Рішення
від 04.06.2018 по справі 372/1281/18
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1281/18

Провадження № 2-1049/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 червня 2018 року Обухівський районний суд Київської області в складі: головуючого судді Болобана В.Г.,

за участі секретаря Котляр Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Перегонівської сільської ради Обухівського району Київської області про визначення додаткового строку на прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з даним позовом, в якому просить, визначити йому додатковий строк для подання заяви для прийняття спадщини згідно заповіту на майно, а саме земельну ділянку, що залишилося після смерті 07 липня 2008 року ОСОБА_2 три місяці з моменту набрання рішенням законної сили. Обґрунтовуючи подану заяву, позивач зазначає, що він не зміг своєчасно подати заяву про прийняття спадщини з поважних причин, в зв'язку з тим, що померлий ОСОБА_2 проживав у місті Магадан Російської Федерації і про його смерть позивач дізнався лише в 2018 році, оскільки зв'язок з ним було втрачено, окрім того позивач з 2009 року постійно перебував на лікуванні в закладах охорони здоров'я. При зверненні до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини за заповітом, йому було відмовлено, у зв'язку з пропущенням строку звернення за прийняттям спадщини та запропоновано звернутись до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. Враховуючи поважність пропущення строку звернення до нотаріуса щодо подачі заяви про прийняття спадщини, позивач просить задовольнити його позов.

В судове засідання позивач не з'явився, представник позивача подав до суду заяву, в якій зазначив, що позов підтримує, просить позовні вимоги задовольнити та розглянути справу за його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву, в якій зазначив, що проти позову не заперечує та просить розглянути справу за його відсутності.

Суд вважав за можливе розглянути справу за відсутності сторін. Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що 07 липня 2008 року помер ОСОБА_2, що підтверджується матеріалами справи. Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне йому майно.

Згідно з заповітом від 10 травня 2007 року, посвідченого секретарем виконавчого комітету Перегонівської сільської ради Обухівського району, ОСОБА_2 заповів ОСОБА_1 належну йому на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 606828, земельну ділянку.

Державний нотаріус Обухівської районної державної нотаріальної контори Київської області ОСОБА_3 відмовив позивачу своїм листом вих. № 688/01-16 від 18.04.2018 року у прийнятті заяви про прийняття спадщини після померлого 07 липня 2008 року ОСОБА_2, у зв'язку з пропуском позивачем визначених ст. 1270 ЦК України строків прийняття спадщини та йому рекомендовано звернутись до суду.

Як встановлено з матеріалів справи, позивач пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, зважаючи на об'єктивні, незалежні від нього обставини, оскільки померлий спадкодавець ОСОБА_2 проживав за межами України в місті Магадан Російської Федерації, а позивач втратив з ним зв'язок та дізнався про його смерть лише в 2018 році, окрім того з 2009 року позивач хворів та проходив стаціонарне і амбулаторне лікування.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Приймаючи до уваги вищевказані обставини, суд вважає можливим визнати причину пропуску поважною, відновити та визначити додатковий строк для прийняття спадщини. Одночасно з цим суд вважає достатнім строк у три місяці для подання позивачем заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст. 1272 ЦК України, статтями 3, 12, 258, 259, 265, 273, 315, 354, 355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

ОСОБА_4 Дмитровича (ІНФОРМАЦІЯ_1, адреса: 09161, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) до Перегонівської сільської ради Обухівського району Київської області (адреса: 08732, Київська область, Обухівський район, село Перегонівка, вулиця Воїнів, 39, Код ЄДРПОУ 04361396) про визначення додаткового строку на прийняття спадщини задовольнити .

ОСОБА_5 Дмитровичу додатковий строк у три місяці з дня вступу рішення в законну силу для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2, померлого 07 липня 2008 року.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Київської області шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги через Обухівський районний суд Київської області. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складений 04.06.2018 року.

Суддя Болобан В.Г.

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.06.2018
Оприлюднено05.06.2018
Номер документу74431674
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —372/1281/18

Рішення від 04.06.2018

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Болобан В. Г.

Ухвала від 17.05.2018

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Болобан В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні