24.06.2017 на ґрунтовій дорозі вздовж річки Уж, яка розташована на відстані близько 300 метрів від будинку АДРЕСА_1 , придатні для встановлення групової належності, питання щодо ідентифікації можливо буде вирішити лише при наданні конкретного слідоутворюючого об`єкта яким було залишено дані сліди.

18.01.2018 було вилучено 2 пускові труби (тубуси) від РПГ-22, які громадянка ОСОБА_5 виявила в полі, між селами Боровиця-Краснопіль Коростенського району Житомирської області.

У вчиненніданого кримінальногоправопорушення обґрунтованопідозрюється ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,фактично проживаючийза адресою: АДРЕСА_2 .

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 , користується мобільним терміналом з абонентським номером НОМЕР_1 , який на момент вчинення злочину перебував, згідно проведеного аналізу моніторингу, в межах дій базових станцій, які обслуговують місце вчинення злочину, а крім того він має в користуванні мопед марки «Вайпер», що зберігається за місцем його проживання.

У зв`язку з тим, що в ході досудового розслідування встановлені достатні відомості, які дають підстави вважати, що в домоволодінні, за місцем проживання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , зберігаються засоби вчинення злочину, зокрема: боєприпаси та вогнепальна зброя, а також інші речі чи предмети, що залишили на собі сліди вчинення злочину, а саме: мототранспорт, одяг та взуття в яких було вчинено злочин та на яких залишились сліди від порохових газів після пострілу та ін., які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні та можуть бути використані як доказ факту чи обставин, які встановлюються під час розслідування кримінального провадження, а також речі та речовини заборонені у вільному обігу на території України, існує обґрунтована необхідність у проведенні обшуку за місцем проживання ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_2 , та в підсобних приміщеннях, що відносяться до його домоволодіння.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру іпотек. Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №1298385318223 від 17.05.2018 відомості про належність будинку АДРЕСА_3 відсутні.

Відповідно до інформаційної довідки з Горщиківської сільської ради №396/02-26 від 24.05.2018 встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_2 на праві власності належить ОСОБА_7 , 1954 року народження.

Клопотав про надання дозволу на проведення обшуку в житлі, інших приміщеннях та місцевості (сараю, гаражі) за місцем проживання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання і знарядь та засобів вчинення злочину боєприпасів, вогнепальної зброї, речей та предметів що залишили на собі сліди вчинення злочину, а саме: мототранспорту, одягу та взуття в яких було вчинено злочин, які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні та можуть бути використані як доказ факту чи обставин, які встановлюються під час розслідування кримінального провадження, а також речей та речовин, що заборонені у вільному обігу на території України, які мають істотне значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала, пояснила, що по провадженню проводиться досудове розслідування, під час якого встановлено можливу причетність до вчинення злочинів вказаної в клопотанні особи, оскільки він виходив на зв`язок у зоні, де було вчинено злочини, має у володінні мопед, а неподалік від місця вчинення злочинів були виявлені сліди коліс такого транспортного засобу.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали досудового та судового проваджень, встановлено наступне:

Відповідно до ч.1ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук житла та володіння особи в межах кримінального провадження може бути проведений лише за ухвалою слідчого судді.

Принцип непорушності права приватної власності закріплено Конституцією України (ст.41) та ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основопожних свобод

Відповідно до ст.8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року кожен має право на повагу до свого життя і у кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатися у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки , для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Збирання доказів, в тому числі і речових, відбувається через інститут слідчих дій (зокрема, вилучення в ході огляду). Відповідно до вимог ст.223, ч.1 КПК України вказана слідча дія є дією, спрямованою на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатній відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

За правилами ст.94 КПК України слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінює кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Згідно ст.234,ч.5 КПК України слідчий суддя відмовляє в задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться в зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Обшук - це процесуальна дія, спрямована на огляд приміщень, житла з метою виявлення доказів, а також предметів, заборонених до вільного обігу.

Представлені суд матеріали провадження свідчать про те, що слідством лише зроблено припущення про можливу причетність ОСОБА_6 до вчинених злочинів, яке ґрунтується на тих фактах, що він користується номером телефону, який виходив на зв`язок в межах дії станцій зв`язку, що працюють в місці знаходження будинку потерпілого, та має у володінні транспортний засіб, однак жодних достовірних доказів такої причетності не здобуто.

Оскільки подане клопотання не містить жодного доказу в обґрунтування можливої причетності вказаної в ньому особи до вчинення розслідуваних злочинів, знаходження розшукуваних речей в зазначеному в клопотанні житлі, воно є необґрунтованим і задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Копія згідно оригіналу

Дата ухвалення рішення25.05.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу74321794
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —279/2583/17

Ухвала від 05.06.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 29.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 25.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 15.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 15.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 15.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

Ухвала від 15.05.2018

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Волкова Н. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні