Рішення
від 05.06.2018 по справі 511/871/18
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/871/18

Номер провадження: 2/511/448/18

05 червня 2018 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Панчук А. І.,

при секретарі Міщенко М.Ю.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Роздільна цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Яковлівської сільської Ради Роздільнянського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку заповіту.

В С Т А Н О В И В

Позивачі звернулися з позовною заявою до відповідача про визнання права власності в порядку спадкування на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом.

Позивачі просять визнати право власності на спадкове майно за ОСОБА_1,

ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, право власності по спадщині за заповітом після смерті ОСОБА_3,

померлої ІНФОРМАЦІЯ_4, по ?( одній другій ) частині за кожною на нерухоме майно, а саме:

-земельну ділянку площею 7,0999 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_1, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_4;

-земельну ділянку площею 7,1898 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_3, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_5;

В судовому засіданні в позовній заяві позивачі пояснили , що після смерті ОСОБА_3 , уродженки села Свириди Антонівського району Хмельницької області , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що свідчить свідоцтво про смерть серія НОМЕР_6 , актовий запис 469 ( А.с. 47).

Залишилась спадщина у виді

-земельної ділянки площею 7,0999 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_1, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_4;

-земельної ділянки площею 7,1898 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_3, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_5; які належали померлій на праві приватної власності.

Спадщина фактично складається з 2-х земельних ділянок. Спадщина за заповітом на вищевказані: земельну ділянку площею 7,0999 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_1, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_4 та земельну ділянку площею 7,1898 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_3, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_5, які при житті були виділені спадкодавцем із земельної ділянки, площею 14,29 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області.

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно - підставою виникнення права власності на вказані виділені ОСОБА_3 земельні ділянки є вищевказаний Державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7, виданий 29 травня 2003 року на підставі рішення 17 сесії XXIII скликання Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області від 31 січня 2001 року № 69, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право власності на землю за № 33.

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_3 ( А.с. 47) , відкрилась спадщина , що підтверджується наданими доказами , позивачі фактично прийняли спадщину , шляхом написання заяви про прийняття спадщини та фактичного прийняття спадщини , що відповідає вимогам Цивільного кодексу та підтверджується матеріалами справи.

Відповідач позовні вимоги визнав , просив провести розгляд справи за його відсутності. .

При зверненні до нотаріуса для отримання свідоцтва про прийняття спадщини - позивачам було відмовлено на тій підставі , що для оформлення спадщини необхідно звернутися до суду в зв,язку з відсутністю фактичного поділу вказаної земельної ділянки ( А.с. 50) , оригіналів правоустановчих документів після смерті спадкодавця , про , що свідчить відповідь нотаріуса Роздільнянської нотаріальної контори .

Заслухавши пояснення позивачів з вимогою про визнання позову та вивчивши матеріали позовної заяви , дослідивши докази по справі суд вважає , що позов підлягає задоволенню з наступних причин:

У відповідності з вимогами ЦК України та ЗК України ОСОБА_3 володіла -земельною ділянкою площею 7,0999 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_1, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_4; та -земельною ділянкою площею 7,1898 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_3, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_5;

Факт належності вказаних земельних ділянок померлій ОСОБА_3 встановлено. На вказані виділені ОСОБА_3 земельні ділянки є вищевказаний Державний акт на право приватної власності на землю серії НОМЕР_7, виданий 29 травня 2003 року на підставі рішення 17 сесії XXIII скликання Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області від 31 січня 2001 року № 69, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право власності на землю за № 33.Цей факт є таким , що доказуванню не підлягає так , як він встановлений в судовому засіданні та не оспорюється сторонами по справі.

Позивачі спадщину прийняли своєчасно , що відповідає вимогам ст. 1261, ст.1268 ЦК України та матеріалам справи , факт прийняття спадщини не оспорюється , інших спадкоємців не встановлено.

У відповідності з вимогами ст. 328 ЦК, ст..81 ЗК України право власності на майно набувається на підставах , що не заборонені законом і вважається набутим правомірно , якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Факт прийняття спадщини підтверджується документами ( А.с. 50-52) - доказами наявними в справі - цей факт є таким , що доказуванню не підлягає , так як він встановлений в судовому засіданні та не оспорюється сторонами по справі. Інших претендентів на спадщину не встановлено ..

Перешкод в задоволенні позовних вимог позивача при визнанні права власності на земельні ділянки не встановлено , можливих порушень прав інших осіб судом не встановлено

Згідно абзацу 3 пункту 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст. 41, 55 Конституції України, право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Права людини і громадянина захищаються судом.

Право на земельні ділянки набувається на підставі ст. 81 ЗК України.

Судовий збір сплачено повністю. На підставі викладеного та керуючись ст. ст. т. ст. 12,13, 80,81,133,141,228,242-246, 258,259,263-265, 280-282, 354 ЦПК , ст.ст. 328, 1258 , 1267, ЦК України , ст. 81 ч.1 ЗК України

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Яковлівської сільської Ради Роздільнянського району Одеської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку заповіту задовольнити повністю.

-визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, право власності по спадщині за

заповітом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_4, по ?( одній другі )

частині за кожною на нерухоме майно, а саме:

-земельну ділянку площею 7,0999 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_1, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_4;

-земельну ділянку площею 7,1898 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, ділянка НОМЕР_3, поле НОМЕР_2, кадастровий номер НОМЕР_5;

Право власності на земельну ділянку та нерухоме майно після набрання рішенням законної сили підлягає державній реєстрації .

На рішення може бути подана апеляційна скарга в апеляційний суд Одеської області в 30-ти денний строк з дня його проголошення , або в такий термін з моменту отримання рішення , коли особи не були присутні при проголошенні рішення, або в разі проголошення вступної та резолютивної частини.

Суддя А. І. Панчук

СудРоздільнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.06.2018
Оприлюднено06.06.2018
Номер документу74461141
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —511/871/18

Рішення від 05.06.2018

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

Ухвала від 19.04.2018

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні