Рішення
від 29.05.2018 по справі 632/21/18
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

18 м. Первомайський Первомайський район Харківська область Україна 64107

Справа № 632/21/18

провадження № 2/632/128/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"29" травня 2018 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

у складі судді Росоха А.В.

за участю секретаря Бойченко С.В., розглянувши у підготовчому засіданні в місті Первомайський Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа - Первомайський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька, суд -

В С Т А Н О В И В:

05 січня 2018 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа - Первомайський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що з 24.08.1996 року по 11.10.2007 рік він з відповідачем перебував у зареєстрованому шлюбі. 11.10.2007 року шлюб між ними розірвано. 10.07.2001 року народилась донька - ОСОБА_3, дитину було записано на батька згідно діючого законодавства. Сімейне життя у подружжя не склалося, вони проживали то разом то окремо, але на час реєстрації дитини позивач був впевнений, що він фактично є біологічним батьком дитини.

На початку липня 2017 року, відповідач повідомила, що перебувала у інтимних стосунках з іншим чоловіком і що батьком дитини є ОСОБА_4. Окрім цього вона повідомила, що має намір у судовому порядку визнати його батьківство.

За таких обставин позивач просить суд виключити з актового запису № 154 від 03.08.2001 року, вчиненого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Первомайському реєстраційної служби Первомайського міськрайонного управління юстиції у Харківській області, про народження ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, відомості про батька дитини ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

23 січня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання на 21 лютого 2018 року.

21 лютого 2018 року призначено по справі молекулярно-генетичну експертизу, зупинено провадження у справі до отрмання висновку експерта.

24 квітня 2018 року до Первомайського міськрайонного суду Харківської області надійшов висновок судової молекулярно-генетичної експертизи.

25 квітня 2018 року відновлено провадження у справі, призначено підготовче засідання на 29 травня 2018 року.

Позивач, був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, для участі в судовому засіданні не прибув, надав суду заяву про розгляд справи без його участі, на задоволенні позову наполягає.

Відповідач, належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, але для участі в судовому засіданні не прибула, надала заяву, у якій наполягала на розгляді справи без її участі, позовні вимоги визнала у повному обсязі.

Представник третьої особи - Первомайського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області в судове засідання не прибула, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд справи без участі представника, покладаються на розсуд суду.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв'язку з неявкою всіх учасників справи, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України - за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази, прдійщов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до наданої позивачем копії свідоцтва про розірвання шлюбу, виданого 11 жовтня 2017 року відділом реєстрації актів цивільного стану по Первомайському району Первомайського міськрайонного управління юстиції Харківської області України, вбачається, що між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 шлюб розірвано (а.с.7).

Відповідно до повторного свідоцтва про народження, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Первомайському реєстраційної служби Первомайського міськрайонного управління юстиції у Харківській області серія 1-ВЛ № 497471 від 04.10.2017 року, батьком ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, зазначений ОСОБА_1, про що в книзі записів актів громадянського стану про народження, вчинено відповідний актовий запис № 154 від 03.08.2001 року (а.с.8).

Відповідно до висновку експерта від 13.04.2018 року № 121 за результатами судової молекулярно-генетичної експертизи, біологічне батьківство гр. ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 відповідно дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 виключається (а.с.43-56).

Згідно зі ст. 136 СК України, особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей122,124,126,127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Оспорювання батьківства неможливе у разі смерті дитини. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини 1 статті 123 СК України. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Згідно Пленуму Верховного Суду України в п.11 постанови від 15 травня 2006 року № 3 "Про практику застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" судам слід ураховувати, що відповідно до ст.136 СК оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається. Оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст.136 СК), - шляхом пред'явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст.138 СК), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорюваних відомостей з актового запису про народження дитини.

Крім того, відповідно до положень частини 4 статті 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Застосовуючи вказану норму процесуального права, суд враховує роз`яснення, що надані Пленумом Верховного Суду України у Постанові від 12 червня 2009 року №2 "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції", зокрема в абзаці 3 пункту 24, в частині того, що у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження інших обставин справи.

Зважаючи на те, що відповідач надала 29.05.2018 року заяву (а.с. 67), у якій визнала повністю позовні вимоги ОСОБА_1 та відповідно до висновку експерта від 13.04.2018 року № 121 за результатами судової молекулярно-генетичної експертизи, біологічне батьківство гр. ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 відповідно дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 виключається суд приймає визнання відповідачем позову. При цьому судом враховано, що в матеріалах справи відсутні будь-які докази, які б свідчили про те, що визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), а також те, що визнання позову не є добровільним чи є умовним.

Виходячи з наведеного та враховуючи те, що ОСОБА_2 визнала позовні вимоги ОСОБА_1, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

За змістомст.134 СК України, на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження.

Відповідно до ч. 2 ст. 141 ЦПК України у разі задоволення позову, судові витрати, пов'язані з розглядом справи покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4, 12, 81, 128, 131, 200, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, ст. ст.134,136 Сімейного кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа - Первомайський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька - задовольнити.

Виключити з актового запису № 154 від 03.08.2001 року, вчиненого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Первомайському реєстраційної служби Первомайського міськрайонного управління юстиції у Харківській області, про народження ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, відомості про батька дитини ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 витрати по сплаті судового збору в сумі 704 грн. 80 коп.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Харківської області шляхом подання апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстровий номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, адреса реєстрації: Харківська область Первомайський район село Миронівка вулиця Колодченка будинок 4, адреса для листування: Харківська область місто Первомайський ? мікрорайон АДРЕСА_1.

Відповідач - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженка міста Первомайський Харківської області, реєстровий номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, адреса проживання: ІНФОРМАЦІЯ_5 6 мікрорайон АДРЕСА_2.

Третя особа - Первомайський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, ЄДРПОУ 33370096, адреса: Харківська область місто Первомайський 3 мікрорайон Громадський центр.

Повний текст рішення складено 29.05.2018 року.

Суддя: ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення29.05.2018
Оприлюднено04.06.2018
Номер документу74338996
СудочинствоЦивільне
Сутьбатька, суд

Судовий реєстр по справі —632/21/18

Ухвала від 19.07.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Ухвала від 05.07.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Рішення від 29.05.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Ухвала від 23.01.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні