Ухвала
від 06.06.2018 по справі 425/1427/18
РУБІЖАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.06.2018 року Провадження № 6/425/61/18

Справа № 425/1427/18

місто Рубіжне Луганської області

Рубіжанський міський суд Луганської області в складі:

головуючого - судді Москаленко В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Окрошко О.О.

без участі сторін, розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за заявою Рубіжанського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області, заінтересовані особи: ОСОБА_1, ОСОБА_2, Комунальний заклад Рубіжанський навчально-реабілітаційний центр Кришталик , Рубіжанський професійний хіміко-технологічний ліцей про заміну сторони виконавчого провадження, -

встановив:

29 травня 2018 року представник заявника звернувся до Рубіжанського міського суду Луганської області з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, вказавши наступне.

На примусовому виконанні у Рубіжанському міському відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області перебуває виконавчий лист № 2-1392 від 23.09.2010, виданий Рубіжанським міським судом Луганської області, про стягнення з ОСОБА_1 аліментів в розмірі 1/4 частини від всіх видів заробітку щомісячно, але не менш ніж встановленого законом мінімуму для дитини відповідного віку на утримання дитини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, до досягнення дитиною повноліття, починаючи з дня подання позовної заяви - 02.10.2009.

Згідно рішення Рубіжанської міської ради Луганської області № 282 від 07.06.2010 ОСОБА_2 надано статус дитини позбавленої батьківських прав та на підставі ст. 245 Сімейного кодексу України, ст. 66 ЦК України функції опікуна та піклувальника ОСОБА_2 покладено на Комунальний заклад Рубіжанський навчально-реабілітаційний центр Кришталик у якому неповнолітня перебувала на повному державному забезпеченні.

01.09.2017 ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, визнана ученицею групи Кр-17 Рубіжанського професійного хіміко-технологічного ліцею, а тому згідно ст. 245 Сімейного кодексу України, ст. 66 ЦК України функції опікуна неповнолітньої покладено на адміністрацію Рубіжанського професійного хіміко-технологічного ліцею у якому вона перебуває на повному державному забезпеченні.

Просить замінити сторону виконавчого провадження, а саме: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на Рубіжанський професійний хіміко-технологічний ліцей (а.с. 2-3).

Ухвалою Рубіжанського міського суду Луганської області від 01.06.2018 прийнято дану заяву та призначено до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження (а.с. 12).

В судове засідання представник заявника не з'явився, в прохальній частині заяви міститься клопотання про розгляд справи без участі представника відділу (а.с. 3).

Заінтересовані особи - ОСОБА_1, ОСОБА_2, представник Комунального закладу Рубіжанський навчально-реабілітаційний центр Кришталик , представник Рубіжанського професійного хіміко-технологічний ліцею у судове засідання не з'явилися, про день, час та місце слухання справи були повідомлені належним чином, причин неявки суду не повідомили, письмових пояснень щодо заяви не надали.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Згідно ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши й оцінивши представлені письмові докази по справі в їх сукупності дійшов наступного.

Судом встановлено, що рішенням Рубіжанського міського суду Луганської області від 28.10.2009 позовні прокурора міста Рубіжне в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задоволені, позбавлено батьківських прав щодо неповнолітньої ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 та стягнуті з ОСОБА_1 аліментів в розмірі 1/4 частини від всіх видів заробітку щомісячно, але не менш ніж встановленого законом мінімуму для дитини відповідного віку на утримання дитини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, до досягнення дитиною повноліття, починаючи з дня подання позовної заяви - 02.10.2009. Рішення набрало законної сили (а.с. 7).

На виконання вказаного рішення суду 23.09.2010 Рубіжанським міським судом Луганської області було видано виконавчий лист № 2-1392/2009 про стягнення з ОСОБА_1 аліментів в розмірі 1/4 частини від всіх видів заробітку щомісячно, але не менш ніж встановленого законом мінімуму для дитини відповідного віку на утримання дитини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, до досягнення дитиною повноліття, починаючи з дня подання позовної заяви - 02.10.2009 (а.с. 5).

Згідно копії постанови про відкриття провадження № 46250673 від 28.01.2015 старшим державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Рубіжанського міського управління юстиції відкрито виконавче провадження з виконання виконавчого листа № 2-1392 виданого 23.09.2010 Рубіжанським міським судом Луганської області та сторонами виконавчого провадження вказані: боржник - ОСОБА_1, стягувач - КЗ Рубіжанський навчально-реабілітаційний центр Кришталик (а.с. 6).

З копії наказу № 69 від 01.09.2017 про зарахування учнів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа вбачається, що з 01.09.2017 визначено ученицею гр. Кр-17 ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, як дитину позбавлену батьківського піклування та бухгалтерію ліцею зобов'язано здійснювати фінансування і матеріальне забезпечення згідно Постанови КМУ від 05.04.1994 № 226 Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування та Постанови КМУ від 12.07.2004 № 882 Питання стипендіального забезпечення (а.с. 10).

Згідно ч. 1 ст. 245 Сімейного кодексу України якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров'я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Згідно ч. 1 ст. 66 ЦК України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров'я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Відповідно до ч. 1 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Відповідно до ч. 2 ст. 442 ЦПК України заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків від правопопередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Суд у сукупності оцінюючи викладені у заяві докази та правові норми дійшов висновку, що заява по заміну сторони виконавчого провадження є обґрунтованою та підлягає задоволенню, оскільки із вищевказаних положень закону вбачається, що з заявою про заміну сторони виконавчого провадження має право звернутися сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець, у даному випадку звернувся державний виконавець та просить замінити стягувача ОСОБА_2 на Рубіжанський професійний хіміко-технологічний ліцей, який згідно ст. 245 Сімейного кодексу України та ст. 66 ЦК України набув статусу опікуна та право вимоги по примусовому виконанню виконавчого листа виданого на підставі рішення Рубіжанського міського суду Луганської області від 28.10.2009 у цивільній справі № 2-1392/2009, щодо стягнення аліментів з боржника ОСОБА_1 та виконавче провадження ще не закінчено.

На підставі викладеного, керуючись ст. 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , суд,-

постановив:

Заяву Рубіжанського міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області, заінтересовані особи: ОСОБА_1, ОСОБА_2, Комунальний заклад Рубіжанський навчально-реабілітаційний центр Кришталик , Рубіжанський професійний хіміко-технологічний ліцей про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні, за рішенням Рубіжанського міського суду Луганської області від 28.10.2009 за позовом прокурора міста Рубіжне в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, а саме: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на Рубіжанський професійний хіміко-технологічний ліцей (адреса місцезнаходження: Луганська область, місто Рубіжне, вулиця Чехова, 7, код ЄДРПОУ 02540367).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Луганської області через Рубіжанський міський суд Луганської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя В.В. Москаленко

Дата ухвалення рішення06.06.2018
Оприлюднено12.06.2018
Номер документу74529133
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —425/1427/18

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 01.06.2018

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні