Ухвала
від 06.06.2018 по справі 455/172/18
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/172/18

Провадження № 2/455/346/2018

УХВАЛА

Іменем України

06 червня 2018 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області

в складі головуючої - судді Ніточко Л.Й.,

при секретарі Сенеті Г.Н.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду в залі засідань, цивільну справу №455/172/18 за позовом ОСОБА_1 до Скелівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 14.02.2018 року звернувся до суду з позовною заявою до Скелівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаючись на те, що 12.12.2006 року померла ОСОБА_2, яка була його бабою. Після її смерті відкрилася спадщина на все належне їй майно.

Те, що він є спадкоємцем за заповітом, він дізнався 11.10.2017 року, знайшовши заповіт в її будинку та 19.10.2017 року звернувся до приватного нотаріуса ОСОБА_3 для видачі йому свідоцтва про право на спадщину. Нотаріус пояснив йому процедуру спадкування, а також, що він пропустив строк прийняття спадщини.

Вважає, що строк прийняття спадщини відкритої внаслідок смерті ОСОБА_2 він пропустив з поважної причини, оскільки не знав про існування заповіту на його ім я до жовтня 2017 року.

Просить постановити рішення, яким визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті його баби ОСОБА_2, яка померла 12.12.2006 року, терміном три місяці.

Сторони в судове засідання не з явилися, про час та місце слухання справи повідомлялися належним чином.

Однак, 16.03.2018 року в канцелярію суду поступила заява від позивача про залишення позовної заяви без розгляду та про повернення оплаченого судового збору з державного бюджету (а.с.19).

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, розгляд справи здійснюється у їх відсутності, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, що відповідає вимогам ч.2 ст.247 ЦПК України.

Згідно п.5 ч.1 ст.257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду.

При таких обставинах суд вважає, що заяву позивача в частині залишення позовної заяви про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, слід задовольнити.

Щодо прохання позивача в заяві в частині повернення оплаченого ним судового збору з державного бюджету слід відмовити, виходячи з наступного.

Згідно п. 4 ч.1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Оскільки позивачем подано до суду заяву про залишення позову без розгляду, то у відповідності до п. 4 ч.1 ст. 7 Закону України Про судовий збір судовий збір не може бути повернутий, а тому у задоволенні вимоги про повернення судового збору слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись п.1 ч.2 ст. 200, ч.2 ст. 247, п.5 ч.1 ст. 257, ст.260, 261, 354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Скелівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, залишити без розгляду.

У задоволенні вимоги заяви про повернення оплаченого ОСОБА_1 судового збору з державного бюджету, відмовити.

Роз'яснити позивачу про його право на повторне звернення до суду після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається за правилами п.п. 15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК України через Старосамбірський районний суд Львівської області до Апеляційного суду Львівської області протягом пятнадцяти днів з дня його проголошення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на пеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст.358 ЦПК України.

Суддя Л.Й.Ніточко

СудСтаросамбірський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення06.06.2018
Оприлюднено08.06.2018
Номер документу74517673
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —455/172/18

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 26.02.2018

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні