Ухвала
від 01.06.2018 по справі 344/7506/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/7506/18

Провадження № 1-кс/344/3052/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2018 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджено з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 32018090000000013 від 14.03.2018,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором в обґрунтування якого посилався на те, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32018090000000013 зареєстрованому в ЄРДР 14.03.2018 року за фактом вчинення ОСОБА_5 спільно з іншими невстановленими особами фіктивного підприємництва, шляхом створення ТОВ «Європроектгруп» (ЄДРПОУ-40325655), ТОВ «Укрбудтехнолоджі» (код ЄДРПОУ 41012583), ТОВ «Станіславська торгово-фінансова група» (код ЄДРПОУ 41080234), БО «Блок розвитку та розробки технологій» (код ЄДРПОУ-41490465) та ТОВ «Спілка кредиторів «БІНК-ОН» (код ЄДРПОУ-41936904) без мети зайняття законною господарською діяльністю, внаслідок чого безпідставно сформовано податковий кредит з ПДВ підприємствам реального сектору економіки на загальну суму 4 100 500 грн. та в такий спосіб вчинено пособництво в ухиленні від сплати податків підприємствам реального сектору економіки, а також здійснено легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

З матеріалів, що слугували підставою для реєстрації кримінального провадження вбачається, що ОСОБА_5 (і.н. НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ) будучи засновником та фактичним керівником ряду суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, зокрема: ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655), а також ТОВ «Укрбудтехнолоджі» (код ЄДРПОУ 41012583), ТОВ «Станіславська торгово-фінансова група» (код ЄДРПОУ 41080234), БО «Блок розвитку та розробки технологій» (код ЄДРПОУ-41490465) та ТОВ «Спілка кредиторів «БІНК-ОН» (код ЄДРПОУ-41936904), впродовж 2017-2018 років здійснює протиправну діяльність, пов`язану із переведенням в готівку безготівкових коштів, які перераховуються на розрахункові рахунки вищевказаних СПД суб`єктами господарювання реального сектору економіки шляхом проведення фіктивних фінансових операцій з купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей.

Так, проведеними 24.05.2018 року санкціонованими обшуками адрес реєстрації (здійснення діяльності) ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655), а також гр. ОСОБА_5 та інших осіб, причетних до вказаної діяльності виявлено та вилучено ряд печаток зазначених вище СГД, первинні господарські, бухгалтерські документи, чорнові записи щодо господарської діяльності товариств, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, касовий апарат, а також готівкові кошти, які є підстави вважати, отримані від незаконної господарської діяльності.

В той же час, в ході досудового розслідування встановлено, що формуванням незаконного податкового кредиту від вищевказаних СГД скористалося ряд суб`єктів господарської діяльності, в тому числі й ТОВ «Будпроект-ІФ» (ЄДРПОУ- 39372551), юридичною адресою якого є м. Івано-Франківськ, с. Хриплин, вул. Автоливмашівська, 2А.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ТОВ «Будпроект-ІФ» здійснювало перерахування грошових коштів на рахунки вищевказаних СГД за нібито придбані товари (роботи, послуги), які в подальшому, за мінусом відсотків,

ОСОБА_5 , а також іншими невстановленими особами поверталися службовим особам ТОВ «Будпроект-ІФ» у вигляді готівки, без реального проведення будь-яких господарських операцій.

Відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира за адресою: м. Івано-Франківськ, с. Хриплин, вул. Автоливмашівська, 2А на праві приватної власності належить ВАТ «Івано-Франківськголовпостач» (ЄДРПОУ-04542749).

На даний час у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що за місцем здійснення діяльності ТОВ «Будпроект-ІФ» (ЄДРПОУ- 39372551) можуть зберігатися документи первинного бухгалтерського обліку, фінансово-господарські документи, чорнові записи, комп`ютерна техніка в якій міститься інформація про незаконні проведені господарські операції з вищевказаними СГД, які містять на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, а тому мають значення речових доказів у кримінальному провадженні.

У зв`язку з цим, виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою здійснення господарської діяльності ТОВ «Будпроект-ІФ».

Наведені обставини у своїй сукупності відповідно до ст.234 КПК України є достатніми підставами для проведення обшуку.

Слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задоволити.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

У ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено підстави, за наявності яких слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, зокрема якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

В той же час з матеріалів клопотання вбачається, що згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, квартира за адресою: м. Івано-Франківськ, с. Хриплин, вул. Автоливмашівська, 2А на праві приватної власності належить ВАТ «Івано-Франківськголовпостач» (ЄДРПОУ-04542749).

Мета проведення обшуку виявлення, фіксації та вилучення документів, предметів та речей, які зберегли на собі сліди вчинення вищевказаного кримінального правопорушення за 2017-2018 роки, а саме: документи, бланки, чорнові записи, електронні та магнітні носії інформації із документами, а також перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки інформацію, яка міститься у електронних документах та стосується операцій проведених з ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655), а також ТОВ «Укрбудтехнолоджі» (код ЄДРПОУ 41012583), ТОВ «Станіславська торгово-фінансова група» (код ЄДРПОУ 41080234), БО «Блок розвитку та розробки технологій» (код ЄДРПОУ-41490465) та ТОВ «Спілка кредиторів «БІНК-ОН» (код ЄДРПОУ-41936904) і має значення для всебічного, повного і об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та в майбутньому матиме статус доказів під час судового розгляду.

При цьому, стороною кримінального провадження, яка звернулась з вказаним клопотанням доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінальних правопорушеннь, передбачених ч.2 ст. 205, ч.5 ст.27, ч.3 ст.212, ч.1 ст.209 КК України, та встановлення осіб, які його вчинили, а також наявність достатніх підстав вважати, що зазначене кримінальне правопорушення було вчинено, відшукувані речі, документи та грошові кошти мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у них, можуть бути доказами під час судового розгляду, як і доведено, що такі можуть знаходитися в приміщенні за зазначеною в клопотанні адресою.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю, що необхідність проведення такої слідчої дії, як обшук, відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення обшуку приміщення за адресою: м. Івано-Франківськ, с. Хриплин, вул. Автоливмашівська, 2А, що належить на праві власності ВАТ «Івано-Франківськголовпостач» (ЄДРПОУ-04542749), однак за вказаною адресою здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Будпроект-ІФ» (ЄДРПОУ- 39372551), з метою виявлення, фіксації та вилучення документів, предметів та речей, які зберегли на собі сліди вчинення вищевказаного кримінального правопорушення за 2017-2018 роки, а саме: документи, бланки, чорнові записи, електронні та магнітні носії інформації із документами, а також перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки інформацію, яка міститься у електронних документах та стосується операцій проведених з ТОВ «Європроектгруп» (код ЄДРПОУ 40325655), а також ТОВ «Укрбудтехнолоджі» (код ЄДРПОУ 41012583), ТОВ «Станіславська торгово-фінансова група» (код ЄДРПОУ 41080234), БО «Блок розвитку та розробки технологій» (код ЄДРПОУ-41490465) та ТОВ «Спілка кредиторів «БІНК-ОН» (код ЄДРПОУ-41936904) і має значення для всебічного, повного і об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та в майбутньому матиме статус доказів під час судового розгляду.

Ухвала діє до 01 липня 2018 року включно та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74428553
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження № 32018090000000013 від 14.03.2018

Судовий реєстр по справі —344/7506/18

Ухвала від 01.06.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні