Постанова
від 22.02.2018 по справі 200/4579/16-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 22-ц/774/208/18 Справа № 200/4579/16-ц Головуючий у 1 й інстанції - ОСОБА_1 Доповідач - Бараннік О.П.

Категорія 27

22 лютого 2018 року

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

2018 рік лютий 22 дня Колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Дніпропетровської області в складі :

головуючого - Бараннік О.П.,

суддів - Пономарь З.М., Посунся Н.Є.,

при секретарі - Бондаренко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро цивільну справу за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства Златобанк на ухвалу судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 23 березня 2016 року про забезпечення позову по справі за позовом ПЛІМСОЛ ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД до Товариства з обмеженою відповідальністю ГОСПОДАРНИК , Дочірнього підприємства Господарник Плюс , Дочірнього підприємства Строй - ОСОБА_2 , Дочірнього підприємства Строй-Маркет Плюс , Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_3 -Інвест , ОСОБА_4 про стягнення боргу, -

В С Т А Н О В И Л А :

Ухвалою судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 23 березня 2016 року задоволено заяву представника ПЛІМСОЛ ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД - ОСОБА_5 про забезпечення позову. Накладено арешт в межах суми стягнення 999 235 доларів США, що еквівалентно 26 000 000 гривень на нерухоме майно, що належить ТОВ Господарник на праві власності, а саме :

- нежитлову будівлю торгового центру загальною площею 4 318,4 кв.м., та трансформаторну підстанцію загальною площею 12,0 кв.м., що знаходиться за адресою: Черкаська область, місто Сміла, вулиця Леніна, 67-а ;

-комплекс, загальною площею 3 398,0 кв.м., що знаходиться за адресою : Закарпатська область, місто Мукачево, вулиця Ужгородська, 167 ;

-земельну ділянку, загальною площею 0,8748 га, кадастровий номер 2122783202:02:020:0001, що розташована за адресою : Закарпатська область, Мукачівський район, село Клячаново б/н, шляхом заборони відчужувати та/або розпоряджатися, а також вчиняти правочини щодо вказаного вище нерухомого майна, яке належить ТОВ Господарник на праві власності.

Цією ж ухвалою накладено арешт в межах суми стягнення - 999 235 доларів США, що еквівалентно 26 000 000 гривень на нерухоме майно, що належить ДП Строй-Маркет Плюс на праві власності, а саме на :

-приміщення магазину промислових та продовольчих товарів з кулінарним цехом, що знаходиться за адресою : Житомирська область, Коростишівський район, м. Коростишів, вулиця Більшовицька, 66, загальною площею 5 194 кв.м ;

-нежитлову будівлю, що знаходиться за адресою : Дніпропетровська область, м. Нікополь, вулиця Шевченко, 69/1, опис об'єкта : будівля магазину продовольчих та супутніх товарів, загальною площею 1 580, 6 кв.м., шляхом заборони ДП Строй-Маркет Плюс відчужувати та / або розпоряджатися, а також вчиняти правочини щодо вказаного вище нерухомого майна, яке належить ДП Строй-Маркет Плюс на праві власності.

Накладено арешт в межах суми стягнення 999 235 доларів США, що еквівалентно 26 000 000 гривень на майно, що належить ТОВ Дагмар-Інвест на праві власності, а саме на :

-нежитлове приміщення, що знаходиться за адресою: Хмельницька область, Нетішин, вулиця Лісова (вулиця Калініна), будинок 1-б, загальною площею 1 836, 6 кв.м., опис об'єкта : IА - торгове приміщення, загальною площею 1 539, 4 кв.м., а - підвальне приміщення, загальною площею 297,2 кв.м., шляхом заборони ТОВ Дагмар-Інвест відчужувати та/або розпоряджатися, а також вчиняти правочини щодо вказаного вище нерухомого майна, яке належить ТОВ Дагмар-Інвест на праві власності.

Накладено арешт в межах суми стягнення 999 235 доларів США, що еквівалентно 26 000 000 гривень на майно, що належить ДП Строй-Маркет Груп на праві власності, а саме на :

-нежитлове приміщення, загальною площею 2 984, 7 кв.м., що знаходиться за адресою : м. Ромни, вулиця П.Калнишевського, 19/1 ;

-нежитлове приміщення, загальною площею 273, 3 кв.м., що знаходиться за адресою : м. Ромни, вулиця П.Калнишевського, 19/2, шляхом заборони відчужувати та/або розпоряджатися, а також вчиняти правочини щодо вказаного вище нерухомого майна, яке належить ДП Строй-Маркет Плюс на праві власності.

Також накладено арешт в межах суми стягнення 999 235 доларів США, що еквівалентно 26 000 000 гривень на майно, що належить ДП Господарник Плюс на праві власності, а саме на :

-нежитлове приміщення, загальною площею 4 369 кв.м., що знаходиться за адресою : м. Стрий, вулиця Шевченка, 91, шляхом заборони ДП Господарник Плюс відчужувати та/або розпоряджатися, а також вчиняти правочини щодо вказаного вище нерухомого майна, яке належить ДП Господарник Плюс на праві власності до набрання рішення суду законної сили.

В апеляційній скарзі Публічне акціонерне товариство Златобанк в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Златобанк ОСОБА_6, посилаючись на те, що оскільки при забезпеченні позову судом першої інстанції не було прийнято до уваги, що приміщення магазину промислових та продовольчих товарів з кулінарним цехом, яке розташоване за адресою : Житомирська область, Коростищівський район, м. Коростишів, вулиця Більшовицька, буд. 66, загальною площею 5 194, 2 кв.м., що належить на праві власності Дочірньому підприємству СТРОЙ-МАРКЕТ ПЛЮС ( місцезнаходження : 08205, Київська область, м. Ірпінь, вул. Ленінградська, буд. 6-А, код в ЄДР : 37910439) ; нежитлова будівля, що знаходиться за адресою : Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Шевченка, 69/1, загальною площею 1 580,6 кв.м., яка належить на праві власності Дочірньому підприємству СТРОЙ-МАРКЕТ ПЛЮС (місцезнаходження : 08205, Київська область, м. Ірпінь, вулиця Ленінградська, буд. 6-А; код в ЄДР: 37910439), перебуває в іпотеці ПАТ Златобанк , згідно договору іпотеки від 23.09.2013 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_3, зареєстрованого в реєстрі за № 3591, та нежитлове приміщення, що знаходиться за адресою : Хмельницька область, м. Нетішин, вулиця Лісова (вул. Калініна), буд. 1Б, загальною площею 1 836,6 кв.м., опис об'єкта : I-А - торгове приміщення, загальною площею 1 539,4 кв.м. ; а - підвальне приміщення, загальною площею 297,2 кв.м., яке належить на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю ОСОБА_3 - Інвест (місцезнаходження : м. Київ, вулиця Райдужна, буд. 15, код в ЄДР : 34647414) перебуває в іпотеці ПАТ Златобанк , згідно договору іпотеки від 11.10.2013 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_3 та зареєстрованого в реєстрі за № 3748, просило ухвалу судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 23 березня 2016 року про забезпечення позову - скасувати.

Перевіривши законність та обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів у цивільних справах Апеляційного суду Дніпропетровської області вважає, що апеляційна скарга Публічного акціонерного товариства Златобанк в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Златобанк ОСОБА_6 задовольнити частково, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 37 Закону України Про іпотеку № 898-IV від 05.06.2003 року іпотекодержатель може задовольнити забезпечену іпотекою вимогу шляхом набуття права власності на предмет іпотеки. Правовою підставою для реєстрації права власності іпотекодержателя на нерухоме майно, яке є предметом іпотеки, є договір про задоволення вимог іпотекодержателя або відповідне застереження в іпотечному договорі, яке прирівнюється до такого договору за своїми правовими наслідками та передбачає передачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов'язання. Право іншої особи з вищим пріоритетом щодо строкового користування нерухомим майном, набутим у власність іпотекодержателя, зберігає чинність відповідно до умов договору, яким обумовлено таке користування. Права та вимоги третіх осіб на предмет іпотеки, набутий у власність іпотекодержателя, які мають нижчий пріоритет ніж вимога іпотекодержателя, втрачають чинність.

За положеннями статті 1 Закону України Про іпотеку , пріоритет - переважне право однієї особи відносно права іншої особи на те ж саме нерухоме майно. Вищий пріоритет - пріоритет, встановлений раніше будь-якого іншого пріоритету стосовно одного й того є нерухомого майна. Нижчий пріоритет - пріоритет, встановлений пізніше пріоритету будь-якого іншого пріоритету стосовно одного й того ж нерухомого майна.

Як видно з матеріалів справи, 23 вересня 2013 року між Публічним акціонерним товариством Златобанк та дочірнім підприємством СТРОЙ-МАРКЕТ Плюс було укладено договір іпотеки, предметом якого було приміщення магазину промислових та продовольчих товарів з кулінарним цехом, що знаходиться за адресою : Житомирська область, Коростишівський район, м. Коростишів, вул. Більшовицька, буд. 66, загальною площею 5 194,2 кв.м. та нежитлова будівля, що знаходиться за адресою : Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Шевченко, буд. 69/1 (шістдесят дев'ять дріб один), опис об'єкта : будівля магазину продовольчих та супутніх товарів, А, загальною площею 1 580,6 кв.м.

Крім того, 11 жовтня 2013 року між Публічним акціонерним товариством Златобанк та Товариством з обмеженою відповідальністю Дагмар-Інвест також було укладено договір іпотеки, предметом якого було нежитлове приміщення, що знаходиться за адресою : Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Лісова (Калініна), буд. 1б (один б), загальною площею 1 836,6 кв.м., опис об'єкта : I А,- торгове приміщення, загальна площа 1 539,4 кв.м.; а - підвальне приміщення, загальна площа 297,2 кв.м..

Пізніше, а саме 15 березня 2016 року, позивач ПЛІМСОЛ ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД , яке діяло через свого представника ОСОБА_5, звернулося до Бабушкінського суду м. Дніпропетровська з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ГОСПОДАРНИК , Дочірнього підприємства Господарник Плюс , Дочірнього підприємства Строй - ОСОБА_2 , Дочірнього підприємства Строй-Маркет Плюс , Товариства з обмеженою відповідальністю ОСОБА_3 -Інвест , ОСОБА_4 про стягнення боргу і на забезпечення якого ухвалою судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 23 березня 2016 року було накладено арешт в межах суми стягнення на належне Товариству з обмеженою відповідальністю Господарник , ДП СТРОЙ-МАРКЕТ ПЛЮС , ТОВ Дагмар-Інвест та ДП СТРОЙ-МАРКЕТ ГРУП майно.

Таким чином, з огляду на те, що постановляючи ухвалу про забезпечення позову, судом першої інстанції не було прийнято до уваги наявність двох договорів іпотеки від 23.09.2013 року та від 11.10.2013 року, за якими Публічне акціонерне товариство Златобанк має пріоритет ніж позов ПЛІМСОЛ ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД щодо задоволення своїх вимог за рахунок приміщення магазину промислових та продовольчих товарів з кулінарним цехом, що знаходиться за адресою : Житомирська область, Коростишівський район, м. Коростишів, вул. Більшовицька, буд. 66, загальною площею 5 194,2 кв.м. ; нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою : Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Шевченко, буд. 69/1 (шістдесят дев'ять дріб один), опис об'єкта : будівля магазину продовольчих та супутніх товарів, А, загальною площею 1 580,6 кв.м. та нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою : Хмельницька область, м. Нетішин, вул. Лісова (Калініна), буд. 1б (один б), загальною площею 1 836,6 кв.м., опис об'єкта : I А,- торгове приміщення, загальна площа 1 539,4 кв.м.; а - підвальне приміщення, загальна площа 297,2 кв.м., керуючись ст.ст. 259, 268, 367, 374, 381 - 384 ЦПК України, колегія суддів -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства Златобанк в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Злато банк ОСОБА_6 задовольнити частково.

Ухвалу судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 23 березня 2016 року про забезпечення позову в частині накладення арешту на майно, що належить ТОВ Дагмар-Інвест на праві власності, а саме на нежитлове приміщення, що знаходиться за адресою: Хмельницька область, м. Нетішин, вулиця Лісова (вулиця Калініна), будинок 1-б, загальною площею 1 836, 6 кв.м., опис об'єкта : IА - торгове приміщення, загальною площею 1 539, 4 кв.м., а - підвальне приміщення, загальною площею 297,2 кв.м., шляхом заборони ТОВ Дамар-Інвест відчужувати та/або розпоряджатися, а також вчиняти правочини щодо вказаного вище нерухомого майна, та в частині накладення арешту на майно, що належить ДП Строй-Маркет Плюс на праві власності, а саме на приміщення магазину промислових та продовольчих товарів з кулінарним цехом, що знаходиться за адресою : Житомирська область, Коростишівський район, м. Коростишів, вулиця Більшовицька, 66, загальною площею 5 194 кв.м - скасувати і у задоволенні заяви представника позивача ПЛІМСОЛ ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТЕД ОСОБА_5 про забезпечення позову у цій частині - відмовити.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий :

Судді :

СудАпеляційний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.02.2018
Оприлюднено06.06.2018
Номер документу74463018
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —200/4579/16-ц

Ухвала від 10.08.2022

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 09.07.2021

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 09.07.2021

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Ухвала від 23.03.2016

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Бараннік О. П.

Ухвала від 12.06.2018

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Постанова від 22.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Бараннік О. П.

Ухвала від 22.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Бараннік О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні