Рішення
від 24.05.2018 по справі 541/1845/17
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1845/17

Провадження №2/541/55/2018

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

24 травня 2018 року Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Сидоренка Ю.В.,

з участю секретаря судового засідання - Ємельяненко Ю.М.,

розглянувши заочно у відкритому судовому засіданні в місті Миргороді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Держгеокадастру у Миргородському районі Полтавської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, треті особи Хомутецька сільська рада Миргородського району, Миргородська районна державна адміністрація

встановив:

В серпні 2017 року ОСОБА_2 звернулася до Миргородського міськрайонного суду з позовом до Управління Держгеокадастру у Миргородському районі Полтавської області про визнання права на земельну частку (пай) площею 3,72 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Хомутецької сільської ради Миргородського району Полтавської області, кадастровий номер 5323288200:00:002:0817, в порядку спадкування після смерті матері - ОСОБА_3. В позові посилалася на те, що 18 квітня 2001 року в с.Тирлова Балка Устинівського району Кіровоградської області померла її мати - ОСОБА_3. Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді земельної частки (паю) площею 3,72 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Хомутецької сільської ради Миргородського району Полтавської області, кадастровий номер 5323288200:00:002:0817. Позивач є спадкоємцем за законом, прийняла спадщину, але не може отримати свідоцтво про право на спадщину на вказану земельну частку (пай) у зв'язку з відмовою нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину по причині відсутності правовстановлюючого документу на час смерті спадкодавця і вона звернулася до суду з вказаним позовом.

Ухвалою суду від 14 листопада 2017 року провадження у справі було зупинено в зв'язку зі смертю позивача до залучення до участі у справі його правонаступника (а.с.52).

Ухвалою суду від 04 травня 2018 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Управління Держгеокадастру у Миргородському районі Полтавської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, правонаступником померлої ОСОБА_2 залучено ОСОБА_1, визнано її позивачем та поновлено провадження у справі (а.с.110).

Позивач ОСОБА_1 та її представник - адвокат ОСОБА_4 в судове засідання не з'явилися, до суду представником було подано заяву в якій було уточнено позовні вимоги, просила визнати право власності на спірну земельну ділянку, позов підтримала, просила задовольнити з підстав, вказаних у позовній заяві. Представник позивача просила розглянути справу за відсутності позивача та представника позивача (а.с. 124).

Відповідач - Управління Держгеокадастру у Миргородському районі Полтавської області, в судове засідання явку свого представника не забезпечив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с.112, 121), відзив на позовну заяву не подав.

Третя особа - Хомутецька сільська рада Миргородського району, в судове засідання явку свого представника не забезпечила, на адресу суду направила заяву в якій виклала прохання провести розгляд справи без участі їх представника, заперечень проти позову не висловила (а.с. 123)

Третя особа - Миргородська районна державна адміністрація Полтавської області, в судове засідання явку свого представника не забезпечила, на адресу суду направила заяву в якій виклала прохання провести розгляд справи без участі їх представника, при вирішенні справи покладалася на розсуд суду (а.с. 105).

Враховуючи, що позивач не заперечував проти заочного розгляду справи, суд ухвалив проводити заочний розгляд справи у відсутність відповідача на підставі наявних у справі даних та доказів, відповідно до ст.280 ЦПК України.

Суд, дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Встановлено, що 18 квітня 2001 року померла ОСОБА_3 (а.с.4-5), що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 18). Після її смерті відкрилася спадщина, зокрема на земельну ділянку, площею 3,72 га, виділену в процесі розпаювання земель колишнього КСП імені Шевченка, розташовану на території Хомутецької сільської ради Миргородського району Полтавської області, право на яку мала померла ОСОБА_3 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ПЛ №0051017 від 25.12.1996 року (а.с.32).

Відповідно до Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року паювання земель передбачає визначення розміру земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства без виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості). У разі виходу власника земельної частки (паю) з колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства за його заявою здійснюється відведення земельної ділянки в натурі в установленому порядку і видається державний акт на право приватної власності на цю земельну ділянку. Після видачі громадянинові державного акта на право приватної власності на земельну ділянку сертифікат на право на земельну частку (пай) повертається до районної державної адміністрації.

20 липня 2003 року на основі вказаного сертифікату на ім'я ОСОБА_3 було видано державний акт серія ПЛ №235770 на право власності на земельну ділянку площею 3,72 га зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №1122, що підтверджується довідкою Хомутецької сільської ради (а.с.15) та копією державного акту (а.с.33). Оригінал сертифікату на частку (пай) на ім'я ОСОБА_3 серії ПЛ № 0051017 знаходиться у відділі у Миргородському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області (а.с.13). Таким чином, видача державного акту та повернення сертифікату до районної державної адміністрації свідчить про те, що ОСОБА_3 набулаправо власності на вказану земельну ділянку .

Згідно з пунктами 4, 5 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності. Правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом. Оскільки спадщина відкрилася до набрання чинності Цивільним кодексом України то до неї підлягають застосуванню положення ЦК УРСР(1963р.).

Згідно з довідкою №678, виданої 26.05.2017 року виконавчим комітетом Димитрівської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, вбачається, що на день смерті 19.04.2001 року ОСОБА_3 з нею була зареєстрована і проживала її дочка ОСОБА_2 (а.с. 17). Спадщину після померлої ОСОБА_3 було прийнято ОСОБА_2, належним чином, у встановленому ст. 538 ЦК УРСР(1963р.) порядку, на підставі ст. 529 ЦК УРСР(1963р.), шляхом фактичного вступу в управління спадковим майном. Відповідно до ст.548 ЦК УРСР(1963р.) прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до п. 9, 10 розділу VII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про Державний земельний кадастр державна реєстрація земельних ділянок, які передаються у власність із земель державної чи комунальної власності, здійснюється з видачею державних актів на право власності на земельні ділянки тільки до 1 січня 2013 року, але документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними.

За свого життя ОСОБА_2 не змогла юридично оформити спадкові права на вказану земельну ділянку, через відсутність правовстановлюючого документу на неї на момент смерті спадкодавця (а.с.11), в зв'язку з чим нею було подано цей позов.

ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем, що прийняла спадщину після ОСОБА_2, що підтверджується копією спадкової справи № 88-2017 (а.с.76-99).

Відповідно до ст.ст. 1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків(спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця). Спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Згідно ч.1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст.ст. 1268, 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно п.1 ч. 2 ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Оскільки спір про набуття права власності, перешкоджає позивачу оформити право власності на спадкове майно в позасудовому порядку, суд вважає можливим ухвалити рішення про задоволення позову.

В зв'язку з тим, що позивач не заявляє вимоги про стягнення з відповідача на його користь судових витрат, суд, керуючись принципом диспозитивності цивільного судочинства, закріпленим у ст.13 ЦПК України, не вирішує питання про розподіл судових витрат згідно з ст. 141 ЦПК України.

Керуючись, ст.ст. 529, 538, 548 ЦК УРСР (1963р.), ст.ст. 125, 202 ЗК України, ст.ст.16, 392, 1216, 1217, 1225, 1268 ЦК України, ст.ст. 3, 12, 13, 258, 263-265, 268, 280-282, 352, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Задовольнити позов ОСОБА_1, що проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП - НОМЕР_1, до Управління Держгеокадастру у Миргородському районі Полтавської області, що знаходиться в м. Миргороді Полтавської області, вул.Гоголя, 120, код ЄДРПОУ- 39767930 про визнання права на земельну ділянку в порядку спадкування, треті особи Хомутецька сільська рада Миргородського району, що знаходиться в с.Хомутець Миргородського району, вул. Шевченка, 12, код ЄДРПОУ- 04382441, Миргородська районна державна адміністрація, що знаходиться в м. Миргороді Полтавської області, вул.Гоголя, 120, код ЄДРПОУ-04057451.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, в порядку спадкування після смерті 18 квітня 2001 року ОСОБА_3, право власності на земельну ділянку площею 3,72га, з кадастровим номером 5323288200:00:002:0817, розташовану на території Хомутецької сільської ради Миргородського району Полтавської області.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, протягом 30 днів з дня його проголошення, шляхом подання апеляційної скарги до Апеляційного суду Полтавської області через Миргородський міськрайонний суд Полтавської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: ОСОБА_5

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.05.2018
Оприлюднено01.06.2018
Номер документу74365769
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —541/1845/17

Рішення від 24.05.2018

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 04.05.2018

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 14.11.2017

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 20.09.2017

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 01.09.2017

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні