Ухвала
від 24.05.2018 по справі 227/145/18
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.05.2018 227/145/18

УХВАЛА

24 травня 2018 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді - Кошлі А.О.

за участі:

секретаря судового засідання - Овчинніковій Ю.О.

представника позивача - ОСОБА_1

представника третьої особи - 2 - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Добропілля клопотання ОСОБА_3 та представника ОСОБА_4 про закриття провадження у цивільній справі за позовом першого заступника керівника Костянтинівської місцевої прокуратури до ОСОБА_3 (відповідач-1), товариство з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Медове (відповідач-2), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - приватний нотаріус Дружківського міського нотаріального округу Донецької області ОСОБА_5 (третя особа - 1), ОСОБА_4 (третя особа - 2), Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області (третя особа - 3) про визнання договору міни земельної ділянки недійсним ,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Добропільського міськрайонного суду Донецької області перебуває цивільна справа за № 227/145/18 за позовом першого заступника керівника Костянтинівської місцевої прокуратури до ОСОБА_3 (відповідач-1), товариство з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Медове (відповідач-2), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - приватний нотаріус Дружківського міського нотаріального округу Донецької області ОСОБА_5 (третя особа - 1), ОСОБА_4 (третя особа - 2), Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області (третя особа - 3) про визнання договору міни земельної ділянки недійсним.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що 19.04.2012 року ОСОБА_3 уклала з ТОВ СГП Медове договір міни земельної ділянки, відповідно до якого ТОВ СГП Медове передало у власність ОСОБА_3 належну товариству на праві приватної власності земельну ділянку за кадастровим номером 1424280500:04:000:0663 площею 0,0005 га за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, а ОСОБА_3 взамін передала у власність ТОВ СГП Медове , належну їй на праві власності земельну ділянку за кадастровим номером 142208770001:000:0396 площею 3,01 га за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Позивач вважає укладений договір таким, що не відповідає вимога чинного законодавства та просить суд визнати його недійсним.

В судовому засіданні представником ОСОБА_4 заявлено клопотання про закриття провадження у справі у зв'язку з ліквідацією юридичної особи відповідача - ТОВ СГП Медове оскільки відсутні правонаступники ліквідованої юридичної особи.

18.05.2018 року до суду надійшло клопотання від ОСОБА_3 про закриття провадження у справі з тих підстав, що 03.03.2018 року внесено запис до ЄДРПОУ про припинення юридичної особи ТОВ СГП Медове в результаті її ліквідації, оскільки правонаступники відсутні провадження у справі підлягає закриттю.

Представник позивача в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечував.

Представник ОСОБА_4 в судовому засіданні просив клопотання задовольнити та закрити провадження у справі у зв'язку з ліквідацією ТОВ СГП Медове .

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі та дослідивши матеріали справи суд зазначає наступне.

Відповідно до Витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 08.05.2018 року вбачається, що товариство з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Медове (код ЄДРПОУ 37467199) припинено шляхом ліквідації, про що 03.03.2018 року було зроблено відповідний запис, відомості щодо правонаступників відсутні.

У відповідності до п.7 ч.1 ст.255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Відповідно до ч. 1-3 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Порядок припинення юридичної особи в процесі відновлення її платоспроможності або банкрутства встановлюється законом.

Статтею 609 ЦК України передбачено, що зобов'язання припиняється ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора), крім випадків, коли законом або іншими нормативно-правовими актами виконання зобов'язання ліквідованої юридичної особи покладається на іншу юридичну особу, зокрема за зобов'язаннями про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

З урахуванням предмету спору та заявлених позовних, які не мають зобов'язальний характер відносно конкретного з відповідачів, суд вважає, що вибуття одного з відповідачів не є перешкодою для розгляду справи по суті та прийняття законного, обґрунтованого судового рішення.

Посилання відповідача на судову практику, яка викладена в судових рішеннях судів апеляційної інстанції, копії яких долучено до клопотання не є має жодного преюдиціального значення для суду, оскільки стосується інших сторін та іншого предмету спору.

Частиною 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Аналогічні положення закріплено й в статтях 1 - 11 ЦПК України.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що провадження у даній справі відносно відповідача-2 ТОВ СПГ Медове підлягає закриттю у зв'язку із припинення юридичної особи, яка була однією із сторін у справі.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.255 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_3 та представника ОСОБА_4 про закриття провадження у цивільній справі № 227/145/18 - задовольнити частково.

Провадження у справі за позовом першого заступника керівника Костянтинівської місцевої прокуратури до ОСОБА_3 (відповідач-1), товариство з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Медове (відповідач-2), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - приватний нотаріус Дружківського міського нотаріального округу Донецької області ОСОБА_5 (третя особа - 1), ОСОБА_4 (третя особа - 2), Головне управління Держгеокадастру у Донецькій області (третя особа - 3) про визнання договору міни земельної ділянки недійсним, відносно відповідача - 2 товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство Медове (відповідач-2) - закрити.

В іншій частині продовжити судовий розгляд справи в загальному порядку.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області через Добропільський міськрайонний суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя А.О. Кошля

24.05.2018

СудДобропільський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення24.05.2018
Оприлюднено01.06.2018
Номер документу74347690
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —227/145/18

Ухвала від 08.05.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 08.04.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Постанова від 12.03.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Мацишин Л. С.

Ухвала від 28.08.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Мацишин Л. С.

Ухвала від 02.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Канурна О. Д.

Постанова від 20.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Канурна О. Д.

Ухвала від 19.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Канурна О. Д.

Ухвала від 13.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Канурна О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні