Рішення
від 02.04.2018 по справі 472/87/18
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/87/18

Провадження №2/472/156/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"02" квітня 2018 р. смт. Веселинове

Веселинівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Кучерявенка С.С.

за участю секретаря Чорної О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Веселинове матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

05 лютого 2018 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області, про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Позовні вимоги мотивувала тим, що 07 липня 2012 року в с. Катеринівка померла ОСОБА_3. Після її смерті відкрилась спадщина до складу якої увійшло право власності на земельну частку(пай), яке було посвідчене сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії МК № 0195402, виданим на підставі розпорядження Веселинівської райдержадміністрації Миколаївської області №620-р від 19 грудня 1997 року та зареєстровано в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 8123

За життя ОСОБА_3 склала заповіт,яким заповіла їй все своє майно.

При звернення до Веселинівської державної нотаріальної контори з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину їй було відмовлено з посиланням на те, що нею не надано оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Через втрату сертифікату на право на земельну частку (пай),вона не може оформити право на спадщину у нотаріуса, а тому звернулась до суду та просить визнати за нею право власності у порядку спадкування .

Для підтвердження зазначених у позовній заяві обставин, разом з позовною заявою, надійшло клопотання представника позивача про витребування спадкової справи заведеної за фактом смерті ОСОБА_3

Ухвалою суду від 06 лютого 2018 року було відкрито провадження по справі та витребувано від державного нотаріуса Веселинівської державної нотаріальної контори ОСОБА_4 інформаційну довідку про наявність/відсутність спадкової справи після смерті ОСОБА_3

Представник позивач ОСОБА_5 в судовому засіданні позов підтримав повністю з підстав викладених в позовній заяві просив позов задовольнити.На останнє судове засідання не з"явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області в судове засідання не з'явився. Від сільського голови ОСОБА_6 до суду надійшла заява про розгляд справи у відсутність представника ОСОБА_2 сільської ради, позов визнають повністю.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України , у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

В звязку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи важає, що позовні вимоги законні, обґрунтовані та такі, що підлягають задоволенню за наступних підстав.

Матеріалами справи встановлено, що 07 липня 2012 року в с.Катеринівка померла ОСОБА_3, смерть якої було зареєстровано 10 липня 2002 року виконавчим комітетом ОСОБА_2 сільської ради Веселинівського району Миколаївської області, про що складено відповідний актовий запис № 18, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-ФП № 269340.

Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої, увійшло право власності на земельну частку(пай), яке було посвідчене сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії МК № 0195402, виданим на підставі розпорядження Веселинівської райдержадміністрації Миколаївської області №620-р від 19 грудня 1997 року та зареєстровано в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 8123

За життя ОСОБА_3 склала заповіт, яким заповіла позивачці все своє майно.

При звернення до Веселинівської державної нотаріальної контори з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину, ОСОБА_1 було відмовлено з посиланням на те, що нею не надано оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно.

21 грудня 2017 року позивачкою було розміщено оголошення в районній газеті Зоря про втрату сертифіката.

Згідно ст. 82 ЦПК України , обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно зі ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.Частиною 1 ст. 1223 ЦК України передбачено право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України передбачено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статею 1297 та ст. 1298 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 49 ЗУ Про нотаріат нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо, зокрема, не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 N 7 у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 392 ЦК України , власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 16 ЦК України , що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу та що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Оцінивши вказані докази у їх сукупності, суд вважає, що позивачкою доведено, що померла ОСОБА_3 була власником вищевказаного сертифікату та враховуючи те, що позивачка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 у встановленому законом порядку та неможливість оформлення нею своїх спадкових прав у нотаріуса через втрату правовстановлюючого документа,суд вбачає підстави для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та визнання за нею права власності в порядку спадкування.

На підставі вищевказаного, керуючись ст.ст. 16 , 1218 , 1223 , 1268-1270 ЦК України та ст.ст. 76 , 263-265 , 273 ЦПК України , суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування право на земельну частку (пай) площею 10,04 га, яка перебуває у колективній власності КСП "Плавні " с. Катеринівка Веселинівського району Миколаївської області, успадковану після смерті ОСОБА_3, яка померла 07 липня 2002 року , право якої було посвідчено Сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії МК № 0195402, виданим на підставі розпорядження Веселинівської райдержадміністрацїї Миколаївської області № 620-р від 19 грудня 1997 року та зареєстрованим у книзі реєстрації сетрифікатів на право на земельну частку (пай) за № 8123.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач :ОСОБА_1,місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_1 кв. 29Дніпропетровської області,ідентифікаційний номер: НОМЕР_1.

Відповідач : ОСОБА_2 сільська рада Веслинівського району Миколаївської області, місце знаходження: с. Катеринівка Веселинівського району Миколаївської області, код :04376050.

Рішення виготовлено 02 квітня 2018 року.

Суддя Веселинівського районного суду Миколаївської областіОСОБА_7

СудВеселинівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення02.04.2018
Оприлюднено04.06.2018
Номер документу74327454
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —472/87/18

Ухвала від 05.03.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Рішення від 02.04.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 06.02.2018

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні