Ухвала
від 25.05.2018 по справі
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Провадження № ЗВ/813/107/18

У Х В А Л А

з питань заміни сторони виконавчого провадження

25 травня 2018 року

Львівський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Качур Р.П., за участю секретаря судового засідання Приймака С.І., розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони виконавчого провадження, стягувача, у виконавчому провадженні щодо примусового виконання вимоги про сплату боргу № Ю-21 від 11.12.2014, -

у с т а н о в и в:

Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області звернулось до Львівського окружного адміністративного суду із заявою за вх. № 13945 від 10.05.2018 про заміну сторони виконавчого провадження – стягувача, у виконавчому провадженні щодо примусового виконання вимоги про сплату боргу № Ю-21 від 11.12.2014, його правонаступником – Головним управлінням Пенсійного фонду України у Львівській області.

Заява обґрунтована тим, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 821 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» від 08.11.2017 року, позивач припинив свою діяльність, Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області є правонаступником позивача у згаданій судовій справі.

Судове засідання з розгляду цієї заяви, що було призначене на 18.05.2018 перенесено на 25.05.2018 у зв'язку з неявкою уповноваженого представника заявника та необхідністю отримання додаткових пояснень.

У судове засідання 25.05.2018 особи, визначені ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) належним чином повідомлені про дату час та місце проведення судового засідання. Відповідно до ч. 2 ст. 379 КАС України неприбуття у судове засідання з розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Суд розглянув подану заяву, дослідив матеріали справи, встановив таке.

Управлінням Пенсійного фонду України в Перемишлянському районі Львівської області 11.12.2014 винесено вимогу про сплату боргу № Ю-21 щодо приватного підприємства «Діва-Семенюк» про стягнення суми штрафу в розмірі 9783,10 грн.

Відповідно до абзацу 2 частини четвертої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 2464-VI від 08.07.2010, вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Аналогічні норми містить пункт третій розділу VI Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449, у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.03.2016 № 393.

Ухвалою суду від 29.07.2016 в межах справи № ЗВ/813/59/16 замінено стягувача у виконавчому провадженні № 49724602 про примусове виконання вимоги про сплату боргу № Ю-21, виданої 11.12.2014 Управлінням ПФУ в Перемишлянському районі Львівської області про стягнення з ПП “Діва-Семенюк” на користь Управління Пенсійного фонду України в Перемишлянському районі Львівської області заборгованості в сумі 9 783,10 грн - Управління Пенсійного фонду України в Перемишлянському районі Львівської області (код ЄДРПОУ 22367712) на Золочівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області (код ЄДРПОУ 40375611).

30.09.2016 головним державним виконавцем Перемишлянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області відкрито виконавче провадження на підставі цієї вимоги № ВП № 52434461.

Стягувачем у цій постанові зазначено Золочівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області, ЄДРПОУ 40375611.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 821 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» від 08.11.2017 року реорганізовано шляхом приєднання Золочівського об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області до Головного управління Пенсійного фонду Україні у Львівській області.

01.03.2018 здійснено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи Золочівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області, в результаті реорганізації.

Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області зареєстроване як юридична особа, ідентифікаційний код 13814885, не перебуває в процесі припинення.

Заявник, вважаючи за необхідне змінити стягувача у виконавчому листі його правонаступником, звернувся до Львівського окружного адміністративного суду із цією заявою, в порядку передбаченому ст. 379 КАС України.

Вирішуючи цю заяву, суд керується таким.

Згідно з ч.ч. 1, 4 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно зі ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» № 1403-VIII від 02.06.2016 сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Згідно з ч. 5 цієї ж статті Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Приписами п. 7 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих документів рішень інших державних органів та рішень Національного банку України, які законом визнані виконавчими документами.

Відповідно до приписів статті 1 КАС України, Кодекс адміністративного судочинства України визначає юрисдикцію та повноваження адміністративних судів, встановлює порядок здійснення судочинства в адміністративних судах. Розділом IV КАС України врегульовано процесуальні питання, пов'язані з виконанням судових рішень в адміністративних справах.

Частинами 1, 2 ст. 379 КАС України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи.

Таким чином, порядок заміни адміністративним судом сторони виконавчого провадження (боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження) її правонаступником лише у разі, якщо адміністративний суд розглянув по суті спір за участі цих осіб та видав на виконання рішення суду виконавчий лист встановлюється Кодексом адміністративного судочинства України.

Разом з тим, суд звертає увагу заявника, що процесуальні питання, пов'язані з виконанням рішень органів (посадових осіб) врегульовано розділом VІ Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Процесуальні питання, пов'язані з виконанням рішень інших органів (посадових осіб), вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення (ч. 2 ст. 446 ЦПК України).

З огляду на те, що ця заява про заміну стягувача у виконавчому провадженні є наслідком примусового виконання рішення територіального органу ПФУ про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страховиками страхових внесків, а не судового рішення в адміністративній справі, ця заява не підлягає розгляду в порядку передбаченому ст. 379 КАС України. Покликання заявника у заяві про необхідність застосування саме цієї статті КАС України та заміни на її підставі стягувача у відповідному провадженні є необґрунтованими. Цю заяву заявнику слід подавати до місцевого загальну суду в порядку, що визначений ЦПК України, відтак, у задоволенні цієї заяви, поданої до окружного адміністративного суду в порядку КАС України, слід відмовити.

Суд також зауважує, що відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 244 КАС України складення повного тексту ухвали може бути відкладено на строк не більше як п'ять днів з дня оголошення вступної та резолютивної частин ухвали. Разом з тим, у зв'язку з перебування судді Качур Р.П. у відрядженні в період з 29.05.2018 по 01.06.2018, 02.06.2018 та 03.06.2018 є вихідними днями, повний текст ухвали складено та підписано у перший робочий день судді – 04.06.2018.

Керуючись ст.ст. 243, 248, 379 КАС України, пп. 15.5 п. 15 розділу VІІ “Перехідні положення” КАС України, суд -

у х в а л и в:

1. У задоволенні заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони виконавчого провадження у виконавчому провадженні щодо примусового виконання вимоги Золочівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області № Ю-21 від 11.12.2014 – відмовити.

2. Копію ухвали надіслати учасникам справи та Перемишлянському районному відділу ДВС ГТУЮ Львівської області.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги у п'ятнадцятиденний строк з дати складання ухвали.

В судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 04.06.2018.

Суддя                                                                                                              Качур Р.П.

Дата ухвалення рішення25.05.2018
Оприлюднено07.06.2018
Номер документу74413172
СудочинствоАдміністративне
Сутьсплату боргу № Ю-21 від 11.12.2014

Судовий реєстр по справі —

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Рассуждай В. Я.

Окрема думка від 21.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Окрема думка від 21.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бущенко Аркадій Петрович

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Григор`єва Ірина Вікторівна

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Олександр Петрович

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Олександр Петрович

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Олександр Петрович

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Олександр Петрович

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Постанова від 16.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Ємець Олександр Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні