Ухвала
від 12.03.2018 по справі 201/1311/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/1311/18

Провадження № 1-кс/201/1991/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2018 року м.Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 за участю прокурора розглянувши у залі суду в м.Дніпро клопотання слідчого СВ Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про наданнятимчасового доступу до документів,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого СВ Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення тимчасового доступу до оригіналів документів які знаходяться у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

В клопотанні слідчого зазначено, що відповідно до договору про забудову земельної ділянки №12/12/14 від 12 грудня 2014 року, укладеного між Замовником TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (СДРПОУ НОМЕР_1 ) в особі директора ОСОБА_4 та Житлово-будівельним кооперативом « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в особі голови ОСОБА_5 сторони домовилися про будівництво об`єкту, яким став Житловий комплекс « ІНФОРМАЦІЯ_4 », на земельній ділянці, що складається з окремих ділянок з кадастровими номерами 1210100000:03:181:0009 (на праві власності належить ІНФОРМАЦІЯ_5 та на праві оренди перебуває у володінні Замовника) та 1210100000:03:181:0007, 1210100000:03:181:0005, 1210100000:03:181:0005 (належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на праві приватної власності).

Згідно з умовами вказаного договору, закріпленими п.п. 4.1.3, 4.1.7.2, 4.1.7.3, TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зобов`язане затвердити проектно-кошторисну документацію, забезпечити ЖБК дозвільною та іншою необхідною документацією, зокрема дозволами на виконання робіт у зоні повітряних ліній електромереж, місцях проходження підземних комунікацій, у тому числі газопровідних, дозволами па користування електроенергією, газом, водою тощо від діючих джерел.

На виконання вищевказаних умов договору на території будівельного майданчика, що на теперішній час є прибудинковою територією, за відома та за згодою Замовника TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » встановлено газорозподільну підстанцію, з метою забезпечення мешканців будинку та користувачів нежитловими приміщеннями відповідними комунальними послугами.

Однак на теперішній час TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » із грубим порушення вимог розділу III, п.4 п.п.З Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики га комунальних послуг в редакції від 17 березня 2017 року, проведено будівництво градирні, розміри якої становлять приблизно 3 метри на 6 метрів, у безпосередній близькості до газорозподільної підстанції. Більш того, забезпечення водопостачання градирні буде здійснено шляхом прокладання трубопроводу в зоні, яка визначена Кодексом газорозподільних систем як охоронна та становить 10 метрів від периметру ГРП.

На звернення мешканців будинку та членів ОСББ Публічним акціонерним товариством « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Забудовнику TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » видано заборону на проведення робіт в охоронній зоні ГРП за адресою: АДРЕСА_2 . Вказана заборона одержана заступником директора TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 , про що свідчить його особистий підпис.

Більш того, на письмовий запит TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Публічне акціонерне товариство « ІНФОРМАЦІЯ_7 » надало відповідь, в якій чітко зазначено про те. що ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » не дозволяє проведення будівництва з установки фундаментних стійок під градирні по АДРЕСА_2 .

Всупереч вказаним вимогам чинного законодавства та прямій забороні, роботи з будівництва градирні, у тому числі і споруд, що забезпечуватимуть її діяльність (зокрема водопроводу), завершено.

Вказані дії Замовника TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » наражають на небезпеку життя та здоров`я мешканців житлових багатоквартирних будинків, у тому числі дітей, адже ігрові та спортивні майданчики розташовані у безпосередній близькості до місця проведення небезпечних та, як вбачається, незаконних робіт. Під загрозою опиняється і новобудова, навколишнє середовище.

Отже в ході проведення досудового розслідування необхідно отримати матеріали перевірок ІНФОРМАЦІЯ_1 та виявлені порушення об`єкту будівництва будинку АДРЕСА_2 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Отримання тимчасового доступу до речей і документів, має істотне значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме події правопорушення, та осіб, що його вчинили.

Окрім того, отримані у зв`язку з наданням тимчасового доступу до речей і документів дані можуть бути використані як доказ доведення обставин правопорушення, які є неможливим довести іншим способом.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав зазначених в останньому.

Слідчий суддя, вислухавши прокурора, дослідивши клопотання та матеріали додані до нього, приходить до таких висновків.

Згідно з ч. 2ст. 9 КПК Українипрокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Частиною 2ст. 91 КПК Українипередбачено, що доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження. Відповідно до ч. 2ст. 93 КПК Українисторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, а також шляхом проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно зіст. 131 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно дост. 132 КПК Українивизначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, завиняткомвипадків, передбачених цим кодексом.

Згідно з ч. 1, 2ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей та документів, як один із заходів забезпечення кримінального провадження, полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінняякої знаходяться такі речі та документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їхні копії тавилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.3 ч.1ст.162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

Згідно ч.5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятою цієї статті, доведеможливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах та документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогоюцих речей та документів.

Клопотання слідчого, яке надійшло до суду відповідає вимогамст. 160 КПК України.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що клопотання слідчого Соборного відділення поліції Дніпропетровського відділу поліції Головно управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, підлягає задоволенню, оскільки слідчим надано суду належні та достатні докази того, що дана слідча дія є необхідною в даному кримінальному провадженні, а дані які необхідно здобути слідчому мають суттєве значення для виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, встановлення кола причетних осіб, а також ефективного та повного досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні. Крім того, слідчим суддею враховано те, що здобути необхідну для досудового розслідування інформацію іншим шляхом, окрім як звернення до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів та отримання останнього, є неможливим.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. 91,93 110,131-132, 159-160 163166, 309, 369372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Соборного ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_7 а також членам слідчо-оперативної групи у кримінальному провадженні право на тимчасовий доступ до документів, а саме до оригіналів документів які знаходяться у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- матеріалів та документів за э2015-2018 з питань перевірки дотримання вимог містобудівного законодавства в діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- матеріалів та документів за э2015-2018 з питань перевірки дотримання вимог містобудівного законодавства під час проведення будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_2 ;

- актів реагування за э2015-2018 з питань усунення виявлених під час перевірок порушень законодавства та інформація про стан усунення виявлених під час перевірок порушень;

- складених за результатами зазначених перевірок адміністративних матеріалів стосовно порушників вимог законодавства;

- матеріалів претензійно-позовної роботи з питань усунення виявлених під час перевірок порушень законодавства;

Ухвала оскарженню не підлягає та підлягає негайному виконанню.

Строк дії ухвали становить 30 днів з моменту її винесення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74514636
СудочинствоКримінальне
Сутьнаданнятимчасового доступу до документів

Судовий реєстр по справі —201/1311/18

Ухвала від 12.03.2018

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Трещов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні