Рішення
від 21.05.2018 по справі 227/214/18
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21.05.2018 227/214/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2018 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Кошлі А.О.

за участю:

секретаря судового засідання Овчинніковій Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні Добропільського міськрайонного суду Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Зугреської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

25 січня 2018 року ОСОБА_1 (далі-позивач) звернулась до Добропільського міськрайонного суду Донецької області з позовною заявою до Зугреської міської ради (далі - відповідач) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. В обґрунтування позову зазначила, що 17 квітня 2017 року померла її мати - ОСОБА_2. Після її смерті залишилось спадкове майно у вигляді пенсії, проте, звернувшись до нотаріальної контори, у строки встановлені діючим законодавством України, їй було роз'яснено, що свідоцтво про смерть матері не створює правових наслідків, оскільки воно видано на тимчасово окупованій території, а саме у місті Зугрес, у зв'язку з чим вона звернулась до Добропільського міськрайонного суду Донецької області з заявою про встановлення факту смерті своєї матері та рішенням від 01.11.2017 року заявлені вимоги були задоволені та встановлено факт смерті ОСОБА_2 На підставі вказаного рішення 09.11.2017 року Костянтинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області було видано свідоцтво про смерть на ім'я ОСОБА_2. Звернувшись знову до Приватного нотаріуса Маріупольського міського нотаріального округу Донецької області позивачу було роз'яснено, що нею пропущено строк для прийняття спадщини та надано письмову відповідь від 17.11.2017 року. Позивач вказує, що після смерті матері ОСОБА_2 інших спадкоємців не має, крім неї. Позивач вважає, що нею пропущено строк з поважної причини, оскільки після смерті матері вона оформлювала необхідні документи для виїзду з непідконтрольної території та подавала заяву про встановлення факту смерті до суду, що зайняло значний час, тому просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після померлої 17 квітня 2017 року ОСОБА_2 терміном три місяці..

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилась. На електрону адресу суду надала заяву про розгляд справи у її відсутність, оскільки проживає на тимчасово окупованій території та не має можливості приїхати. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд їх задовольнити.

Відповідач, представник Зугреської міської ради Донецької області, в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового засідання належним чином повідомлений через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Причину своєї неявки суду не повідомив. Будь-яких клопотань від відповідача, відзив на позовну заяву на адресу суду не надходили.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, причини неявки не повідомив, не подав відзив, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, але не з'явився в судове засідання без повідомлення причин та не подав будь-яких заперечень проти позову, суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи .

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що позивачем є ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка м. Краматорськ Донецької області, яка зареєстрована та проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується долученою до матеріалів справи копією паспорта серія ВВ № 763729, виданого Харцизьким МВ УМВС України в Донецькій області.

Розпорядженням КМУ від 07 листопада 2014 № 1085-р Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 79-р) м. Зугрес Донецької області (Зугреська міська рада) віднесено до населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Як вбачається з долученої копії свідоцтва про смерть серії ІІ-НО № 011576, видане 09 листопада 2017 року Костянтинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, ОСОБА_2 померла 17 квітня 2017 року у м. Зугрес Донецької області, що також підтверджується долученою копією рішення Добропільського міськрайонного суду Донецької області від 01.11.2017 року.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії ІІІ-УР № 576927 від 30.08.1961 року, в графі батько записано - ОСОБА_3, в графі мати записано - ОСОБА_2.

Зі свідоцтва про укладення шлюбу серії ІІІ-НО № 447824 вбачається, що між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 укладено шлюб, який зареєстрований 21 травня 1982 року за актовим записом № 97, після одруження дружині присвоєне прізвище Привалова .

Листом приватного нотаріуса Маріупольського міського нотаріального округу Донецької області С.В Бедненко за № 43/01-16від 17.01.2018 року, ОСОБА_1 було повідомлено, що нотаріусом було відкладене відкриття спадкової справи після ОСОБА_2 померлої 17.04.2017 року з причини спливу встановленого законодавством строку для прийняття спадщини.

Відповідно до статей 1216 , 1217 , 1218 ЦК України , спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно до ст.1268 ЦК України , спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України , спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України , якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За приписами ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом.. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 р ., вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Як установлено судом, позивач пропустила строк звернення до нотаріуса із заявою в порядку визначеному законодавством України про прийняття спадщини, оскільки вона тривалий час підтверджувала юридичний факт смерті матері в суді та існували значні перешкоди у здійсненні зазначених дій у зв'язку з проведенням на території Донецької області антитерористичної операції. Вказані причини суд визнає непереборними та такими, що істотно утруднювали позивачеві можливість подання заяви про прийняття спадщини в строк, визначений законом.

З огляду на викладене суд вважає, що вимоги позивача є доведеними, обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

З огляду на викладене, на підставі статей 1220 , 1223 , 1270 , 1272 Цивільного кодексу України , керуючись статтями 7 , 12 , 13 , 76 , 81, 263 , 264 , 265 , 272 , 280-283 Цивільного процесуального кодексу України , суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Зугреської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, додатковий строк у три місяця з дня набрання рішенням законної сили, для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті 17 квітня 2017 року матері ОСОБА_2.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка м. Краматорськ Донецької області, паспорт серія ВВ № 763729 виданий Харцизьким МВ УМВС України в Донецькій області, РНОКПП НОМЕР_1, місце реєстрації та проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідач: Зугреська міська рада Донецької області, код ЄДРПОУ 35798765, юридична адреса: Донецька область м. Зугрес, вул. Маяковського, 2.

Суддя (підпис) А.О. Кошля

Копія вірна. Помічник судді Голоушкіна Ю.О.

Рішення суду не набрало законної сили.

Суддя А.О. Кошля

21.05.2018

Дата ухвалення рішення21.05.2018
Оприлюднено02.06.2018
Номер документу74380259
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —227/214/18

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Кошля А. О.

Рішення від 21.05.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Кошля А. О.

Ухвала від 27.03.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Кошля А. О.

Ухвала від 15.02.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Кошля А. О.

Ухвала від 30.01.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Кошля А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні