Рішення
від 06.06.2018 по справі 404/2962/18
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/2962/18

Номер провадження 2-о/404/162/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2018 року м. Кропивницький

Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючої судді -Панфілової А.В.

при секретарі - Мосійчук А. Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за заявою ОСОБА_1 заінтересована особа Фортечний районний у м. Кропивницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Кіровоградській області про встановлення факту народження дитини в певний час,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся з заявою до суду про встановлення факту народження ОСОБА_2 дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2, місце народження - місто Сімферополь Автономної Республіки Крим, у матері ОСОБА_3, дата народження- ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження- село Перове Сімферопольського району АР Крим, громадянство - України, у батька ОСОБА_1, дата народження- ІНФОРМАЦІЯ_3, місце народження - місто Кіровоград, Україна, громадянство України .

В судове засідання представники заявника та зацікавленої особи надали заяви про підтримку заяви , відсутність заперечень проти розгляду даної заяви та про розгляд справи у їх відсутність ( а.с. 23,26).

В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_3 є дружиною заявника, перебуваючи у м. Сімферополь Автономної Республіки Крим , народила ІНФОРМАЦІЯ_2 дитину чоловічої статі - сина, що підтверджується медичним свідоцтвом про народження дитини, при цьому не мають можливості зареєструвати народження дитини у відділі реєстрації актів цивільного стану та через відмову прикордонних органів мати дитини з дитиною не мають можливість повернутися за місцем проживання у зв язку з відсутністю свідоцтва про народження дитини.

За відсутності документа закладу охорони здоров'я, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження, а тому просить задовольнити заяву.

Суд вирішує справу розглядати за даної явки і наявних матеріалів у справі.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 є дружиною заявника, що підтверджується копією свідоцтва про одруження ( а.с. 13), народила ІНФОРМАЦІЯ_2 дитину чоловічої статі - сина в м. Сімферополь Автономної Республіки Крим, що підтверджується копією медичного свідоцтва про народження дитини ( а.с. 8).

Народження дитини не зареєстроване у відповідних органах державної реєстрації актів цивільного стану , оскільки мати з дитиною залишаються на окупованій території і без свідоцтва про народження дитини не мають змоги повернутися за місцем свого проживання .

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

У зв'язку з викладеним, заявник звернувся до Фортечного районного у місті Кропивницькому відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіальне управління юстиції у Кіровоградській області з метою отримання свідоцтва про народження сина українського зразку, яке необхідне для повернення у м. Кропивницький, однак отримав відмову. Також було роз'яснено, що у зв'язку з анексією АРК свідоцтва російського зразка, виданих на території Автономної Республіки Крим на території України не визнаються.

Разом з тим повідомлено, що відповідно до листа Міністерства юстиції України № 19.1-32/481-1715 від 06.07.2015 року та статті Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану та абзацу а) п. 2 розділу 1 глави III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 24.12.2010 року № 3307/5) (зі змінами) підставою для реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованого у Міністерства юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024, що видається закладами охорони здоров'я.

Пункт 1.4 Інструкції щодо заповнення та видачі медичного свідоцтва про народження будь-кому з батьків, або іншим особам для проведення державної реєстрації народження.

У разі втрати медичного свідоцтва про народження видається нове свідоцтво з поміткою дублікат п. 1.6 Інструкції. Свідоцтво посвідчується підписом лікаря, одержувача та круглою печаткою закладу, де приймали пологи п. 2.13 Інструкції.

За відсутності документа закладу охорони здоров'я, що підтверджує факт народження (форма 103/о), підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Згідно до 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Статтею 144 СК України визначений порядок реєстрації народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Так, відповідно до вказаної норми права батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану.

У разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини реєстрація проводиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого закладу охорони здоров'я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Відповідно до ч.2 ст.9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Відповідно до ч.2 ст. 18 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Відповідно до п.11 ч.1 ст.9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" внутрішньо переміщена особа має право на проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування.

Згідно принципу 3 Декларації прав дитини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року, дитині повинно належати з її народження право на ім'я та громадянство та ст. 7 Конвенції про права дитини, прийнятої Генеральної Асамблеєю ООН, відповідно до якої дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім'я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов'язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

Згідно роз'яснення Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , п.10 відповідно до п.4 ст.273 ЦПК України, ( що діяла на час подання заяви), суди можуть встановлювати факти реєстрації усиновлення (удочеріння), шлюбу, розірвання шлюбу, народження і смерті, якщо в органах РАГС не зберігся відповідний запис чи відмовлене в його відновленні або ж він може бути відновлений лише на підставі рішення суду про встановлення факту реєстрації акта громадського стану. Тобто факт народження може бути встановлений у порядку особливого провадження за умови наявності у минулому актового запису.

Встановлення даного факту, що має юридичне значення, необхідне заявнику для державної реєстрації народження дитини.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд приходить до висновку про задоволення заяви про встановлення факту народження дитини, що надасть йому можливість отримати свідоцтво про народження, видане відповідним державним органом України.

Керуючись ст. ст. 317 - 319 ЦПК України , суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1, ІПН- НОМЕР_1) заінтересована особа Фортечний районний у м. Кропивницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Кіровоградській області ( пров. Декабристів 10, м. Кропивницький, 25006, код ЄДРПОУ 13742654) про встановлення факту народження дитини в певний час,задовольнити.

Встановити факт народження дитини - ОСОБА_2 дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2, місце народження - місто Сімферополь Автономної Республіки Крим, у матері ОСОБА_3, дата народження- ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження- село Перове Сімферопольського району АР Крим, громадянство - України, у батька ОСОБА_1, дата народження- ІНФОРМАЦІЯ_3, місце народження - місто Кіровоград, Україна, громадянство України.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення .

Суддя Кіровського А. В. Панфілова

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення06.06.2018
Оприлюднено12.06.2018
Номер документу74493389
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження дитини в певний час

Судовий реєстр по справі —404/2962/18

Рішення від 06.06.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Ухвала від 15.05.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні