Рішення
від 30.05.2018 по справі 279/1344/18
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/1344/18

РІШЕННЯ

іменем України

30 травня 2018 року Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

у складі : головуючого судді Коренюка В.П.,

при секретарі Подвисоцькій Т.В.,

розглядаючи у підготовчому судовому засіданні в залі суду № 2 у м. Коростені Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі виконавчого комітету Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до територіальної громади в особі виконавчого комітету Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області про визнання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини . В обгрунтування позову зазначила , що 05 травня 2005 року померла її мати - ОСОБА_2, після смерті якої відкрилась спадщина, у вигляді житлового будинку №33 з надвірними будівлями та спорудами по вул. Миру у с. Мала Зубівщина Коростенського району Житомирської області.

У встановлений законом шестимісячний строк позивач не звернулася до нотаріальної контори для оформлення спадщини, оскільки після смерті матері отримала стрес, в неї погіршився стан здоров'я та вона проживала у свого сина в місті Турала Російської Федерації. У зв'язку з цим ОСОБА_1 пропустила шестимісячний строк звернення до нотаріальної контори та вимушений звернутись до суду з позовом. Просила суд прийняти рішення, яким визначити їй додатковий строк, достатній для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини.

Позивачка в підготовче судове засідання не з'явилася, однак надала заяву про розгляд справи без її участі, в якій позов підтримав з підстав зазначених у позовній заяві.

Представник відповідача - територіальної громади в особі виконавчого комітету Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області в підготовче судове засідання не з'явився, однак надав суду заяву, в якій проти задоволення позову не заперечує, просив розгляд справи провести без участі представника.

Відповідно до ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому відповідно до ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши їх в сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 05 травня 2005 року померла - ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-ТП № 006631 (а.с.9). Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, у вигляді житлового будинку №33 з надвірними будівлями та спорудами по вул. Миру у с. Мала Зубівщина Коростенського району Житомирської області (а.с.17-18).

Державний нотаріус Коростенської районної нотаріальної контори ОСОБА_3 відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 внаслідок пропущення строку для прийняття спадщини.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини відповідно до ст.1269 ч.1 Цивільного кодексу України. Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини особисто.

Статтею 1272 Цивільного кодексу України визначені наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 №7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз'яснено, що суди, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, повинні досліджувати поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Суд визнає необізнаність позивача щодо фактичних обставин прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 як поважну причину пропуску строку для прийняття спадщини.

Оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини з поважних причин, тому позов слід задовольнити і визначити позивачу додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини терміном в два місяці, з дня набрання рішенням суду законної сили.

Зокрема, суд зазначає, що факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Керуючись ст.ст.258, 259, 263, 264, 265, 268, 272 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст.1269, 1270, 1272 Цивільного кодексу України, суд, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, додатковий строк, який достатній для подання ним до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2, яка померла 05 травня 2014 року, терміном 2 (два) місяці, з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Апеляційного суду Житомирської області в 30-денний строк.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1, місце проживання: 11535, Житомирська обл., Коростенський район, с. Мала Зубівщина, вул. Садова, буд.1, РНОКПП НОМЕР_1.

Відповідач: територіальна громада в особі виконавчого комітету Малозубівщинської сільської ради Коростенського району Житомирської області, місцезнаходження: 11535, Житомирська обл., Коростенський район, с. Мала Зубівщина, вул. Центральна, буд.10, код ЄДРПОУ 04347427.

Суддя Коростенського міськрайонного суду

Житомирської області ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення30.05.2018
Оприлюднено02.06.2018
Номер документу74384457
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —279/1344/18

Ухвала від 18.07.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Рішення від 30.05.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коренюк В. П.

Ухвала від 19.04.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коренюк В. П.

Ухвала від 05.04.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коренюк В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні